Nekem olyan problémám lenne, hogy szeretném után építeni a nyemi féle cdi, akksis gyújtást most előgyújtás vezérlés nélkül.... Mit kell akkor kihagyni a kapcsolásból, ill. hogyan néz ki a kapcsolás akkor?
Hát mindenhol megtaláljuk egymást!! Holnap megpróbálom....A hall-ból amikor a mágnes elé kerül egy lefutó él jön ki, majd amikor a mágnes elhaladt, akkor lesz egy felfutó él.....Tehát a hall kimenete először lemegy testre, majd vissza a tápfeszültségre...
Csak akkor igaz ha É és D pólus is van, ha csak egy darab mágnes van és TLE4905 a hall, akkor nem működik, mert a TLE csak egyik irányú indukcióra kapcsol!
Szia
Először is tisztázni kell hogy a Hall, felfutó vagy lefutó élére szeretnéd hogy vezérelve legyen a tirisztor. Én a Hall lefutó élét ( amikor nyitott kollektor testre zár) javaslom amivel az optocsatoló LED-jét kapcsolnám. Így időben stabilabb előgyújtás lenne minden fordulaton.
Ennek oka hogy egy félvezető bekapcsolása mindig kevesebb időbe kerül (és jobban kontrollálható) mint a kikapcsolása , avagy szabad elektronokat bejuttatni mindig könnyebb mint a kivonásuk a félvezetőből.
Értem.. Ma próbálkoztam a gyújtással úgy, hogy a tirisztor gate-jét direktben vezéreltem egy invertáló tranzisztoron keresztül a hall elemmel. Tehát a hall kimenetét egy tranyó bázisára, majd a tranyó kollektorát a tirisztor gate-jére kötöttem, az emittert pedig 5V-ra. Így működni működik, de az a baj, hogy a hall elemnél lévő led nem világít amikor a mágnes a hall elé ér, pedig a led jó, és hogy a tirisztor beragad néha, és folyamatosan szikrázik. Kipróbáltam azt amit a másik gyújtásnál javasoltál, hogy a gate ellenállást csökkentsem, de még mindig beragad....
És énis a lefutó élre szeretnék szikrát, de azzal hogyan tudom vezérelni az opto ledjét? Ugyanígy tranzisztoron keresztül? Vagy direktbe kössem rá az optora?
A webalbumomba tettem fel egy videót, amit ma vettem fel. Azon látszik milyen szikrát ad, és hogy milyen alkatrészek vannak a kapcsolásban, hátha valamelyik nem megfelelő...
Az optocsatoló LED anódját a pozitív 5Voltra . A katódját meg a 560ohmos ellenálláson keresztül a Hall kimenetére.
Amikor a Hall elé ér a mágnes kapcsolja az optocsatoló LED-jét . A beragadás a tirisztor gate körében levő 100nf kondenzátor csökkentésével is mérsékelheted. Amúgy az ellenállás most milyen értékű?
Az ellenállásra azt mondtad cseréljem 100-75ohmra. Most 75ohm van benne, és így ragad....
És arra van ötleted, hogy a hall mellett lévő led miért nem világít? Mert a zener jó, ami ott van, az ellenállás jó értékű, nem tudom mi baja lehet. Lehet, hogy emiatt a tranyós hülyeség(amit én kötöttem bele külön) miatt nem világít??
22nF-27ohm soros R-C tag gondolom benne van? A gate ellenállás- kapacitással kell variálni amíg jó nem lesz. A tranzisztoros kapcsolásodat meg látnom kéne hogy vélemény mondjak, mert a leírásod alapján nem értem hogy működik .
Semmi baj, majd reggel olvasom, úgyis már csak holnap fogok foglalkozni a cuccal...
A tranzisztorom egy inverternek van bekötve, és az optocsatoló ki van hagyva. A tranyó bázisa fel van húzva egy 10Kohmmal az 5V-ra, és a bázisra van kötve még a hall kimenete. A tranyó emittere is fel van kötve 5V-ra, a kollektora pedig egy soros 560ohmmal csatlakozik a tirisztor gate-re. Így a tranyó csak invertálja a hall jelét, ennyi...És így menne is, csak a led nem világít, meg beragad a tirisztor, de az ugye nem attól van....
Ha így van (lásd kép) akkor ez rossz. Mert itt nincs időben minimalizálva a tirisztor gyújtó impulzusa, és így persze állandóan beragadva marad. Tirisztort csak pozitív tű impulzussal gyújtunk. Írd meg hogy felfutó vagy lefutó élre gyújtson a tirisztor és akkor készítek egy optocsatoló nélküli kapcsolást, persze egy tranzisztor fog kelleni.
Ma próbálgattam kicsit a gyújtást.
Úgy kötöttem be a hall-t, ahogy javasoltad, optocsatoló ledjének katódjára a hall kimenetét egy 560ohmos ellenálláson át. Az opto ledjének anódját pedig a +5V-ra.
Így elsőre működött is, szép szikrát adott. Viszont ha indításkor a labortáp áramkorlátját feljebb tekerem, mint az alap 150mA-es áramfelvétel, akkor beragad a tirisztor, és folyamatosan adja a szikrát. Ugyanez a jelenség lép fel, ha akksiról indítom, mert ugye ott nincs áramkorlát....
A snubbler kondi értéke 22nF most, és a gate ellenállás 75ohm. És a trafó után sorosan lévő 220nF is csak 100nF-os, mert így van meg a 350V-os feszültség a nagy 1µF-es kondin.Ha a snubblert növelem, akkor megszűnhet a beragadás? És meddig lehet azt növelni? 100nF pl? Vagy a gate ellenállást lehet még csökkenteni?
Más lehetőség nincsen? Mert lehet tényleg kevés az a 80°C. De lehet, hogy a menetszél lehűti annyira, hogy jó legyen.... Mondjuk, ha alapból nagyon erős, akkor lehet, hogy akkor is elég erős lesz, ha veszít valamennyit a mágnesességéből.
Sziasztok!Szeretném a robogómnak a gerjesztötekercsét ujratekercselni mivel átütött.Milyen vastagságú huzal lenne jó erre a célra?Arra gondoltam hogy a gerjesztőtekercs csévéjének a nagyságát megmérem(átmérő) és keresek egy olyan átméröjü 220/12 voltos transzformátort és ami azon van 220-voltos tekercs azt egy az egyben áttekerem a gerjesztötekercs csévéjére.Mi a véleményetek erröl?Érdemes hozzáfogni?Valaki csinált már hasonlót?
Hu ez igen érdekes kapcsolás. Biztos igy van ?
2 tirisztor majdnem sorban ? Bár ott az a 470 Ω. Amugy nekem az lenne a tippem hogy 2 féle előgyujtás szöget csinál a 2 tirisztorral, hol az egyik hol a másik (vagy egyszerre a kettő) kapcsol, a fordulatszám függvényében.
Nem hiszem, hogy előgyújtást változtatna. Kétütemű a robogó. De most, ahogy nézem megint a rajzot, azt gondolom, hogy talán a szikra idejét nyújtja meg. A gyújtókörök időállandója alapján a felső tirisztor indul a 470 Ωon, aztán az alsó veszi át a vezetést, (persze a felső is vezet), így a szikra eleje "light"-osabb lesz, de nem szalad le olyan gyorsan az energiatároló kondenzátor töltése. Kérdés, hogy ez érezhető lenne-e a motor járásában, dinamikájában? Erre sajnos nem tudok válaszolni, be lett építve, nem lett "klasszikus" gyújtással összehasonlítva, a robogót meg elvitték.
Ha túl nagy a fordulatszám, (10.000 fölött jóval) tényleg kell. Nagyon is! Méghozzá visszavenni, sőt akár negatívba (utógyújtásba) vinni. A tüzelőanyag-töltet ilyen fordulaton ugyanis olyan nagy áramlással rendelkezik, ami összemérhető a gyertya által begyújtott lángfront terjedési sebességével. A "huzat" viszi magával a lángfrontot, tehát a gyújtási időpont visszavételével kell kompenzálni. A legalacsonyabb fordulaton (indításkor) pedig komfortossá teheti a rendszert, ha holtponti gyújtással indul-könnyedén, aztán alacsony-közepes fordulaton ráadja a fix előgyújtást. (Lásd röpsúlyos Trabant-601) De ha egy kétütemű nem pörög sokat, nem érdemes elbonyolítani az előgyújtás szabályzást. Fix előgyújtást neki!
Igen én is a pl Trabantra gondoltam (csak 10évig nyúztam annó) De azért mert röppsúlyos az nem jelenti azt hogy "digitális" az előgyujtásállitás ! Csak ha rossz ! (rugóg elfáradtak) És nagyon sokat tud számítani tapasztaltam pl MZ 250 -ben fix, ETS 250-es röpsulyos volt. Na ha ezekre felülhetnél (ha mernél, az ETS CSAK gázadásra egykerék !!) megéreznéd hogy kell-e az állitás. De te inkább ne állitsd csak 10000 felett Igazad van.