Említettem még nálam is homályos a dolog. Csak az első lépés biztos. A második lépés lehet más kapcsoló eszköz, de ha túl bonyolult, akkor el is felejtem.
Egyáltalán nem bonyolult. Vegyél alapul egy inverteres hegesztőt, elvileg ugyan ezt a logikát kell követni. A különbség a frekvenciában, a pufferkondi nagyságában és a jelalakban lehet. Bár ha tirisztoros verziót preferálod, ott a jelalak nem változtatható tetszés szerint. Vagy négyszög, vagy négyszög.
Kedves ismerősöm, illesoszkar, most ajándékozott meg két 160-210A-es tirisztorral, meg mellette vettem tőle egy 56cm^2-es vasmagot, ezzel épített trafóval akarom majd táplálni a vezérelt egyenirányító körömet, a 2db tirisztort, meg hozzá keresek két diódát. A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek szekunder oldali tirisztoros szabályzáshoz kapcsolási rajza? Most keresgélek még. Arra gondoltam, hogy ha nem találok, 555-ös icvel csinálnék egy időzítő áramkört, amivel a nullátmenettől 0-10ms idő elteltével begyújtja a tirisztorokat.
Van több trafóm is Van egy 175A-es gyári trafóm, ez olyan nagy árammal indul hogy leveri a 16-os biztit, mondjuk 230-on 25A kellene neki, rá is van írva, ez a szokásos mágneses söntös. Van egy 120A-es "mágneses erősítőm", amit én tekertem, ennek kellene elektronikus szabályzót varázsolni. Van 3db mikró trafóm 10-es alu huzallal feltekerve, ezeknek is szabályzó kellene, mert a tekercsek közötti szoros csatolás miatt 190A-el hegeszt a 3 trafó.... Van most egy 56cm^2-es vasmagom sönttel, csak nincs pénzem megvenni a tekercselési anyagokat hozzá. Meg ócskavas telepről egyszer begyűjtöttem 13,5kg EI magot, a közepe 5x10cm, ebből is lehetne valamit csinálni Közbe játszadozom az inverteres gondolatával...
Szóval ha már van primer köri szabályzó akkor nem igazán kell lágyindító, de akkor is meg kellene csinálni, hogy a szabályzót ne manuálisan kelljen letekerni, meg fel, hanem magától lágyan indítson. Amúgy egyszer régen láttam valami triakos lágyindítót...
Olyan szabályzót keress,amelyik tartalmazza a felfutásszabályzót. ezeknél a rámpa meredekségét(felfutási időt)be lehet állítani. Ilyen kapcsolásokból több is található a korábban említett Ferenczi könyvben, illetve a "tirisztorok kapcsolástechnikája"-című könyvben is. Konkrét kapcsolást ne keress, bár nem vagyok biztos benne,hogy valamelyik könyvben nincs utalás valamelyik kapcsolásnak hegesztőtrafó szabályzóként való felhasználására. Már többször, több helyen is utaltam rá,hogy korrekt szabályozást 3-4 alkatrésszel nem lehet csinálni. A komolyabb szabályzók közt sincs kompromisszummentes kivitel, tehát azok sem elégítenek ki minden igényt, de adott feladatra kihegyezve jól használhatók.A Rádiótechnika újságban, illetve _talán a 2000-es RT évkönyvben egy ilyen jól megtervezett szabályzó található, ami HETRA trafóhoz lett fejlesztve. Szerintem itt a fórumon is megtalálod, lehet hogy több példányban is.
Kösz a címet, ebben a formába nekem bonyolult. A nyár meleg, akkor talán gyártok egyet , de kissé más célra. A lényege szinusz hullám kockásítása, és egyebek. Terhelés alatt értendő a kockásítás.
Idézet: „Van 3db mikró trafóm 10-es alu huzallal feltekerve, ezeknek is szabályzó kellene, mert a tekercsek közötti szoros csatolás miatt 190A-el hegeszt a 3 trafó....”
Ha szoros a csatolás akkor is lehet csökkenteni a szekunder áramot, alul gerjesztéssel. Egyszer kényszerből kellett csinálnom így egy hegesztőt (a trafó már adott volt), és jó lett. Mondjuk a mikró trafóknál ez nem megoldható mert nincs rajta hely.
Persze, nagyon prímán hegesztek vele egyenirányítással bázikus elektródával, rutilossal még jobban... Csak 120A-el megy, ami még 3,2-eshez jó, de szeretnék kisebb pálcákkal is hegeszteni. (egyenirányítás után már csak 105A körül van, ott már jó a bázikus 2,5-ös is). És így jöttek most képbe a szabályzók, aztán megcsináltam ezt a 2002-es hobbi elektronikásat, és pálca leragadáskor lecsapja a trafó vele a biztosítékot, így egy kicsit jobban bele kell mélyedjek a témába
Nem a szinusz tetejének a levágása, leszabályozása, az effektív feszültség környékére. PL 314 csúcs csak 220 csúcsra, A szabályzás erre szolgálna. A mikró trafó nem melegedne, egyenirányítás után kevesebb völgy, könnyebb simítani. Ennek ára van, kevesebb átvitt teljesítmény. Előnye nem kell lágy indító, de kell mágnes erősítő. Analóg módú szabályzó, de csak terhelésen. A vezérlése amilyet akarsz, és még modulálni is lehet vele. Csak gondolat ébresztőnek szántam a hegesztő szabályzásba. Egyéb felhasználása is van, ennyi.
Sziasztok ! Kérdésem az lenne,hogy EINHELL-150 Co hegesztőtrafót akarok vezérelni triakos szabályzóval,csináltam hozzá egy nyákot csak a 4-5 ív vétel után kiment a triak(BT139). És azt nem tudom,hogy alkalmatlan vagy csak kicsi teljesítményű. Mellékeltem a vezérlő rajzot.Előre is köszönöm a segítségeteket.Üdv:Laci
16A-es bt139-et már én is lőttem el, annyira felmelegedett, hogy elolvadt az átvezető gyűrű, és elvált a bordától... Ha jobban csinálom, lehet hogy még most is menne. Azt hogy kiment a triak abból gondoltad, hogy a poti csavargatására nem szabályozott le? Mert akkor lehet hogy még teljesen jó az a triak Ezt a rajzot honnan szerezted? Szerintem induktív terheléshez nem biztos hogy jó, és nyitva marad a triak. Vaterán van most olcsón 16A-es tirisztor, ami M6-os csavaros rögzítésű, elég jól hűthető, én abból veszek most 10db-ot, kettőt ellenpárhuzamosítok, és abból lesz a 32A-es triakom. Mekkora bordán volt a triakod? Próbáld ki a kapcsolást egy izzóval is.
Üdv. Kipróbáltam izzóval előtte is utánna is
előtte jó volt utánna nem szabályzott és amikor tettem bele egy másikat jó lett. Gondoltam egy olyanra ha egy szilárd test relét tennék bele és megvezérelném azt egy DC PWM szabályzással nem e lenne jó? vagy találtam még egy áramkört amit tippelném ,hogy jó lehet mellékelem az ábráját.
Egy multiméterrel ilyenkor ki kell mérni a triakot. Szilárd test relékkel az a baj, hogy soknál fix, hogy csak a null-átmenetbe indíthat, vagy csak a feszültség csúcsnál. Egyébként jó meglátás. Szerintem próbáld ki a linkelt kapcsolást, akár még jó is lehet. Főleg ha már valaki sikerrel utánépítette, meg erre tervezték. Én is hasonló cipőben járok, de nem nyugszom, amíg működőképes szabályzót nem csinálok. Ha sikerül egy rendesen működő kapcsolást csinálni, megosztom itt a tapasztalatokat.
Mérd meg az üres járati áramot, ha eléri a 4-5A felejtsd el a triakos és a tirisztoros szabályzót. Ha alatta van 800V 25A triak bírni fogja. Egyébként tényleg Ωos terhelésre való ez a kapcsolás. A típusa a legfőbb baja. Az eredeti szabályzójával mi van?
Emlékszel ehhez hasonló triakos kapcsolást mutattam neked. Ha a trafó vígan vitte a 3,2 pálcát megdupláztam a 16A triakot, a gyújtó kör bírja a kettőt is. A mikulamotor féle triakos még 3-at is begyújtana ha gyors a kondenzátor. Ha lassú a kondenzátor bizonytalan a billenés, elhalálozik a triak. Ha nem értel egyet mond el miért, vagy bárki.
Csináltam egy olyat próba,hogy az egy triakos szabályzóba 2db triakot párhuzamosan beforrasztottam, eddig bírja
Igaz,hegeszteni most nem tudtam vele,de többször is rövid időre csináltam rövidzárat a munkakábelnél. Test csipesz már rendesen meleg volt a szabályzó enyhén langyos, teszt közben hálózatot rendesen beterhelte,holnap hegesztés próba. Jó éjt