Sziasztok! Engem az érdekelen hogy van egy önindítóm és újból kellene tekercselni az állórészét hogy erősebb legyen és ennek érdekében vastagabb drótot hasznaljak vagy több menetet tekerjek? Jelenleg tekercsenként 12 menet 1.2mm átmérőjű drottal van megtekerve. Milyen drótot és menetszámot használjak? A kérdéshez hozzácsatoltam a motornak az adatait és a felepítését.
hello.sajnos megerositeni nemlehet mert minden motor-önindító gyarilag a makszimumra vanmar betekercselve.ha sikerul is vastagabb drótot beletekercselni akkor is ugyan az az erosseg marad.
Sziasztok!
Kaptam egy FF4872-es 1,6KW-os fűnyíró motort, ami szénné volt égve.Szétszedtem a tekercseit, nekem nagyon furcsa a főfázis menetszáma amit leolvastam.
Főfázis:huzalátmérő2x0,6-os Kis tekercs:68-82-76-80 menet.Segédfázis:huzalátmérő 1x0,56 Kis tekercs:102-98. A főfázis mindkét tekercsét töbször is átszámoltam, biztosan ennyi.
Nem tudná valaki megadni a FF4872-es igazi menetszámait?
Üdv: pumpa
Helló sziasztok! 25 éves vagyok,
segitséget szeretnék kérni abban hogy villanymotor tekercselő akarok lenni! érdekel nagyon a villamos áram már gyerek korom ota foglalkozom minden félével ami vele kapcsolatos!
mindig iszonyatos pénzeket hagyok ott a tekercselőnél ugyhogy inkább saját magamnak szeretném csinálni
szeretném ha ajánlanátok könyveket, számitásokat ,tippeket amivel eltundok indulni a jó irányban! meg persze milyen dolgok szükségesek ahoz hogy megtudjak tekerni egy motort!
előre is köszönöm!
Adott két DC kefés kismotor (modellvasút). Az egyik újkorában se nagyon akart forogni, csak melegedett.
A másik jól ment, de teljesen elkopott a kommutátora.
Azt elkezdtem letekercselni, hogy kiismerjem a tekercselés irányát, és menetszámát. 110 metet van 1 tekercsen, és 0.2mm a huzal. (0.25 zománccal mérve, ebből gondolom hogy 0.2 lehet)
A másik motoron azt vettem észre, hogy a kommutátor nem úgy állt a a vas szegmenseihez képest mint a másik, lehet hogy ezért nem működött. Ezt sikerült beforgatnom úgy, mint ahogy a másik, hajdanán működő motoron áll. A kérdésem az lenne, hogy nincs itthon csak 0.1mm es huzal. Próbáljak két szálat összefogni ? Ez a vas hosszabb is mint a másik, erre vajon mennyi menet kellhet ? (Ezt már korábban szétszedtem, és már áttekercseltem egyszer, de csak most tűnt fel a kommutátor elfordulás, szóval már nem tudom mennyi volt a gyári menetszám)
Sziasztok! De régen voltam itt. Adódott egy problémám.
Van egy szellőztető ventillátorom, de szerintem egy kicsit alacsony a motor fordulatszáma. Ez egy kocsiban a szellőztetés. Tehát adott hogy csak 12 volt van rendelkezésre hogyan kéne módosítanom a motorom adatait (nemetszámok, huzalátmérő) hogy megnöveljem a fordulatszámot?
Üdv. kétszálassal nem lehet megtekerni.
2xZ-s 0,22mm.sel kell azt tekerni, súlyozottan, de úgy látom a kommutátor is cserére szorul, különben befog égni, a motor gyenge lesz.
Ha valakinek megvan a fórum elején tárgyalt motortekercselésről szóló könyv akkor legyen szíves elküldeni az e-mailemre! Hogyan tudom felismerni kimérni DC motor forgorész zárlatát? Köszönöm!
Szia! Itt van az a hely ahonnan sok más egyebet is le tudsz tölteni. Ami a mellékelt képen látszik, az az egyik könyv ami erről a témáról szól. A másikat majd a "V" betűnél keresd, mint "Villamos forgógépek tekercselése" c. könyvet és töltsd le magadnak.
Kijelölöd a kis könyvedet, jobb oldali sávban a zöld lefelé nyílra katt, kapsz egy másik oldalt és egy Dawnload Now feliratot kék színben, arra katt, elindul egy visszaszámláló, ha lejárt letöltheted .