Olyan készüléket szeretnék építeni ami OBd csatlakozón keresztül képes a kocsival valamilyen komunikációra......nekem egy G astrához kellene mert a mutatót leszedtem és nem jegyeztem meg,hogy milyen pozícióban volt ezért szeretném ha mondjuk egy kis kijelzős készülékkel mondjuk ki tudnám vezérelni,hogy a fordulat 1000......2000...stb.....vagy km órához....50...100km/h.Nekem van egy ilyen kis készülékem ami hibakódot tud csak olvasni....esetleg ha segítség akkor szétkapom és felrakom akit érdekel....vagy esetleg azt átprogramozni.....na de ezt már a profikra bízom
Szabadidőmben dolgozom OBDII-es diagnosztikai eszközön (progival együtt), és amit eddig tudok róla, az alapján a fordulatszámot még talán tudod az órádon állítani, de a sebességet aligha. A diagnosztikai eszközök, mint ez is, arra valók, hogy kérdezz-felelek-et játsszanak a motorvezérlő elektronikával, annak a belső memóriaterületeit elérve.
Jelenleg egy kísérleti Iveco-motorral foglalkozom, és ha tudom pl. a fordulatszám memóriabeli címét, le tudom kérni, de visszaírni nem tudom, mert azt ő önállóan számítja, és teszi az adott címre.
Az OBD arra ad megoldást, hogy üzemi paramétereket tudj monitorozni, illetve ki tudd olvasni a hibakódokat tároló puffert, aztán a számítógépeden futó alkalmazás majd lefordítja a kapott kódokat hibaüzenetekké, a kiválasztott típusnak megfelelően, esetleg egy adatbázisból hozzá is rendeli az oda tartozó kapcsolási meg alkatrészrajzokat, javítási segédletet stb. Elvileg lehetőséget ad chip-tuningra is, mert ha a motorvezérlő elektronika firmware-je rendelkezik programozói rutinokkal, a saját EEPROM-ját is felül tudja írni, csak éppen azokat a parancsokat, amikkel ezt meg lehetne csinálni, a gyártók minden lehetséges módon titkolják.
A legtöbb kilométeróra közvetlenül a kardánperemtől kapja az ott beépített impulzusadó jelét (ami egy frekvenciajel), az órában lévő elektronikába be van programozva a kocsihoz adott kerék átlagos gördülési sugara, ez alapján kiszámítja a sebességet, és meghajtja vele a műszert, amit már látsz. Vagy, a frekvencia az ABS-től jön, ami már a keréknél mér, de az elv innentől ugyanaz. A kilométeróra olykor ad vissza sebességfüggő jelet, főleg frekvenciát, pl. egyes motor- és váltóvezérlők igénylik ezt, de ez csak kimenet. Magyarul, ha a sebességmérőt szeretnéd vezérelni, a bemenő impulzusait kell szimulálnod, OBD nélkül.
A fordulatszámmérő ugyan a motorvezérlőtől szokta kapni a jeleket, szintén valami frekvencia formájában, és időben átlagolva teszi a műszerre. Ha ezt akarod becsapni, megint csak egy négyszögjel-generátor kell hozzá, OBD nem, a korábban említett memóriabeli írás lehetetlensége miatt. Még ha tudnál is arra a címre írni (általában nem tudsz, a firmware nem hagyja), pár msec után az új számított érték felülírná.
Ja, a Vaterán már láttam komplett eszközt, soros és USB-s kivitelben is, pár típusra. Ha működőképes, inkább vegyél, protokollt írni igen szép feladat... Persze, ha profi vagy ilyesmiben, nem szóltam
Hello, minek ezt bonyolítani, gyújtótrafóra egy "parasztos" fordulatszámmérő vagy frekvenciamérő, azzal hitelesítheted a benti műszert. Ha jól értem, amit szeretnél. A sebességet meg nem tudja az OBC (legalábbis az én autómban), viszont az áttétel függvényében számítható az rpm.-ből, igy hitelesíthető is.
Ui.: Én kipróbáltam egy biciklis kilométerórát is...5-öt csalt!
Kobold! Ha van sebesség jeladó, azzal az adattal mit kezd a vezérlés?
Oké, írtam egy jó hosszú választ potyára...
Egyébként nem volna egyszerűbb finoman feltenni saccra, aztán mérni egy másikkal, összehasonlítani, és korrigálni? Amikor meg jó, rányomhatja véglegesre, persze odafigyelve.
Huuu Ha a helyzet komoly!!!!
A minap én is majdnem levettem egy g-s aztra mutatóját de féltem hogy nem tudom majd megfelelő pozicióban visszatenni ezért nem vettem le inkább .
Gondolom próbáltad már vissza tenni párszor.
Jó lenne egy müködő példány és a müszerek lábain mérni a rájuk menő feszt pl:1000-es fordulaton és pl 50-es tempónál.
És utánna a te kivett müszeredre ugyanolyan jelet bocsájtani. És akkor rárakni a mutatót.
Fordulatszámmérőt mint fent; kilométeróránál meg haver beáll eléd egy állandó tempóra, te kocsidban üveg nélkül a műszerfal, mutató épp hogy a tengelyen. Megegyeztek, hogy pl. 50-et gurultok, a mutatót addig igazgatod, míg azt nem jelzi, és jobban rá is nyomod utána, hogy leálláskor ne moccanjon el. Aztán vagy háromféle sebességen ráellenőrzöl, 5 km/h eltérésig korrektnek számít. Persze, feltételezve, hogy az előtted lévőé pontos.
Csak egyenes szakaszon célszerű megcsinálni
Ezek a műszerek amúgy, legalábbis amit eddig láttam, frekivel vannak meghajtva. A fordszámnál Hz-ben a tényleges érték szokott jönni, 800 Hz = 800 rpm. Sebességnél elég változó, de ha maradunk a haver segítségénél, és beállsz egy állandó tempóra, frekimérővel a mérő bemenetén, meglesz az összefüggés, és utána már tudsz beállító-áramkört csinálni hozzá.
Vannak műszerek, amikkel lehet beavatkozótesztet csinálni. Ha a kilométeróránál tudsz ilyet csinálni az azt jelenti, hogy egy fix sebességértékre kitér és ottmarad amíg akarod. A G-Astra is tud ilyet szerintem. Innen már egyszerű visszarakni a mutatót.
Én az OpelScanner - t használom, ha lesz kis időm megnézem tud-e ilyet. VDO óra van benne?
Kobold amúgy azért raktam fel a képeket hátha valaki azt mondja,h jééé én ilyet programoztam ezt ismerem...stb....de te nem tudtál nagyon hozzászólni....élvezd inkább az őszi szünetet.
Ez a haver beáll mellém hát.....én elektronikára gondoltam nem ilyen sacc per kb-ra
Vagy esetleg trafipaxost megkérek,h nézze mennyivel megyek
Dudus volt az egyedüli aki számomra szinpatikus ötlettel állt elő.....
Azért köszike mindenkinek a választ és az ötleteket!
Idézet: „Ez a haver beáll mellém hát.....én elektronikára gondoltam nem ilyen sacc per kb-ra ”
Bocs, de ha elektronikával állítod be, akkor mennyivel lesz pontosabb? Legfeljebb annyira, amennyire a jeladód pontos. Miből gondolod, hogy a Te jeladód pontosabb, mint a haverod kilóméterórája?
De nem is kell "haver" ehhez a mutató rányomós technikához. Szépen fogod a notebookodat (gondolom, nem PC-t kötöttél a kocsira OBD-n), benyomsz egy progit, ami tud élő adatokat szolgáltatni (OP-COM, AB-COM, stb...) és ott már lehet nézegetni a jeladó által mért sebességet. Ott szépen figyeled a pillanatnyi sebességet és a mutatót oda állítod a tengelyen. Ennél pontosabban szerintem nem is lehet belőni.
Én a B vectrámnál szedtem már ki párszor a műszeregységet és eltologattam a kilóméterórát és ford.szám mérőt is. Nem húzza vissza rugó 0 helyzetbe, mint a régi spirálos óráknál. Ugyan a mutatót nem vettem le a tengelyről, de nem 0 helyzetben voltak, mikor visszatettem a kocsiba. Amint rányomtam a csatira, azonnal lerántotta mind a két mutatót 0 állásba. Ütköző nincs az órán, amin a mutató megakadhatna, tehát ez az állás az abszolut nulla.
Ebből levonva a következtetést, ha a mutatót leveszem a tengelyről és az órát eltekerem bárhová, aztán visszateszem a cumót a kocsiba, a tengely akkor is az abszolut nullára fog beállni és ott nyugodtan rátehetem a mutatót a 0 állásra. Így pontosan ott lesz, ahol korábban még a kiszerelés elött. Semmivel sem lesz pontosabb, vagy pontatlanabb.
Nem tudtam, hogy visszaáll nullára a mutató és a tüske nélkül, azt hittem a tüske akasztja meg. Kösz az infót.
Az OP-COM HW - kulcsos, de az AB-COM és egy ISO illesztő az jó lehet csak át kell a 7-es lábról a 12-esre rakni a K-vonalat, mert ha jól emlékszem a G-astra műszerfala azon a lábon kommunikál.
Ehhez az általad említett művelethez tegyük hozzá, hogy biztonsági okokból 2 ember kell!! Egy vezet egy meg jobb1-ből kezeli a notebook-ot.
PS.: A másik autóval pontosítás szerintem nem tökéletes, mert nehéz pontosan szinkronban tartani a két autót. Inkább kell kérni egy GPS-t és egyenletesen haladni, majd megnézni pontos-e a mutató.
meg kell emelni az autó eleját (ha hátsókereges akkor a fará, ha összkerekes akkor az szívás...) két darab emelővel, hogy a kerekei üresben forogjanak. ilyankor mutatani fogja a sebességet és a fordulatszámot is. és ahogy mondták egy sima gyújtáselosztóra kötöttt fordulatszámmérővel be lehet állítani a mutatót!
"Az OP-COM HW - kulcsos, de az AB-COM és egy ISO illesztő az jó lehet csak át kell a 7-es lábról a 12-esre rakni a K-vonalat"
Tudom, hogy HW kulcsos, de erről a progiról lehet találni magyar leírást, hogy mit tud. Az AB-COM, meg úgyis ugyanaz.
A K szálat igen. át kell tenni. Azt birom az AB-COM-ba, hogy legalább kiírja, hogy épp melyik lábra kell rakni. Az én csatimon DIP kapcsolókkal lehet váltani a lábak között. Ez ugyebár azért is hasznos nekem, mert pl. az ABS adatokat más lábon löki, mint mondjuk a motor adatokat.
OFF
Megpróbáltam OP-COM-ból a magyar fájlokat az AB-COM-ba átrakni. Működött a dolog, csak valahogy összekeveredés volt. Ugyan kiírta magyarul a dolgokat, csak valahogy teljesen mást.
Ha tudjátok a fordulatszámot, tudjátok a sebességet a váltóátételből. Beállítod a fordulatmérőt normálisan menjen, utána felbakolod a kocsi elejét, berakod ötösbe forgatod pl 3000en, ez kb 100 szokott lenni, de váltóáttételből nagyon potosan számítható, vagy egy másik G astraba beülve is megnézhető.