Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quartz/kvarc frekvencia többszörözése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) HA3GX hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, miszerint egy Quartz kristály frekvenciáját (jelen esetben 10.700Mhz) hogyan lehet 38szorozni. Ha kiszámoljuk, pontosan 406.6Mhz lenne az adó ill. a vevő frekvencia, amit már tudnák fogni a kézi adó-vevőmmel. Egy CW adó-vevőről lenne szó, mégpedig a Pixie2-ről.
Üdv, Mothaltem
(#) Medve válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 20, 2009 / 4
 
Hello, egyik módja az, hogy négyszögjel generátort építesz vele gyors kapukból, annak a jelnek bizonyára lesz 38. felharmonikusa. Ha nem elég nagy az amplitúdó, akkor egy felharmónikusnövelő tűimpulzus generátort teszel a végére.
(#) Gafly válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 20, 2009 / 4
 
Vagy PLL, azzal is elég egyszerűen megoldható...
(#) Atis57 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 20, 2009 / 4
 
Szia!
csak a PLL járható mert a páros felharmonikusok gyengitik egymást!!
ami szóba jöhetne : a 2,-3,-5,-7,-9,-felharmonikus. DE ezekből nem rakható ki a 38,!
(#) HA3GX hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek a gyors választ!

Medve:
Tudnál nekem mutatni egy meglévő kapcsolást a négyszögjel generátorra ill. a felharmónikusnövelő tűimpulzus generátorra? Köszönöm, hogy segítettél.

Gafly:
Említetted, hogy egyszerűen megoldható. Pixie2 esetében tudnál te is mutatni egy meglévő és működő kapcsolási rajzot? Köszönöm!

Atis57:
Köszönöm.
(#) HA3GX válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Hali Zoli!
Legfőképpen azért, hogy tudjam fogni a kézi adó-vevőmmel. Most is tudom, de csak a felharmónikusokat mivel a szűrőt nem építettem bele. Másrészt érdekel, hogy hogyan lehet Quartz-ot szorozni, mivel a közeljövőben nem egy adó-vevőt szeretnék készíteni. Sok dolgom nincs itthon ezért ráérek -ez a harmadik ok-. Tulajdonképpen meg aki nem szerez tapasztalatokat az nem fog érteni hozzá.
Üdv, Mothaltem
(#) Skori hozzászólása Feb 20, 2009 / 4
 
Egy sima 1 tranzisztoros erősítő is tud frekit többszörözni, ehez az alábbiaknak kell teljesülnie:
- B vagy inkább C osztályú munkapontbeállítás.
- A kívánt felharmonikusra hangolt kör a kimenetén.
Azonban nem árt tudni, hogy ilyenkor zömében páratlan harmonikusok keletkeznek, ezért csak a páratlan számú többszörözésnek jó a hatásfoka.
Egy fokozattal általában max. 9x-ezni szoktak, felette több fokozattal célszerűbb megoldani. (bár ez nem kőbe vésett szabály, csak egy ajánlás)
Fentiek alapján a 38x frekvencia nem túl szerencsés ötlet.
A 10,7MHz az FM vevők szokásos KF frekvenciája, valószínű, hogy ami neked van az egy rezonátor (kf szűrő). Ugyan ebből is lehet oszcillátort építeni, de messze nem lesz olyan stabil mint egy rendes kvarcoszcillátor.
(#) gg630504 válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 20, 2009 / 4
 
(( Miért nem csinálsz 2 darab pixie-t? ))
(#) Ferkógyerek válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Régebben építettem olyan kristály oszcillátort melynek a frekvenciáját előszőr háromszoroztam majd az így kapott frekit ötszöröztem. A végeredmény az eredeti kvarc frekvenciájának tizenötszöröse lett. Ám ehhez azért kellenek műszerek is. Egyszerűbb megoldás ha adóról van szó pl a Motorola MC13176 IC-je. Ez tartalmazza a PLL áramkört ami jelen esetben 32-es fix osztóval van ellátva, és csak 1db külső induktivitást kell készíteni. Persze ez a te problémádra nem jelent megoldást csak úgy általánosságban írtam a freki többszörözésről.
(#) HA3GX hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
Skori:

Igazából azt szerettem volna, hogy tudjam venni a töbszörözött jelet a W.o.u.x.u.n.g-ommal, hogy egy darab dróttal meddig lehet "elszólni". Mivel a felharmónikusok csökkenő amplitudóval jelennek meg, így 406Mhz -en már eléggé... Köszönöm válaszod!

GG630504:

Megfogadom a tanácsod, 2db Pixi-t fogok készíteni (idő-behangolás-,pénz, és ami a legrosszab Siófokra betekerni alkatrészért )

Köszönöm mindenkinek a válaszát, és a sok módszert miszerint hogyan lehet Quartz-ot töbszörözni!
(#) pucuka válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 20, 2009 / 4
 
Üdv!
Stabil sokszorozót 2X, 3X, max 5X öset lehet, egymás után kapcsolt C oszt erősítőkkel, be és kimeneti szelektív körökkel, a fokozatok között igen jó árnyékolással. Meglehetősen kényes feladat jó sokszorozót építeni. Az is probléma, hogy a sokszorozással a kvarc oszci frekvencia hibái is sokszorozódnak. Gyári készülékekben is az oszci kályhában, de legaább is hőmérséklet kompenzálva van, és 40 - 50 MHz - es felhang kvarcokat használnak.
Egyébként a 406 -406,1 MHz -et messzire kerüld el, mert ez nemzetközi vészjeladó frekvencia műholdak figyelik állandóan. Ezen a frekin működnek a tengeri, és légimozgó állomások vészjeladói, tengeri baleset helyét jelző bólyák.
Szóval inkább építs PLL -est, az stabilabb.
(#) tudi hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Üdv!
Olyan kérdésem lenne,hogy hogyan tudnék frekvenciát többszörözni?

Van egy reed-relés jeladóm,amivel fordulatszámot mérek.
Meg kellene sokszorozni a jelet amit ad,mert a műszer amit használni szeretnék,annak "kevés" a jelek száma.
Tehát ha a jeladóm ad 1 jelet,akkor nekem egy jelre 2,3,4,5...vagy akár 10 szeres jel is kellene.
Még nem tudom pontosan hányszoros kellene,
de egy biztos,hogy több mint ami eredetileg van.
Létezik-e olyan elektronikai megoldás amivel meg lehet csinálni ezt?
Sima áramkör,vagy programozott valami?
Köszönöm!
(#) pucuka válasza tudi hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Frekvenciát többféleképpen lehet sokszorozni.
1. az alapjelet jelformálással olyan jellé alakítod, aminek magas felharmónikus tartalma van, pl. keskeny impulzus jellé, és szűrővel kiválasztod a megfelelő frekvenciát.
2. az alapjelet differenciáló tagon vezeted át, majd az így kapott impulzus formálod. Ezzel a módszerrel kétszerezni lehet, és ezek láncba kapcsolásával érheted el a szükséges sokszorozást.
3. PLL áramkörrel, ahol az osztásaránnyal viszonylag tetszőleges sokszorozást érhetsz el.
(#) enpesta válasza tudi hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szia! Szerintem rosszul tetted fel a kérdést, a feladatot máshogy kellene értelmezni... Az a reed-relés jeladó (legegyszerűbb kivitelben egy kapcsoló, ami) rövidzárat ad, ahogy elfordul (vagy akár egy útvonalon elmozdul) előtte egy mágnes, azaz felfutó vagy lefutó élet ad, attól függően, hogy az áramkörben földre vagy tápfeszültségre kötöd. Nos, ezt az élet lehet felhasználni arra, hogy többszörös impulzusokat állíts elő digitális (akár még TTL is!) áramkörrel. Ha a sokszorozási igényed változó (1-n- ig terjedő?), akkor nyilvánvalónak tűnik számomra, hogy valami pic-es áramkört kellene tervezni. Habár ez esetben már az is megfontolandó, hogy érdemes lenne-e másik számlálóáramkört készíteni. (Sajnos csak ennyi tippem van, majd' 30 évvel ezelőtt volt a digitális téma egy féléves tantárgyam, azóta a közelébe sem szagoltam...)
(#) Medve válasza tudi hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Használj több reed-relét. Ha csak úgy teheted fel, hogy átfedés lenne közöttük, akkor egy él-indított monofloppal lerövidítheted a relé bekapcsolt állapotát
(#) kaqkk válasza Medve hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Vagy több mágnest a forgórészen ....
(#) tudi hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Köszönöm a segítségeket!
A több jeladó,több mágnes,stb nem megoldható kivitelezési okokból.
Csak,hogy tiszta legyen a dolog:
Nekem ez a jeladó egy autó differenciál művében van,és sebesség mérésről van szó.
Az alap felállás egy régi reed-relés jeladó negatív(föld) szaggatással,ami 1 kerék fordulatra ad 5 vagy 6 jelet.
Nos,én szeretném egy fiatalabb évjárat sebességmérő óráját használni,ami már ABS jeladó szenzorról veszi a jelet.
Ott egy fordulatra kb. 30 jel is lehet...
Nem tudom pontosan,mert nem számoltam még meg.
Szóval nem olyan egyszerű a kérdésem,illetve az amit el szeretnék érni.
Elő fordulhat hogy 10 szeres jel kell a mostanihoz képest.

De ha végképp nem megy,akkor a féltengelyre vagy valahova készítek egy ABS szenzort jeladó tárcsával,és akkor gyári lesz... Csak azért szerettem volna ezt a megoldást,mert univerzális dolog lenne,és több célra fel tudnám használni,hasonló elképzelések miatt.
Köszönöm!
(#) Medve válasza tudi hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Akkor például egy burst-generátort lehetne használni. A reedtől érkező él bekattint egy RS tárolót, ami bekapuzza az órajelet egy számlálóra. Vagy inkább indítja az órajelet, mert a szabadonfutó nem lenne korrekt. A számláló leszámolja a kívánt órajelet, és a végén visszabillenti a tárolót. Az órajelet oly frekvenciára kell beállítani, hogy az impulzusok kb akkor fejeződjenek be, amikor már jönne a következő jel a reedtől. MCU-ba hajló feladat...Vélemény?
(#) nemgyuri válasza tudi hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Bővebben: Link
Ezt tanulmányozd! (szerintem megoldja a problémádat)
(#) pucuka válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy a jeladó a kerék fordulatszámával arányos frekvenciáját nem osztani, hanem szorozni akarja, úgy, hogy továbbra is arányos maradjon.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem