Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 14
(#) Bakman hozzászólása Ápr 29, 2016 / 1
 
Ami nekem elsőre eszembe jut: Az ajtót egy kis retesz (tekercs, benne egy mozgó vasmag) tartja csukva, a nyitáshoz csak a reteszt kell rövid időre félrehúzni, a konrét nyitást rugó végzi. Így az egész szerkezet csak akkor fogyaszt nagyobb áramot, amikor konkrétan nyitja az ajtót. Ha az ajtó felül van, elméletileg az sem gond, csak kicsit erősebb rugót kell beszerezni. Hevenyészett rajzot mellékelek az elképzelésemről.

A 0,3 - 0,4 V valószínűleg nagyobb, egyszerű multiméterrel nem olyan könnyű lemérni, egyébként akkora feszültség detektálása sem nagy gond.

Shot_431.jpg
    
(#) vargalaszlo0405 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Köszönöm! Nagyon is jó ez a rajz. Az ötlet is, egyszerű és kivitelezhetőnek tűnik... Első kérdésem: 9 V-os elemmel kifejthető akkora erő/ mező ami képes a rugó által feszített reteszt behúzni? Illetve szerinted nagyjából milyen vastag drótból és mekkora menetszámmal lehet jó? (csak nagyjából, iránymutatás miatt kérdem, nyilván nem érdemes sokat számítgatni, majd próbálgatom)
Van esetleg ötleted arra is, hogy a csengő kimenő jelét hogy használjam a tekercs kapcsolására? Valamiféle erősítő kapcsolás kell, vagy esetleg egy tranzisztorral is megoldható lehet?

Üdv: Laci
(#) Bakman válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Huhh, tekercskészítésben mondhatni nincs gyakorlatom. 9V-os elem helyett én 3-4 db. AA méretű elemet, akkut használnék, azok jobban bírják.

Valószínűleg az 555-ös monostabilt elindítaná a hangszóróról jövő jel, de ha nem, egy tranzisztorral már tuti. A kimenetére pedig kelleni fog egy másik tranzisztor, ami a tekercsnek adja az áramot.
(#) gerenk válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Üdv !
Vezérléshez jobb lenne a távirányítós konnektor, átalakítást nem igényel. Egy dugasztápot kapcsolna ami már a relét ill. a nyitó mechanizmust működtetné. Vagy feltétel a telepes működtetés ?
(#) vizor válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Üdv. Én olcsó kínai játék távirányítós autóval állnék neki. A vezérlés adott, a motorok helyén nagyobb feszültséget lehet levenni. Sőt ha két csatornás vagyis kormányozható akkor a nyitómechanizmus is adott, az első kerekek a tengellyel az ilyeneknél szinte csak kicsapnak jobbra vagy balra ha kormányoznak, erő is van bennük.

Ha csak egy csatornás az autó akkor csak előre megy, hátra meg kanyarodik, mert a kormányt egy elforduló kerék helyettesíti, ekkor mehetne róla a tranzisztoros mágnestekercses megoldás.

Tudom, hogy ez nem segít rajtad, de behúzótekercset régi mátrixnyomtatóból lehet bontani. Van még mosógépben is, de az 230V-os. Esetleg nagy teljesítményű relé behúzótekercs vagy mágnesszelep bontása. Készítésről nem tudok semmit, venni meg nem olcsó.
(#) Bell válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Infra is lehet jó megoldás potom 350.- Ft-ért a távirányításhoz.
(#) proli007 válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Hello! Behúzómágnes helyett esetleg egy Pld. ilyen áttételes motorral, és excenterrel is megoldható. 30mA fogyasztást bármi elvisel addig, míg átfordul.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Ápr 30, 2016 /
 
Köszönöm az ötleteket/segítséget, valamint az áthelyezést (ezt meg sem találtam, pedig lapozgattam egy kicsit)!

Gerenk, Vizor, a távirányítós autó valóban egyszerűbb lenne, de sajnos az éppen nincs bontás alatt
Így marad a csengő... Ha valaki nagy vonalakban lerajzolná nekem miként álljak neki a kapcsolásnak azt nagyon megköszönném. Mármint, hogy mit építsek a hangszóró kimenetre. Ezután majd elkísérletezgetek vele.
Behúzótekercset szerintem tekerek, gondolom itt vastagabb drót és kevesebb menet lesz a csapásirány mivel alacsony fesz és nagyobb pillanatnyi áramerősség lesz. A 3-4 AA s ötletet megfogadom, jogos felvetés.
(Maradok szerintem először a rugós reteszes megoldásnál, mivel az tűnik a legegyszerűbbnek, bár a motoros elképzelés csukható is lenne rc autós távirányítóval. Majd a javított verzióban...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
(#) gerenk válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 / 1
 
A hangfrekvenciás kapcsoló jel kicsatolása függ a csengő típusától, konkrét megoldást csak
annak ismeretében lehet megadni. Egy lehetséges kapcsolás rajza.

rajz.jpg
    
(#) proba válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Én is inkább motor párti lennék, a tekercsek relatíve sok energiát igényelnek, max 1 mm nagyságrendben elfogadható fogyasztásúak kisfeszültség és áram esetén. Nagyon pontos mechanikát igényelnek.
(#) vargalaszlo0405 válasza proba hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Üdv!

Mivel többen is javasolták, megfontolnám a dolgot. Van esetleg ötleted a nyitómechanizmusra motor esetében? Gondolom nem simán a tengelyre szerelt doboztető a megoldás... Meg akkor talán "végálláskapcsoló" is kéne, hogy amikor kinyílik ill. csukódik leálljon?
(#) proba válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Kedvenceim a modellezéshez használt kis szervók. Szerintem ha az elektronikát kidobod belőle, és a motornak 1-2V -ot adsz, nem lesz olyan erős, hogy bármit eltörjön a végállásban, így a kb 150-200mA áramot addig rajta lehet hagyni amíg a csengő időzítése le nem telik (de egy végálás kapcsolót sem túl nehéz hozzákötni). Akár arra is alkalmas lehet , hogy egy könnyebb doboztetőt felnyisson. A lehető legkisebb feszültséggel érdemes kísérletezni, mert lendületből hajlamos megszorulni, esetleg a fogakat károsítja. Végálláskapcsolóval még ez sem probléma.
(#) Laslie hozzászólása Aug 10, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretném egy vezeték nélküli csengő beltéri egységét felhasználni egy vezetékes csengőhöz. A vezetéken 12V tápfeszültség van.
Az adó részét korábban ellopták, így az sajnos nem áll rendelkezésre. A beltéri rész a vezetékes hálózatból kapta a tápellátást (dugaljba volt dugva). Ezt a részét már sikerült átalakítanom úgy, hogy 12V-ról üzemelni tudjon.
Viszont ami problémát jelent számomra, hogy kapcsolási rajz hiányában nem tudom megállapítani, hogy hogy hol kellene rövidre zárnom a vevő részét, hogy a csengő egyből elinduljon, ha megkapja a tápot? Ennek megállapításában kérném a segítségeteket.
(Az SMD IC LM358 típusú)
(#) gerenk válasza Laslie hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Szia !
A dolog nem annyira egyszerű, középen azon a kis függőlegesen beforrasztott panelon van a dekóder chip /fekete petty/ az adó jelét az dekódolná és indítaná a csengőt. Adót kell szerezned hogy tudd használni. Nem tudni csak gondolom hogy a vevő dekódoló PT2272 vagy annak valamilyen klónja, az adó kódoló chip a párja PT2262 lenne.
(#) granpa válasza gerenk hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Lehet, hogy egy másik adójára is elindul? Akkor viszek a találkozóra néhányat, és kipróbálható.
(#) Laslie válasza gerenk hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Hm..
Meg próbálok szerezni egy másik adót, bár kicsi rá az esély, hogy sikerül.
(#) Laslie válasza granpa hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Sajnos nem tudok a találkozóra menni.
(#) gerenk válasza granpa hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Félsiker, ha a plecsni alatt a legtöbbször használt encoder chip lakozik talán elindul. Kapásból 5-6 féle párosról tudok, de ilyen noname plecsni alatt akármi lehet.
(#) granpa válasza Laslie hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Akkor nem cipelem.
(#) Inhouse válasza Laslie hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Az a segédNYÁK egy tok nélküli dekódoló IC, ahogy írták PT2272 vagy klónja. Ezeknek van magas szintű kimenetük aktív állapotban, ami indítja a dallam részt. Ezt kell kibogozni. Vannak a dekóder címzésére szolgáló kivezetések, azok az átkötések a NYÁK-on, aztán kap +5V-ot, testet, a maradék láb a kimenet. Ezt leválasztva, +5V-ra kötve elindul a zenebona.
Mire szolgál a panelen a gomb?
Hopp, ahogy nézem, itt abban a chipben lehet a dallam rész is...akkor viszont nincs sok esélyed. A hangszóróvezeték is erre a panelra csatlakozik?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Laslie válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
A gomb a dallamokat lépteti. Megnyomására lejátssza a következő dallamot. Igen, a hangszóró vezeték is erre csatlakozik.
Szóval nincs sok esélyem.
Az jutott még eszembe, hogy a gombot helyettesíteném egy olyan áramkörrel, ami a tápmegjelenésekor egy pillanatra összezárja a két vezetéket, így kiváltva a dallam lejátszását. Bár tudom, hogy így mindig más dallamot fog játszani, de ezzel együtt tudnánk élni.
(#) Inhouse válasza Laslie hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Akkor meg vagy mentve, de nem kell áramkör. A csengőnyomót oda kötöd a gombbal párhuzamosan. Ha nem túl hosszú a vezeték akár jó is lehet. Ha gondot okoz, akkor kell egy kis segédáramkör a 2 gomb közé.
(#) Laslie válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Igen, ez jó ötlet. De sajnos egy valamivel nem számoltam.
12V-ot csak addig kap, amíg nyomva tartják a kapunál a csengő gombot. Így segéd táp nélkül nem tudná végig játszani a dallamot. Szóval ez így felejtős.
Más megoldást kell keresnem, mert a mostani sípoló (zümmer) eléggé idegesít.
(#) proli007 válasza Laslie hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Hello! Nem azt tanácsolta, hogy a nyomógombról üzemeltesd a csengőt , hanem hogy azzal indítsd a dallamot. (Avagy pld. egy relén keresztül "nyomd meg a nyomógombot".)
(#) Laslie válasza proli007 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Igen, ezt a részét megértettem. És fel is csillant bennem a remény, hogy ez lesz a megoldás.
De, mint írtam, sajnos azt kifelejtettem a számításból, hogy tápot csak addig kap a csengő, míg a nyomógombot nyomva tartják. Ezért írtam, hogy vagy egy segéd tápot kell beiktatnom, ami a dallam végéig ellátja táppal a csengőt, vagy más megoldás (pl. másik csengő) után kell néznem.
(#) Inhouse válasza Laslie hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
A felhasználni kívánt csengő 230V-os, nem? Megadod neki amit kér és fogsz egy kis 12V-os relét és azt huzatod meg vele és annak a záróérintkezőjét kötöd a gombra... A gombot a 12V-ról leválasztva sem lenne jó bekötni, mert a csengőd tápja nem galvanikusan leválasztott, soros kondis.
DC 12V ez a kapcsolt egyébként? Ehhez nem lehet hozzáférni közvetlenül?
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Laslie válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2016 /
 
De igen.
Köszönöm a tanácsot, ezt fogom tenni.
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2016. Okt, 24. Hé
12:32:06
Jelenleg 461 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu