Szeretnék egy alkonyatkapcsolót csinálni de nekem egy egyszerű konstrukció kellene . Egy telefontöltőről szeretném táplálni és 3-4 ledet szeretnék vele meghajtani. A lényeg az lenne hogy mikor besötétedik akkor világítsanak a ledek (hogy este ne menyek neki a fürdőszoba ajtónak )Ha estleg tudnátok nekem valamilyen kapcs rajzot adni azt megköszönném
Egy rovarcsapdához szeretnék alkonyatkapcsolós megoldással ledes fényforrást készíteni, ami egy 12V 4Ah-s akkuról üzemelne. A fórumot átnézve a mellékelt kapcsolással képzelném el. A véleményeteket szeretném kérni, hogy ez így működőképes lenne -e.
Az előző érdésemhez kapcsolódóan, gyorsan összedrótoztam a kapcsolást, a kéznél lévő npn tranyókkal C945 (K212) és az R1 ellenállást és a fotóellenállást egy 8K2-s ellenállásal helyettesítettem,
a párhuzamos ágban lévő kétszer 3 db led helyett csak egy ledet kötöttem be 330R előtéttel , a táp 12V,
így a Q1 tranyó bázisán 6V-os értéket mérek, a led jól van bekötve de mégsem müködik.
Hello!
A Q1 bázisán, semmi esetre nem mérhetsz ekkora feszültséget, mert ott, csak a két tranyó bázis-emitter nyitófeszültsége lehet. Ami kb.1,2..1,3V körüli érték. (kivétel, ha már egyszer R1 ellenállást rövidrezártad..)
Gyanítom, hogy nem jól vannak bekötve a tranyók.
üdv! proli007
Hali
Érdekelne olyan alkonykapcsoló ami egy relét kapcsolna. lehetőleg olyan ami kibír egy évnél többet, mert megcsináltam a 2db bc182vel felépített kapcsolást még tavaly és most mondta be az unalmast. ha valaki tud segítsen mert nem találtam semmi megfelelőt a számomra
köszönöm szépen
Hello!
- Egy 6,2kohm-os ellenállás (ha jól látom a színeket)
- Egy NPN tranzisztor, mondjuk BC547 (vagy akármi)
- Egy fototranzisztor pld. L53 P3C
- Egy piros Led
De ez nem alkonyat kapcsoló, hanem fényre kapcsol be. De csak 1,5V-os elemhez lehet használni, ha a piros Led nyitófeszültsége 1,5V körül van. Mert nincs áramkorlátozó ellenállás a Led-el sorban. (Esetleg van olyan 12V-os Led amibe ma már benne van)
üdv! proli007
Hello!
Ez a fénykép azért a "messziről minden olyan távolinak tűnik" jeligére készült. Mert látni nem sokat lehet belőle, esetleg hogy mire mi van írva, azt meg főleg nem.
De ha 230Vac a táplálás, akkor nulla a kék, barna a fázis, és ha a relé (mert annak nézem) meghúz, akkor a zöld-sárgán jön ki a fázis. Vagy is a fogyasztót, a kék és a zöld-sárga közé kell kötni.
üdv! proli007