Sziasztok!
Csináltam egy nagyon egyszerű tápegységet a LED-shine-hoz, az lenne a kérdésem hogy a kondi elé kell-e az az 1ohmos ellenállás, mert a suliban a hardver tanár ugy tanította, hogy kell.
Ha kell akkor miért, ha nem akkor miért nem
Előre is köszönöm
A tanárod a bekapcsolási áramlökés ( üres kondi ) korlátozására gondolt, de ez ritka alkalmazás.
Megnöveli a táp belső ellenállását, azért nem ajánlatos, főleg amper nagyságrendű áramoknál....
A bekapcsolás pillanatában megjelenő áramtüske korlátozására van,.. Az-az ellenállás korlátozza a kondenzátoron átfolyó áramot, és védi a hálózati biztósítót a kiolvadástól a bekapcsolás pillanatában,.. (ha nagy fogyasztó lenne a tápon,..) De nyugodtan kihagyhatod,..
Ha párhuzamosan lenne téve az elkóval akkor a kondenzátort söntölné, hogy mikor lekapcsolod a fogyasztót akkor néhány másodperc alatt kisütné a kondenzátort, ha nincs terhelése a fogyasztónak,..
Nagyon szivesen,.. (köszi a pontot is). Amgy ha söntölni akarod az elkót akkor kb egy ~1kohm -os ellenállást szoktak tenni párhuzamosan a kondival,.. (egy kolléga hívta fel a figyelmem arra, hogy:
"Ha párhuzamosan lenne téve" ez félreérthető, esetleg valaki azt az 1ohm -os ellenállást rakja párhuzamosan az elkóval,..)
lenne még egy kérdésem... a táp nem sima trafóból van, hanem ennek 3 kivezetése van, tom mi a neve, csak most nem jut az eszembe, naszóval csak 2 kimenetet kötöttem be a graetz-ba, meg beraktam egy kondit is puffernek meg hogy simitsa a lüktető egyenfeszkót...
Azt szeretném megkérdezni, hogy nem baj hogy csak a 2 vezetéket kötöttem be, így is leadja a 14 voltot, ami nekem tökéletes (LED-shine-hoz kéne).
A képen rajta van, hogy kötöttem be
Csapolt szekunder tekercsű a trafód, általában ott használják, ahol +/- kimeneti feszültségekre is szükség van.
Ha elbírja így az áramköröd terhelését, nyugodtan hagyhatod. Ha a későbbiekben gyengének bizonyulna, azaz nem tud elég áramot biztosítani, a két fehér ágat tedd a Graetz-re, a középső kéket meg hagyd szabadon (csak vigyázz, mert a kimeneti feszültség is magasabb lesz, a szabályzódnak bírnia kell).
Nos eléggé sok tápegységi kérdéses topic-ot átolvastam de eggyikben sem találtam meg a nekem megfelelőt.
A kérdésem az lenne hogy kellene nekem 1,5V akármilyen feszből de legyen 5V vagy 12V így egyszerűbb a dolog. Addig el is jutottam hogy az LM317 erre megfelel. De az a problémám hogy eddig max ezt az ic-t ha hibás volt cseréltem, ergo nem foglalkoztam a tudásával vagy a kapcsolásával.
Nézegetem az adatlapját de nem jövök rá hogy konkrétan hogy lehet rávenni hogy pont 1,5V-ot adjon.
Valaki megszánhatna egy kis infóval eme fejtörés közepette.
Ám ezek az értékek szórnak, igy célszerű egy 100 Ωos trimmerrel beállítani. Ha van kedved kiszeded, leméred és helyettesítheted fixszel. Én egy "mérőáramkört" építettem erre a célra.
Sziasztok!
Ha ebbe a tápegységbe beteszek egy nagyteljesítményű áteresztő tranzisztor az IC után, és egy nagyobb biztosítékot, akkor ki fog bírni 2A-t? És helyes is ez a megoldás így?
Ez a tápegység túlfeszültség védett. Ha a kimenet túllépi a beállított határt a tirisztor nyit, és kiolvasztja a biztosítót. Az áram növelésének módja nem az, hogy az IC után teszünk tranzisztort, hanem az IC-t meg kell "patkolni" teljesítménytranzisztorral. Erre találsz megfelelő rajzokat a neten.
Ha 2A kell, akkor köss párhuzamosan két LM317-et. Ahogy méregettem, az LM317 belső áramkorlátja épp 2A környékén szokott működésbe lépni, de a gyári specifikáció 1,5A-t ad meg, szóval válogatni kellene a 2A felett korlátozó példányokat. Ha kettőt párhuzamosan kötsz, akkor minimum 3A-ed lesz.
Hát, így ne! Ez úgy működik,ha azIC-n eső fesz meghaladja a 0,6V-ot (és miért ne haladná meg?), akkor a tranzisztor kinyit, és kiengedi a stabilizálatlan feszültséget, ami a beállított értéket meghaladja, kinyit a tirisztor, és kiolvad a bizti. Biztos, hogy ezt szeretnéd?
Ráadásul ennél egyszerübb kapcsolással is ugyanezt az eredményt lehet elérni. Ha már LM317 van az áramkörben, erre az IC-re van egyszerűbb és jó kapcsolás is.
Bocsi de most nézve a tranzisztor se jó. NPN kellene.
És abba is igazad van, ha elkezd nyitni, nincs ami lezárja.
Felületes voltam, elnézést. A 184945 kapcsolás így rossz ne építsd meg.A 184945 kapcsolást töröltem,.. szabi83
Nos, tehát, ha az általam felrakott tápegységet kiegészítem a PCB által felrakott rajzon látható tranzisztorokkal, akkor a kapcsolás ki fog bírni 2A-t? Mert a túlfeszültségvédelemre szükség lenne.
Abban az esetben csak az áteresztőn múlik mennyi a terhelhetőség. Egy dologról nem szabad megfelejtkezni, hogy az ilyen "patkolt" stab IC-nek nem lesz túláramvédelme, de arra ott a bizti.