Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   288 / 288
(#) ferci válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Ha nehéz megbirkóznod vele, a 230 helyére tegyél valami jól leválasztott és kisebb váltót, aztán mérd végig minden ponton a panelt.
Biztos besegít egy kicsit logikailag, ha összehasonlítod a rajzoddal.
(#) mraulajos válasza ferci hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Köszönöm a választ, és a tanácsot. Természetesen, óvatos vagyok. Ez a változat már jónak tűnik.
(#) deak francis válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Szia. Úgy van!A 474 kondi jól van-e ott? Sorba a 40u kondin?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2024
(#) mraulajos válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 16, 2024 /
 
Idézet:
„A 474 kondi jól van-e ott? Sorba a 40u kondin?”

Mellékelem.
(#) Remci hozzászólása Ápr 18, 2024 /
 
Üdv!
Megint kaptam két villanyparasztot javításra.Az első egész korrektül néz ki, szerintem a nagyfesztrafó ütött át,mert hallom hogy kattog, viszont a kimeneten csak 1mm-es szikra van. A másikat még nem néztem meg tüzetesen, csak így kíváncsiságból.
(#) deak francis válasza Remci hozzászólására (») Ápr 18, 2024 /
 
Szia. De szerencsés vagy!Az első nekem is tetszik,ügyes munka van beletéve.....
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2024
(#) Remci válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 18, 2024 /
 
Az elsőhöz hasonló volt már nálam,de az csak egy inverter trafós és egy tranzisztoros volt. Abban is a házi tekerésű trafó ütött át. Ennél 3 állású kapcsoló is van, azzal lehet állítani hogy hány voltra töltse az 50µF-os kondit.
(#) deak francis válasza Remci hozzászólására (») Ápr 18, 2024 /
 
Másold vissza a kapcsolást,ha teheted...(Ha feltölti a kondit vagy 500V-a ,akkor van benne egy kis "kakao"
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2024
(#) Remci válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 18, 2024 /
 
Szerintem nem fogom. Meg ahhoz az inverter trafókat is szét kellene bontani, a menetszámok miatt.
(#) deak francis válasza Remci hozzászólására (») Ápr 18, 2024 /
 
Szerintem ennek a tipusú inverter trafónak van aki itt a forumon ismeri az adatait.
(#) thecyrus válasza Remci hozzászólására (») Ápr 19, 2024 /
 
Az első képen lévőt raktam össze saját dobozba nagy ritkán kellett javítani a földelés hiba miatt! Akkor mindig a 2 db dioda folt a ludas érte! Mérés szerint nok voltak de melegedtek és csere után tökéletes volt!
(#) mraulajos hozzászólása Vas, 10:54 /
 
Hali!
Sikerült véglegesíteni, az előzőekben említett vissza rajzolást, és ki is próbálni.
620V ra tölt fel, 52 a percenkénti impulzus. Ismeri e valaki? Mennyire biztonságos ez, egy MAKRAI féle villanypásztor trafóval használni?
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:57
(#) Remci válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 11:05 /
 
Szerintem lehet, a Makrai trafóban gondolom galvanikusan el van választva a primer a szekundertől, nem úgy mint az autó gyújtó trafóban. Bár én biztos ami biztos, a 230v-ot leválasztó trafóval adnám meg neki.
(#) mraulajos válasza Remci hozzászólására (») Vas, 11:27 /
 
Ebben az esetben nem egészen tiszta ez a leválasztó trafós dolog. 230/230V os leválasztás, az 230V marad. Ami a képen van, azt értem mi a lényege. Vagy nem jó az érvelésem?
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:28

talán01.JPG
    
(#) Remci válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 11:34 / 1
 
Igaz hogy 230v marad a leválasztó trafó után, viszont itt már nincs fázis és nulla. Tehát ha a kimeneti oldalon megfogod véletlen valamelyik vezetéket,külön-külön, akkor nem ráz meg minta hálózati részen megfognád a fázist. Persze ha mindkét vezetéket egyszerre fogod meg, akkor már ráz. Tehát ha az áramkörben valamelyik alkatrész meghibásodik, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy a fázis kijusson mondjuk a földelésre. Parasztosan ennyi.
(#) mraulajos válasza Remci hozzászólására (») Vas, 11:36 /
 
Idézet:
„Parasztosan ennyi.”

Köszönöm! Totál érthető.
(#) Remci válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 11:43 / 1
 
Azért írtam,mert nem vagyok tanár és csak így tudom elmagyarázni hogy én is megértsem
(#) JZoli hozzászólása Vas, 13:54 /
 
Hozzám került egy villanypásztor javításra(családtagtól), de sajnos nem nagyon boldogulok vele. A mellékletben egy kép róla.
Igazából a vezérlése biztosan működik, mert bekapcsoláskor egy zöld LED villanik, majd egy piros LED is, ekkor ad egy szkrát. Ezt 2-3 alkalommal megismétli, aszerint, hogy előtte mikor volt bekapcsolva, ha hosszabb ideje "pihen" akkor 3 szikra van, kb másodpercenént, ha kevesebb időt állt-mondju-kegy-kétpercet akkor csak 1-2 szikrát ad. A zöld és piros LED ugyanúgy villognak ütemesen, sőt hallani is szétszerelt állapotban halk kattanásokat, de a kimeneten semmi sem történik.
Javításról: A tirisztort cseréltem benne, a nagy 10u-s kondit is, sőt a kimeneti trafót is cseréltem, de nem változott semmi. Mérve a nagy 10u-s kondit az elején 260-300V-ra tölti fel, de utána már csak 100-150V-ot mérek rajta, de ugyanúgy kisül a kattogások alatt is, de a kimenetre nem megy semmisem, mert 1-2mm-es szikraközt sem üti át. Van benne még egy 1,5u/400V-os kondi azt is ugyanúgy az elején 250V-ra majd később 100-120V-ra tölti fel.
Olyan mintha az inverteres átalakító kisebb jelet adna le. AA vezérlés, egy PIC12F5xx olvahatatlan a felirata. Úgy gondolom, hogy azzal nem nagyon lehet baj , a LED-ek működéséből kiindulva.
Bocsi, ez elég hosszú lett. Ismeri valaki ezt a villanypásztort?
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:57
(#) Remci válasza JZoli hozzászólására (») Vas, 15:41 /
 
A másik oldaláról tudsz képet felrakni? Az elektrolit kondit nézted?
(#) JZoli válasza Remci hozzászólására (») Hé, 7:10 /
 
Felteszem a képet a panelról, de a hétvégén sikerült megcsinálni. A tápfeszültség bemenetnél van egy (zöld) SMD ellenállás annak az értéke lett 86 Ohm, , megnyúlt. Oda tettem egy kisebb ellenállást, meg a nagy kondit is cseréltem, mert az ESR értéke megnőtt. A két alkatrész cseréjével beindult. Még csak érdekességként így már csak a zöld LED villog minden ütemnél.
(#) D_Zsolt hozzászólása Sze, 7:22 /
 
Sziasztok!

Melyik kapcsolás való egy 10J Makrai trafóhoz ami akkuról kell üzemeljen? Valami agyonverhetetlen és biztonságos kapcsolást szeretnék.

Első körben azt akartam, hogy a „régi” nagyoktól szerzem be az alkatrészeket innen a fórumról, de némi olvasgatás és aktivitás után azt látom, hogy már nem aktívak a résztvevők (engineerman, fleta). Bár még sosem építettem ilyet, nem is szándékoztam eddig, látom, hogy lassan kihűl a hobbi az elektronikából és a kókány kerül előtérbe, így szeretnék egy időtálló és biztonságos eszközt ajándékba készíteni/készíttetni. A cél nemes, van egy YT csatorna (nem elektronikai, inkább csak önfenntartó). A srác csinál néha akkora baromságokat, hogy majdnem fáj, de működik és nem adja fel! A csatorna a talpalatnyi zöld és neki szeretnék egyet ajándékba (így ismeretlenül). Esetleg ha van valaki itt aki beszállna, esetleg a közelében is lakik (mert én 1000+ km-re vagyok onnan) annak is örülnék. Ha nincsen senki, akkor megépítem én itteni segítségetekkel...
A hozzászólás módosítva: Sze, 7:22
(#) Swedhart válasza D_Zsolt hozzászólására (») Csü, 17:18 / 1
 
Szia a Valami agyonverhetetlen és biztonságos kapcsolást neked kell ki kísérletezni ez a hobbi lényege.Van itt fenn több kapcsolás ki kell próbálni biztos van ami jó lesz hozzá.
(#) deak francis válasza D_Zsolt hozzászólására (») Csü, 18:14 / 1
 
Szia.. szerintem "agyonverhetetlen" kapcsolást nem fogsz találni!
(#) D_Zsolt válasza Swedhart hozzászólására (») Pé, 5:35 /
 
Sajnos kísérletezni nem nagyon van hol, ahogy írtam nem saját részre szeretném. A nagyobbik Lomexnél elérhető trafóra gondoltam, mint agyonverhetetlen alapra, azt biztosan meg lehet hajtani annyi energiával ami a törvényi kereteket semmi esetre sem lépi túl és az bőven alatta van a trafó tudásának. Ez, mint alap és az itteni tapasztalatok alapján értettem az agyonverhetetlent.
A csatornát folyamatosan követem. Volt néhány hét, amikor vp nélkül maradt a srác, eleinte az is kérdéses volt, hogy lesz-e valami megoldás a javításra. Hozzá kell tenni, hogy nagyon korrektül járt el a gyártó, most működik a gép, de ki tudja meddig?! Erre jött az ötlet, hogy nem kell a szomszédba menni megoldásért, ha van helyben is és ha egy korrektül elkészített és dokumentált gépe lenne, akkor bármelyik műszerész meg tudná javítani akár a helyszínen is. Szóval ez az érdeklődés lényege...
(#) D_Zsolt válasza deak francis hozzászólására (») Pé, 5:36 /
 
Jogos! A lehetőségekhez képest agyonverhetetlenre gondoltam
Következő: »»   288 / 288
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem