csak annyi az oka hogy koszolódik...
én a helyedban ha optoval csinálnám, akkor optoréssel..,
olyan cucc amiben szemben van a adó, és a vevő rész..
egy rés van a kettő között olyan U alakú (elég nagy rés)
így nem kell vigyázni a tüktöző felületre, hogy tiszta maradjon..
vagy egy kör tárcsából vágsz ki egy lukat...
vagy a lendkerékre csavarozol egy alu lemezdarabot ...
tervezésnél figyelni kell az impulzusra (fázisfordítás ha kell...)
jah és vannak olyan járgányok amik optos gyuszival mennek...
de az nem a simson ....
nekem induktív jeladós a -sinyóm-
csá
Csá nekem az optokapu tetszik mégpedig a tükrös megoldás kellene!
Szerintem ezt a legkönyebb kivitelezni és nagyon megbizható.
A gég nem szimeringes vagyis nem koszolodik de elárulom a nagy titkot: A lendkerékre bellülre ragasztom a tükörfoliát és a megszakító helyére teszsem az optokaput. A folia pedig tiszta marad mert az a szivacs ami most a lendkereket olajozza az majd a tükörfoliát fogja tisztítani.
De még mindig keresek megfelelő optokaput valaki segitsen!
hmmm szerintem fogsz vele szopni..
mivel a lendkerék agya amúgy is fényes...
aztán a foliát dörgölő filc anyag lehet hogy leszedi a foliádat..
a másik hogy domború feületről nem pont a vevőbe fogja visszaverni a fényt a fólia.. eléggé be kell lőni a opto helyét...
csá
Látom ti "valamennyire" értitek a biciklit. nekem egy egyszerű bekötési rajz kéne. Komplett vezetékeléssel. Gyújtás, index, fesz. szabályzó, stb. S51-es sim a megszakítós gyújtással.
Köszi!
Egy négyütemű orosz agregátorhoz szeretnék gyújtást építeni,lehetőleg aksis(12V) működésűt,hall jeladóval.Tudna valaki használható rajzot?előre is kösz.
Sziasztok kellene egy kapcs rajz schvalbi-hoz 51-es nem turbós ha valakinek van akkor lágyszi küldjétek már el nekem fontos lenne előre is kössz szépen
Simson 51 (S51N)-hez szeretnék tekercses (lehetőleg megszakítóvezérelt) elektronikus gyujtást készíteni. NEM AKKUS!!! Esetleg van valakinek kapcsolási rajza? Az a gond, hogy a tekercsen lévő feszültség változik kb 8V
Tudomásom szerint minden Simson gyujtótekercse ugyan azt a feszültséget produkálja. A 6 ill 12 V a töltő és világító tekercseknél fontos, a gyujtó mind egyforma.
Hali!
Én ezt ajánlanám mégpedig úgy, hogy a tirisztor előtti teljes részt elhagyod 555-östől, trafóstól, mindenestől, és a tirisztorra közvetlen kötöd a gyújtótekercset. Vagy kell még előtte egyenirányítás is? Ezt majd az okosabbak pontosan meg tudják mondani.
Természetesen a mexás gyújtótekercset elfelejtheted. Vagy újratekered nagyon vékony huzalból, hogy adjon vagy 2-300V-ot, vagy veszel egy tirisztoroshoz valót.
Üdv
Krisz
Én már készítettem tirisztoros gyujtást. Rigához!
Egyszerűre terveztem : Csak áttekertem a generátort hogy közvetlenül adjon nagyfeszt (150-200 volt)
Kell kozzá egy nagyfesz kondi, egy dióda, tirisztor, egy jeladó tekercs. Amúgy a honda biciklimbe is ez van gyárilag - szóval elég megbízható.
Hi !
Aha ! Neked az ős gyújtás kell. Megszakítós !
Van a tekercs párhuzamosan kötve a megszakítóval és egy kondezátorral. Ezt kötjük a trafóra ennyi.
Önidukciós feszültség keletkezik a tekercsben amikor a megszakító "megszakítja" az áramkört .
Nagyfeszültségű impulzus ami megy a trafóhoz és szikrázik a gyertya.
Igazából nekem egy őscsepelbe kell, amin még trafó sincs...
Ezt a párhuzamos mindent meg kétlem...
szerintem a megszakító minimum sorban van a tekerccsel
Tévedsz!
Nézd csak meg a pár hozzászólással előbb csatolt S51B kapcsolási rajzot. Láthatod, hogy a gyújtótekercsnek, a megszakítónak és a kondinak van egy közös pontja. Ez megy majd tovább egészen a trafóig. Ugyanennek a 3 alkatrésznek a másik fele pedig testen van. Szóval mindhárom párhuzamosan van egymással kötve.
A külső gyújtótrafó nélküli változat meg tök ugyanez, csak a gyújtótekercsen van még egy sor huzal (ez a szekunder oldal), ami közvetlen megy a gyertyára.
Nézd meg az előző hozzászólásomhoz mellékelt fájlt, ez talán segít megérteni a megszakítós tekercsgyujtás működési elvét.
Érdemes megnézni a zsiguli.hu oldalt ott a megszakítóvezérelt akkumulátoros gyújtásról találsz infót és a simson.hu oldalt (ez utóbbin a villany-gyik sok kérdésedre adhat választ) is, esetleg segíthet a szocimotoros.hu oldalon található 2 link: Bővebben: Link Bővebben: Link
Amúgy a megszakító a multé, manapság csak félvezetős gyujtás van.
Sokat lehet szívni a megszakítóval , nem fog rendes szikrát adni, ezért nem fog beindulni.
Idővel teljesen elkopik, tönkremegy a kondi.
Szóval csináljatok rá egy tirisztorost.
Narancs neked gondolom egy tranzisztoros kellett volna . Csak ezzel az a probléma hogy nagyon kevés hozzá a hagyományos tekercs feszültsége. Főleg indításkor , ehez szükséges lenne 12v akumlátor.
Esetleg van valami ötleted, hogy hogyan?
Örülnék, ha lenne kapcsolásirajz értékekkel és leírás a beszerelésről esetleg fotók. Jó a tirisztoros is.
Csak a tekercs meg tudja-e hajtani -- akku nincs.
A gyári tirisztoros gyujtásnál minden más alaplap és tekercs ... is kell.
csak az alaplap 6.800,-Ft
a lendkerék 15.000,-Ft
a gyujtótekercs 1.500 -- 5.200
a tirisztoros elektronika 2500 körül van a jeladótekercsől nem is beszélve ha lehet kapni....
Láttam kapcs. rajzot itt a portálon, de a konkrét megvalósítás és az értékek mindha hiányoztak volna ill. az, hogy milyen típust alakított át. Az enyém egy S51N.
Igazából azért lenne jó, mert most sok gondom van a géppel, lehörög, néha dadog, magától leáll és érdekes, hogy ha a világítást felkapcsolom leáll a motor, mintha levenném a gyujtást.
Akkor ott először át kellene nézni az elektromos hálózatot. Testeléseket, összes vezetéket, minen jó helyre van-e kötve... Ezt nem fogja megoldani egy új gyújtásrendszer, azzal is ugyanúgy megmaradna a hiba. Ráadásul már ajánlottam ITT egyet, fele elektronikát elhagyod, és már jó is lesz neked.
De mindenek előtt fogj egy multimétert, kapcsold 200 Ω-os méréshatárba, egyik zsinórt nyomd a blokkhoz (de mégjobb lenne, ha az alaplaphoz, felszerelt állapotban), másikat meg a vázon egy testponthoz (dekliben, tank alatt). Ha nem 0 (nulla, vagy ahhoz nagyon közeli, ami a műszerzsinór ellenállásából adódik ) Ω-ot mérsz, akkor azért áll le folyton a moci.
Készítettem neked egy rajzot mit hova kellene kötni , forrasztani. Megadtam az alkatrész tipusait, ettől egyszerűbb nincs
Csak annyi hogy átkell tekercselned a gyujtás generátort hogy nagy feszültséget adjon. kb 0.1mm-es huzalból ( trafóból tudsz bontani )
A jeladó tekercs : 0.12mm-es huzalból tekerhető.
Kiveszed a megszakítót és a kondenzátort. A megszakító helyére kerül a jeladó tekercs. Fogsz egy csavart amit bele passzol a megszakító rögzítő csavarjának a helyére. A csavar lessz a jeladó vasmagja - ezt leszigeteled rá tekersz 60-80 mentet.
A jeladó tekercsnek egy kis mánes adja a jelet , ezt fel kell ragasztanod epoxigyantával a lendkerék ablakába, jó erőssen le ne repüljön.
Nem kéne a vázon nagy áramnak folynia. Mert az önidukciós feszültség a generátortekercsben keletkezik amikor a megszakító bontja az áramkört. Az önindukciós feszültség mértéke függ az áram erősségétől és az áramváltozás sebességétől.
A feszültség impulzus 150-200 volt körüli ami atrafóra megy.
Magyarul sz*r a megszakító vagy a kondi esetleg a hézag.