Fórum témák
» Több friss téma |
PID szabályzó nem egy egyszerű frekvencia kitöltési tényezőjének %-os változtatása.
PID egy elég bonyolult szabályzási forma Mint a neve is adja Proporcionális integráló deriváló szabályzás. a kimenet matematikai képlete felírva kb 5cm hosszú
A 10 ben már benne van a PID komponens , ha a 8 ban nincs akkor jobban jársz ha megelégedsz egy pwm vezérléssel . Egy számítás a kiöltés értékére Duty= 255*((beállított -mért) / beállított ) Emellé használsz még egy elágazást ami 0 ra állítja a kitöltést ha a mért- eléri a beállított értéket.
Lehet hogy van profibb számítás , nekem ezt sikerült "megszülnöm" A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2025
Azt néztem én is, de nekem Kínai, hogy miért kell ilyen bonyolítást egy ilyenbe belevinni. Adott 100C elérése, alatta vagyunk, akkor fűtés bekapcsol, elértük minden rendben! Csak a túlfűtést kell valahogy elkerülni.
Idézet: Ezért kell a PWM ahogy közelít a beállított hőmérséklethez a mért érték úgy csökken a kitöltési tényező (csökken a fűtőteljesítmény) és a végén a 100 foknál már csak időnként 5-10% körüli kitöltéssel pici ideig ráfűt ... „Csak a túlfűtést kell valahogy elkerülni.”
Egyszerü a msgyarázat, a PID tudja tartani az adott hőfokot minimális histerezissel, gyorsan reagál egy hőmérséklet változás miatti korrekcióval. Amit te gondolsz az elég nagy lengéssel fogja, sőt lehet olyan körülmény amikor el sem fogja érni a kivánt hőmérsékletet, vagy csak nagyon lassan.
Röviden fogalmazva, ég és föld a különbség. Természetesen minden hütés fütési feladat nem igényel PID szabályzást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |