Hello!
Felesleges a puffer, ha az opto tranyójával párhuzamosan kötsz egy kondit, amiit a tranyó kisütöget. Ha nem tud feltöltődni H szintre a nullpontokban, már célba is értél.
üdv! proli007
Basszuskulacs! Igazad van. A kvázi szekunder oldalon csak a logikai H szintre kell a kondit méreteznem. Így jóval kisebb méretet lehet elérni. Meglátásom szerint a linkelt optó esetén elég lenne csupán egy darab soros áramkorlátozó ellenállás. Ha jól számolom 180...270K Ω 3W-os bőven elég lenne. Kérlek javíts ki ha rosszul gondolom! (A védelemmel most egyenlőre nem foglalkozom, bízok az optó átütési szilárdságában.)
Hello!
Ha igaz amit a Trasfer paramétereknél olvastam, akkor 1mA Led-áramra 0,2..3mA kollektoráram jön vissza, akkor jó lesz. De kicsit vicces, hogy a CTR paramétere 20..300% között szór. Ez elég nagy tartomány azért, vagy elírták.
Az ellenállásnak igazából nem kell 3W-nak lenni, mert 220kohm esetén 230V-ról ez csak 0,24W. De mivel itt már van feszültség, én két soros 0,6W-ost alkalmaznák. (jobbról-balról)
5kV RMS maximumban azért lehet bízni, hogy 230V-on nem üt át. Persze a panelt is illik úgy tervezni. Esetleg egy kis befűrészelés az IC lábai között, jótékony lehet a biztonságra..
üdv! proli007
Olvasgatás közben ebben a topicban találtam az alábbi rajzot, amit csatoltam.
Lenne egy kérdésem. Azt szeretném vele megoldani, hogy adott egy lcd monitor.
A 12v invertertápfeszt szeretném ezzel a kapcsolással kapcsoltatni úgy, hogy a 3,3v startjelet bekötöm az optó bemenetre, a kimenet pedig kapcsolná a 12v invertertápfeszt attól függően hogy van startjel(3,3v dc) vagy nincs.
Hello!
Elvileg működhet. Mindössze az a kérdés, hogy a "3,3V startjel" terhelhető-e a Led áramával. Valamint az, hogy az inverter bemenetén (feltételezhetően) található kondinak, mennyire örül majd a Fet.
üdv! proli007
próbaképpen 12voltot adtam egy tranzisztor kollektorára a bázist meg egy ellenálláson keresztül ugyanúgy 12voltra kötöttem. Az emitterre tettem az inverter+ meg a földre az inverter- -t . Így működött a dolog.
Szerinted ha kicserélném a fetet tranyóra akkor működhet?
(az opto vezérelné a tarnyót, npn bd243 ra gondolotam)
Sajnos nem tudom hogy az opto bemenet túlterhelné e a startkimenetét.
Gyárilag a tl491 re megy a startjel.Ez nem hiszem hogy sokat terhel rajta .
Közben kigondoltam mást. Mi lenne ha a monitor ledjére kötném az opto bemenetet? Kétszínű ledje van. A zöld lábra tenném az opto-t.
Ezt kipróbálom, remélem így ok. Nem szeretném megsütni a scaler panelon lévő ic-t a startjel túlterhelésével.
Hello!
Így van. Egy PNP tranyó alkalmazása ésszerűbb lenne. Ugyan abban a kapcsolásban ahogy a Fet-el van. Mert NPN tranyóval, emitterkövető módban plusz az optoval, már nagy lesz a maradék feszültsége a kapcsolásnak. (Nem említetted, hogy mekkora áramot fogyaszt az inverter.)
üdv! proli007
Megoldódott működik rendesen a kapcsolás.
Megépítettem panelon ezt a "bonyolult" áramkört és a vezérlést a monitor ledjére kötöttem.
Az opto közvetlen a bekapcsolásjelző ledre megy, a kimenet 12vdc-t kapcsol és 1A-t
Köszönöm az ötletet, legfőképp hogy figyelmeztettél proli007 a startjel túlterhelésére. Üdv!
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem, illetve segítség jól jönne.
Eddig csak opto kaput használtam, lényegében egy jeladó keréken megszámoltatni fog közöket. Fordulat számot mérek vele.
Viszont most olyan helyre kellene tennem hasonló módon egy "jeladót" ahol opto kapuként nem fér el. Viszont mivel mágneses tér is van jelen, így mágneses jeladó nem jöhet szóba.
Az elképzelés az, hogy egy "fogazott" kerék fogai ha elhaladnak a optoérzékelő előtt/között akkor tudjam a bejövő jeleket számoltatni.
Azt értem, hogy a kapuk hogyan működnek, de ott elhalad az adó és a vevő közt a fogazott kerék.
Láttam több lábú "ic" kinézetű optocsatolókat.
Hogyan kell ezeket használni?
(Tudom van adatlap, de angolban annyira nem vagyok otthon, és pár szavas infó magyarul jól jönne.)
Hello!
Az optokapu, és az optocsatoló, fizikailag majdnem ugyan az, csak egészen másra használatos. Az optokapu egy "nyitott optocsatoló, ahol a fény útjába tehetsz valamit (pld. fogazott tárcsádat). De az optocsatoló adó és vevő oldala között, csak egy vékony üveglap van, oda nem nyúlhatsz be. Az optocsatolót, alapvetően galvanikusan elválasztott adatátvitelre készült. Azért zárt és fekete a kabátja, hogy a környezeti fény ne befolyásolja.
Van reflexiós optokapu is, ahol a kisugárzott nyalábot a vevő csak akkor látja, ha reflexiós tárgy van a közelben. Ez egy tokban van, és több lábbal. De elején látható a két ablak, vagy egy optikai lencse.
Ha ugyan erre vonatkozott a kérdésed.
üdv! proli007
A reflexiós tárgy lehet akármi? Vagyis egy vas lemez?
Mert akkor az lehet egy megoldás, attól függ, hogy mekkora a távolság amire ez rakható, illetve nem zavar-e be neki ha távolabb van másik tárgy.
Zárt helyen lenne a mérés.
Hello!
Nyilvánvalóan nem a tárgy anyaga számít, hanem (mint minden tükörnél) a felület visszaverő képessége. Általában gyári reflexiós érzékelők esetén a nyalábolást, optika segíti. De hogy ez számodra megfelelő eredményt hoz-e, azt csak valós próbával tudod eldönteni.
üdv! proli007
Hello!
Van egy moc3020 optotriacom, nincs egy rajza valakinek hogy hogyan lehet vele relét kapcsolni? A vezérlő jel TTL szintű, 220v os ezközt kapcsol a relé. Én már próbálkoztam vele de nem sikerült, nemtudom mit rontottam el.
Hello!
A MOC-ban (mint írtad is) Optotriac van. Ami váltófeszültségre való. Mit akarsz a 12V-os relével, ha az egyenáramú. (Ha már a PC-tápról húzattad..)
De a relé ellenállását, vagy áramát, meghúzási feszültségét meg tudod mérni, és akkor nem számít mi nincs ráírva..
üdv! proli007
Hello!
Bizony, pont erre való a MOC. Egyenáramról is megy a kimenet, csak éppen ha egyszer bekapcsolt, már nem kapcsol ki, csak ha a tápfesz megszűnik. Mint afféle tirisztor..
üdv! proli007
Köszönöm de már megoldottam a problémát egy stroboszkópot kapcsol. Egy potival lehet szabalyozni a villogas sebesseget es a gond az hogy minimumon eleg gyorsan villog es le szeretném csökkententeni. Vannak ellenállások a potin (1M poti) és gondoltam még oda rakok ellenállást de nem változott semmi, mit lehet tenni?