Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 24. Csü
4:20:11
  Jelenleg 50 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » LED Léptető potenciométerrel »
LED Léptető potenciométerrel  
Témaindító: hbe, idő: Feb 12, 2009
Témakörök
Alapismeretek » Egyéb
Analóg áramkörök » Egyéb
Digitális áramkörök » Egyéb
Lapozás Méret:     7 / 7
(#791341) Hobbielektronika2k10 válasza Stewe hozzászólására (#790957) Válasz • Szept 5, 2010
Sajnos nem az eladó tehet arról, hogy ilyen az alkatrész, ő csak rendeli, nem vizsgálja meg a darabokat. Viszont jólesne, ha kicserélné, ha nem jó, de erre tényleg kicsi esélyt látok De vinni fogom magammal a tesztert, ha nem lehet kipróbálni, akkor veszek egyet, és ott kipróbálom, ha jó, akkor veszek még, ha nem, akkor nem. Egy előnye van neki, amit a másik (jó) IC-vel nem tudtam megcsinálni, hogy amikor világít az összes, utána sötét állapot jön (egyik led sem világít) a jó IC-vel, mert akkor resetel, a rossz IC-nél még a resetelés sem rendes, mert a reseteléskor már az elejére is ugrik, azaz nincs a sötét állapot.
Valamit, valamiért, nincs 6. állapot, viszont nincs sötét zóna Amúgy a jó IC-nél nem lehet úgy resetelni, hogy ne legyen a 8. sötét állapot, hanem a 7. állapot után jöjjön az első?

(#792288) Hobbielektronika2k10 Válasz • Szept 7, 2010
Újabb fejlemény. Emlitettem, hog ykaptam egy MMC4518-as IC-t, és azzal jó a kapcsolás, viszont a 7. állapot után, amikor resetelem a 0, azaz az összes led nem világít állapot jön. Ma vettem egy HCF4518-as IC-t, az is jól működik, viszont a 7. állapot után visszaugrik az elsőre kihagyja a 0, azaz az összes nem világít állapotot. Szerintetek melyik a rendes működés?
Mindegyiknek ugyanaz a doksija, mégis különbozőképpen működnek.
UI: IC fogalatot tettem a tesztpanelba, azaz csak az IC-ket cserélem a többi alkatrész marad ugyanaz.

(#792301) Stewe válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (#792288) Válasz • Szept 7, 2010
Csak találgatás:
Milyen tápfeszültségről próbáltad? Ha a forrásellenállás elég nagy, akkor lehet, hogy a teljes LED csomag kikapcsolása olyan feszültséglökést jelent, ami egy érzékenyebb számláló esetén léptetést generál. Egy néhány ezer mikrofarádos kondenzátor a PNP tranzisztotok emittere és kollektora között egy 100 Ωos ellenállással sorba kötve változtat valamin?

(#792360) Hobbielektronika2k10 válasza Stewe hozzászólására (#792301) Válasz • Szept 7, 2010
5V-ról megy az IC (7805-ről). 1000µF-os kondi van a 7805 után, így 5mp-ig megjegyzi a kimenet állását. Nincsenek az IC kimenetei terhelve, szkóppal is mértem már, aztán csak tranyókat hajtva, de mindig ugyanúgy működik, ugyanazt hagyja ki, és ugyanilyen a ledcsomagnál is.
Igazából pármivel próbálkoztam eddig, mind a 3 IC ugyanúgy működött, minden próbálkozásnál.
Az egyik kihagyja a 6. állapotot, a másiknál jó, de resetelésnél sötéttel indít, a 3. nál resetelésnél az 1-es állapottal indít. Nem tudom, hogy az a normális működés, ha reseteléskor a sötét állapotra ugrik (8-as állapot, vagy az, ha az 1-es állapottal indít? Sajnos nem emlékszem rá, régen tanultam már, hogy mit kell csinálnia reseteléskor, 0-ra ugrani, vagy az 1-estől kezdeni a számlálást.

(#792439) Stewe válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (#792360) Válasz • Szept 7, 2010
Hmmm én egy 12-15Vra tervezett CMOS-t nem 5V-ról járatnék, akár ez is lehet a hiba oka.

Mivel ez egy számláló, reset után a kimenetenk 0 értéket kell felvenni, ha nem így történne, az hibát jelent.

(#792472) Hobbielektronika2k10 válasza Stewe hozzászólására (#792439) Válasz • Szept 7, 2010
A leírása szerint 3-15V-ig működtethető.
azért 5V-ról megy, mert a legelső IC nem volt hajlandó 5V felett működni, és úgy terveztem meg a panelt, aszerint állítottátok össze nekem a kapcsolást. Adhatok a másik 2 IC-re 12-15V-ot, de szerintem nem sok változás lesz, hisz kötve hiszem, hogy 5V-on az egyik jól megy, amit az MMC gyárt, a HCF is jól megy, csak a resetnél újrakezdi a számlálást. Szerintem ha kevés lenne neki a fesz, akkor más jelenségek is lennének. Ezek szerintem nem a fesz miatt vannak, hanem ezt tudja az IC, csak azt nem tudom, hogy direkt, vagy szériahiba. Ez rejtély marad számomra.
De, akkor az MMC a jó régi román IC viszi idáig a pálmát működésben, utána van a HCF, és az utolsó a CD sorozatú. Az a baj, hogy MMC-t már nem tudok szerezni többet, 1db-ot kaptam, azt mondta az illető, aki romániából hozta őket még anno, és ott is lakott, hogy már nem gyártják. Amúgy az MMC-ét használom majd a kilométerórában, mert ott jól jön a sötét állapot, mert úgy van bekötve a világítás, hogy ha sötét állapotra vált, akkor csak a mutatók és a piros részek (50km/h, kevés benyó, fordulatszám szabályozály, magas hőfok) világítanak, így, ha olyan helyen járok, ahol semmi külső fény, nagyon nyugtató a szemnek ez. Most is használom, csak még kézzel kapcsolok egy kapcsolót. Akármennyire leveszem a fényerőt, akkor is zavaró a fény ami a km órából árad teljesen sötét kietlen pusztán. Viszont a HCF tökéletes a középkonzol órába, mert ott nem akarok sötét részt, az nem zavaró. Hát röviden ennyi

Következő     7 / 7
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu