Hát ez az. Nem lehet rosszul visszadugni, eltéveszteni sem, mert a csatlakozók, és a madzagok hossza sem engedi. A röhej, hogy eddig vagy hússzor dugdostam ki-be, erre a huszonegyedikre lezárnak a végtranyók. Itt valami ördögi rejtély lehet
Most még a panelt ki sem vettem, a csatlakozón keresztül mértem meg a tranyókat. Szóval rejtély!
Holnap nagyítóval végignézem az összes forrasztást, a legkisebb gyanura átforrasztom, kiváncsi vagyok az eredményre.
Azért a szabályozhatatlanság még fent áll csak most nem 46Von nem szabályoz, hanem 1,5V-on.
Ne de erről majd holnap a forrasztások után
Hurrá! Sikerrel jártam, de nem forrasztási hiba volt, hanem észrevettem, hogy egy csatlakozó csak félig volt bedugva. Ilyenkor a kimenő fesz 1,5V volt, ha rendesen bedugtam, 40-42V. Mivel a TIP31-et már kicseréltem, kivettem a meghajtóját, és láss csodát bázis-emitter átvezetése volt a drágának. Megtapostam Egy 2sc3198 tranyó volt. A rajzon TR3. Most már minden rendben.
Köszönöm a segítségedet proba.
Üdv mindenkinek. .
Az alábbi Pioneer féle tápban mi szállhatott el, ha a mellékelt képen látható magasfrekis zaj van a kimenetén... ?
Minden funkciója működik, viszont ellőttem vele egy marék PIC-et meg stabkockát, mire rájöttem, hogy a táppal van baj
Hello!
3mV zajtól mentek tönkre az eszközök? Ezt magad sem hiszed el.. Szerintem csak a táp és hangkártya közötti zajt méred, nagy valószínűséggel.
üdv! proli007
A válasz igen... akármilyen hihetetlen is!
A 78L05 fölgerjedt (gondolom) és kinyírta a 12F675-ös picet
Próbapanelen, nyákon és légszerelve is, annyira dühös lettem, hogy mit nézhettem el, hogy többször többféleképpen összeraktam és nem gondoltam végig, a táp már csak másnap jutott eszembe... Megnéztem a próbapanelen, nyákon és légszerelve is utána egy aksival és minden ment gond nélkül...
Egy 470u-s elkó eléggé kisimítja, de ennek nyílegyenesnek kellene lennie, vagy rosszul gondolom?
üdv:
E.
Hello!
Akkor ott valami gubanc van. A 78xx sorozat nem szokott gerjedékeny lenni, ha nem hiányoznak a kondik. De tegyél egy diódát a bemenetre, (ha a feszültség megengedi) az is szűr a pufferkondival.
De ez a kis zaj akár mérési pontatlanság is lehetne. A PC nem szkóp, csak egy "izé". Bármit összeszedhet a földelt tápján keresztül.
Tehát nem azt állítom, hogy a táp kimenetén nem lehet zaj, de ez gond nem lehet. Zaja, pedig mindennek van. A digitális PIC-ről nem is beszélve, az ehhez képest egy zajgenerátor..
Egyébként én a zajt kb. 700Hz-nek nézem. Megmérheted a táp szabályzó IC kimenetét, ha onnan jön, akkor ott sokkal nagyobb amplitúdóval van jelen.
De hogy nem ez nyírta ki a cuccot, abban változatlanul biztos vagyok. esetleg egy ki-be kapcsoláskor létrejövő tranziens a táp kimenetén, vagy a hálózat felől érkező kapacitív csatolás, a mi esetleg a PIC áramkörén keresztül, a PC táp földje felé záródott.
Gyanítom, hogy nem látjuk a fától az erdőt, de a szkóp képen a füvet nézzük, az biztos..
üdv! proli007
Hali
Nem tartom valoszinunek, hogy a 78L05 utan akkora fesz lenne ami a PIC-et tonkre tudna tenni. A 78 sorozatu stablerek amugy sem gerjedekeny tipusok. A PIC sem egy tonkremenos tipus. Ott valami mas gixer lehet. Esetleg valamelyik labra mashonnan kapott valami menkut. De normalis felepitesnel az sem lehet problema, mert a MCLR kivetelevel minden IO-n van vedodioda a VSS es a VDD fele. Ezek levezetik a tulfeszt es a negativ feszt. Persze a 230 AC-t direktben ezek sem birjak.
Csa Vili
Ezt én mind értem, De akkor miért van, hogy egy 12Vzselés aksiról működik az áramkör, ráteszem a tápra, a kocka felforr, a PIC távozik oda, ahonnan nem jön vissza, az anyagi részéről nem is beszélve
Hello!
Hidd el, valami triviális hiba van. Az aksi meg földfüggetlen. Lehet valami terhelés/zárlati áram van. Ne a PIC-et kínozd, hanem egy izzót pld. Abból nem lehet halál.
üdv!
Üdv!
Méregettem és érdekes dolgot tapasztaltam;
most az esti csöndben hallottam, ahogy a halak fűtésében a bimetál kapcsolt és mit látok hirtelen a monitoron egy iszonyatos tüskét, ami négyszögjel lett, mert ahogy mondtad a hangkártya nem szkóp... meg már nem is hangkártya, mert az okos fejemmel nem tettem be a védelmet, mondván úgy is pici feszt mérek
üdv:
E.
Apróság,ha már a termosztát kattanása (+gondolom a fűtőáram) kinyírta a hangkártyádat ,erősen gondolkodnék a 230V hálózat felülvizsgálatán (földelések,nulla szakadások...valamint a tápegységed szigetelési ellenállása is kétséges.) Vagy az általad épített pices áramkörnek van valami köze a 230V hoz/testhez/kábelTV antennához ill egyébb olyan eszközhöz ami ezzel galvanikus kapcsolatban van,akár egy RCA kábelen keresztül, s ez az oka a tömeges pusztulásnak. Esetleg a PC fémháza nincs leföldelve onnét kap egy grátisz 110V-ot a szűrő kondiknak hála...
Nem, semmi baj a hálózattal, a labortáp kimenetét mértem éppen, az rúgta szájba a kártyát... én vagyok a hibás, mert van hozzá egy védelem, amit az az emberke ajánlott, aki írta a szkópos progit, azzal lehet akár 100V-ot is vizsgálgatni, csak lusta voltam előszedni, de ebből okultam... 5000mínusz, ez van, a hülyeséget büntetik...
"MCLR kivetelevel minden IO-n van vedodioda a VSS es a VDD fele. Ezek levezetik a tulfeszt es a negativ feszt."
A táp + felé ez csak akkor történik meg, ha annak kimenetén van legalább egy zener diódás túlfesz védelem. Egyébként gond nélkül képes egy bemenetre érkező nagyobb pozitív fesz megemelni a tápfeszt is...
Nos, tisztelt fórumtársak!
Megosztanám veletek tapasztalataimat: az ominózus tápban, ami a túlvilágra küldte a stabkockákat, meg a PIC-eket, kicseréltem az LM324-est és láss csodát, megszűnt a probléma.
Hello!
Örülünk neki, hogy jó lett, Bár én kissé szkeptikus vagyok, hogy az LM lett volna a hibás. De ha foglalatban volt, akkor lehet, hogy a kontakthibát hárítottad el. Ha egy műveleti erősítő nincs megnyuvasztva, akkor az általában vagy működik, vagy nem. Így, lehet visszaköszön még a dolog. (De ha lehet, ne legyen igazam..)
üdv! proli007
Szia!
Megértelek, én is furcsállottam a dolgot... Csinált még egy érdekes dolgot a jószág, ha letekertem a feszültséget minimumra és úgy kapcsoltam ki, a feszültség az egekbe szökött, ekkor kezdtem el gyanakodni az IC-re. Egyébként, precíziós foglalatban volt, alig bírtam kiimádkozni, ettől függetlenül lehet, hogy Neked van igazad... Szerinted forrasszam be foglalat nélkül? Drága ám a PIC úgyhogy csináltam egy külön tápot, a PIC-es dolgokhoz már csak azt használom, egyszerű, mint a facsipesz: trafó szekunder-híd-puffer-100n-7805-100n->5V boldogság
üdv:
E.
Hello!
A legtöbb tápnál, vagy gondoskodni kell arról, hogy mi van ha a feszültséget ki-bekapcsoljuk, vagy a kapcsolásból eredően "önmagától" működik így. De nem egyszerű kideríteni sem, mert különböző üzemállapotokat kell vizsgálni, különböző nagyságú pufferekkel, de a feszültség akkor is visszajöhet, amikor a pufferben valamilyen nagyságú töltés van... Általában a segédtáp és a főtáp közötti viszonyban van a kutya elásva. Mérni nehéz, tehát filózni is kell, rajta.
De ezt az esetedtől függetlenül írtam. Lehet igazad van, az LM reteszelődik bizonyos bemeneti és tápfeszültség értékeknél. Bár ezt nem igazán tapasztaltam.
Azt nem állítanám, hogy a foglalat nem jó, bár én a legritkább esetben használok ilyen dolgot. (Már csak a jó minőségű foglalat ára miatt is.) Egy IC-t nem azért (és úgy) tervez be az ember, mert azt cserélgetni kell. Ha mégis, akkor ott már gond van. Természetesen egyes esetekben hasznos lehet. pld. ki szeretnél próbálni az áramkörben más típust is, vagy próbapanelről (esetleg égetőről ) van szó. Kezdők esetében is jó lehet, mert mire beüzemeli - beméri a készüléket, az IC már halott. De kontakt hiba - forrasztási hiba bárhol lehet, és elhárítható a panel macerálásával is.. Persze ezek csak lamentációk..
Minden esetre, PIC-hez én is egy-két (szigorúan trafós) dugasztápot használok, panelen az 5V-os stabilizátorral. Ott nem kell számítani arra, hogy a feszültség felugrik. És ahogy írod, így béke van.
Fix feszültségű dolgokat, nem is érdemes labortápra tenni, mert kissé megtekered (vagy csak meglököd) a potit, és már kész is a katasztrófa.
Gyári "nagy feszültségátfogású" tápokat, nem véletlenül készítik kapcsolható tól-ig tartományba. Nem csak azért mert kapcsolják az előszabályozást és finomítják a beállítást..
üdv! proli007
a képen látható egy -talán- rádiótechnikás fesz.szabályzó labortáphoz, kapcsolásom nincs róla. Nagyobb trafóval láttam el, ami lazán tud 30V/5A-t, csak a kapcsolás szabályoz le 1,5A-nél.
Hogyan lehetne az áramkorlátozását, ami 1,5A-nél lép be kitolni 5A-ig?
Nem egy bonyolult szerkezet, de ha kell, lerajzolom.
Ha van egy egyszerű fesszabályzós kapcsolás 0-30V, 5A, az is jöhet, de első körben egyszerűbb ezt tuningolni.
Balról jobbra: 2n2905, bc 300
Munkatranyó: bd249
D: 1n4148
Enyhe túlzás ezt labortápnak nevezni...
Az alkatrészekből egy rövidzár ellen védett, zener diódával beállítható kimenőfeszültségű egyszerű táp következik. Adott esetben persze tudhat 5A-t is - mondjuk 40V bemenő és 30V kimenőfesznél - de a disszipáció 50W-nál nem lehet több ezzel a bordával és 1db teljesítmény tranzisztorral.
Az áramhatárolást az 1,2 Ω-mal lehet beállítani.
Szabályozhatóra átalakítva sem alkalmas labortápnak.
Keress vissza, több jó kapcsolás is fel van téve.
Tudtam, úgy tudtam, hogy cikizni fogja valaki, meg a hűtést is felhozza , node fém sasszin van eleve+ventillátort is applikálok bele. A kollektor soros ellenállását próbáltam módosítani(0,33-al), de lényegi eredményt nem hozott. Oké, nem labortáp, csak egy állítható feszültségű fesz.forrás, de az nekem bőven elég.
Nekem gondom akadt egy TR9120-as labortáppal.
A túláram védő része csak részben működik (már ha működik, mert néha nem akar menni) ill van benne 1 ellenállás amit nem tudok beazonosítani, mert az eddig talált rajzok egyike se az a verzió ami nekem van. A képeken bekereteztem azt a részt. A harmadik képen van az ellenállás ami nincs a rajzon a tranzisztorral.
A képen az a legnagyobb ellenállás, ezért gondoltam: csak az lehet az áramfigyelő (kb. 1,5A-re jónak is tűnik az érték). De azt írod: a kollektorral sorosan van...
Muszáj lesz lerajzolnod, hogy megértsük a működését.
Hello!
Én sem tudom, de talán keresd ki, hova kapcsolódik a tranyó és az ellenállás lábai az áramkörben, akkor lehet okosabb leszel tőle..
üdv! proli007
Gondom akadt, kérem segítsenek. Megépítettem ezt labortáp LM324-el v2.7.1 a kapcsolást azzal a változtatással, hogy a BC337 helyett BC546 és a BD244 helyett BC640 ill. a 2N3055-ök helyett egy db MJ11032 használok. A probléma az, hogy kis idővel a bekapcsolás után a kimenő feszültség, függetlenül a beállított értéktől, a bemenő fesz.-re ugrik. (ha a meghajtó fokozatot kikötöm akkor minden rendben természetesen ekkor nem lehet elérni a tervezett kimenő fesz._t )