Barbár biztos. Fordított bekötésnél nem indul, közben még egy zümmer és villogó led is figyelmeztet a rossz polaritásra. Szikráztatás kizárva az akku helyes csatlakoztatásáig ,nem kapcsol be a hálózati trafó sem. A hűtőborda alatt 80mm-es ventilátor pörög ha melegedne.
Nem tudom, hogy felvetődött-e már a dolog, de 35VDC esetén a 78xx stabilizátorok igencsak határértéken járnak. Mivel az 555 ebben a felállásban nem túl igényes a tápfeszre, a terhelés pedig minimális, én elemi stabilizátorból építenék neki tápot.
Több nap az semmi. Adatlap szerint a 35V abszolút maximum, ami felett az IC működése nem garantált, tönkremehet. Ha az 555 erre úgy reagál, hogy a kimenete csak kicsit is föld felett marad, a FET szépen nyitásba kerül, az akkura meg rászabadul a tápfesz, amíg valami el nem ég, vagy az akku tönkre nem megy, esetleg tüzet nem okoz. A hálózati feszültség meg simán eltérhet időszakosan 5-10%-ot felfelé, az máris 36-38V az IC-n, ami már bőven veszélyes. És mivel jellemzően nem ülünk ott az akkutöltő mellett, felügyelet nélkül használjuk, így méginkább veszélyes a dolog. Nagy áram, nagy energia van benne, az ilyesmivel nem játszunk, meg nem határérték közelében applikáljuk a félvezetőket, mert sovány vigasz, ha még senkinek sem ment tönkre, de mégis ezokból leég a fél pince, vagy csak egy 20.000Ft-os akkumulátor lesz kukaérett miatta.
Kedves kolléga, az a stab ott jéghideg, és nagyon nem érdekli hogy épp 35 v ot kap, ha nem bírja azonnal azt teszi, ha meg 5 év múlva kifekszik, kit érdekel ? Teszek bele másikat .
Az egész készüléken, meg ott van a biztosíték .
Nem a hőmérsékletével van baj, hanem a félvezető átütési szilárdságával. Úgy bármilyen áramkör készítése során, legyen az végfok, tápegység, hányszor hívjuk fel erre a figyelmet, hogy nem éppenhogyra méretezünk, hanem tartalékra? Meg most arról van szó, hogy egy 60Ft-os stabIC helyett egy 4Ft-os ellenállás és egy 12Ft-os zener kerülne be.
Biztosító meg a rajz szerint a primer oldalon van, ha a 7812 elmegy zárlatba, akkor az akku áramát mi korlátozza?
Én azért nem úgy méretezek elektronikát, hogy 5 év múlva kit érdekel, ha kifekszik benne alkatrész, én pont azért szeretnék jobbnak tűnni egy kínai tömegtermelőnél, hogy az én elektronikám nem fekszik ki 5 év után .
A kapcsolás elő élete amennyire tudom úgyszólván "nemzetközi". Nem találtam utalást arra,hogy gondot okozna az említett probléma. Ennek ellenére már megszokásból is mindkét oldalon használtam biztosítékot. A felvetésed ennek ellenére elgondolkoztatott. Bár nem hiszem ,hogy módosítok rajta.
Sziasztok!
Épp most készülök megépíteni a Köbzoli-Trabi007-féle szulfátoldó áramkört.
(Kezd gyengülni a 71Ah-ás akkum és Diesel-em van.Egy próbát megér)
Van erre egy 24V-os 4A-os trafóm ez jó hozzá?
Vagy ha esetleg nem jó akkor a trafóról levehetek 15-18-21-24-27 Voltot is.Melyik a legjobb?
A másik kérdésem az lenne,hogy olvasgattam itt vissza a hozzászólásokat,és az akku tornáztatása érdekében szeretném kibővíteni az áramkört.Jó ötletnek találjátok azt,hogy az 555-ös kivezérelne egy PNP tranyót is mondjuk egy BD240-et úgy,hogy amikor a FET éppen nem "rúgja" az akksit akkor a PNP tranyó lép életbe aminek az emittere az akku pozitívján lenne,a kollektora pedig egy 5W-os izzón át menne az akku negatívjára.Persze ez a funkció kapcsolható lenne,de talán úgy gondolom jót is tenne ez a kis torna az akksinak.
A 3.-ik kérdésem az lenne,hogy jól olvastam,hogy a FET Source lábához nem muszáj sem a műszer sem a 0R51-es ellenállás (amit sehol nem kaptam) ?Tehát nagy baj ha direkt a testre van húzva?
Előre is köszi
Szia !
Az a trafó épp jó hozzá. Az akkut pedig a nagyon rövid impulzus " tornáztatja ", így nem ér semmit, ha még merítenéd is .
Ha kipróbálod, láthatod majd, hogy ha terheled is közben, akkor nem emelkedik a feszültség az akkun, mert az impulzus, csak a nagykristályok szétválasztására jó, nem éppen a töltésre ( de persze töltődik ), csak nem úgy mintha egyenel töltenéd.
Addig kell ezt rajta hagynod, míg egy picivel nem emelkedik a hőmérséklete, csak egy -két °C is elég neki . Általában 4 - 6 óra elég szokott lenni .
Nagyon köszönöm a gyors választ,de újabb buta kérdéseim lennének.
Tehát ha jól értelmezem ezt nem célszerű töltőnek használni,mert nem töltő hanem regeneráló eddig értem
A hőmérséklet emelkedést mire értetted? Az akkumulátorra?
A másik kérdésem,hogy érdemes előtte az akksit egy 10W-os izzóval kicsit lemeríteni (nem teljesen)?
A használata akkor abból áll,hogy 4-6 órán át "rúgdossa" az akksit és utána a normál töltővel feltöltöm rendesen?
A mostani akkum veszi a töltést,nem melegszik,ha hosszú ideig a töltőn van akkor enyhén pezseg,de amikor a kocsiban van akkor 2 nap állás után igen nehezen indít.Szerintem pont ez az az időszak amikor még vissza lehet hozni az élők sorába igaz?
Egyébként kb 3 éves.
Az utolsó kérdésem,hogy akkor végülis a műszer nem muszáj bele ugye?
Nagyon köszönöm az eddigi segítségedet,és ígérem beszámolok az eredményről.
- Igen regeneráló, de ha nem meríted közben, fel is töltődik, tehát nem kell rátölteni .
- A hőmérsékletet az akkura értettem persze .
- Igen .
- Nagy valószínűséggel, erőre fog kapni, de a nagy hideg nem használ most egyiküknek sem .
- A műszer nem kell, amúgy is csak átlagot mutat, ha a csúcsot mutatná, az szép lenne !
Hát ha ez beválik akkor lógok neked egy sörrel
Hébe-hóba foglalkozok autóvillamossággal,és van egy jó barátom akinek ez a hivatása,tehát ez a kütyü ha minden jól megy akkor nem egyszeri használatra épül meg,és akkor a haver is lóg neked egy sörrel .Van ott elfekvőben akksi bőven.
Egy észrevételt ha esetleg meg egngedsz nekem,érdemes volna odaírni a cikketekbe,hogy talán úgy szabad ezt csak használni,hogy az autóból ki kell szerelni az akkut,mert az újabb autók esetében (főleg olasz és francia autók) érzékenyek az áramkörei.Jártunk már úgy,hogy csak egy sima bikázás miatt kellett cserélni légzsákvezérlő modult.Ezek az impulzusok ne tegyenek kárt autórádióban,légzsák és övfeszítő áramkörökben.Ezt csak jóindulatból írom,mert mi jártunk már így.
Még egyszer 1000 hála és köszönet
Ez tényleg jó észrevétel !
Bele is írom, mert nekem egyértelmű, hogy kivett akkunál alkalmazom .. de másoknál, lehet az, hogy benthagyja
az bizony nagy károkat okozhat, köszi hogy szóltál !
Megépítettem az áramkört...
Bekapcsoltam,villog is a zöld led,de a Graetz után 35V a feszültség.Most ez azért van mert nem csatlakoztattam akkura,és üresjáratban nagyon felhúzza a kondi,vagy még az is lehet,hogy kezd merülni a műszeremben az elem és ilyenkor egy kicsit átverős,mert az akku kapocsfeszültséget is 13,8-ra mutatja,az pedig kizárt ennyi állás után.A trafó feszt visszább is vettem 21 V-ra.
Még egy kérdés.
Ezt csak lemerült akksira lehet rátenni,vagy bármikor amikor kiveszem a kocsiból?
Egy picit soknak tűnik az a 35 V, de az eredeti leírásban annyi van . A műszert azért ellenőrizd le, mert a pihent akkun tényleg soknak látszik az a fesz .
Amúgy ráteheted persze, csak figyelj rá, ne hagyd magára sokáig .
Már biztos a műszerem is hibázik egy kicsit,mert egy lemerült ceruzaelemre is többet mutat mint amit új korában tud
Rátettem az akkura,és kattog szépen.(ez a kondi nem viccel)
Enyhén érzékeny a hálózati ingadozásra,mert például amikor elindul a lift akkor kiesik a ritmusból,de ez természetes.
Ránézek fél óránként és passz.Van betéve biztosíték amit a trafó adattáblája írt.Primer 0.4 A Szekunder 4 A,de eddig bírja...Max a túlfeszültségtől elájul az 555-ös meg a stab IC de eddig semmi nem mutat melegedést.
Van pár tartalék 555-ös és egy marék tápból bontott stab IC úgyhogy nem gond .
Nagyon kíváncsi vagyok a hatásra
4-6 órát rajta hagyom,és aztán megy a sima töltőre és 1 hét múlva beszámolok.
Eddig hibátlan volt az akkum,de a mostani -20 betett neki.Ma reggel beindította a kocsit töltés nélkül,de a nagy hidegekben amióta először megszivatott ( 1 hete ) azóta kiszedtem és felhoztam a melegbe tölteni...
Így jó is volt,de csak az első indítás ment könnyedén a többi már nehezebb volt,és bizonytalan.
Hát a regeneráló kezelés után kint hagyom a hidegbe és nem kímélem.Remélem helyre jön.Még csak 3 éves az akku.
Köszönöm a segítséget,majd beszámolok
Nekem bevált egy kb 5 éves akksin, még a minuszok előtt másfél hét állás után már alig tekert valamit, csináltam pár regennel töltés, majd merítés ciklust, és szintén másfél hét állás után -13 fokban reggel röhögve indult az autóm, olyan gyorsan tekert, mint amikor levittem a töltött akksit.
Ahha tehát indokolt esetben érdemes egymás után többször megismételni a regeneráló töltést közbeiktatva a kisütést is.Máris sokat tanultam
Egyébként egy 71Ah-ás akksinak melyik frekvencia fekszik jobban?
Elég a legkisebb fokozat,vagy be kell kopogtatni rendesen?
A frekvencia a kalkulátor szerint a poti lenagyobb ellenállásánál (minimumra tekerve) 1.027Hz kitöltés51%
A poti középső állásánál 2.02 Hz kitöltés 52%
és a legnagyobb 3,1Hz kitöltés 52%.
Namost ha gyors az ütem akkor nem biztos,hogy a kondi teljesen feltöltődik és nem olyan hatékony,ezáltal csak az akku is melegszik és az áramkör is.A legkisebb fokozaton viszont rendesen feltöltődik a kondi és odasóz rendesen.
Vagy az akku állapotától is függ?Esetleg inkább a kapacitása határozza meg a ritmust?
Most 1 órája megy 1/4-es fokozaton és semmi melegedés.Az akku nem pezseg,az áramkör normál hőmérsékletű,tehát hibátlan.
Nem hiszem, hogy 3300 mikrót ne tudna feltölteni egy 4A trafó akár 1/3 másodperc alatt. Felesleges odasózni neki, én is alig tekertem gyorsabbra a minimumnál.
Hi,
én is készülök megépíteni a fentebb említett áramkört, és az lenne a kérdésem, hogy a regenerálás mellet alkamas-e normál töltésre, vagy mondjuk 5x tovább tart feltöltenie az akkut?
Továbbá mi alapján kell kiválasztani a frekvenciát?
Szia !
Amíg egy ciklust végig csinálsz, fel is töltődik, én nem töltöttem rá, jó volt úgy is. Az impulzusról meg annyit, nem kell szapora legyen, akkor már jó, ha 1/2 másodperces kb.
Még az lenne a kérdésem hogy kb mennyi idő egy ciklus (mondjuk egy 54Ah-s akkun) vagy ezt csak a hőmérséklet változásból lehet tudni?
Valamint az az ötletem támadt hogy csipesz helyett saruval szerelem és akkor nem fogja senki sem megölni az autórádiót.
Akkutól függ, de mint írtam a kocsiba nem ajánlatos bekötve használni, mert van ott más elektronika is, és ha valami károd lesz ?
Szóval ez otthoni használatra való és felügyelet alatt, ha emelkedik a hőmérséklete az akkunak, akkor vagy kész egy ciklussal, ez a tapasztalatom .
Az baj,mert a stab ic csak 35V-ig bírja az itramot...
nekem 31-32V-ot ad a trafóm,korábban 35 -öt adott és akkor melegszik a stab ic.
Ha átég a stab akkor megöli az 555-ös ic-t ami csak 15V-ig bír,és viszi sorba a többit is.
Egy darab rossz hajszárítóból kiszerelt 0,8-as vagy 1-es kantál huzallal finomítottam én is