Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ahogy olvastam végig a hozzászólásokat egyre jobban megtetszett nekem is ez a 192 ledes. ![]() ![]() ![]() Ha jól tudom ennél a vezérlésnél a ledek száma fordítottan arányos a frissítés gyakoriságával, de ez gondolom 192 lednél még nem nagyon látszik. (javítsatok ki, ha nem jól írtam) Ha lesz időm, és energiám, talán a nyári szünetben megcsinálom. ![]()
Ez a fajta ledem van.Bővebben: Link
Akkor szereznem kellene 5V tápot na de honnan? ![]() Vagy valahogy le kellene csökkenteni a feszültséget,hogy 5V jöjjön ki mondjuk egy 12V tápból. Feszültségszabályzó kellene ami eléggé nagy áramot is elbír.Tudnál valamit ajánlani ami jó lenne erre a célra?
Igen jól tudod, de itt tényleg nem gond, sőt a 32*24 (768db) RGB LED-esnél sem lenne probléma, csak az már kész anyagi csőd lenne.
Nem akarok multiplexelni, ezért a fényerő tökéletes lenne, csak amit kinéztem IC-t, nem bírja meghajtani a LED-et. ![]()
Akkor másik IC kellenek vagy tranyók?
Akkor hogy oldjuk meg mi legyen? Nézel másik IC-t vagy rakjunk tranyókat?
Olyan soros tároló lenne a legjobb, ami egy ledet még elbír. Persze a leg korrektebb LED-enként egy tranyó (vagy tranyómező) lenne. Az egész úgysem jó egy nyákon, tehát nem lesz gond a helyszűke. Egy másik topikban ennek a megoldásán tanakodunk.
Igen. Meg én is agyalok valami egyszerű, jó megoldáson.
Sikerült valamit kitalálni,hogy hogyan oldjuk meg a problémát?
Bocsi, most kicsit a kecskeméti talival vagyok elfoglalva, de utána lesz időm foglalkozni vele. Van már ötletem, csak még utána kel nézni, és egy szimulátoron se ártana letesztelni.
Rendben.
![]() Egyébként lehet én is ott leszek.
Helo!
Nem akarlak sürgetni, csak azt szeretném kérdezni, hogy hogy állsz a "dologgal"? ![]() ![]()
Szia!
Van megoldás. A 24 darab soros tárolós IC után jön 1-1 darab tranzisztormező. Árban ugyan ott vagyunk, mint 8db tranzisztor+8db bázisellenállás, viszont egyszerűbb az áramkör, a nyák. Ez az IC már akár kis izzók (max 25VA) meghajtására is képes. 24db 74 HCT 374 (74 LS 374) 24db ULN 2803 A 192db 820 Ω-os ellenállás 192db LED. Egy nyákra megy 2-2 IC és 16 LED. ez alkot egy sort. a LED-ek 1cm-enként lesznek, tehát 16-17cm hosszú, és kb 5 cm széles csík kell. s ebből lesz 12 sor. Így a kijelző kb. 16*12 cm-es lesz. A nyákok élével sorakoznak majd egymás mellett. A kapcsolási rajzot, nyáktervet a hétvégéig megpróbálom elkészíteni.
Hello! (bocsi, hogy eddig nem válaszoltam, csak összeszedtem a gondolataimat
![]() Értek mindent! ![]() Szóval 12 egyforma panelt kell készíteni, amik egymásra lesznek fogatva gondolom távtartóval. Néztem, hogy 16cm-es nyákokat lehet kapni, úgyhogy az pont jó lesz. Összeszedtem az alkatrészeket. Számomra kicsit húzós az ár, de majd félreteszek rá. (kb 7500Ft+maratás+forrasztás+idő) Még azt szerettem volna kérdezni, hogy milyen ledet ajánlasz? Zöldet akarok, 5mm-es, csak azt nem tudom, hogy diffúz, vagy transzparens? (a deluxe32 piros diffúzzal van, viszont a transzparens szebb lenne) Kössz! JĐ
Sziasztok!
Én "leragadtam" a 32 LED- es változatnál, ahhoz tervezgetem a panelt. Lenne egy két fura kérdésem. Az "alap" kapcsolást szeretném megépíteni, viszont a 74374-es adatlapján láttam egy-két feneséget. A LED-eket "pozitív logikával" akarom bekötni, csakhogy a kimenetek max. árama magas szinten 1-2,6 mA, míg alacsonynál 12-24 mA. Nekem az utóbbi érték szimpatikusabb, ahhoz viszont az Ut-t kéne közösíteni a LED-eknek, plusz a winampot is inverzbe kéne belőni. Ráadásul ha jól vettem ki a datasheet-ből, az IC-k max árama 40mA (gondolom a 8 kimenet terhelésével együtt). Kérdésem az lenne, hogy mi a tapasztalatotok ez ügyben. Talán értelmesebb lenne egy laza multiplex kapcsolást összedobni, 12 tranzisztorral úgy, hogy a 8 adatbit adná a sorokat, a 4 kontroll az oszlopokat. Igaz ekkor semmi tároló nem lenne közbeiktatva, de ez talán nem is zavaró... Válaszotokat, véleményeteket, kritikátokat előre is köszi!
Szia! Erősítheted és invertálhatod a 74374-es kimenetét NPN tranzisztorokkal, vagy ULN2003 ( ULN2023; ULN2068. ) tranzisztorhidakkal. Így a nyitott kollektoros meghajtás minden előnyét ki lehet használni! De akár buszerősítő IC-t is lehetne alkalmazni a kellő áram leadásához.
A 74534es típus a 74374 invertáló megfelelője...
Köszönöm a segítséget!
![]() Valószínűleg egy öszvér megoldást fogok először kipróbálni, azaz elhagyom a 74 374 IC-ket, és vonalmeghajtókkal simán mátrixban vezérlem a LED-eket. Így talán nagyobb áramot is keresztül tudok rajtuk hajtani, mert a kontrollbitek miatt nem folyamatosan kapnak jelet a LED-ek. A meghajtók 500 mA terhelhetősége pedig épp elég, még sok is ![]()
Kíváncsian várom (várjuk) a tapasztalataidat!
![]() Remélem megosztod velünk! ![]()
Mindenképp! Akkor is, ha egész más házibuli - tartozék kerekedik ki a dologból, nevezetesen füstgép
![]() ![]()
No, végre elkészültem a "kézzel fogható" kapcsolási rajzzal. (Az időm is kevés volt, meg egy teljesen új progit kellett elsajátítanom, de megérte, jó kis progi!)
Ez a rajz egy 8 bites egység, ebből kell majd tetszés szerinti darabot sorba kötni. A mostani esetben 24 db lesz. Ahogy írtam, egy sorban 2 ilyen, s 12 sor lesz. Tápellátás 5V. A nyákterve is "kész", de ráfér némi optimalizálás. ![]() * A rajz hibás, ezért töröltem. ITT a jó rajz. Action2K
Köszi! Javítottam. Más hiba esetleg?
Helo!
Fúú, nagyon köszönöm! ![]() (próbálnék hozzászólni, de nem tudok mit... ![]() Karácsony környékére terveztem az építését, úgyhogy nem sürgős. ![]() Köszi! JĐ
Az adatlap szerint a QS' (10-es láb) invertáló kimenettel kell sorosítani a CD4094-es léptetőtárolókat. De akár egy három vagy négypólusú jumperrel is megoldható a kívánt soros kimenet kiválasztása.
Más észrevételem nincs. ![]()
Heló! Érdeklődni szeretnék hogy jártas e valaki olyasmiben, hogy pc-ről szeretnék ütemre vagy esetleg valami progi segítségével, egy adott zenére például égőket vezérelni. Hogy értsétek pontosan mi is a kérdésem például: BO-CI BO-CI TAR-KA "zene" lejátszása közben mondjuk azt szeretném, hogy van 4 égőm az 1-es égő a BO-ra, a 2-es égő a CI-ra, a hármas égő a TAR-ra, a 4-es égő pedig a KA-ra villanjon fel. Persze némileg több égővel, égősorokkal, komolyabb zenével gondolnám mind ezt. Köszi a válaszokat előre is.
Nincsmit! Remélem megtalálod a kérdéseidre a választ.
S ha még lenne, tedd fel nyugodtan. ![]()
Sziasztok! Van ugye ez a 32 ledes kapcsolás. Kipróbáltam a DIAGLITEZ-zel működnek a ledek , de a winamppal semmi. Valaki valamelyik fórumban egy discó litez beállításai nevű fájlt felrakott azt leszedtem aszerint beállítottam a winampot de egy led sem akar működni a winappal. Jó lenne ha valaki tudna erre megoldást. Előre is köszi
Ja nem tudom számít e valamit de a discolitez beállításai nevű fájlban idézem:
Alapban a D-Litez csak a fekete kockáit mutatja meg nekünk. S ez nem túl látványos... ![]() Ahhoz h valami a képernyőn és az élő LPT-proton is megjelenhessen, a következőt kell tenned: Az egereddel kiválasztasz egy kockát és a JOBB billentyűvel ráklikkelsz egyet. Ekkor egy Lite Setup(1) ablak jelenik meg! Na nekem nem Lite Setup (1), hanem Lite Setup (2) jelenik meg? Köszi mégegyszer
Meked azt hiszem a Dlitez finomhangolása fog kelleni:
' Szia! A "dlitez210.exe" telepítését és beállítását levezetem neked. Hátha ezzel, így meg tudod oldani, h elinduljon a discólitez a winamp alatt... Én a 2.5-ös winampot használom, mert nekem ez a verzió tökéletesen megfelel és ez alá, a d-litezt betudtam állítani. Az újabb winampokkal nincs tapasztalatom... Ha már telepítetted a D-litezt, akkor a beállítást olvasd át! Telepítés A d-litez telepítéséhez el kell indítani a "dlitez210.exe"-t. Ekkor egy előugró ablakban megkérdezi a program, h. hova, melyik könyvtárba pakoljon ki. Itt érdemes mindjárt a WINAMP telepítési könyvtárát beállítani (( megkeresni) Bár aszem alapból azt a könyvtárat jelöli ki, ahova a winamp lett telepítve). Ha ez megvan akkor next-gomb megynyom... A telepítés végén egy "Log.txt"-ben el lehet olvasni a beállítási és egyéb infókat. Persze angolul. ![]() Beállítás Ezzel a telepítésnek vége. Jöhet a PLUG-IN beállítása. Elindítod a WINAMP-ot, s utána a BEÁLLÍTÁSOK / TULAJDONSÁGOK... (Ctrl+P Bill) -ban megkeresed Plug-in / Látványopciót. UA-zt éred el ha a Látvány opcióban a Plug-in választás... (Ctrl+K bill) választod! Ott, a LÁTVÁNY PLUGIN-ben kiválasztod a DiscoLitez (Vis_DiscóLitez.dll)-lt. Ezután már csak a D-liezt kell "finomhangolni" ![]() ![]() Alapban a D-Litez csak a fekete kockáit mutatja meg nekünk. S ez nem túl látványos... ![]() Ahhoz h valami a képernyőn és az élő LPT-proton is megjelenhessen, a következőt kell tenned: Az egereddel kiválasztasz egy kockát és a JOBB billentyűvel ráklikkelsz egyet. Ekkor egy Lite Setup(1) ablak jelenik meg! ![]() DE nekünk a másik, az Expert beállítás fog kelleni, szóval klikk oda ballal... Ez már egy kicsit részletesebb panel. S itt lehet szépen beállítani a megjelenítési paramétereket. ![]() Az Expert-ablak funkciói: Triggered ranges / Lite enabled. Ez be kell pipálni, különben a kocka inaktív lesz! /Trigger Range / From és / To csúszkákkal a triggerküszöböt lehet beállítani. Ezt majd kikisérletezed... ![]() Data to use / Spectrum data / Form és / TO. Ezekkel lehet finoman beállítani a frekvancia tartományt... / Waveform averange. Itt egy "durva UV-métert" paraméterét állítjuk be, s ekkor csak a Trigger Ranges csúszkái változtatnak a kocka villogási paraméterén. Visual. ITT lehet a beállításokat ellenőrizni. Ez a VIZUÁLIS RÉSZ! Lite Color. Itt a kocka szintén lehet beállítani. Jobb klikk. Csak fekete ne legyen! ![]() Channel. Hangcsatorna választás. ( Értelemszerűen egyet ki kell választani! Mert nem fog addig a kocka villogni!!! ) Prolong trigger / Keep triggered for 0 ms. ??? ??? Hardware output[u]. Nyomtatóport beállítás! / Output Plugin[/u]. A ténylegesen létező nyomtatóportot kell itt kiválasztani. Ált. ...port at 378h szokott lenni. / Channel. Itt az LPT port kimeneti bitjeit lehet az adott kockához hozzárendelni. Fontos! Egy kocka egy portbit!!! / Enable hardware output. Ezzel lehet engedélyezni a portot, h a kimeneten is megjelenhessen a jel... S ezt így szépen be kell állítani az összes használni kívánt kockán... ![]() Még valami nagyon fontos!!! Ha sikerült egy szép beállítást eszközölnöd, akkor azt a D-Litez főablakában, az OPT-fül alatt mentheted el. S onnan tudsz elmentett Lite Rig.. -fájlt visszatölteni. S van még egy két hasznos lehetőség... PL: minden számhoz egyedi fényeffektet lehet készíteni és azt a D-Litez elő is szedi… ( Lásd: Discólámpák - Winaphoz - _.jpg ) De az előbb említett beállítások a legfontosabbak ahhoz h. egyáltalán valami a kimeneten megvillanhasson. Sok sikert a plugin használatához! ÜDV.: _jami_ ![]() " |
Bejelentkezés
Hirdetés |