Na akkor keresetem egy olyan kapcsolást ami labortápként is működne elméletileg csak azt nem tudom hogy fixen tud 5A mint ahogy a kacsolás tetején írják vagy lehet szabályozni a kérdéseket meg bele írtam ja és a mj4502 tranzisztort mivel lehet helyettesíteni mert nem épen egy olcsó darab
Nos a tokozást valóban nem én döntöm el de vannak tranzisztorok amelyiknél el lehet dönteni és amit lehet azt to220 ban kel mert azt kőnyű szerelni és a kérdéseket csak aszért tetem fel hogy biztos legyek benne
Ugyanaz a topológia ( SOT 93 nabumm.), egy csavaros és a kérdéses dolgot megoldja, mert nem kell 4 lyuk csak egy, amúgy ekvivalens a 3055 -el mindenben . ( ez még idetartozik )
Szerbusztok! Sajnos nem sok elektronikai ismeretekkel rendelkezem, de szeretnék egy 12v-os újratölthető aksit összekötni egy fényképezővel, ami viszont 7.2v ill 7.4v feszültséget kap a normál aksijáról.
Kérdésem az lenne, hogy a 2 kábel közé(a 12v-s és az AC adapterből kijövő kábel) milyen átalakító szükséges? Gondolom valamilyen feszültség szabályzó...
Illetve, ha ezen kívül van más javaslatotok, azt is szívesen várom!!
Legegyszerűbben az LM317 IC-vel és két darab ellenállással tudsz csinálni egy 7,4V-os feszültségstabilizátort, amely képes lesz a 12V-ből előállítani a megfelelő feszültséget.
Nézd meg az IC adatlapját, röktön az első oldalon kell lennie a javasolt alapkacsolásnak egy képlettel is, amellyel ki tudod választani a szükséges lelenállásokat. Az IC elégy gyakori és a TO220-as változata 1,5A-t is tud akár megfelelő hűtéssel.
A két kábel közé semmi nem kell és nem ac-s adapter hanem dc-s. A konnektorba bedugod azt amit adnak az akkuhoz tápot arra rá az akkut. Így tudod tölteni. Amikor fel van töltve megfogod és egy kis szabályzó áramkör segítségével vezeted rá a delejt a gépre. Ez az áramkör fog a 12 volt 7.3-at csinálni. Mindjárt megrajzolom neked.
Szia !
Az oldalunknak van hatásos keresője és vagy 5 tucat tápegységes témája, amúgy a vastagon szedett sorok nélkül is, el tudjuk olvasni mit írsz, köszi a figyelmet .
Értem de az eredeti töltőjével amit az ebay-os hapek ad feltöltöd a 12-es akkut és amikor fotózni akarsz a 12-es aksira kötöd a gépet az áramkörön keresztül.
Most valamit nem értek: A 12V -os akku 6.8Wh -s és 12000 Ft körüli az ára. A fényképező gépbe való 7.2 V -os, 8.1 Wh -s és 3500 Ft. Az LM317 az energia 37 % -át elfűti. Minek az egész? A 12V -os drágább akkuval rövidebb ideig működik, külön áramkör kell hozzá. Miért nem veszel 3 db bele való akkut a 12000 Ft -ért?
Csináltam egy tápot LM350-nel. kapcsolás: graezt-híd 25V 2200µF puffer Lm350 6 és 91 kohmmal belőve 25 V-ra. A problémám az h fogyasztó nélkül 33V-ot mérek rajta,fogyasztóval pedig 23.6 V (trafó miről kapja váltót 24V 50VA)Mi lehet a gond?
Ez a gond!
Adatlap!!! Az osztó felső tagja csak 100 . . .250 Ω körüli érték lehet. A különböző típusokhoz más-más, de mindig ilyen nagyságrendű ellenállást írnak.
Az alsó tag 5k Ω-os poti szokott lenni.
Ha nem kell állítható, akkor egy bedrótozott potival beállítod, kiveszed a potit, leméred, hogy hol áll, és fix ellenállattal pótold!
Kicseréltem ellenállatokat 220ohm és 4.7 kohm poti, most az a gond h beállítom a potit egy fesz-re majd ugrál össze-vissza a fesz,az lehet a gond h az 6 és 91 kiló megviselte az LM350-et?
Tuti kicsinálta azLM350-et 220 Ω 4.7kohm poti LM317-nél faján működik nem ugrál a fesz.Nagyon jó h hétvégére terveztem a megvalósítást most meg új IC kell-.-
Sziasztok!Eloszor irok ebbe a topikba.Szeretnek valami kicsi labortapot csinalni,amiben ilyen kis ic van.Szerintem labortapnak teljesen eleg 1-1.5A.Nade en ugyszeretnem hogy +/- agba tudjam a feszultseget kulonkulon allitani,vagy egybe[egy kapcsoloval meglehet oldani],de aztmondjak ennek az lm nek is van valami negativ iranyu parja mejk ic lene az,minthogy emlitettem +/- tapot akarok kesziteni.
Elnezest elfeljtettem leirni,nemlehetne ugy megcsinalni hogy ket lm317[van itthon] megcsinalni ugy hogy - es gnd [ez az also ic es a gnd lenne neki a pozitiv resze]A masik icvel a gnd/+ szabalyozni es ugy oszekotni a kimenetet.
Hello!
Meg lehet két LM317-el is valósítani, csak akkor két felet különálló trafó tekercsről kell táplálni. Vagy is csak akkor kötheted sorba a kettőt, ha galvanikusan a két tápnak nincs köze egymáshoz. De a negatív oldalnál sokkal elegánsabb egy LM337.
Ezt a szót hol tanultad, hogy "mejk"? Mert én csak a "melyik" szót ismerem.. Legalább használj helyesírás ellenőrzőt. De még szebb lenne, ha ékezeteket is használnál..
üdv! proli007
Udv!Elsore szeretnek elnezest kerni a helyesirasomert.
Koszonom hogy segitettel,van itt egy vasmagom azt szepen megtekerem,kerdesem az lenne mennyi a maximalis feszultseg amit be lehet neki adni?Mert az lenne a lenyeg az egeszben hogy erositoket tudjak rola eleszteni.
Hello!
konkrét értékekre ne számíts, azt neked kel számolnod, vagy mérned, a következő alapelvek alapján.
- A trafó felől érkező nyes egyenirányított és pufferelt feszültségnek, kb. 2..3V-al kell magasabbnak lenni, mint amit az LM317-ből ki szeretnél maximálisan venni.
- A trafó feszültségét, az egyenirányítás-szűrés, kb. 1,3-szorosára növeli. De figyelembe kell venni, hogy a trafónak akkor kell ezt a feszültséget szolgáltatnia, mikor meg van terhelve azzal az 1..1,5A árammal, amit a stabilizátor után vársz. Ugyan is a trafónak is van feszültség csökkenésre terheléskor. Ezt vagy meg kell mérni, vagy katalógusból ki kell nézni. A feszültség esés attól is függ milyen a trafó, valamint hogy a trafó mennyire lesz megterhelve az 2*1,5A árammal.
üdv! proli007
Udv!Azt szeretnem kerdeni,hogy lehete aramkorlatot is beletenni?Mert ugylattam valamelyk topikban hogy mondtak azt, hogy tranzisztorral kilehet egesziteni,de akkor nemnagyon lehet az aramot korlatozni.Szeretnem hogy az aramot is lehetosegem legyen allitani,milyen kapcsolasi rajzot ajanlanal nekem?