A problémámmal nem akartam új topicot nyitni, mert Dunát lehet amúgy is rekeszteni a tápegységes kérdésekkel.. Talán itt a legmegfelelőbb:
Fényképezőgéphez szeretnék tápegységet csinálni. Eddig egy otthon talált adapter + stabilizátor párosítást alkalmaztam. Ja, igen, az adatok: A fényképezőgépnek kell 3,15V és 1,5A
Na, a problémát az 1,5 A jelenti. A feszültség az én igényeimnek megfelelően azért kicsit eltérhet, meg azt amúgy is pontosan be lehet állítani LM317-el. Az LM317 1,5A-es terhelhetősége is OK.
DE! Ami táplálja, az egy 5V 1A-es adapter. Ez pont itthon volt, gondoltam erre jó lesz... Bíztam benne, hogy a fényképezőgépnek nem kell 1,5A (A gyári adaptere 1,5A, de az sok modellhez jó, abban bíztam, hogy az enyém a kevésbé áramigényesek közé tartozik.)
A lényeg: lemértem, és a csúcsáram, amit felvesz: 1,3A (már amit a multiméter le tud olvasni, valójában a csúcs ennél lehet valamivel nagyobb).
Megépítettem 3,3V-os stabilizátorral, és akkor, amikor a csúcsáramot felveszi (fotózás), szépen ki is kapcsol.
A kérdés:
Hogyan lehetne ezt olcsón megoldani? Esetleg lehet-e kapni olcsón ~3V 1,5A (LM317 alkalmazása esetén 5V 1,5A) paraméterű tápegységet, adaptert?
Tekercseléshez nem értek, nem is akarok saját trafót építeni, gyos és olcsó megoldás kellene.
Minden javaslatot szívesen fogadok.
A hozzászólás írása után persze a Google-ben is kerestem megoldást, és találtam is: 2900Ft-ért:
"Rated supply voltage : 100-240VAC
Rated output voltage : 3.0/3.3/5.0/6.0/6.5/7.0/8.4VDC
Rated output current : 2500mA for 3.0/3.3/5.0V , 2100mA for 6.0/6.5/7.0V, 1500mA for 8.4V
Rated output : 14.7VA(max) "
klassz kis kapcsolóüzemű táp... és még LM317 se kell... még pákát se kell a kezembe fogni
Mondjuk olcsóbb lett volna a saját, de ez van...
Ígérem legközelebb előbb keresek, és aztán kérdezek!
Persze, ha valakinek van jobb javaslata, akkor írjon.
Vannak LDO stabilizátorok, amiknek elég 0,7V körüli különbség a bemenet és a kimenet között. Nézz szét, hátha van valami beszerezhető. Ha elég olcsó, de nem tud mondjuk csak 0,5A-t, akkor vegyél belőle hármat, és kösd párhuzamosan őket.
De előtte nézd meg, hogy ha a tápodat megterheled 1,5A-el, akkor a feszültsége nem esik-e 4V alá. Ha igen, akkor nem fog menni LDO stabilizátorral sem.
Na igen, köszönöm szépen.
Az alapvető probléma, hogy hálózati adapterem (~trafó) nincs, ami bírná a 1,5A-t. Ami most van, az egy stabilizált 1A-es adapter. Szóval az teljesen érdektelen, hogy milyen stabilizátort veszek.
Ráadásul ha megveszem a fenti, 3,3V-ot is tudó 2,5A-es hálózati adaptert, akkor stabilizátor se kell.
De azért köszönöm, hogy írtál. Megnézem ezt az LDO stabilizátort, mert azét ilyen áramoknál jó, ha minnél kisebb a fesz. különbség a disszipáció miatt is. Bár a fesz. különbség általában adott, hiszen a már meglévő feszültségforrástól és a táplálni kívánt eszköztől függ.
elég kezdő vagyok a témában de azért szeretném megtudni
van itthon egy 400W-os számítógép tápom amibe a portól elfüstölt a venti. ez működés közben történt de a gép csak ujraindult és normálisan működött tovább ( azért a biztonság kedvéért vette másik tápot). szóval ha szereznék egy másik ventit bele utána lehetne használni 5V-os meg 12V-os stabil tápként ha kellene valamihez amit építek?
ha igen akkor az alaplapi csatlakozók közül ( nekem ezen külön van a 20 és a 4 pin-es csatlakozó nem egyben) melyik vezetékeket kellene kapcsolóra kötnöm hogy elinduljon.
gondoltam arra is hogy a táp hátulján a tápkábel csatlakozója alatt van ugye a tápnak a "főkapcsolója" :
ha megoldható tápnak való átalakítás akkor ezt a kapcsolót használnám a ki és bekapcsoláshoz, (elképzeléseim szerint párhuzamosan kötném erre a kapcsolóra az alaplapi csatlakozóból a bekapcsoláshoz szükséges vezetékeket)
hát naggyából ennyi lenne
Ha a zöld és egy fekete vezetéket rákötsz a főkapcsolóra akkor azzal birod ki-bekapcsolni. Persze ami rajta van azt vágd le és kösd össze.
Remélem érthető voltam.
Lehet használni, de ez attól függ, hogy mihez akarod használni. Az ATX táp kimenő feszültségei +-5% pontosságúak, és a kapcsolóüzem zaja is rajtuk van. Digitális áramkörök táplálására simán jó, de érzékenyebb cuccokhoz (erősítő, rádióvevő, stb.) nem biztos, hogy jó lesz, illetve további szűrésre lehet szükség.
Általában a zöld vezetéket kell az egyik feketével összekötni, akkor indul a táp. PS_ON jelzéssel van ez a kivezetés ellátva, az ATX csatlakozó lábkiosztásán így találod meg. Ezt belül nem nagy dolog bekötni a hálózati kapcsoló helyére, szóval megoldható.
A dugaszolós próbapanelemhez készítettem egy nagyon egyszerű tápot.
12V-os 1,45 VA-s trafó van benne, DX W02 egyenirányító, L7805CV és L7812CV. A stabokat az adatlap által ajánlott tipikus bekötés szerint kötöttem be.
A problémám az, hogy az L7812CV csak 10,34V-ot ad ki (csak 1 piros led van rákötve). Az in lábánál 17,04V-ot mértem.
Volt itthon 78L12 is, ezért kipróbáltam azzal (adatlap szerint nem kell külső alkatrész, ezért a kondikat kiszedtem), de csak 10,11V-ot adott ki.
Az L7805CV szépen kiadja az 5V-ot.
Rövidzárat, szakadást, hibát nem találtam az áramkörön.
Mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ha biztos vagy benne, hogy jól kötötted be, és közvetlenül a stabilizátor lábán mérted azt a 17 V-ot, akkor az a ritka eset állhatott elő, hogy van két rossz stabod... Nincs mégis forrasztási vagy kontakthiba valahol? Ha kiveszed a 7805-öt, és átteszed a 7812 helyére, van 5 V?
Ja, a "nem kell külső alkatrész" így nem teljesen igaz; a rajzodon is látható kondik pufferelési és szűrési célzattal épülnek be, nélkülük is meg kellene lenni a kimeneti értéknek, de többnyire jobb, ha ott vannak.
Az L7812CV vadi új még nem volt használva.
Visszaraktam a 2 kondit, de így se adott többet a 78L12.
Beraktam helyére az L7805CV-t, ott is jól működött.
Nincs mondjuk egy 10 V-os stabod még tartalékban? Ha volna, és az is menne a 7812 helyén, akkor mégiscsak rossz az eredeti.
A konditól nem nő meg a feszültség, csak egyenletesebbé válik, eltűnnek vagy mérséklődnek az esetleges tüskék stb.
A 8-ast, és ha megy, tegyél be a GND lába meg a föld közé két-három ledet is, sorba kötve; ha azok megemelik a kimenetet 12.5 ... 13 V környékére, akkor tuti a 7812 hibája.
Biztos, hogy megvan az az említett 17 V a stabilizátor bemeneténél? Ha az 5 V-os ment, akkor 7 V megvan, a 8-as nem megy, tehát 10 már nincs.
Végignézném azt a panelt még egyszer, multiméterrel pontról pontra... Már ha valami elvi hiba nincs az egészben. Van komplett rajzod?
Mértem:
Az in lábánál csak 14,92V-ot (lehet, h először rosszul emlékeztem )
5 V helyett 4,38V-ot
Egyenyirányító ~ lábainál: 17,5V-ot.
Csatolom a rajzot, bocs, de ezen a gépen csak paint van. A kondik tantálok.
Ennyi fesz eshet az egyenirányítón? Sztem ő a bűnös.
Csináljak inkább 1N4148-ból?
Hm... A rajz csúnya ugyan , de jónak tűnik. Viszont elég kevéske az az 1.45 VA a trafónál, ha nem teszel a kimenetekre ledeket, vagyis nyitva maradnak, akkor mit mutat?
Illetve, tantálkondinál a + pólust jelöli a csík, ellentétben a hagyományos polarizált kondikkal, jól vannak bekötve?
~-nál: 17,8 V
in lábnál: 15,30 V
Én úgy tudom, az elektrolit kondin jelöli csík a negatív pólust. Ezeken nincs ilyen jelzés.
Van egy 1,8VA-es trafóm, kicseréljem erre?
A 15 V már elég kellene, hogy legyen a 7812-nek is.
Tantál kondikon vagy "+" jelzés van, vagy csík, mindkettő a pozitív oldalt jelzi. Elektrolitkondikon a negatívat jelzik, "-" jellel, vagy arrafelé mutató nyilazással, alumínium elektrolitnál festéssel a házon.
Mekkora értékűek a kondik a stab. előtt és után?
100 nF tantál? Ritka madár
A 330 nF-ot ki is cserélheted, 100 ... 1000 µF-ra. A bemenő oldalon a kondi szerepe a pufferelés, a diódahídról jövő lüktető egyenfeszültség simítása.
A 100 µF/25V jó lesz; egyiket a 7805, másikat a 7812 elé tedd be, a 330 nF-osak helyére. A kimeneten maradhat a 100 nF, ami ezek szerint mezei kerámiakondi, a tranzienseket vágja le, ha lennének.
Én úgy szoktam (nem tudom, van-e erre elfogadott szabály), hogy a kimeneti terheléstől függően felrakok egy elkót a stab elé, tizedakkora értékű elkót utána, és megmarad a kisértékű kerámia is a kimeneten (plusz dióda záróban, de adatlapban találsz rajzot erre is).