|
|
|
|
Hello!
Megépítettem a "watt" féle klónt furatszerelt kivitelben. Eddig működőképes volt. Csatolom a nyáktervet. Az opa helyére MCP601-I/P való. Az smd tranzisztorok helyett pedig BC337 és 327-es típusok kerültek beültetésre. A két smd fet maradt. |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
Sziasztok!
Még 2009-ben megépítettem a Watt féle PICkit2-t, amit megelégedéssel használtam idáig. Illetve tavaly nyárig kb.
Idő hiányában félre kellett tennem, de most újra üzembe akartam helyezni, de nem megy a kedves.
A PC és a Pickit2 programozó érzékeli.
Pontosabban működik (működne), de a VPP csak 4,2V !!
Lehet, hogy megsértődött?
Az USB-n megvan az 5V.
Tudnátok segíteni, hogy merre keressem a hibát? |
|
|
Szia!
PICKIt2 vezérlő programját indítsd el, Tools / Troublesoot menüben mérd a Vpp értékét. Ez alatt multiméterrel is mérd az ICSP 1. csatlakozó pontját és a R7 és R8 közös pontján a feszültséget. A R7 és R8 közös pontján 4.37V -nek kellene lennie. |
|
|
Szia!
Nálam nincs R7 - R8 közös pont.
Feltettem a kapcs.rajzot. Nekem a "régi" watt féle égetőm van. |
|
|
|
| Ez a Szilva féle klón, akkor az R2 és R3 közös pontján... Ebben sokszor pusztul a Q1 ... A Q1, Q3, Q4 és Q6 megérdemelne egy-egy 100k -s ellenállást a G és S elektródák közé. |
|
|
Sziasztok!
Látom, még mindig népszerű a Szila -féle PICKit2 klón, a mellékletben egy módosított nyomtatás, ami a G - S ellenállásokat és a MCLR felhúzó ellenállást is tartalmazza. |
|
|
|
Bonyolódik.
Betettem a 100K ellenállásokat.
Kicseréltem a Q1-et. R2-R3 1,75V
A VPP viszont 4,83V ra emelkedett |
|
|
Ha a Tools / Troublesoot menüben mérsz:
- Nem működik a Q1. A gate -re nem jut el a pic 12. lábáról vagy a drain és L1 között van szakadás.
- Q6 nyitva van vagy D-S zárlatos. Ekkor R4 terheli a Vpp vonalat.
- Esetleg Q5 nem nyit ki rendesen, bár a feszültségosztón mért értékből a C4 -re 4.79V -ot számoltam. R3 2k7 és R2 4k7?
- D1 milyen típus? |
|
|
Bat85 diódák vannak benne.
Átnézem, amit írtál. |
|
|
Elvileg jó minden.
Nem lehet, hogy a PIC vagy FW adta meg magát? |
|
|
Megoldódott a probléma.
Az FW szállt el.
Egy korábbi hsz-ben (Hp41C és szilva) leírtak alapján sikerült frissíteni a FW-t, és működik!
Köszönöm a segítséget! |
|
|
Sziasztok!
Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy van 3db pic16f818 kontrollerem amiket a SZILVA féle picki2-vel már számtalanszor felprogramoztam 1 héttel ezelőttig. Sajnos 2 pic16f818 égetése után ez a hiba üzenet jelentkezik: Programming failed at Proram memory address 0x000000.
Hozzáteszem, hogy belsö osszcillátort használok illetve az mclr láb kikapcsolva, bemenetre van állítva valamint a kódvédelmek kikapcsolva. Érdekes módon néhányszor tökéletesen ment a felprogramozás ilyen konfigurációs beállítással is, a harmadik pic16f818-at tökéletesen tudom égetni, és más pic-eket is. Ellenőriztem a pickit2 feszültség értékeit teljesen jók. Számtalanszor töröltem, beolvasáskor nullákat ad vissza és a konfigurációt all protect-re állítja. Olyan mintha nem tudná olvasni a pic-et a felismerés tökéletesen működik. Egy hétig nézegettem a fórumokat kipróbáltam néhány dolgot, de nem jutottam eredményre. Nem hiszem, hogy egyszerre 2 pic tönkre ment volna. Ha valaki tud segítsen. Előre is Köszönöm. |
|
|
|
| Válaszd a "Vpp first programing entry" módot... |
|
|
| Köszi a gyors választ. Már próbáltam többször is, most is kipróbáltam, de sajnos semmi változás. |
|
|
| Még néhány ötlet: 1, 2, 3 - PGM lábat húzd alacsony szintre, vagy tiltsd le az LVP-t. |
|
|
| Szia! Megcsináltam amit javasoltál, de sajnos semmi eredmény. Közben eszembe jutott, hogy előszedem a régi jdm soros programozómat és kipróbálom. |
|
|
| PICkit3 klón építésről próbáltam némi infót összeszedni, de nem találtam eddig semmit csak a képzek között 1-2 forrasztás oldali panelt, de semmi több. Tud valami infót valaki a PICkit 3 klónról ? Elképzelhető, hogy azért nincs klón, mert többe kerül megépíteni, mint kompletten megvásárolni ? köszönöm a segítségeteket ! |
|
|
Szia!
Vannak problémák a PICKit3 -mal kapcsolatban:
- Az alkalmazott kontrollernek alacsony az újraprogramozhatósági száma és minden típuscsalád váltásnál le kell tölteni bele valamit.
- A kapcsolás tele van nehezen beszerezhető alkatrészekkel - sőt egy darabja nem ismert...
- A firmware megszerzése sem egyszerű dolog. Annak köszönhető az egyetlen kiindulópont, hogy a fenti újraprogramozás miatt egyes példányok megbokrosodtak. Csak egy másik programozóval lehet életre kelteni őket. Ez az utóbbi időben derült ki...
Bővebben: Link |
|
|
Sziasztok!
Van egy Szilva féle klónom. Kb. másfél évig hibátlanul működött, egyszer csak meghalt. Szerintem nem csináltam vele semmit ami ezt okozhatta volna. Csatlakoztatáskor a "Pickit2 Vdd voltage level error.Check target&retry operation" . A troublesoot menüben " Test failed : a short was detected and Vdd was shut off if no target is connected, the Pickit2 may be damaged." üzeneteket írja. Mit nézzek meg?
Köszi! |
|
|
Szia!
- Állítsd be az 5.0V -ot a PICKit2 kezelő programjában és tesztelj még egyszer. Ha a programot elindítottad, amikor nem volt a PICKit2 a géphez csatlakoztatva, a Vdd 2.5 V -ra áll be. Ez a klón nem képes állítani a Vdd-t.
- A Vdd vonalon nem tudja előállítani a +4.7..5V -ot. A programozó adaptert, kábelt csatlakoztasd le. Ha nélküle nincs hiba, azokat is vizsgáld meg. Vizsgáld meg a PCKit2 belső vezetékeit, van-e valahol egy zárlat a földhöz. Vedd ki a Q3 -at, és vizsgáld meg D - S szakadásra és D2 -t szakadásra.
- Ha benne van R17 és Q2 (Vdd földre húzása 1k -val), akkor nem zárja rövidre valami őket?
- Q1, Q3, Q4 és Q6 megérdemelne egy-egy 100k ellenállást a G és S kivezetéseik közé, 1206 méretű SMD elfér a lábaknál. |
|
|
Sziasztok. Teljesen kezdő vagyok PIC ügyben és a következő kérdésem lenne.
Indulásnak építettem egy Szilva féle pickit2 klónt és nem tudom melyik firmware-t égettessem a 18f2550-be. Már nem tudom melyik oldalról, letöltöttem hozzá egy gondolom régebbi verziót, a PK2V021000.hex-et.
A CHIPCAD honlapjáról már a PK2V023200.hex-et lehet letölteni. Működni fog az újabb verzióval is, vagy maradjak a régebbinél? |
|
|
| A PK2V023200.hex -el működik. Ne felejtsd el a 100k G-S ellenállásokat a Q1, Q3, Q4 és Q6 fet-eknél, a MCLR lábat is az 5V -ra érdemes húzni 10k -val. |
|
|
| Köszönöm a gyors választ. Ezek az ellenálások fontosak, vagy mi célból kellenek? |
|
|
| Köszi! Megnézem majd amiket írtál. A polcon "porosodva" hogyan mehetett tönkre? |
|
|
Szia!
Ha valamiért nem indul a kontroller rendesen, akkor a gate kapacitáson maradó töltés kinyithatja a fet-et. Ez főleg Q1 -re veszélyes, hiszen a drain körében csak egy induktivitás van. A MCLR láb felhúzása a zavarokből származó programozási módba lépésen elkerülésére jó. |
|
|
| Sziasztok valakinek lenne türelme elmagyarázni nekm hogy hogyan müködik ez a pickit2 es klon mert megépitettem és nem nagyon tudom minek hogy kell menije? irjatok személyes üzenetben köszönöm!!!! |
|
|
Hátha valaki mást is érdekel:
- Előkészületek:
-- Ha a kontroller kivehető a cél panelből, adapteren is programozható - adapter készítése. Minden Vdd és Vss (valamint AVdd és AVss) lábat be kell kötni és közéjük páronként egy 100nF kerámia kondenzátort kell kötni. Ha a kontrollernek van Vcap lába, arra 10µF kerámia vagy Low ESR elektrolit kondenzátort kell kötvi.
-- A MCLR, Vdd, Vss, PGD, PGC és PGM lábakat kell a PICKIT2 -höz csatlakoztatni.
-- Ha a kontroller nem vehető ki a cél panelből, a kapcsolás tervezésekor az ICSP követelményeket messzemenőleg figyelembe kell venni.
-- Az első programozás előtt a PICKit2 Tools/Troubleshoot menüpontját végre kell hajtani, olyan klónnál, ami a Vdd szabályozza, a mérés több Vdd beállításnál kell elvégezni, amelyik fix 5V -tal dolgozik, annál csak 5.0V -on. A jeleket multiméterrel és szóppal is mérjük.
-- Az első programozás előtt a PICKit2 a Vdd -t kalibráljuk. Ha másik gépen vagy másik USB porton használjuk, kalibrálunk újra. Tools / Calibrate Vdd...
- Rendszeres használat:
-- Ne legyen kontroller vagy panel csatlakoztatva, ha a PICKit -et a géphez csatlakoztatjuk vagy onnan lecsatlakoztatjuk.
-- Indítsuk el a programot (PICKi2 V2.61 ill MpLab). Az MpLab -ban válasszuk ki a PICKit2 -t programozónak.
-- Ha elindult, csatlakoztassuk a kontrollert vagy a panelt.
-- A kontrollert ne a Tools / Check communication menüponttal ismertessük fel. Ez a funkció végigpróbálja az összes családot, hogy azonosítsa a típust. Ha valami összeköttetési hiba (konfigurációs beállítás) miatt nem sikerül a kontroller családjánál felismerni, nagyobb feszültségű családokkal is megkisérli, ami tönkre is teheti a kontrollert.
-- A felismerést a család kiválasztásával végezzük Device family
-- A törlés (Erase), beírás (Write), kiolvasás (Read) és ellenőrzés (Verify) funkciók hasonlóan működnek, mint más programokban.
-- A beírás (Write), kiolvasás (Read) és ellenőrzés (Verify) művelet csak azt a memóriát (program, adat) kezeli, aminél a négyzet (Checkbox) ki van pipálva.
-- Egy kiolvasásvédett kontroller újraprogramozását két lépésben végezzül: Felismerés , törlés, lecsatlakozás, a program újraindítása, csatlakoztatás, felismerés, újraprogramozás.
-- A beírandó állomány a File / Import hex paranccsal tölthető be.
-- A kontrollerből kiolvasott tartalom a File / Export hex paranccsal menthető.
- Problémák:
-- Vdd voltage error: Rövidzár, vagy túl nagy terhelés, túl nagy kapacitás a Vdd vonalon. A Vdd -t nem szabályzó klónnál nem 5V van beállítva Vdd -nek.
-- Vpp voltage error: Rövidzár, vagy túl nagy terhelés, túl nagy kapacitás a Vpp vonalon. Ha a MCLR láb bemenetnek használjuk a panelen, a bemenetre csatlakozó áramkör nem engedi a Vpp feszültséget kialakulni (időben).
-- Ha egy konfiguráció belső oszcilátorról jár és a MCLR is le van tiltva, a kontroller a Vdd ráadásakor elindul. Ha a PGC és/vagy PGD lábat rövid időn belül kimenetnek vagy T1 oszcillátornak állítja be, a programozó nem tudja a kapcsolatot felvenni vele. Ekkor a "Use Vpp Firt Program Entry" módszer segíthet. Ekkor a PICKit2 -nek kell a Vdd feszültséget adni. Az ilyen programok elejére, még mielőtt a PGC ill. PGD lábat beállítaná, célszerű néhány 10ms várakozást betenni. |
|
|
Üdv
Megépült Szilva féle Pickit2-klónom. Vannak még apróbb csiszolások de már látható a végeredmény. Külön köszönet Hp41C fórumtársunknak az élesztésért.
Teszek fel képeket, az ominózus pótolni való alkatrészekkel is. |
|
|
|
Hello mindenkinek!
Én is a Watt féle klónt építettem ma meg, de 1-2 alkatrészből nincs itthon.Az érdekelne, hogy a BAT85 diódát lehet-e helyettesíteni BAT43-al? |
|
|