Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   100 / 489
(#) ABU válasza janocsi hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia!

Ha fotózásos módszerrel készíted, és igazán jó minőséget akarsz, akkor a hq-tól rendelj előre lakkozott nyákot. Ilyet használok már másfél éve.

A házi lakkozás nekem soha nem sikerült igaz valami wolf-os fotolakkot sóztak rám (merthogy ezt viszi mindenki). 2 flakonnal ment el, ami olyan 4-5 ezer körül van összesen. Egy darab nyákot nem sikerült megcsinálnom normálisra. Aztán amikor rendeltem a hq-tól elsőre tökéletes lett a rajz. Épp az óra nyákjait készítettem el.

Más kérdés, hogy a Positive 20-al sikerült-e volna, de az előkészítés eléggé macerás. A gyárilag lakkozott nyákon is Positive 20 van.

Vasalást még nem próbáltam, tintasugaras nyomtatóm van.

Ha kell segítség vagy tanácsadás, segítek én is.
(#) janocsi válasza ABU hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia ABU!
Köszönöm a jó tanácsokat, megfogadom.
Sikerült ezzel a módszerrel, (vasalás), néhány egyszerű, vastag nyomvonalú nyáklemezt viszonylag jó minőségben megcsinálni. A fő problémát nálam a vékony vonalak hibás levasalása okozza. Nézegettem, mások hogyan csinálják, fényes fehér papir, nagyon fekete nyomtatással működik. Nekem szaggatott lesz már a 0.3-0.4mm-es vonalam minden esetben. Tovább kisérletezem még ezzel. Szia.
(#) pet válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Én a fénymásoltatást nem ajánlom mert rossz minőségbe és nem elég feketén nyomtat. Persze ez csak az én tapasztalatom, egyszerű lézernyomtatóval viszont nagyon jó nyákokat lehet készíteni, nem kell feladni.

üdv.

látom közbe többen is leírták helyettem
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia!

Nézőpont kérdése, hogy jó vagy rossz, amit írok. Ez a tápállítós fényerő szabályzás sem lesz elég hatékony (nem csökken az áram 10% sem). Ezek a kontrollerek 20MHz-n csak 4.5 volt felett működnek (az adatlap szerint). A legtovább, 4.0V-ig a 16F88 és 16F819 bírja.

A led-ek árama 3.3V-nál feleződne meg. Még nem találtam olyan típust, ami bírja eddig 20MHz-n. (A 16F193x bírná, de még nem kapható, és más a felépítése. A 18F szériában vannak ilyen kontrollerek, ahhoz pedig az egész programot át kellene írni.)

Mésik ötlet:
A közös föld ágon kellene a 1.7V-ot két diódával "elveszteni". A diódákat egy tranzisztorral/fettel át lehetne hidalni. Kérdés, hogy a változó áram miatt a ledek fényereje mennyire ingadozna.

Szia.
(#) ABU válasza janocsi hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia!

Hát igen, ki kell ezt tapasztalni. A fotózásos módszerhez is kell gyakorlat a tökéletes minőség érdekében.

Valahol olvastam, hogy a vasaláshoz azok a papírok is jók, amiket a postás bedob a postaládába. Abból is a fényesek. Nem tudom, hogy valaki próbálta e már ilyennel.

Tesztelésre valamennyivel takarékosabb megoldás. Az hátha bejön.

Kitartás
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Látom, Te sem adod fel soha, ha van egy szikrányi remény is a megoldásra.
Én még mindig inkább a puffer tápfesz szabályozásában látom a lehetőséget akkor is, ha a LED-ek munkaellenállásai a kollektor körbe kerülnek majd. Ezzel még inkább "fényesebbek" lesznek a LED-ek, ha a teljes tápfeszt megkapják. (Igaz, van olyan régi propellerem, amibe, hol ide- hol oda kerültek a munkaellenállások, (a nyák tervezetnél az előnyösebb elvezetések miatt), ennek ellenére nem tapasztaltam különösebb fényerő különbségeket). Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia!

Egy újabb ötlet a fényerő szabályzásra. A pic kimeneteit a nagyimpedanciás állapotba kapcsolva külső feszültség is adhatná a referenciát az áramgenerátoroknak. Kicsit sok benne az ellenállás...

fenyero.JPG
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nem olyan sok ellenállás az, hiszen csak egy sorral több. (Olyan, minha egy mátrixot látnék összeállítva).
Ha igy menne, talán meg is kellene próbálni valahogy a szabályozást.
- Ha lehetne akkor még egy-egy soros tranzisztort be kellene építeni az áramkörbe, amelyek bázisait közösitve szabályozhatnánk. De akkor már túl bonyolult lesz a megoldás? Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Szia!

Jó az az RTC, de bevitt egy kellemetlen helyzetbe.
Az átírt távirányítóval nem kellett időt állítanom, így nem derült ki, hogy az ismételt parancsokat is veszi és végre is hajtja az óra és a bázis. Alig jöttem rá, hogy mi is az oka, mivel az adott parancskódok jók voltak.

Nem hiszek a szememnek: Az eddigi távirányítós működés egy, a C fordító által kihagyott return miatt működött jól. A delay1ms rutin végéről hiányzik, így a késleltetés végén elküld egy 0 bitet, amit a vevő hibának érzékel. Így nem veszi a közvetlenül utána leadott ismétlést.

Sajnos a megoldáshoz a bázis és a propeller programját is módosítanom kellett. (Minkettőben ugyan azt a részletet - Az adjust parancsoknál is figyelni kell, hogy a parancskód megegyezik-e az előzővel.)

A ProcessRC5 címfigyelés után kell az összehasonlítás:

  1. ;               movf            RC5_Cmd,w       ;
  2. ;               andlw   0x7F                    ;
  3.  
  4.                 movf            RC5_Cmd,w       ;
  5.                 xorwf   RC5_Cmd2,f      ;
  6.                 btfsc           STATUS,Z                ;
  7.                 goto            ProcessRC5Done  ;
  8.                 andlw   0x7F                    ;
  9.  
  10.                 select_w


és a Toggle Functions -nál kimarad, és a két részlet egy egységgé válik:
; Toggle functions
  1. ;               movf            RC5_Cmd,w               ;
  2. ;               xorwf   RC5_Cmd2,f              ;
  3. ;               btfsc           STATUS,Z                ;
  4. ;               goto            ProcessRC5Done  ;
  5. ;               andlw   0x7F                    ;
  6.  
  7. ;               select_w


Szia...

rc5.asm
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Rengeteget dolgozol ezekkel a programokkal. Amikor ennyire "elmélyül az ember" és átlátja a lehetőségeket, egyre több problémát is találhat, amit át akar alakítani. Ezek bizony velejárói a komolyabb munkáknak, sok-sok töprengés, vagy csak a véletlen hozza ki a jó megoldást.
Még nincs készen az új távim, (egy halom 4148 dióda miatt állok), de nem akarok már használtakat is berakni. Hamarosan elmegyek és beszerzem, pont ez nem egy olyan alkatrész, amit ne lehetne itt is megvenni.
Sok türelmet és erőt a további fejlesztésekhez. Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Az az RC5.asm amit feltöltöttél, nem csak egy "darabja" az egésznek? Készen vagyok a távival, de elakadtam az újabb asm-el. Szia.
(#) djpepe hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
Sziasztok

Valaki tudna nekem segíteni a következőkben:
olyan bázis progira lenne szükségem ami:

- tápra kapcsolva egyből indúljon az óra (ne keljen kibe
kapcsolgatni)
- ha kikapcsolom a távival a motort ne vegye le a
tekercsről a tápot mert így visszakapcsoláskor újraindúl
az óra.

én a vicsys által módosított progikat használom,és ezt szeretném átírni. valakinek esetleg megvannak ennek az asm-jei illetve megtudná mondani mit hol kell átírni?

előreis köszi

(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szia!

Ez valóban csak egy részlet, az egészet már régebben tettem fel.

- Ötször küldi el a gombhoz rendelt parancsot. -

Figyelem ! Tapasztalataim szerint a régebbi bázis és propeller programok az ismételt adást is veszik és feldolgozzák.

Javításról itt írtam...

Sok sikert...
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szia!

Fényerő szabályzáshoz a CCP1 modult felszabadítottam. A kimenetére egy szűrőt és egy emitter követőt kellene betenni. A szűrő az 5KHz -s PWM jelet simítja, átlagolja.
Az emitter követő pedig a led meghajtó terhelését választja el a szűrőtől. Az emitter követő bázisán a feszültséget a pic Vdd-nek megfelelő szinten meg kell fogni.

Így a fényerő beállítása 250 vagy 1000 fokozatú lehetne.
A külső fény méreése is megoldható, hiszen a 16F886-ban van még szabad A/D csatorna.

A szűk keresztmetszet a pic kivezetése. A fényerő szabályzásának megvalósítása elviszi az utolsó két kivezetést is. (Uart lábakat.)

Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Működik az új távirányító, mindhárom lapon, és a cim váltása is megy. (Az új bázissal vizsgáltam le). Egy probléma merült fel, ha idő, vagy dátum állítás van, 2-3 lépéstben is görgeti az funkciót. (10 óráról 11-re nem tudtam állítani, mert 13 órára megyen, visszafelé is igy működik). A javítás amit leírtál, az már benne van a (6.23) verzióban? Egyébként ezzel próbálgatom. Néhány felvétel a "nyers" táviról. Szia
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia!

Még nincs benne...

Itt írtam. Meg kell keresni a két részletet a programokban.

A javítást átvezetni és újrafordítani....

Itt
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Átírtam a propeller f628_2.23 verziót, működik tökéletesen. Egy Keys628.asm-et szintén átírtam a távi kódjainak megfelelően szépen sorban, még maradt bőven parancskód, mert a 2. lap (1A)-ig lettek lefoglalva, (ha ki nem maradt valami, de arra majd rájövök). Most a cim változtatása nem megy valami miatt, de ez a távi funkció már működött korábban. Most 1b-n marad minden esetben. Átnézem, mi történt a távinál. Feltöltöm a Keys628-48.asm-et, és az átírt prop628-23_b verziót is.
- Egy megjegyzés: az URC22B távival nem "pergett" az idő és dátum az állító parancs hatására a korábbi verzióban sem. Ezt nem tudom hogyan kezelte le a propeller programja. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia!

Úgy csoportosítottam a gombokat, hogy az 1. lapon a kijelzést állítók, a relé ki/be kapcsoló és ébresztési hang leállító, a 2.-en az időállító, a 3. lapon a paraméter állítő (kitöltési tényező...) funkciók vannak. Nagyon könnyű lett a kezelés, majdnem mindig elég az első lap.

A fényerő szabályzás kapcsolása körvonalazódik. Az emiterkövető kevés lesz. A furatszerelt FET-eknek nagy a UGS feszültsége. Ha felférne egy erősítő (MCP6001 - MCP6002), akkor a PicKit2 táp előállító fokozata jó lenne ide is.

A programja beleférne a 886-ba.

Ehhez mit szólsz?
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Megy a cim! Rendben van minden mostmár a távinál.
Köszönöm a magasszintű segítségedet,
- Megnéztem ezt a Nixicsöves órát. Elég "gyenge" fényerőben a szerkezet. Talán egy 7 szegmenses LED kijelzővel el tudnám képzelni. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia!

Az új távirányítóban a parancskódok megváltoztatásához elég az adat EEProm memóriát átírni (amennyiben az alkalmazott pic-ben van és úgy fordítottad). Nézd meg a rc5x.asm végét, csak egy egyszerű 1-1 leképzést írtam bele.

Egy gomb átrendezésnél a vevőket (órák, bázisok) nem kell átprogramozni.

Ha újabb és olcsóbb típust használunk, lehetne több parancs átkódoló lap az adat eepromban: 16f628 -ban kettő, a 16F648A-ban négy férne el. A kiválasztást az cím beállításhoz hasonlóan lehetne csinálni. Még nem tudom, hogyan lehetne a kiválsztást visszajelezni.

Mit mutat a zöld led?

Szia...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nagyszerüen kitaláltad, hogyan legyen tökéletes ez a távirányító. Még csak ismerkedem vele, hamarosan át kell majd rendeznem a kódok kiosztását, ahogyan leírtad, mindhárom lapra. Tanulmányozom a RC5x.asm-et is. (F628A van felhasználva).
- A zöld led az infrával párhuzamos egy 1 K OHm -os ellenálláson keresztül, így látom, hogy megyen-e ki jel a távíból. (5* villan fel). Még egy mini tolókapcsolót be kellett építeni a 9V-os telep kikapcsolásához. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szia!

Az URC22B valószínűleg különbséget tesz a beállító és a toggle parancsok között. A beállítókat csak egyszer küldi el (ha vételi problémák miatt kimarad egy, majd veszi a következőt.)

Szia...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szia!

Módosítottam egy kicsit a bázis kezelő programján, így kideríthető melyik távirányító mit hányszor küld el. Nem csak az utolsó vett parancs kódja látszik, hanem az előző 100-at egy listába teszi...
Kompatibitis a 2.0E verziójú bázissal.

Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nagyon hasznos ez az RC5 listázós bázis program. Végig lepróbáltam néhány működő távival.
Az URC22B csak 1* küldi el a parancsokat, az új távi az 6*. Minden esetben vált a kiküldött parancssor, pl.: 0a/8a között. Az erdeti Philips távi 2* küldi az üzeneteket, ott viszont mindkét esetben egyformákat. Talán lehetne itt is kevesebb az elküldött ismétlések száma. Köszönöm az új bázisprogramot, szia.
(#) Franci01 hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy fejmotorom,BA6415AFS vezérlővel,de az IC adatlapját sajna sehol sem találom.A kérdésem az lenne,hogy sikerült-e már valakinek elindítania ezzel a vezérlővel felépített fejmotort?

Köszi!

videofej.JPG
    
(#) attika hozzászólása Jún 2, 2009 /
 
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni sikeresen megépítettem az órát és működik is csak annyi lenne a problémám,hogy alaphelyzetbe amikor a propeller áll akkor 1db led állandóan világít és ahogy kézzel hozzáérek az állórész tekercséhez rögtön elalszik.Mi lehet a gond?Mellékelek 1 kis videót,hogy érthetőbb legyen a kérdésem.

123.mp4
    
(#) Krisz03 válasza attika hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Próbáld felcserélni a trafó primerjének vezetékeit. Nálam is ugyanilyen hiba volt, és ezzel megoldódott.
(#) attika válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Köszi szépen meg is próbálom.
(#) attika válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Megcseréltem,de így még rosszabb a helyzett mert így 5db led világít és még nagyobb fényerővel mint eddig.Na akkor mi lehet a baj?
(#) Krisz03 válasza attika hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 1
 
Húha, akkor nem is tudom. Talán a propelleren is felcserélni a kivezetéseket... Egyébként vissza kellene keresni a témában, mert emlékszem, hogy volt szó ilyenről, ugyanígy ajánlottuk neki, hogy cserélje fel, de ott sem segített. Viszont utána valahogy sikerült javítani a hibát.
Egyébként milyen paneltervet használsz? A panel szélén ugye nem fut végig egy körvonal?

Szerk: A videón nem látszik egyértelműen, de mintha a panel szélén meghagytad volna körben a fóliát. Ezt több helyen is meg kellene szakítani, mert egy egymenetes rövidrezárt tekercsként működik. Lehet ez is a hiba okozója.
Következő: »»   100 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem