|
|
| Témaindító: dZsordeN, idő: Szept 26, 2005 |
|
|
|
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk !
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal !
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő ( majd 8000 van ), témában kellene kitárgyalni !
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő, az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is !
|
|
| Igen jól láttad.Adok egy másik linket,az előző nem az lett amit küldeni szerettem volna..Bővebben: Link |
|
|
Helló!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a képen látható kapcsolással kapcsolatban. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen típusú MOSFET-et javasolnátok?
Vin: 4,5-24V Vout: 5-12V Imax: 5A Ezekkel próbálkoztam: IRF4905 IRF1405 |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
Szia!
Amelyekkel próbálkoztál azok nem váltak be? |
|
|
Pufferelést és egyenirányítás után hogyan számolom a
feszt? |
|
|
| Egyenirányítás és pufferelés után a fesz a benő értéknek a gyök kettő szerese. |
|
|
pl:
12V váltóbol 6,9V lesz??
Puffernél nem növekszik a fesz? |
|
|
| Hányas voltál matekból? Gyök kettő az megközelítőleg 1,4. Az inkább 16,9 lesz. |
|
|
Valamit mellé olvastál,én ilyet nem írtam!
A gyök kettő=1,41,tehát a 12V egyenirányítva és pufferelve=12x 1,41=16,92V ,ebből még lejön a diódákon elő fesz kb. 1,2V,ennyi.Így már ok? |
|
|
Attól függ, milyen jelet egyenirányítasz:
- A fenti megoldás szinuszos esetre jó csak.
- Általános esetben ld. Csúsztényező.
- Legyen a jel egy négyszögjel, ekkor nem növekszik a feszültség, hiszen a csúsztényezője 1. |
|
|
Köszi !
Már látom tényleg 0 nem 8-as.
Sajna a ahogy szaporodnak az évek a látás
úgy gyengül. |
|
|
| Ne felejtsd ki a stabkocka ki és bemenetéről a hidegítő kindenzátorokat. |
|
|
Sziasztok!
Az alábbi LED fényerőszabályzót szeretnám elkészíteni, de úgy, hogy fényellenállás vezérelje.Kb.50-100% között kellene szabályoznia.
Tudna segíteni valaki, hogy milyen fényellenállás kellene bele, és hová?
Előre is köszönöm
Üdv:
Csupasz |
|
|
|
| Persze, elírtam... Csúcstényező. |
|
|
Sziasztok!
Valaki nem tudja honnan lehet jó áron transzformátor tekercselő huzalt és lemezt/vasat venni?
Zsolti |
|
|
Sziasztok!
Az egyik ismerősömnek van egy kilométer óra tekerő(digitális) amit 10.000Ft-ért vett kicsit belekukkantottam elég (ratyin) volt összeforrasztgatva. Amit letudtam "kottázni" az azt erre a kapcsolási rajzra megrajzoltam.Én is szeretnék egy ilyet építeni ha van ötletetek hogy a többi alkatrész milyen lehet írjatok.
Előre is köszi |
|
|
|
Hali !
Annyi lenne a kérdésem hogy mellékeltem egy kondiról egy képet . Szerintem ez egy 12 pF-es kerámia kondi viszont elbizonytalanítottak a színei , illetve hogy van fent rajta egy ilyen vörös csík vagy ilyesmi . Légyszi valaki segítene beazonosítani hogy ez valóban egy 12 pF-os e ?
(és 12 van ráírva nem tudom hogy látszik e )
Előre is köszi ! |
|
|
|
| Szerintem ez annyi lesz. Más kód nincs rajta? |
|
|
Nincs rajta , köszi a választ, akkor én innentől annak veszem  |
|
|
Köszi nem hagyom ki.
Először megépítem tranzisztorokkal,majd megpróbálom
MOS FET-tel.A trafót egy mikró adja,remélem át lehet tekercseltetni. |
|
|
| Sziasztok!Egy laptop kepernyojevel mit lehet kezdeni? |
|
|
Sziasztok. Akkor tudna ebben valaki segíteni???  |
|
|
Lemaradt a link |
|
|
| Sziasztok! Van itthon elég sok 12voltos ledem. Úgy szeretném a táplálást 220v ról megoldani hogy sorba kötök 17-et és 400ohm-os ellenállást kötök elé. Ez a oldalon lévő segédprogram szerint jó ha a ledek nyitófeszültsége 12V de ebben nem vagyok biztos. Hogy lehet megtudni? Egyébként jó az elképzelés? |
|
|
Nem maradt le semmi, mert ha odakattintasz a (#1163670) -ra a hozzászólásomba, akkor oda ugrik, ahol a link és a bővebb hozzászólás van.  |
|
|
| Helló. IRFZ44 FET-et mivel lehet helyettesíteni? |
|
|
nem sok mindent !
ha szerzel hozzá vezérlőt, akkor monitornak, vagy ha pl. van LVDS kimenetű pc-d, és a lap is az , akkor rá tudod kötni direktbe.
Vagy alternativ felhasználás, világitásnak  |
|
|