Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   85 / 118
(#) dinokal hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Sziasztok!
Beruháztam egy ilyenre:ARM DSO Nano Oscilloscope. 50KHz-ig tökéletes, afelett már kezd látszani a mintavételezés hiányossága. Alapból van 5 - 10 mV mérési hibája pluszban, viszont minden értéket élből kiír. A másik szkópomhoz képest kb 0,01% a frekvenciamérés és 1% a voltmérés eltérése. Sajnos csak közvetlen DC bemenete van, ezért nem árt vigyázni rá. Ettől eltekintve nagyon jó kis hordozható műszer.
(#) jano36 válasza dinokal hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia dinokal
A #765884 számú bejegyzésemben ezt a szkópot ajánlottam valakinek az általa kérdezett helyett.
Egyetlen hozzászóló volt „dinokal”. Idézem -Ez hiába 12 bites, csak max. 1Msps a digitalizálás. 1 megás az analóg átvitele.-
Egyébként gratulálok hozzá. Ára?
(#) dinokal válasza jano36 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia! 21 volt a vaterán, van még, csak nehezen jön meg. 50 KHz fölött már nem maga a tökély, az 1MHz-es átvitel erősen kérdéses. Átvariálni, bővíteni nem lehet. Még olyan csatlakozót sem kaptam hozzá, amivel másik szondát tudnék rá tenni. 10:1 osztású szondát csak akkor, ha kiszámolod az ellenállást hozzá méréshatáronként. Viszont hatalmas előnye kompakt, zsebpiszoknyi mérete.
(#) jano36 válasza dinokal hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia.
Az kétségtelen, hogy a konstrukció módosítása nélkül nincs változtatási lehetőség. Viszont benne van a kétcsatornás lehetőség (1x100kHz, 2x50khz), az USB porton keresztül megfelelő PC-s szoftverhez való csatlakozási lehetőség, ezáltal hosszú jelsorok rögzítése és utólagos analizálásának lehetősége.
De maradjunk a valóságnál, első lépésként a TL072-est kellene lecserélni egy korszerűbb nagyobb sávszélességű IC-re. Ritkán kapható készen olyan szkóp, amelynek a szoftvere, kapcsolása, firmware-ja nyílt forráskódú. Ez pedig olyan.
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Esetleg tennél fel egy 50KHz-es szinusz mérésről képet. Csak kíváncsi vagyok rá.
1MSPS mintavétellel is a szükséges mérések nagy része elvégezhető egy átlagos felhasználásnál. Vagy esetleg egy osztóval kibővítve a drágább mérő műszer helyett inkább ezt kockáztatod egy nagy feszültségű mérésnél.
(#) dinokal válasza bbatka hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Szia! Néhány kép. Az 50KHz már nem egészséges, kétcsatornás mérésnél max 20KHz csatornánként. Bővíteni csak akkor tudod ha magad építesz egyet. Találtam hozzávaló csatlakozót a Conradnál, 1000-1300 Ft.
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Még egy....
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Szia! Szerintem klassz kis műszer. Igen, valóban a négyszögnél és a háromszögnél már látszik a mintavételi korlát hatása. Köszi a képeket.
Úgy látom Spektrum analízist is tud. Minden egyben van egy végerősítő beméréséhez.
(#) dinokal válasza bbatka hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szia! Spektrum analízist sajnos nem tud, tudása kimerül a kitöltési tényező, és az egyenfeszültségű eltolás mérésében.. A PC-vel csak akkutöltés erejéig van kapcsolata USB-n keresztül, ami érthetetlen, mert az SD kártya használata helyett inkább a gépre küldhetné az adatokat. Egy egyszerű szkóp progival már lehetne FFT-t nézni. A hanggenerátora nem rendelkezik külön föld kimenettel, azt sajnos a mérőkábelről kell levenni. A generátor csak TTL jelet szolgáltat(kb 3,6V), ehhez kellene legalább egy osztó. Ha lesz időm rá csinálok is egyet, színuszosítóval, egyenfesz eltolással.Az utolsó képen a másik szkópom progija látható, annak a generátoráról vettem le a mérendő jeleket. Az viszont mindent tud : Viszont a hordozhatósága miatt tényleg nélkülözhetetlen kis kütyü!
(#) szitko hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Bbatka. Szeretném utánépíteni a szkópodat, de egy kis gondom akadt a digitális rész megépítésével. Mégpedig az, hogy nem találtam itthon csak TQFP tokozású procit. Szerinted tervezzem át a digipanelt, vagy csináljak neki egy külön nyákot?
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Szerintem csinálj egy adapter kártyát és ne tervezd át a digitális panelt. Ne csinálj magadnak plusz munkát.
Az SRAM -od milyen típus? A 62256/55ns akadt problémám és ezért ha jól emlékszem 71256-ost használok. A probléma az hogy a RAM -> PC adatkiolvasáskor az adat átvitel megszakad. A VB6 lehet szerintem a bűnös. Abban írtam. Ha kérdésed lesz akkor ha lehet itt a fórumon tedd majd fel. Lehet hogy később még valaki hasznát veszi.
Még az forgott a fejembe hogy esetleg érdemes lenne FT232RL USB-USART átalakítóval kipróbálni hogy működik-e. Tehát a MAX232 nem kellene hanem az FT232RL panel közvetlenül a PIC-hez kapcsolódna. Holnap ha jut rá időm ki is próbálom.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
A rammal nincs gond, van itthon egy pár darab 486-os alaplap, abba van 71256-15 ös ram. Azért gondoltam az áttervezésre mert a ram-ból is van dip-es és TQFP-s is és így már ha nem a DIP-es ramot használom SMD ben lehetne az egész digi részt készíteni. A TLC5510i-t mint minden más alkatrészt úgy bontottam, az remélem nem gond.
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Hát elég sok átkötést tettem a digi panelre. Így is sokat dolgoztam vele. Akárhogy is döntesz zárlat és összekötés szempontjából alaposan nézd majd át a panelt az alkatrész beültetés előtt.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Ahogy ígértem kipróbáltam a mini szkópot FT232RL USB-USART átalakítóval és működik vele. A MAX232 IC-t ki kell emelni a tokjából és az IC csatlakozó 11 pin TX, 12 pin RX, 15 pin GND-re kell csatlakozni. Értelemszerűen a TX és RX-ek keresztbe kötésével és 220Ohm áramkorlátozó ellenállások felhasználásával.
USART panel csatolva.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
A séma:
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Összedobtam a scopot, de nem igazán indult be. Az analóg panel beméréséhez nincs valami egyszerübb módszer?
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Sajnos nincs egyszerűbb módszer a bemérésére.
Hol akadtál el?
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Nincs függvénygenerátorom ígyhát egy 40106-al adtam neki négyszögjelet. Eddig semmi gond nem volt, beállítottam a kimenő jelet, hogy szép legyen. Azután rádugtam a digi részre + a PC-re és mintavétel. A képernyőn csak egy csík más semmi. Azután átkapcsoltam 1/10 -be hátha történik valami és a digi részre rákapcsolt Amp mérő elkezdett felfele menni. A TLC valószinü megadta magát mert nagyon felforrósódott. Pedig csak 400mA ig engedtem utána kikapcsoltam. Azóta nem próbáltam.
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
* Addig még pontosan be nem állítottad az analóg panelt nem szabadott volna rákapcsolni az A/D átalakítóra. Ettől függetlenül nem hiszem hogy tönkre ment. Mindenképpen ha nincs függvény generátorod, akkor használj valamilyen PC-s programot a jel előállítására.
A kimenet egyen szintjének beállítása a legfontosabb. Ez multiméterrel kimérhető. Jellemzően az analóg panel begerjed , ezért kapacitással be kell korlátozni a sávszélességét. Ez le van írva a cikkben.

* Amikor normálisan működik a szkóp a bekapcsolás utáni első mintavételnél zagyva jelet fog beolvasni. A miértje rejtély számomra. A második mintavétel már normális értéket fog mutatni.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Egy régi orosz szkóppal néztem a kimeneti jelszintet ami igazából csak arra jó, hogy egy pici képernyőn ugráljon valami zöld csík,de nem is ez a fontos ami feltünt nekem az az ,hogy a bemenetre adott jel ugyan úgy néz ki mint a kimeneten. Multival néztem a kimenetet ott 2,00v-2,24 -ig mértem DC-t.
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Próbáld ki hogy csak a digitális panelt bemérve az A/D bemenetére DC=1,6V-ot adsz. Ekkor a képernyő közepén kell majd látnod a csíkot. Módosítok az Rpot1 3-as lábán kell 1,6V-nak lennie. A beállítás idejére javaslom hogy a TLC5510i kártyát húzd ki, nehogy túlfeszt kapjon.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Megpróbálom majd csak most gyerekfürdetés van. A soros usb-s átalakító beleszolhat valamit az adatátvitelbe?
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Első körben soros portról próbálnám. A Portmon nevű programmal esetleg monitorozhatod az oda-vissza átvitelt.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Na kipróbáltam. 1,6v, soros port és semmi, csak egy csík alul. Az A/D melegszik egy kicsit ha ráadom az analog 5v. de stabil 48,6mA vesz fel.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Az előző hozzászólásodat nem értem. Miért vegyem ki az A/D kártyát? Akkor minek az 1,6v a potira? Csatolom a mentést.

adat.dat
    
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Csak a túlfeszültségtől való megkímélés miatt gondoltam hogy ki kellene venni a A/D-t. Úgy emlékszem +5V a maximum amitől még nem megy tönkre.

A mintavételedre visszatérve csupa 15-ös értékből áll úgy tűnik mintavételez csak nem jó értéket. Növeld meg 2V-ra a bemenő feszültséget, aztán csatold az eredményt.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Ha nincs változás akkor szedd ki az A/D-t, memóriát. A PIC-től kell elindulni, mármint hogy minden lába működik-e aminek működnie kell. Az ellenőrzést lehetőleg ne a PIC lábain végezd hanem a memória illetve A/D foglalatán, abból az okból kifolyólag hogy ki kell zárni a nyák hibákat. A soros kapcsolat (max232) marad a tokjában, mert PC-ről el kell indítanod a mintavételezést. Lehetőleg valami nagyon alacsony mintavételezési sebességgel, mert egyébként nem lesz időd mérni. Most lenne jó ha lenne logikai analizátorod.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Ugyanazt mérte megint. Sajna nincs analizátor. Átnézem a PIC-et és környékét bár a nyákot átneztem vagy kétszer és nem volt hiba.
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Millió egy hiba lehetőség lehet. Azt javaslom szedj ki mindent a nyákból és kezd az elején a nyák ellenőrzést. A kapcsolási rajzot nyomtasd ki és a nyákot az után ellenőrizd végig egy filccel bejelölve ami már ellenőrizve volt. Az IC tokok között végezd a kontakt ellenőrzés. A zárlat gyanús helyeket sem árt kizárni. Miután a nyák rendbe a memória és az A/D kivételével bepakolhatsz mindent. Ahogy azt előző hozzászólásomban írtam a PIC végig ellenőrzése. A következő pont a memória behelyezése a tokba. Elindítod a szkópot A/D nélkül. Valószínűleg valami zajos képet fogsz látni, mert a memória tartalma véletlenszerű lesz. Ez utóbbit még sosem próbáltam.
(#) Norberto válasza bbatka hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Esetleg még annyi, hogy a NYÁK ellenőrzése után / közben nem árt kicsit alkoholba mártott tisztítópálcával vagy erre használt fogkefével megtisztítani, átdörzsölgetni finoman a vezetősávokat, a forrszemeket, szóval lényegében mindent, ami kritikus lehet.
Következő: »»   85 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem