Az nem baj ha kezdő vagy, senki sem született elektronikai zseninek.
A lényeg hogy mielőtt nekiállsz valamit megépiteni, meglegyen a megfelelő szaktudásod, és eszközeid
a megépitendő dologhoz.
A szkóp óra látványos project, de vannak buktatói.
Mikrovezérlős az összes, ami a neten fellelhető,
vagy PIC, vagy Atmel mikrokontroller a lelkük.
Természetesen kell hozzájuk programozó, anélkül nem megy.
A ma beszerezhető CRT-k nagy része alkalmas a célra, de azt tanácsolom, használj alacsony anódfeszültségű tipust.
Állj neki bátran, ha kitartó vagy és türelmes,jó lesz a végeredmény.
Akkor aszt javaslod burkoltan hogy építsek egy PIC égetőt?
Nagyon szívesen amúgyis érdekel a dolog! Meiket ajánlanád?
De ha kész leszek akkorsem tudok tovább haladni mert kell az első beüzemeléshez egy égetett PIC.Vagy rosszul gondolom? Jah csak laptopom van amin nincs csak usb port!
A vicsys által javasolt programozó megfelel a céljaidra, de
ha nincs kedved ezzel pepecselni, egy gyári pickit-2-est is beszerezhetsz, ez nem drága, és előbb-utóbb fogod még használni mikrovezérlős dolgokhoz.(ez,és az utánépitett is USB-portos)
A pic-be a progi betöltése nem nagy dolog, ha gondolod, Neked is elküldöm a szkóp óra hex. file-ját.
Bátran állj neki a dolognak, csak a kezdet nehéz, utána minden adja magát.
Egyedül a nagyfeszültségű táppal legyél óvatos, az érintésvédelmi, és biztonságtechnikai dolgokra ügyelj.
Ha teheted, használj plexi, vagy műanyag dobozt hozzá.
Szeretnék építeni egy szóp órát és lenne pár kérdésem.
Érdemes-e 256x256-osra tervezni a felbontást(nem csak óra lenne, hanem játszani is lehetne rajt), egy szkóp meg tudja-e jeleníteni ilyen pontossággal?
Egy képpontot mennyi ideig kell megjeleníteni, hogy "beégjen", de nem legyen nagyon erős?(~kell-e 1MHz-nél gyrosabb DAC?)
Először juss el addig hogy összehozod magát az órát.
Az sem egyszerű, de kis kitartással megoldható.
Utána ha még van energiád ,jöhet a fantasztikus ötleted
Ymeecsi vagyok és láttam valahol a neten egy oszcilloszkóp katódsugárcsőből működő órát. Ha valakinek van rajza megköszönném. Egyébként a csövem
DG7-126 a bekötését ismerem, csak az X Y eltérítőkre hogy lehetne vezérelni egy órát azt nem.
Minden segítséget ötletet ki értékelek. És meg köszönöm.
Volt pár üres órám, összedobtam az eltérítést próbapanelen.Nem lett jó, még ki kell kísérletezni pár
alkatrészértéket.
A mellékelt kis video mutatja hol tartok eddig.
A minősége nem túl kiváló, de a lényeg látszik.
A cső Valvo DH7-78, az eltérítést BUX87-tel építettem meg.
Hello!
Tudna valaki segíteni abban hogy ezt a kapcsolást hogy lehet megvalósítani ezzel a csővel?
Mert a kapcsolási rajzon, nem igazán van rajta a lábak jelölése, valaki tudna valami magyarázatot adni abban hogy a csövemet hova kössem a rajzon?
Előre is köszi!
A feszültségek tudom nem mind egyezik azt majd módosítom.
Ömm igen de az én csövemnek, két A2 es lába van, A2a és A2b azokat kössem össze? Akkor a rajzon jobbról balra haladva igy jönnek hogy Fűtés -fűtés, Aztán Katód, grid1(rács), az én csövemen az az A2?
A1 ,aztán megint az A2? csak nekem külön ki van vezetve és akkor össze kellene kötnöm? Aztán a horizontális, és a függőleges eltérítés, és aztán mi az utolsó a rajzomon??