Sziasztok!
Sajnos egy problémába botlottam és szeretném a segítségeteket kérni.Építek egy HTPC-t amelyben lesz egy infra vevő, amely bekapcsolja a gépet, egy beprogramozott gombra, csak annyi a problémám hogy ez a vevő egy relét kapcsolgat.Arra gondolta hogy egy áramkörrel kellene zárni a bekapcsoló gombot kb 1 másodpercre csak azt nem tudom hogy ezt hogyan oldjam meg. Tehát ha zár a relé az 1 "gombnyomás" ha nyit akkor az egy második "gombnyomás" stb. stb. stb.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv!
Ha jól értem, akkor az infra vevőd egy gombnyomására egy relé meghúz és úgy is marad, míg meg nem nyomod még egyszer a gombot?
Jó lenne valami rajz, vagy bővebb leírás erről az infra adó-vevőről.
A cím eléggé megtévesztő.
Köss a relével sorba egy nagy kapacitású kondit, így csak rövid időre fog behúzni a relé. A kondira meg egy kisütőellenállást. PL:kondinak 470MikroFarad, ellenállásnak meg 3.3K Ω.
Szerintem nem kell a gombnyomásra ki be kapcsolgatáshoz külön áramkör hanem csak egy monostabil relé és azt készen is lehet kapni a boltban.
Szerintem az is jó lenne.
Vagy valami d flip floppos áramkör.
Szia!
Valahol a relé előtt lennie kell egy fip-flop-nak, vagy ez a relé az a fajta amit a szobai termosztátokban is használnak. Könnyebben tudnék segíteni, ha lenne valami kapcsolási rajzod róla. Esetleg egy kép az áramkörről.
Szia!
Igen tudok!
Annyia lényeg hogy az áramkörön lévő gomb megnyomásakor tudjam tanítani a távirányítóra.Tehát csak a betanult gombra működjön a relé!
Ezer köszönet nagyon hálás vagyok!
Üdv
Hú ha. Ez a betanításos rész kicsit meghaladja a tudományom. Azt hittem, csak egy egyszerű 40kHz-es infrajelet kap a TSOP
A led miként világít üzem közben?
Szia!
Úgy működik hogy menyomod az áramkörön a gombot akkor világít a LED és várja a megtanulandó kódot a távirányítótól ha ez megvolt akkor kész a betanulás. Az áramkör ezután csak arra az egy gombra fogja kapcsolni a relét amelyre be lett tanítva. Az eredeti kapcsolás innen van: Bővebben: Link .
Remélem érthetően fogalmaztam.
Üdv
Sejtettem, hogy a betanításhoz van köze. Üzem közben gombnyomásra nem villan fel? Mert akkor nyert ügyünk lenne.
A másik megoldás, hogy az R3 helyére egy elkót tennénk, viszont ilyenkor csak minden második gombnyomásra működne.
Ja te taníthatóra gondoltál
Amúgy R 3 helyére ha kondit raksz akkor nem fog működni mert nem kap majd a tranzisztor bázisáramot amikor vezérelni akarod a relét mert egyen áramúlag szakadás lenne.
Egy lehetséges módosítása az áramkörnek. Ezzel minden gombnyomásra meghúz a relé pár száz milliszekundumra, ami éppen elég a PC be, illetve kikapcsolásához.
Ezt a módosítást csak szimulációban próbáltam, ki kell próbálni a valóságban is.
Remélem tudtam segíteni.
Azt irtad,hogy leszimuláltad. Hát ennyit a szimulátor képességeiről. Bár a tranyó megjelenitésével nem értek egyet, mindig az adott rajz dönti el milyen pozicióba kell forgatni.
Neked egy ilyen kapcsolásra van szükséged. Egy gombnyomás (impulzus) bekapcsolja a terhelést (load), ani lehet egy relé is,mégegy pedig ki.Bővebben: Link
Akkor leírom érthetően. Smileyking-nek van egy infra vevője, ami a távirányító gombjának megnyomásakor a PIC GP0-ás kimenetét magasra (HI) billenti, ezzel behúzva tartva a relét mind addig, míg még egyszer meg nem nyomja a távirányító gombját ami a PIC GP0-ás kimenetét alacsonyra (LO) billenti, ezáltal a relé elenged. Ezt szeretné ő ezt úgy átalakítani, hogy minden távirányító gombnyomásra egy pillanatra húzzon csak meg a relé, ami a PC bekapcsolásához, illetve leállításához kell.
Szia!
Ha megépítetted és a távirányító gombnyomására netalán a led felvillanna, akkor azt a kimenetet lehetne használni a tranzisztor vezérlésére. Így megspórolva a plusz alkatrészeket.
Sziasztok!
Odáig jutottam hogy megépítettem próbapanelon 12f675-el és tsop1736-al a távirányító kapcsolást.Az áramkör a leírtaknak megfelelően működik mégpedig úgy hogy az áramkörben lévő nyomógombbal lehet tanítani a távirányítóra.majd minden egyes gombnyomásra felvillan a LED de csak a megtanított gombra kapcsolja a relét.Remélem érthető voltam!
Most megyek és megcsinálom az általad rajzolt áramkört hozzás és írok a fejleményekről.
Köszi az eddigi segítségekért mindenkinek!
Üdv