Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Altium Designer
 
Témaindító: Pavel, idő: Feb 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 47
(#) lokátoros válasza Jonas hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Nem kell ledöbbenni , van ilyen könyvtár gyűjtemény a honlapjukon is. Bővebben: Link
A library létrehozása nem az Altium dolga ők a szoftvert írják, de a HW gyártók megcsinálják és feltöltik a saját komponenseiket ide is. Jó keresgélést!
(#) cross51 válasza Jonas hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
Az Altium speciálisabb ezen a téren, alapvetően nem hobbira van kitalálva, hanem a nagy(obb) cégek számára ahol többnyire belső emberek kezelik a könyvtárakat.
Még a Wurth-os altium könyvtár is jó bár én onnan csak a modelleket szoktam használni.

lokátoros: a honlapon elérhető lib-ekkel azért kell vigyázni mert sokszor hibásak valamint én azért sem preferálom őket, mert nem szép 3D body-t raknák rá, hanem sima extruded body-t.
(#) gtk hozzászólása Máj 25, 2022 /
 
Sziasztok.

Az lenne a kerdesem, hogy egy schDoc-ra hivatkozhat-e tobb sheet symbol ? Az automatikusan generalt oriasi komponenseket kellene szetszednem ilyen modon tobb reszre majd ezeket tobb schDoc-ban felhasznalni. Udv.
(#) cross51 válasza gtk hozzászólására (») Máj 25, 2022 / 1
 
Hivatkozhat, de szerintem nem olyan szemszögből amit te szeretnél.
Ha egy sheet-re többször van hivatkozva a multi-channel-nek számít, amivel egy csatornát megtervezel, majd ennek az elhelyezését tudod másolni.

Ha jól értem amit te szeretnél az az, hogy egy sheet symbol-od csak a sheet-nek csak egy részére hivatkozzon pl.: FPGA bankok, az egyik sheet symbol csak A bankot, másik symbol B bankot, stb... tartalmazza?
Ha ez a cél ezt így nem tudod megoldani, maradva az előző példánál, úgy tudod megoldani, hogy az FPGA bankjait külön part-ba szervezed az SchLib-ben és minden bank-nak hozol létre külön sheet-et.
(#) gtk válasza cross51 hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Koszi a valaszod ! Igen, a bankokat kellene kulon elerni, ugy hogy a hatalmas nagy komponens egy sch-ban lenne es erre tobb sheet symbol hivatkozna.
A generalt komponenseket akkor vegulis hogy hasznaljak fel ? A tobb 100 labbal rendelkezo komponenseket ?
(#) cross51 válasza gtk hozzászólására (») Máj 27, 2022 / 1
 
Én MCU-t szoktam generáltatni, aminek 100x lába van, úgy hogy a port-ok csoportosítva legyenek.
Nekem a generáló software, úgy ad információt, hogy az A,B,stb... port egymás alá van rakva ahogy a képen látod, ezek után kézzel annyit kell csinálni, hogy ezeket a port-okat, kijelölöm Ctrl+X->Tools->New Part->Ctrl+V, ezt megcsinálva minden port külön part-on lesz.

Ezek elhelyezheted utána egy sheet-re több sheet-re ahogy kényelmes. A te problémádra visszatérve, neked a generált komponens-ben azt kell csinálni, hogy az egy bankba tartozó lábakat összegyűjtöd és csinálsz neki egy külön part-ot.

Ezt amúgy, hogy ne tépd ki a hajad, ha nem sorrendbe vannak a pin-ek, érdemes excel segítségével csinálni.
Altium-ban az autogeneralt komponens symbol-ján (schlib-ben) kijelölöd a pin-eket (Find Similar Objects/SCHLIB Filter) utána az SCHLIB List-ből kimásolod a pin-eket, úgy hogy az Object kind legyen az első header, a Name a második majd ezt beilleszted excel-be.
A rendezést pedig úgy csinálod, hogyha például a névformátum P[PORT][n], hogy a MID függvénnyel lekérded az indexet (n), és megint a MID függvénnyel lekéred a port-ot (PORT) majd ennek a CODE függvényel lekérded az ASCII számát és megszorzod 100, hogy megfelelő különbség legyen minden port között, hogy növekvően legyen rendezve.
És még hozzáadsz egy X1, Y1 oszlopot, X1 mindig 0, Y1 -100-al csökken majd ezt smart grid insert-el beszúrod (ezt érdemes új symbol-ba csinálni) utána szépen megrajzolsz négyzeteket és átrendezed külön part-okba az alkatrészt.
Csatolom az excel-t abból talán világosabb, hogyan tudod megoldani ezt.

Ha van programozási ismereted, akkor esetleg érdemes lehet azt is, hogy írni egy kis kódot ami clipboard-ról lehúzza a másolt adatokat és vissza ad egy olyan táblát amit te kényelmesen tudsz szerkeszteni majd Altium-ban.
(#) gtk válasza cross51 hozzászólására (») Máj 27, 2022 /
 
Koszi a tartalmas valaszod.

"" az egy bankba tartozó lábakat összegyűjtöd és csinálsz neki egy külön part-ot.

Igen, epp ezen dolgozom most. Foleg a DDR RAM es jo nehany LVDS pair bankjaihoz tartozo pineket szedem szet kulon part-okba, manualisan. 400 pin-rol van szo. SamacSys generalt librol van szo. Gondoltam hogy van egyszerubb megoldas az emlitetteknel. Udv.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2022
(#) gtk hozzászólása Jún 20, 2022 /
 
Sziasztok. Egy A/D rajzot (sheet) szeretnek sheet symbol / repeat-tel ketszerezni. Az adatbusz es az orajel LVDS. Nehany jel meg LVCMOS. Ez a repeat sheet symbol ossze van kotve a rajzban ket FPGA BANKkal, ebbol igy osszesen keszult meg egy sheet symbol. Nem tudom hogy hasonlo keppen lehet-e ezt hasznalni ? Az LVDS bekotesekre azt mondja hogy: error "floating net label", a CMOS (jobb oldali bekotesek a kepen) kivezetesekre meg tobb hibat is ad, tobbek kozott pl :error "has only one pin".
Tovabba nem egyertelmu hogy a sheet entry nevenel mikor kell / mikor nem kell a REPEAT-et hasznalni. Udv.
(#) cross51 válasza gtk hozzászólására (») Jún 21, 2022 / 1
 
CMOS: DITH, SHDN, RND, nincs net label a port-on
- Vagy kapcsold be és hogy a port elnevezze az unnamed neteket és a DITH_1-et írd át DITH1-nek (és így a többivel)
- Vagy a bus-ból kihúzott net-ekre tegyél net label-t

Floating net label: a kép alapján nincs elképzelésem, mi okozhatja, úgy látom, hogy a net label-jeid a helyén vannak

REPEAT: vegyük az SPI példaként, SCK mindenkinél közös MISO/MOSI mindenkinél más, az SCK elé nem írsz REPEAT-et mert mindenkinél közös, a MISO MOSI elé írsz REPEAT-et amely MISO1,...MISOn néven fog fizikailag megjelenni, majd ezeket egy felsőbb sheeten a MISO MOSI-kat össze tudod rendezni, hogy ki hogyan következik a chain-ben.

Megjegyzés1: Ha preferenciális oka van, hogy kihúzod a neteket a bus-ból akkor mindegy, de mindig legyen net label ezeken a neteken.
Ha viszont csak annyi a gondolat mögötte, hogy így tudod összekötni, akkor felesleges az összekötést megrajzolni, a net label a bus-on definálja az általa átfogott neteket, majd ezt net label-el bármelyik távolabb lévő vezetéken tudod referálni.

Megjegyzés2: Ebben nem vagyok biztos, de a CLK_OUT... net-ek nem biztos, hogy bekötésre kerülnek, mivel a net label fogja megszabni, hogy a bus-hoz tartozik-e, viszont így hogy összekötöd őket, mind a négy azonos net nevet fog reprezentálni. Megoldás net tie.
(#) gtk válasza cross51 hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Koszi.

Modositottam nehany dolgot a leirasod alapjan (lasd a mellekelt kepen), igy most a cmos pin-ek bekotese ugy tunik hogy rendben van, de az LVDS porton levo labelekre meg mindig azt irja hogy "Warning Floating Net Label", pedig latszik hatarozottan hogy be vannak kotve.
Meg egy kerdesem lenne. Nem vagyok biztos benne hogy differencialisan tudom majd rutolni az LVDS vezetekeket, mert a net labelek elnevezesenel az _N, _P utan szamozast is hasznaltam. Valtoztassam meg, vagy igy is fog mukodni ? Udv.
(#) gtk válasza cross51 hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Kozben leszedtem a BUS-rol a vezetekeket a labelekkel egyutt. Lasd melleklet. Valoszinuleg foloslegesek voltak es azert irta hogy "floating net label".

Az LVDS-re vonatkozo Differential Pair Direktiva csak abban a rajzban van megadva amelyre a symbol hivatkozik. Remelem orokli ezt a tulajdonsagot, es a repeat utan is diff vezetekkent lesz rutolhato (?) Udv.
(#) cross51 válasza gtk hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Bocsi, valahogy nem vettem észre, hogy kérdeztél még.

Összedobtam egy repeat-elt USB ami az amit te akarsz LVDS-el, így használható a bus a _P/_N jelöléssel is. Amire figyelni kell, hogy az a net label, amely a vezeték fizikai nevét fogja adni kövesse a diff párokra vonatkozó elnevezési konvenciót (_P/_N vagy _P{n}/_N{n}).

Hobbie.zip
    
(#) gerenk hozzászólása Feb 5, 2023 /
 
Sziasztok!
Nem ismerem az Altiumot de kérdezném van e lehetőség a csatolt képet ami egy panel részlet úgy átalakítani hogy maga a panel ne látszódjon csak az alkatrészek és a maratott vezetősáv. Tehát a legzöldebb szín ami a hordozó panel eltünjön. De lehet hogy nem is itt hanem valamilyen képszerkesztőben kell próbálkozni? Tudtok valami megoldást.
Köszönöm a válaszokat.
(#) superuser válasza gerenk hozzászólására (») Márc 10, 2023 /
 
photoshop
(#) sdrlab hozzászólása Márc 28, 2023 /
 
Szeretnék az Altiumban, a kapcsolási rajzon elhelyezni egy objektumot, amire rákattintva hasonlóan mint egy böngészőben, megnyit egy képet...akár külön fülön, az se baj.
Néztem, hogy van benne hyperlink nevezetű objektum, aminél ha weboldalt adok meg, meg is nyitja az alapértelmezett böngészőben..., viszont ha file-t adok meg a gépen, arra nyit ugyan egy új fület az Altium, de semmi nem jelenik meg a képből...
Azt tudom, hogy lehet képet beágyazni a kapcsolási rajzba..., de ez egy nagy kép, nem fér el, és nem is feltétlenül szeretném, ha látszódna, még kicsiben sem. Bár ez utóbbi annyira nem érdekes...

Meg lehet ezt csinálni valahogy, hogy működjön?
(#) majkimester válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 29, 2023 / 1
 
Nem használok Altiumot, de úgy adtad meg a file-t, hogy volt file:/// előtag?
Pl.: file:///c:\pictures\link.png
(#) sdrlab válasza majkimester hozzászólására (») Márc 29, 2023 /
 
Volt. De elé került még egy http:// előtag is, amit az Altium ajánlott.
De jó lett a megoldásod, átszerkesztve már megnyílik egy új fülön a kép az Altiumban! Köszi!
(#) gtk hozzászólása Máj 31, 2023 /
 
Sziasztok.

Van valami mod az exposed PADeken levo pasztamaszkok szegmentalasara (akar a PCBen akar a gerberen) ? Footprint modositas es import changes nem johet szoba, ha egyaltalan meg lehet kozeliteni a dolgot onnan. Nehany napja ezen vagyok es mar nagyon kellene, az internet errol nem tud, legalabbis en nem talaltam semmit, pedig ez azert eleg altalanos dolog.
(#) vzoole válasza gtk hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Miért nem jöhet szóba az import changes? Szerintem a library-ben kellene módosítani és importálni. Ha esetleg nincs library-d... akkor generáld le.

De ha mindenképp bele akarsz nyúlni, akkor kijelölöd a pad-et
Properties/Paste Mask Expansion-ban visszahúzod, hogy eltűnjön (pl.: -20mm)
Aztán a Paszta rétegen simán oda rajzolod ami kell, de az nem fog az alkatrész része lenni.
(#) gtk válasza vzoole hozzászólására (») Máj 31, 2023 /
 
Koszi. Azert nem ertem hogy egy ilyen alap doplgot miert nem implementaltak, ha mar ossze lehet huzni akkor %-osan a szegmentalast megirni egy PADre 10 perc.
Manualisan lett felrakva nehany room a kulonbozo teruletekre vonatkozo szabalyok miatt, ezeket import changesnel letorli, nem szeretnem meg egyszer megcsinalni ha nem muszaj.
(#) vzoole válasza gtk hozzászólására (») Jún 1, 2023 /
 
Viszont ha megvan a library, akkor csak módosítani kell a footprintet, és a PCB design-ban Tools/Update from PCB Libraries... és az adott komponenst befrissíted.
Így nem kell módosításokat importálni.
(#) gtk válasza vzoole hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Ok, de akkor is meregetni es szamolgatni hogy a vegen a megfelelo %-ban legyen a pasztamaszk, meg a koztes ures savokat is meregetni min 10 alkatreszhez, azert ez elegge nevetseges 2023-ban. Ez egy eros hianyossag, sajnos.
Következő: »»   47 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem