Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 14
(#) Bakman hozzászólása Ápr 29, 2016 / 1
 
Ami nekem elsőre eszembe jut: Az ajtót egy kis retesz (tekercs, benne egy mozgó vasmag) tartja csukva, a nyitáshoz csak a reteszt kell rövid időre félrehúzni, a konrét nyitást rugó végzi. Így az egész szerkezet csak akkor fogyaszt nagyobb áramot, amikor konkrétan nyitja az ajtót. Ha az ajtó felül van, elméletileg az sem gond, csak kicsit erősebb rugót kell beszerezni. Hevenyészett rajzot mellékelek az elképzelésemről.

A 0,3 - 0,4 V valószínűleg nagyobb, egyszerű multiméterrel nem olyan könnyű lemérni, egyébként akkora feszültség detektálása sem nagy gond.

Shot_431.jpg
    
(#) vargalaszlo0405 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Köszönöm! Nagyon is jó ez a rajz. Az ötlet is, egyszerű és kivitelezhetőnek tűnik... Első kérdésem: 9 V-os elemmel kifejthető akkora erő/ mező ami képes a rugó által feszített reteszt behúzni? Illetve szerinted nagyjából milyen vastag drótból és mekkora menetszámmal lehet jó? (csak nagyjából, iránymutatás miatt kérdem, nyilván nem érdemes sokat számítgatni, majd próbálgatom)
Van esetleg ötleted arra is, hogy a csengő kimenő jelét hogy használjam a tekercs kapcsolására? Valamiféle erősítő kapcsolás kell, vagy esetleg egy tranzisztorral is megoldható lehet?

Üdv: Laci
(#) Bakman válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Huhh, tekercskészítésben mondhatni nincs gyakorlatom. 9V-os elem helyett én 3-4 db. AA méretű elemet, akkut használnék, azok jobban bírják.

Valószínűleg az 555-ös monostabilt elindítaná a hangszóróról jövő jel, de ha nem, egy tranzisztorral már tuti. A kimenetére pedig kelleni fog egy másik tranzisztor, ami a tekercsnek adja az áramot.
(#) gerenk válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Üdv !
Vezérléshez jobb lenne a távirányítós konnektor, átalakítást nem igényel. Egy dugasztápot kapcsolna ami már a relét ill. a nyitó mechanizmust működtetné. Vagy feltétel a telepes működtetés ?
(#) vizor válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Üdv. Én olcsó kínai játék távirányítós autóval állnék neki. A vezérlés adott, a motorok helyén nagyobb feszültséget lehet levenni. Sőt ha két csatornás vagyis kormányozható akkor a nyitómechanizmus is adott, az első kerekek a tengellyel az ilyeneknél szinte csak kicsapnak jobbra vagy balra ha kormányoznak, erő is van bennük.

Ha csak egy csatornás az autó akkor csak előre megy, hátra meg kanyarodik, mert a kormányt egy elforduló kerék helyettesíti, ekkor mehetne róla a tranzisztoros mágnestekercses megoldás.

Tudom, hogy ez nem segít rajtad, de behúzótekercset régi mátrixnyomtatóból lehet bontani. Van még mosógépben is, de az 230V-os. Esetleg nagy teljesítményű relé behúzótekercs vagy mágnesszelep bontása. Készítésről nem tudok semmit, venni meg nem olcsó.
(#) Bell válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Infra is lehet jó megoldás potom 350.- Ft-ért a távirányításhoz.
(#) proli007 válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Hello! Behúzómágnes helyett esetleg egy Pld. ilyen áttételes motorral, és excenterrel is megoldható. 30mA fogyasztást bármi elvisel addig, míg átfordul.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Ápr 30, 2016 /
 
Köszönöm az ötleteket/segítséget, valamint az áthelyezést (ezt meg sem találtam, pedig lapozgattam egy kicsit)!

Gerenk, Vizor, a távirányítós autó valóban egyszerűbb lenne, de sajnos az éppen nincs bontás alatt
Így marad a csengő... Ha valaki nagy vonalakban lerajzolná nekem miként álljak neki a kapcsolásnak azt nagyon megköszönném. Mármint, hogy mit építsek a hangszóró kimenetre. Ezután majd elkísérletezgetek vele.
Behúzótekercset szerintem tekerek, gondolom itt vastagabb drót és kevesebb menet lesz a csapásirány mivel alacsony fesz és nagyobb pillanatnyi áramerősség lesz. A 3-4 AA s ötletet megfogadom, jogos felvetés.
(Maradok szerintem először a rugós reteszes megoldásnál, mivel az tűnik a legegyszerűbbnek, bár a motoros elképzelés csukható is lenne rc autós távirányítóval. Majd a javított verzióban...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2016
(#) gerenk válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 30, 2016 / 1
 
A hangfrekvenciás kapcsoló jel kicsatolása függ a csengő típusától, konkrét megoldást csak
annak ismeretében lehet megadni. Egy lehetséges kapcsolás rajza.

rajz.jpg
    
(#) proba válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Én is inkább motor párti lennék, a tekercsek relatíve sok energiát igényelnek, max 1 mm nagyságrendben elfogadható fogyasztásúak kisfeszültség és áram esetén. Nagyon pontos mechanikát igényelnek.
(#) vargalaszlo0405 válasza proba hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Üdv!

Mivel többen is javasolták, megfontolnám a dolgot. Van esetleg ötleted a nyitómechanizmusra motor esetében? Gondolom nem simán a tengelyre szerelt doboztető a megoldás... Meg akkor talán "végálláskapcsoló" is kéne, hogy amikor kinyílik ill. csukódik leálljon?
(#) proba válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Kedvenceim a modellezéshez használt kis szervók. Szerintem ha az elektronikát kidobod belőle, és a motornak 1-2V -ot adsz, nem lesz olyan erős, hogy bármit eltörjön a végállásban, így a kb 150-200mA áramot addig rajta lehet hagyni amíg a csengő időzítése le nem telik (de egy végálás kapcsolót sem túl nehéz hozzákötni). Akár arra is alkalmas lehet , hogy egy könnyebb doboztetőt felnyisson. A lehető legkisebb feszültséggel érdemes kísérletezni, mert lendületből hajlamos megszorulni, esetleg a fogakat károsítja. Végálláskapcsolóval még ez sem probléma.
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2016. Júl, 28. Csü
20:17:19
Jelenleg 599 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu