Sziasztok!
Építettem egy LPT portos pic égető áramkört ami itt szerepel, kipróbáltam több programmal is, de valahogy nem akar megfelelően működni, nem ismeri fel a PIC et, az LPt csatlakozótól jövő vezeték olyan 60-70cm lehet a panelig, a paneltől a PIC ig kb 20cm .
Nem tudom mi lehet a hiba vele ha esetleg van valakinek ötlete hogy mit kellene tennem hogy működjön az jó lenne
Ez lenne az első PIC égetőm amivel el szeretném kezdeni ezen a területen való tanulásomat , a segítségeteket előre is köszönöm.
Meg kellene nezni eloszor statikusan a mukodest. A WinPic800 programban pl van HW teszt uzemmod. Lehet billegtetni a labakat. Amennyiben a teszt sikerul, akkor a kabelezest kell leroviditeni. Amugy a kapcsolason vannak hibak, pl a LPT csatlakozo 18-25 labai GND-hez kell hogy csatlakozzon, ami a rajzon hianyzik. A Q1 tranyo is erosen gyanus kapcsolasu.
Az eredeti kapcsolast nezd meg, es az alapjan kosd be a Q1 tranyot, mert a koppintas egy kicsit rosszul sikerult, es hibakat tartalmaz. Eredeti kapcsolas.
A nyákon az eredeti kapcsolásnak megfelelően van a tranzisztor bekötve , közben már le rövidítettem az lpt portról jövő vezetékeket is kb20cm es re de még mindig nem ismeri fel a pic et a program.
A program azt írja ha a tesztre kattintok hogy a hardver nem válaszol , de viszont lehet állítgatni a vdd-t meg a vpp-t és ha azokat állítgatom az áramkörön a beállításnak megfelelően világit vagy ép nem világit a hozzá tartozó led.
Rögtönzött elenörzéskép rátettem egy egy ledet a DATA és CLK lábakra és mikor a program csinálna valamit, mondjuk a beírásra kattintok akkor felvillannak a ledek.
Nekem a teszt üzemmód az csak annyi hogy van egy olyan gomb hogy hardver test arra ha rákattintok akkor van hogy ki írja egyből hogy a hardver ok , de általában azt írja ki hogy a hardver nem válaszol , Próbáltam 12f629 es el meg 16f627 el de egyiket sem ismeri fel , az SW-t azt meg nem tudom mi. Kicsit tudatlan vagyok még ezen a téren .
A 16F627/628/648 PGM labat le kell kotni GND-re. A teszt uzemmodban lehet billegtetni a labakat kattintgatassal. Most hirtelen nem tudom mi a teszt uzemmod hasznalata, csak egy notebook van keznel, es ezen nincs LPT port.
Sajnos egyel több rajz van a neten, ami nem működhet biztonságosan.
A 74LS07adatlapja szerint az alacsony szinten mérhető maximális bemenő áram 1 mA. Ha az LPT port ki is adja az alacsony szintet (max 0.4V -ot enged meg a szabvány) kb. 0.1 .. 0.2 V feszültséggel (1mA áramnál), a soros 2k2 ellenállások miatt a 74LS07 a bemenetén minimum 2200 * 0.001= 2.2 V -ot fog érezni. A magas szint minimum feszültsége az adatlap szerint 2V. A meghajtó mindig magas bemeneti szintet érez, soha nem vált a kimenete... És ezt valaki jószándékkal kiteszi...
Vedd ki az R1 .. R6 2k2 ellenállásokat a vagy csökkentsd le az értéküket 470 Ω -ra.
PIC 16F627A programozásakor a Fuse bitek írásánál egy hibaüzenet jelenik meg "Error programming Fuses". Ez kontroller hibára, vagy programozó hibára utal?
Üdv mindenkinek!
Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy Genius G540 típusú égetőm. Amikor PIC-et akarok égetni, megtörténik a beégetés, az ellenőrzés is rendben, csak a beégetett PIC nem működik. Valami config problémát ír, viszont azt meg nem tudom változtatni.
Sziasztok. Watt-nak ezt az égetőjét szeretném megépíteni. Érdekelne, hogy programozás után a program egyből elindul? Az égetésnek mi a sorrendje? Bekapcsolom a tápfeszültségeket (figyelve a sorrendre) és utána indítom el az égetést?
Segítséget kérnék a következő problémához: megépítettem Watt WLPT Vpp mini v4 PIC programozóját. (három eltérés van az eredeti kapcsoláshoz képest, 2 kontroll led, az, hogy próbanyákra építettem és egy kapcsolót használtam, ami a Vpp-t és a Vdd-t kapcsolja, ez állítólag nem probléma) Letöltöttem hozzá a programokat is, utoljára Watt-ét. Abban láttam egy okos funkciót, a PIC automatikus felismerését, viszont ez nem járt sikerrel. A trafótól 14,3 voltot kap a táp, 11,92V van a 12V-os ágon és 5V az 5V-oson. IC-nek szintén megvan az 5V. Eddig jutottam a hibakeresésben. Tudna valaki segíteni, hogy hogyan tovább? Elkezdtem olvasni a topic-ot de egyelőre nem tudom, mit keressek... (PIC12F629-et próbáltam programozni, ha ez számít)
Szia!
A LED-eket hogy kötötted be?
Van egy szuperlassú funkció, amiről az oldalamon írok az égetők élesztésénél. Olvastad, próbáltad? Feszültségszinteket ellenőrizted a kimeneteken a leírás szerint? Égető áramkörök élesztése
Szia! Zöld LED = Power on => dióda után párhuzamosan, piros LED = "égetés" => kapcsoló után az 5 voltos ágba, szintén párhuzamosan.
A szuperlassú funkcióról nem olvastam, de próbáltam, ugyanaz volt a hiba. (nem találta PIC-et)
A feszültségeket is csak az áramkörben néztem eddig. Láttam, hogy sokan hivatkoznak egy leírásra, de nem találtam, úgyhogy köszi a linket, átolvasom, aztán jelentkezem az eredményekkel.
Ez jó hír. =) Egyelőre ott tartok, hogy a tápok akkor rendben vannak. A kapcsoló kapcsolására kimennek a feszültségek. Amiben nem vagyok biztos, az az, hogy a PGD és PGC lábakon is mérnem kell-e az 5 voltot... (PC nélkül, csak a kapcsoló kapcsolására)
Dolgozom rajta, csak kicsit megkavar, hogy egyszer soros, egyszer párhuzamos portról van szó. (én meg keveset értek ezek beállításához) Viszont az imént említett 5 voltot mérem a kapcsoló bekapcsolása után a PGD és PGC lábakon is, tehát valami hardveresen rossz. Keresem a hibát...