Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 22. Kedd
8:51:06
  Jelenleg 416 fő olvassa az oldalt
Fórum » Beszélgetős témák » MultiSim - tapasztalatok »
MultiSim - tapasztalatok  
Témaindító: SD, idő: Jún 30, 2006
Lapozás Méret:     30 / 30
(#1135049) CosmicAntagonist válasza katt hozzászólására (#1135046) Válasz • Jan 5, 2012
Nagyon komoly, sokkal rosszabbra számítottam, kis tájékozódás után használni sem nehéz, és ha tényleg fedi a valóságot akkor nagyon komoly eszköz tényleg, bele sem akartam fogni gondolván úgysem tudja.

(#1135857) CosmicAntagonist válasza katt hozzászólására (#1135046) Válasz • Jan 6, 2012
Látom nagyon komoly dolog, simán leszimulált 8 parametrikus csatornát olyan állásban ahogy akartam. És nem nőtt az analízis ideje 1 csatornához képst . Milyen bugjai vannak, mire kell vigyázni? Mit érdemes még méricskélni? Zajt? Torzítást? Vagy az már túlzás?

(#1135903) katt válasza CosmicAntagonist hozzászólására (#1135857) Válasz • Jan 6, 2012
Milyen bug-ok? Néhány műveleti erősítő modellje nem jó. Van néhány IGBT, amiben van dióda gyárilag, de a modellben nincs. A display gráfot alapjaiban feketén jeleníti meg. Gondold el, milyen jól lehet rajta látni, amikor sötétkékkel rajzolja a jelet. Vagy, ugyanez fehér alapon, rikító sárgával. Pedig, a program tudja, hogy milyen színű alapon fog megjeleníteni, tehát, a sötétkék ( navy ) szín helyett rajzolhatna pl. szürkével. Utólag, át is válthatod a színeket, de a következő szimuláció után visszatér az eredeti színéhez. Még az a szerencse, hogy a display gráf tulajdonságait egy adott beállítás után el lehet menteni. ( Edit/Copy ), aztán a következő szimuláció után Paste és akkor megjeleníti úgy, ahogy korábban beállítottad.

Bármit meg tudsz vele méretni, zajt, torzítást, DC összetevőt, ( Fourier Analyses menüpont ), ami csak eszedbe jut. Ha mégsem, akkor lehet csinálni okos kis áramköröket bele, amiknek a kimenetén a kívánt jellemző jelenik meg, aztán azt a pontot is beírod az output listába. De utólag is lehet mindenfélét csinálni a már leszimulált eredményekkel, összeadni, szorozni, stb. Vagy amikor az output listát írod, akkor beírhatod, hogy két pont feszültségét szorozza össze, vagy képezze egy ponton levő feszültség effektív értékét, vagy van ott egy táblázat, abból lehet válogatni. De ha nincs olyan funkció közvetlenül, akkor egyszerűen beírod azt a matematikai funkciót, amit akarsz.
Ami nekem nagyon hiányzik belőle, az a display gráfon a vizszintes irányú scollozás, meg az, hogy csak körülményesen tudom berendezni a képernyőt, utólag nem tudom megváltoztatni a sugarak sorrendjét. ( Vagy nem tudom hogyan kell. )
Én a 10.1-est használom, már régóta van 11-es is, de ahogy hallom, a szimulátoron nem sokat változtattak. A fejlesztés gondolom inkább csak a nyáktervezőjére korlátozódik, de az engem nem érdekel.

Az analóg dolgokat nagyon gyorsan leszimulálja, inkább csak akkor nő meg a szimulációs idő, ha valami többszörösen visszacsatolt hálózaton dolgozik. Inkább csak az a probléma, ha túl nagy adathalmazt kell valahova eltárolnia és megjeleníteni. De ez is csak 1...2 s, úgyhogy analóg dolgoknál mint a villám... Meg a kapcsolóüzemű dolgoknál lassul le, de ezt úgy szoktam megoldani, hogy kezdetben, - amíg csak mondjuk egy elv működését akarom látni - addig a matematikai modelleket használom, ezekkel ritkán fagy le és nagyon gyors, hiszen ideális eszközök. Aztán amikor már megy minden, akkor szoktam pl. a kapcsolókat FET-re kicserélni.

De szerintem, az összes többi szimulátor többé kevésbé tudja ezeket, itt csak annyi a feladat, hogy meg kell tanulni a valamelyik használatát.

(#1136000) CosmicAntagonist válasza katt hozzászólására (#1135903) Válasz • Jan 6, 2012
A display graph-os dolgokba én is belefutottam de igazán nem zavaró. Nekem 2 dolog hiányzik, az egyik hogy akkor is lehessen 2 határérték között változtatni a bemeneten a jelforrás paramétereit, mikor azt műszerrel vizsgálom nem az analízisekkel. A másik hogy elég jó lenne valami egymásba ágyazható for-next ciklussal több paramétert is megváltoztatni, bemenetet és alkatrészt is úgy hogy minden körben csináljon egy graph-et.

(#1141556) CosmicAntagonist Válasz • Jan 14, 2012
Még két dolgot kérdeznék. Az egyik hogy a multiméter mintavételi frekvenciáját lehet-e növelni mert mi értelme van annak hogy ugyan olyan lassan reagál mint a valódi? A másik hogy van-e valami mód arra hogy egy potméter két értékét a közepéhez képest folyamatosan lássam nem %-ban hanem Ω-ban?

(#1141626) katt válasza CosmicAntagonist hozzászólására (#1141556) Válasz • Jan 14, 2012
Nem tudom. Nem használom a multimétereket, arra ott van a display graf, a potikra meg a parameter sweep. Legalábbis én ezt szoktam meg.

( Meg nem is tudom elképzelni, hogy egy számításigényesebb feladatnál még gyors is legyen a multi. Szerintem, a real time analízis csak az egyszerű áramköröknél megy kivárható időn belül. Nagyon jópofa egy TEK szkóp, de azért annyira nem jó, hogy én azt "tekergessem", elég azzal a valóságban megkínlódni mondjuk csak két sugárral... )

(#1161554) Action2K Válasz • Feb 8, 2012
Sziasztok! Azt kérdezném, hogy lehet-e állítani a szimuláció sebességén az MS11-ben, ha igen, hol? Én nem találom.

(#1161637) katt válasza Action2K hozzászólására (#1161554) Válasz • Feb 8, 2012
Szerintem, sehol. A szimuláció pontosságán állíthatsz, ha elég kicsire veszed, meg kevés pontot rajzoltatsz ki a display gráfon, akkor növelheted a sebességet, de ez nem számottevő, legfeljebb különleges esetekben. Egyébként meg a legrövidebb időtartamokat kell analizáltatni, akkor kicsi a futásidő.

(#1161711) Action2K válasza katt hozzászólására (#1161637) Válasz • Feb 8, 2012
Hát.. ez rossz hír. Egyébként ugyanezt az áramkört az EWB512-es hibátlanul, realtime teszteli. Azaz, 1 másodperc 1 másodperc alatt telik el, de itt ezredmásodpercben pörög, tehát 1000 másodperc alatt pörög le 1 másodperc. A tesztelendő áramkörömnél 2,5mp egy ciklus.
Ráadásul a képeken jól látható, hogy az MS11 milyen használhatatlan eredményt ad.
Köszi, ha netán találtam rá megoldást, megírom.
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#1161821) katt válasza Action2K hozzászólására (#1161711) Válasz • Feb 8, 2012
Az a baj, hogy a Multisimben elég sok mindent lehet állítani. Ez néha azt eredményezi, hogy totál hülyeséget hoz ki eredménynek. Kicsit tudni kell, hogy milyennek kell lennie az eredménynek. Egyébként én azt olvastam róla, hogy sokkal gyorsabb, mint az EWB. Sajnos ezt nem tapasztaltam, szerintem ugyanolyan, legfeljebb néhány funkciót még beépítettek, amitől kényelmesebb lett a használata. Most már a 11-es verziónál tartanak, de a bug-okat még mindig nem szedték ki belőle. Van bőven... Szerintem csak a nyáktervezőjét fejlesztgetik. De az meg nem érdekel.

Én nem használom a műszereket benne, csak a funkciógenerátort. Megjelenítésre szerintem sokkal jobb a display graf, ez akárhány sugarat meg tud jeleníteni. És sokkal több dolgot megnézhetsz akár utólag is, mint szkópon. Egy hátránya van, nem real time. De ez csak megszokás kérdése. Ha display gráfot használsz, akkor egy ilyen analizis csupán egy villanás, mert nem szkópon látod. Az eredmény viszont a 2,5 s-ra van megjelenítve, úgyhogy nagyon gyorsan lehet vele dolgozni.

(#1169291) CosmicAntagonist Válasz • Feb 18, 2012
Sziasztok!
Szimuláltam egy unbalanced/balanced konvertert, és látom hogy nem teljesen tökéletes, de a kérdésem az, hogy ez fedi-e teljesen a valóságot, és ha igen lehet-e rajta javítani, van-e ennél jobb megoldás. Az eredmény képeken. tudom hogy vannak egyszerűbb megoldások is, majd azokon is átrágom magam.

Köszönöm a javaslatokat!
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#1219493) koczka Válasz • Ápr 29, 2012
Üdv!

A szimulációban a munkafelület nagyságát hogyan lehet megnövelni? Nem fér bele a tesztelendő áramkör.

(#1219500) szitko válasza koczka hozzászólására (#1219493) Válasz • Ápr 29, 2012
Options -> Sheet Properties -> Workspace -> Sheet size = A, B, C, stb...

(#1219544) katt válasza CosmicAntagonist hozzászólására (#1169291) Válasz • Ápr 29, 2012
Mi benne a nem tökéletes? Nem egyforma a frekvenciamenet? A felső erősítőt is lassítani kellene egy kicsit. Tegyél négyszögjelet a bemenetre és próbáld egyformára állítani az élmeredekségeket. Bőven elég, ha a -3dB-es pontja 50 kHz-en van.

Egyébként, ilyen esetekben nagyon pontos a szimulátor.
( Különben egyszerűen használhatatlan lenne... )

Következő     30 / 30
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu