Akkor milyen megoldást javasolnátok arra ha a külön áramkörön lévő 230V-os világításomat akarnám ellátni és a bojlert? négyszög inverter vagy jó a ups is?
48V, és fellette. 12 akku már elég lehet. 18 akku a 230V-hoz(18x12,7V=228,6V).
230V-ot egyenirányítva 324V(23-24db akku). De mit üzemeltetünk 324V-ról elektromos járműveken kívül? Bár felezve a telepet 162V már jól felhasználható.
Heló! Köszi a választ. A napelemnél eddig max. 25V 3,3A-t mértem, viszont van rajta egy "10A step down" konverter.
(Amely 12,5V kb. 6,6A állít elő?) Ezt azért kérdezem, mert még nem sikerült letesztelnem, de sokan mondták, hogy ez így van. Ha ez igaz, akkor legalább egy 66Ah-s akku kellene. Tegyük fel, hogy I=2A és Q=66Ah ez esetben a teljes feltöltéshez szükséges idő t=33h. Napi 5h napsütéssel számolva 6 nap 14,4h. A zselés akksiknak mennyire árt ha nem tölt fel teljesen? Üdv
oksi, de ha váltakozóáramról akarom hajtani, mivel energia takarékos és Led-es lámpák vannak már mindenhol a lakásban. meg nyáron pl jó lenne ha a hűtő vagy valami még tudna róla működni. mi az amit egy egyszerűbb és olcsóbb inverterrel lehet működtetni? pl 4 szög inverter jó lenne?
Sziasztok
Valaki próbáld már ilyen auto up/down DC-DC konvertert?
Nem egy MPP-t tudom jól, de hasonló szerepet tölthet be ha jól értem. Hiszen ha alacsony a bejövő feszültség akkor feltornázza, ha magas akkor pedig le. Stabilan tartva így a beállított kimeneti feszültséget.
4-8 ezer között találni ez ebayen 80-100W-os kivitelben. Ha csak 1-2 A-re kell, akkor 1-2 ezer Ft-ért is akad.
Ha már nem létezne a link, így keressetek rá: dc-dc auto down up
A 3A-osból már egy éve megy 2 darab kaszkádban 8V->14.5->24V , ahol egy 8V 50Wp-s panel tölt egy autóaksit és arról megy egy 24V/1A-os szivattyú.
A 150W-os még csak 3 hete jött meg, de leteszteltem és passzív hűtéssel bírja 8A-t, ha több kellene akkor beleteszem egy olajjal megtöltött flakonba, vagy ventilátort rá, de szerintem egyszerűbb az olajba merítés.
Hello
A step-up és step-down használatát hogy oldod meg?
1-1 DC-DC áramkör diódával leválasztva és hol az egyik hol a másik lép működősbe a közös kapcsokon?
Külön 1-1 áramkörrel én is filóztam, de pont ott voltam gondban, hogy igazából mindkettőre szükség van. Délben a feszültségen csökkenteni, napnyugtakor meg fentebb tornázni
Ha jól emlékszem épp a te oldaladon olvastam, hogy a sokszor van 10V környékén a napelemet ezért a régi invertered ott már nem tudott működni.
Így egyszerre ahogyan írod nem használom őket, igyekszem mindig olyan körülményeket létrehozni hogy csak az egyiket kelljen használni. Pl. a merő áramköröknek 5V kell amit 3-35V Step-down-al állítok elő egyenesen a panelekről, így ha a panel 6,5-7V-nál kevesebbet ad el sem indul a Step-down és a merőáramkör le van kapcsolva.
A Step-Up-okat kizárólag az akkuból vett energia átalakítására használom, pl. 12V->19V ha a notebookot akarom használni, vagy 12V->24V ha a kerti szivattyút, vagy a 8V-os panelemet alakítom 14,5V-ra hogy töltse az akkut. Ezt a mostani 150W-osat is azért vettem mert tavasszal bővítem az öntözőrendszert 3 szivattyúra + LED kerti világításra és így olcsóbb mintha lenne 3 darab 3A kicsi Step-up.
Ha a napelemeim 10V alatt teljesítenek abból már nem sok energiát tudok kisajtolni 36V-os rendszernél, max. 50-100mA-t ami alig viszi el a merőáramkört.
A második linken 10V-ról indul a cucc, nevezheted autó Step-up-nak is mert 10V-alá nem megy a bemenete és ezáltal nem követ el harakirit a 12V-os akkun. De ezzel még kísérletezgetek majd.
Szevasz!
Nem igazán, ezek az akkuk nem szeretik a lemerítem-feltöltöm üzemet, nem arra csinálták, ha utánagondolsz az autóban sem így szolgálnak.
A napelemes szigetüzemű akkuk nem véletlenül ca. 3* annyiba kerülnek..
Üdv: StMiklos
Hali. Napelemes használatkor kb. mekkora élettartama lehet ezeknél számítani? Erre kéne: teszt célra, részben a világítást megoldani róla, talán nyáron kisebb szivattyút rákötnék. Üdv.
A gyártó megad töltés-ürítés ciklust az akksira. Ez magáért szokott beszélni. Én is konzultáltam akkussal, mert pengeélen dolgozik a rendszeremben a solar akku is. A szivattyú esetében nem is javasolnék mást mint solar akkut. Főleg ha sok autonómiára van szükség és kevés a napelem.
Sziasztok! Talán jó hír a napimádóknak, hogy kapható már egy kompakt kialakítású napelem-hálózat konverter. Azaz a bemenete direktben a napelemre csatlakoztatható, a kimenet pedig 230V. Azaz kifejezetten kis hálózatok, vagy kis hálózati fogyasztók ellátására alkalmas. Igen ez egy inverter más néven, de kompakt kialakítása miatt a napelem csatlakozó doboza mellé direktben felszerelhető - kültéren. Így végre azok is direkt energiához juthatnak, akiknek a drágább inverterek beszerzése gondot okozott, de már megépítették a napelem tábláikat. Műszaki adatok a mellékletben. Ami a legfőbb, hogy mindig annyi invertert kell csak megvenni, amennyire éppen pénz van
Árat még nem tudok, de amint megvan írom. A szolgáltató még nyilván nem ismeri el - mivel mi is csak most kaptuk az értesítőket, tehát szigorúan szigetüzem. Annyit tudok már, hogy színuszos és Powerline-on kommunikál
Hali
De ha szigetüzem, akkor kell legalább egy 5-10-szer nagyobb teljesítményű szinuszos szigetüzemű inverter amire rá tud szinkronizálódni, mert ha nincs AC hálózat akkor biztonsági okokból le kell kapcsolnia.
És ha már megvan a 1,5-2kW-os szigetüzemű akkor én személy szerint arra kötném a panelokat és nem költenék pénzt visszatápláló mikroinverterre. Bár hatásfokilag lehet hogy jobb, de költséghatékonyságban nem hiszem.
1 baj van a szigetüzemmel,mégpedig az energia tárolása...
Mert a hálózatra táplálásnál nem jelentkezik a megtelt akksi problémája Mindig kihasználod a maximális panel teljesítményt.
Teljesen igazad van. Azonban ez éppen nekünk, kispénzű magyaroknak jó, mert nem kell egyből egy többszázezer forintos inverterrel és egy-két stringnyi napelem táblával indulnod Ha csak - mint nálam egy kapumozgatót, vagy egy kisebb keringetőszivattyút kell ellátni, arra máris elegendő - és voila - az energia már ingyen van.... Nem beszélve a lakóautókról, hétvégi házakról stb, ahol például csak egy darab riasztót, GSM adaptert stb kellene ellátni árammal. Hatásfokban biztosan nem jobb, hiszen itt is igaz - a nagyobb -jobb. Ráadásul egymástól távolabb is könnyebben kialakíthatsz fogyasztási helyeket és nem kell drága rézkábellel összehuzalozgatnod mindent...
Kedves fórumtársak!
Miért kell a napcellákat lapos vezetékkel huzalozni?
Nekem rengeteg különböző méretű sodrott gyengeáramú vezetékem van. Azzal nem köthetők össze?
Visszakérdezek. Próbáltad? Szerintem a sodrott vezeték alakjánál fogva henger alakú. A cellához forrasztott sodrott vezeték meg az üveg vagy polylemezekk között légrés lesz.
Hali
Nem a légrés a lényeg hanem a forrasztás felülete a napelem és a huzal között. Ha lapos a vezeték sokkal nagyobb felületen van a napelemhez forrasztva ,nem szakad le róla olyan könnyen és kisebb az átmeneti ellenállása is. Ráadásul a forrasztás sokkal könnyebb mert a réz lapos huzal már be van futtatva forrasztóónnal. De ha nagyon türelmes vagy akkor szerintem 2,5mm2 sodorttal is el lehet bíbelődni csak az a kérdés hogy meddig bírod türelemmel mielőtt a cellák látnák a kárát.