|
|
| Forrasztópákák - melyik miért jó! |
|
| Témaindító: mokus, idő: Jún 4, 2007 |
|
|
|
|
|
| Szia. Nem lehet kérdéses, csak az sl10 jöhet számításba. 24V-os páka, ezáltal galvanikus elválasztás a hálózattól. Valós hőfok-szabályozás, bőséges hegy választék - ezek mind mellette szólnak. |
|
|
Köszönöm, akkor ez el van döntve!  |
|
|
Sziasztok!
Egy nagy kérdésem lenne a Fahrenheit 28003 forrasztó állomással kapcsolatban. Ez elvileg rendelkezik egy viszonylag egyszerű visszacsatolással. Legalábbis a kapcsolási rajzából azt látom, hogy a fűtőbetét hőfokfüggő ellenállását méri.
Mennyire stabilan tartja a hőmérsékletet? Eléri a "használható" szintet?
(Lenne egy számomra, bőven bolti ár alatt, de ha nem jó, akkor kevésért sem kell. Amolyan "alternatív" célokra kellene.) |
|
|
Üdv!
Szerintem ennek a pákája hőelemes, olyan lehet, mint a Solomon, az jól működik. |
|
|
Ez nem hőelemes, hanem az fűtőszál ellenállását méri. Ezzel módszerrel a fűtőbetét hőmérséklete elég jól stabilizálható, viszont a szabályozás nincs valami szoros kapcsolatban a pákaheggyel.
Ezért is kérdezem, hogy valakinek van-e valamiféle tapasztalata ezzel a típussal. Mert elvileg nem olyan jól szabályozott, mint a hőelemes pákák, gyakorlatilag viszont a hőelemeseknél sincs elég szoros kapcsolat a pákahegy és a hőelem között (gyak. ott is inkább a fűtőbetéttel van szorosabb kapcsolatban), illetve a kompenzálás sem megoldott (pl. Solomon és társai).
Ezek alapján mégsem lehet annyira rossz a hőelemesekhez viszonyítva... Ami tetszik benne az a páka nagyon aprócska mérete (az 50W ellenére), kicsi súlya és a fogás helye közel esik a pákahegyhez, ami pl. SMD -nél nem hátrány...
Egyedül a szabályozás hatékonysága kérdéses számomra (mondjuk a túlhevüléstől biztosan nem kell tartani). |
|
|
Akkor biztos így van, de a rajz alapján simán kapcsolgatja rá a triak a 24 voltot. Nem tudom, hogy méri.
Mindenesetre itt dicsérik:
Bővebben: Link |
|
|
A pozitív félhullámban méri az ellenállást az első, lineáris kapcsolásban dolgozó OPA, méghozzá viszonylag pontosan. Az invertáló bemenetén a fűtőbetéttel soros ellenállásról vesz mintát, a neminvertálón a tápfeszből. A soros ellenálláson átfolyó áram fordítottan arányos a főtőbetét ellenállásával így a kapcsain mérhető feszültség is. Ez a felerősített különbségi jel arányos a fűtőszál ellenállásával. Az első OPA után lévő dióda gondoskodik arról, hogy csak a pozitív félhullámban mért érték integrálódjon a két OPA közötti kondin. A második OPA komparátorként működik, a hőfokszabályozó poti által leosztott feszt hasonlítja össze a kondin lévő, ellenállással arányos feszültséggel.
Az 555-el felépített időzítőre azért van szükség, mert ellenállást mérni csak bekapcsolt fűtőszál mellett lehetséges, így az OPA-k közvetlenül nem vezérelhetnék a triakot, időzítő tag nélkül megszakadna a szabályozási kör.
Így megvalósul egy zárt szabályozási kör, ráadásul elég nagy relatív pontosságra képes.
Eddig nem is kérdéses számomra a dolog. A kérdésem kifejezetten a gyakorlati használhatóságra vonatkozik. Annyi biztos, hogy túlfűteni nem tud, illetve terhelés (hőelvezetés) nélkül stabil a hőmérséklet. Azt nem tudom terhelésre hogyan reagál. Rövid próbával erre nem kaptam választ, ott és akkor mérni nem állt módomban. |
|
|
Ha Te mondod Akkor Te többet tudsz erről.
A rajzon melyik az az ellenállás, amelyik sorba van kötve, vagy az a pákában van? |
|
|
Jaaaa, tényleg, már látom 
Tök érdekes, hogy ennyitől tud hőfokot szabályozni, akár pár fokot.
Ez speckó fűtőbetét? |
|
|
Szerintem valami speckó lehet, mert legtöbb esetben alacsony hőfokfüggésű fűtőszálat használnak, ami ide nem igazán lehet jó.
Bár ennyire közelről nem ismerem ezt a pákát... (Ezért is kérdezősködök ) |
|
|
Tizenegynéhány éve dolgoztam ilyen állomással. Szerintem jó cucc. Furatszerelt alkatrészekhez vagy nagyobb felületszereltekhez tökéletesen jó. A leszívópákája frankón használható.
Én semmiképp nem cserélném le Wellerre vagy Solomonra. Egyedül a hozzávaló pákahegyek beszerzése lehet gond. |
|
|
Valakinek nincs egy Weller TCP-je eladó? Használt kéne, jó áron. Az Apróba fel is raktam..  |
|
|
Tud valaki segíteni?
Solomon SL-30 forrasztóállomáson hőmérséklet kijelzés helyett csak --- vonalakat mutat. Mikor bekapcsolom, felvillan valami szám-szerű pár milliszekundumra, aztán csak ---.
Semmi dokumentumom nincs róla, már vagy 10 éve használom, és nem volt gond vele. Neten semmi használhatót nem találtam.
Előre is köszönöm. |
|
|
| Kábelt nézted? Nincs megtörve? |
|
|
| Nem hinném hogy meg lenne törve, fűt, azt érzem. |
|
|
| A hőelem is drótos, azt is látja az elektronika? |
|
|
Igen, látja. Elvileg ez a csatlakozó kiosztása. Ennyit találtam.
K típusú termoelem van a pákában. |
|
|
| Ez jó lehet Solomon pákához? |
|
|
| Mi a különbség egy weller és egy egyéb (olcsóbb) páka között? Melyik alkatrész a drága benne? Van egy TCP-S pákám. Nem tudom, hogy ez a gyári bekötése vagy csak valami átbarkácsolt verzió, hogy sima tápról menjen, de belenéztem és egy bimetál (javítsatok ki ha ennek más a neve) van sorbakapcsolva a fűtőszállal. Át lehet ezt kötni hőfokszabályozós táphoz vagy ez itt nem csak bekötés kérdése? |
|
|
Az nem bimetál, csak egy sima érintkező. Mechanikusan megszakítja a hegy, ha eléri a kívánt hőfokot.
A Wellerek nagyon jó minőségű hegyekkel készülnek, főleg az a drága benne, meg a név.
Hőfokszabályzós pákához valamilyen hőmérő kellene bele, ebben nincs. Pontosabban maga a hegy a hőfokszabályzója. |
|
|
| Elfelejtettem képet mellékelni. Szóval átköthető ez vagy sem? Mi az a kütyü benne? |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
Mondom: a hegy mozgatja, kapcsolja azt az érintkezőt. Egy adott heggyel tart egy hőfokot. Hegy cserével tudsz másik hőfokra állni. Bele van ütve a hegybe a hőértéke.
Ha átkötöd elég a fűtőbetét, mert túlterheled. |
|
|
| De ha neked ennyire nem tetszik így, akkor add el, többen is keresnek használt TCP-t, és vegyél magadnak olyan olcsóbb, beállíthatósat. |
|
|
Az egy mágneskapcsoló, a neve.  |
|
|
| Mint például én is keresek olcsó, használt TCP-t.. |
|
|
| Ebben az esetben el tud állítódni a hőfok amin kapcsolgat és üzemel vagy nem? Tehát ha most új forrasztóhegy van benne akkor tuti, hogy azon a hőfokon üzemel amire kitalálták? |
|
|
Ha hozzá való hegyet tettél bele, akkor tartja a hőmérsékletet: Bővebben: Link
A betűjel a hegy alakját jelenti, a szám a hőérték. |
|
|