Már csak egy kérdés maradt: Milyen termisztor és milyen relé?
Relének egy RY-5 WK-t gondoltam, de ehhez milyen NTC kell, hogy 60-80 °C között kapcsoljon?
Ááá már értem! Amúgy elolvastam a cikket, nem az olvasás hiánya miatt nem értettem. Tehát az MBR10100 dióda záróirányú árama azonos körülmények között jóval nagyobb, így már minden világos. Köszönöm a felvilágosítást!
Konkrétumokat most nem tudok mondani. Relé az szinte mindegy milyen, lehetőleg elég kicsi feszültségre húzzon be (mondjuk 5-9V körül). Meg kéne mérni pontosan, hogy mekkora áramnál húz be, mekkora a minimális tartóáram, és ezekhez az áramokhoz mekkora feszültségek tartoznak.
Az összes többi alkatrészét ez alapján kell megválasztani.
Úgy látom nem egyszerűbb annyival ez a megoldás, hogy kompenzálja az első javaslatodhoz képest a hiányosságait. Lehet mégis azt csinálom, amit először javasoltál. Ahhoz tudnál kapcsolási rajzot készíteni ill. alkatrészlistát írni?
Bocs, hogy értetlenkedek, de annyit értek az elektronikához amennyit középiskolás fizikaórán tanítottak.
Lerajzoltam a kapcsolást. Elektronikai ismeretek nélkül nem tudom, hogy mennyit fogsz belőle érteni, sajna konyhakészre nem tudtam megcsinálni. Kéne tudni, hogy milyen a termisztor karakterisztikája, aztán azok alapján már lehetne ellenállásokat méretezni. Még életemben nem foglalkoztam termisztorral
A működését csak akkor próbálom meg elmagyarázni, ha érdekel. Előtte szeretném, ha mások is analizálnák, hogy egyáltalán jó-e az ötlet. Tranzisztornak amúgy BD139 -et gondoltam, műveleti erősítő meg lehetne egy LM358.
A LED (szerintem piros színű jó lenne) a ventilátor bekapcsolását hivatott jelezni. A vele sorban lévő ellenállás értéke nem kritikus, 180ohm körüli érték jó lehet.