Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED az autóban
 
Témaindító: scatman, idő: Ápr 3, 2006
Lapozás: OK   18 / 21
(#) nedudgi válasza laccy88 hozzászólására (») Feb 11, 2015 /
 
(#) abrahamb hozzászólása Feb 11, 2015 /
 
Üdv!

Vettem a tolatólámpámba két darab ledes "izzót", viszont azóta ha gyújtáson van az autó egészen halványan világít az egyik, a másik sötét, ha kiveszem a halványan világítót akkor a másik kedzi el.
Mi lehet a hiba oka?
(#) berobbantam hozzászólása Márc 18, 2015 /
 
Sziasztok
Adott egy autó fejegység amiben gyárilag zöld világítás van.Vannak benne smd és normál ledek is.Na már most én kéket szeretnék.Az a kérdésem,ha a zöldeket kicserélem kékre működőképes lesz e a dolog.Amennyire tudom a zöld és kék leden nem ugyanakkora feszültség esik.Jól gondolom,hogy előtét ellenállásokat is cserélnem kéne?Vagy lehet hogy a fejegységben van egy áramgenerátor a háttérvilágításnak?Mert ha felkapcsolom a kocsin a világítást a fejegységen halványodik a háttérvilágítás a műszerfal világítással együtt.De ez nem a felvett áram miatt van.gyárilag ilyen,hogy éjszaka ne legyen zavaró az erős háttérvilágítás
(#) nedudgi válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
A LED áramkorlátozó ellenállásokat kell megtalálnod. Meg kell határozni az ellenállások értékét és megmérni a rajtuk eső feszültséget. Ha az ellenálláson több, mint 3V feszültség esik, akkor van esély rá, hogy sikerüljön a művelet. Ha kevesebb, akkor nem valószínű, hogy egyszerű megoldást lehet találni.
Furatszerelt LED esetén talán könnyebb dolgod lesz, SMD esetén én inkább másik fejegységet vennék magamnak.
(#) berobbantam válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Hát most vettem
Grundig ad 182 h.Fiat gyári fej és nem tetszik a beépítő keretes megoldás.Ehez vettem egy kártyaolvasós usb-s lejátszót,amit a magnó helyére akarok befaragni.Szóval szét akarom durni elég rendesen.Legroszabb esetben eldobtam 3000-et.
(#) gumibaba hozzászólása Márc 29, 2015 /
 
Szép napot mindenkinek!

Arra jutottam, hogy bár rengeteg kapcsolás lelhető fel a neten mégis szeretnék olyan egyszerű passzív elemekből készült elektronikát, amely a ledet lehalkítva kapcsolja ki. Azaz ha kinyitom az ajtót azonnal nagy fényerővel kapcsol fel viszont ha becsukom az ajtót szépen lefutó fényt kapok. Összesen 6 db szofita led izzót könnyen működtet. Egy sima kondi kevés mert a kondi töltése több mint a led felvétele így az utastérben pislogni fog egy zéner tagon agyalok, hogy a kondit a zenerrel sütöm ki és így teljes a kisülés. De nem tudtam eddig működőt összehozni. Teljesítmény összesen 10W biztos van.
(#) gumibaba válasza Frankye hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Szerintem egy záróérintkező is pont elég egy cr 2032 elemmel és 2-3 db leddel. a fékkarba építsd be a nyomógombot. Ha egy kicsit is húzol rajt, felvillanjon. Szerintem ez se rossz. A fiat puntonak ilyen a féklámpa kapcsolója.link a kapcsoló leírásáról.
(#) zolika60 válasza gumibaba hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Gyanítom, hogy az eltelt kilenc év alatt megoldotta már ez a hatalmas problémát.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
(#) zolika60 válasza gumibaba hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
LED fényerejét PWM-el tudod szabályozni. Nem olyan mint az izzó, hogy a feszültség csökkentés elég legyen egy elhalványuló világításhoz.
(#) proli007 válasza gumibaba hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Hello! Remélem nem azt fogod kérdezni, hogy két ellenállással nem lehetne?..
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
(#) davidvid hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
Sziasztok!

Hatalmas kéréssel fordulok hozzátok!
Nagyon rég óta szeretnék a kis Suzuki Samuraira LED reflektorokat, viszont a boltok számomra megfizethetetlen árat kérnek érte. Ezért az lenne a kérésem hogy lenne-e itt olyan vállalkozó szellemű hozzáértő ember aki segítene nekem, mint elektronikához nem igazán hozzáértő személynek "sajátkezűleg" megépíteni egy tolató, és egy nagyobb első fényhidat?
Valami ilyesmire gondoltam!
Led lámpa

Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv: Dávid


Link javítva.
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) lev009 hozzászólása Ápr 9, 2015 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Fiat Punto autómba szeretném kicserélni az utastérben a világítást és a csomagtartóban...
Vettem is t10-es 5 ledest és egy 24-es szofitát...
Azonban a T10 kicserélése után két ki be nyitás után /valószínűleg mert pl a magnó sem működik/ kiment a biztosíték...vajon a led a felelős?

Köszönöm előre is a segítséget!

ui: esetleg kapcsolási rajzot tud valaki a biztosítéktábláról?
(#) Petyaa válasza davidvid hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /
 
Üdv! Nemrég építettem én is egy ledes reflektort. 6db 10w, 12v-os 900lumen power ledeket használtam fel.
Alumínium zártszelvényre erősítettem fel őket 3db-ot,körülbelül 350mmx30x15mm-es a szelvény maga. Az elektronikát nem bonyolítottam túl, mivel hasonló célra készítettem mint te így nem cél a 20 és 50ezer óra élettartam, Egy kerámia ellenálláson keresztül kapják a 12voltos feszültséget (5w veszteség van így egy 1db reflektoron)..tudom dc-dc konverterrel kellett volna... vezetékelés kiépítése hátra sorkapoccsal, epoxi gyantával lezártam a vezetékeknél. Majd az egész kapott egy plexi burkolatot, amikbe menetet fúrtam és összecsavaroztam őket, majd vékonyan tetszés szerűen vízhatlan ragasztóval körbe menni rajtuk. És a végén hogy ne 270fokban szórja a fényt, 4 oldalt leragaszottam olyan fóliával, aminek a ragadós felülete olyan mint egy tükörfólia.
Tapasztalat: meleg fényű ledeket használtam, de a semleges jobb az ilyen célra. 10perc üzemeltetés után az alu kézzel még éppen tapintható. saccra 50-55 fok körül lehet, ezért vastagabb alu szelvény használj, vagy hosszabbat.
Majd a fényerőről: A két darab egyszerre egy nagyszobában nappali fényviszonyt teremt.
Jó barkácsolást!
(#) Petyaa válasza lev009 hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /
 
Először húzd le a hibás magnót az áramkörről, biztosítékokat ellenőrizd, szükség esetén ha hengeres beállítani és újra próbálni. Próbáld ki a ledet magában akkura kötve hogy működik e megfelelően.
(#) lev009 hozzászólása Ápr 10, 2015 /
 
a magnó jó, sőt a led is...ki lett próbálva másik aksival...az a bajom hogy nem tudom melyik biztosítékról mennek ezek
(#) proli007 válasza lev009 hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
Hello! Nyilván amelyik meg van szakadva. (Elején látszik) De hátha ez segít..
(#) balintpataki hozzászólása Ápr 11, 2015 / 1
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni Tőletek. Van egy led hátsó lámpám az autóban. Csatoltam egy képet róla.
Viszont az vele a probléma, hogy a benne léevő kis fekete doboz elromlott. Megoldható-e, hogy a benne rejlő 9 db helyzetjelző ledet és a 12 db fék ledet valahogy működésre bírjam? Annyit tudok a lápáról hogy benne 4 lábú piros színű telux vagy super flux led van, melyeket kicserélnék új super flux ledekre Az új ledek tulajdonságai: Max. áram: 30mA, nyitó feszültség: 1.9 - 2.1V.

Sajnos nem vagyok jártas ebben a témában. Kell ehhez valami feszültség stabilizálást csinálni, vagy kössem őket sorba a megfelelő ellenállással (14,4V tápfeszültséggel kalkulálva)?

A választ köszönöm előre is!
(#) Petyaa hozzászólása Ápr 15, 2015 /
 
Gondolom a fekete dobozban lévő elektronika hermetikusan levolt/van zárva. Ha kicseréled a benne lévő ledeket, ellenállást erre mindeképpen figyelj oda. Szerintem nyugodtan szereld be a ledeket amiket kinéztél, de előtte próbáld ki hogyan világít mielőtt beleszereled, járó motor mellett. Igyekezz a ledeket helyileg úgy kicserélni, szög stb ahogyan az gyárilag is volt.
(#) Petyaa hozzászólása Ápr 15, 2015 /
 
Ellenállások helyett ha van benne egy kis hely jobb lenne ezt használni:
áramgenerátor
(#) Mattgun hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Sziasztok!

A segitsegeteket szeretnem kerni programozhato autos hatso lampa epitesben! ******** vagyok a temaban igy elsosorban a turelmes emberekhez fordulok.
Amit szeretnek megvalositani:

https://www.youtube.com/watch?v=YMZUKWtS4kQ

https://www.youtube.com/watch?v=4EfsPo5fG2s

Szeretnem ha betoltene a gyari funkcioit illetve egy kapcsoloval vegig tudnam futtatni a megirt programot.
Mivel annyit tudok a ledekrol hogy kell hozza + es - jah es hogy vilagit... igy minden ehhez kapcsolodo forras erdekelne. Tudom igy az electronika teljes ismerete hianyaban nagyon sok tanulni valom van, de valahol el kell kezdeni...

Elore is koszonom a segitsegeteket!
Udv: Mate
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) kowi hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Szia! Ilyen topic van már egy pár ami ledes világításokkal foglalkozik. Másrészt ennek mi a haszna a 30000Ft csekken kívül amit a rendőr állít ki érte?
(#) zoszka válasza Mattgun hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
A KPM vizsgát se felejtsük el a büntetésen kívül...
(#) Mattgun válasza kowi hozzászólására (») Máj 10, 2015 / 1
 
En nem elek Magyarorszagon szoval itt nallunk ez legalis! Persze nem a kozuti forgalomban torteno hasznalata.... es hogy ennek mi az ertelme? az eg egy adta vilagon semmi epp ugy ahogy sok mas dolognak.. de nekem ez tetszik es szeretnek osszerakni egy ilyet.
(#) Bakman válasza Mattgun hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Idézet:
„************ vagyok a temaban igy elsosorban a turelmes emberekhez fordulok.”
Az ilyen lámák építése szélesebb körű elektronikai ismeretket igényel, legalábbis akkor, ha meg is szeretnéd érteni, hogyan működik. Ezt türelmesen kb. két év alatt lehet elmagyarázni. Szerintem vegyél egyet készen, neked jóval kevesebbe kerülne.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Mattgun válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2015 /
 
Igen az lenne a legegyszerubb megoldas de sajna nem gyartanak ilyet... vagyis usa-ba illetve thaifoldon divat inkabb ezert itt europaban nem elerheto... ezert gondoltam kerul amibe kerul megprobalom legyartani... esetleg ha keszen lehet kapni microvezerloket ami mar kesz es magat csak a led panelt megepiteni es csak bekotogetni (ez meg menne nekem ugy erzem) az ugy szerintem egy elhetobb megoldas lenne szamomra...
(#) Mattgun hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Bevasaroltam ledekbol gyakorlas keppen. Gondoltam keszitek egy led matrix-ot...

amit vettem: 5mm-es 3v-os ledek milyen ellenallast kellene hozza raknom?
illetve "Arduino uno" vezerlot... (vagy mit)
http://www.ebay.co.uk/itm/Arduino-UNO-R3-Compatible-ATMEGA328-Devel...8a1678

ahogy nezegettem rolla kepeket, leirasokat, projecteket egymagaban tud vezerelni 8x8-as matrix-ot na most az en elgondolasom szerint akkor igy en tudnek vele vezereltetni 8x8x(5x5)-os ledkockakat! (remelem nem baromsag amit irok)
Na most ez a microvezerlo tudja tarolni a programot? Kerdeses hogy ismeri egyaltalan valaki?

Ugyse adom fel!
(#) Massawa válasza Mattgun hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Rajtad kivül igen sokan ismerik azt az R3-s modult. Az joval többet tud, mint amit kell, de a te kezedben, ahogy már irták, nem valo semmire. Te nem uszhatod meg ama több évet, ami a tanuláshoz kell, föleg nem arrol a szintröl, ahonnan indulnod kell.(még azt sem tudod, hogy kell-e ellenállás a LEDhez vagy sem).
Fogadd meg a jo tanácsot és vedd meg készen az ebay-röl, különben szenvedés lesz az egész ügy.
(#) szudan hozzászólása Máj 12, 2015 /
 
Sziasztok!
Problémám a következő, ismerősöm vett egy új kocsit, és kicserélte az utastér világításnak az izzóit, szofita led izzókká. Problémája az hogy, a ledek nem alszanak el teljesen hanem halványan még világítanak.

Sajnos nem tudtam kiméregetni a feszültségeket de gondolom a vezérlő rajta hagy kb 4-5V-ot az izzókon kikapcsolt állapotba is. Ismerősömtől rákérdeztem és elmondta hogy nincs halványulás, csak ajtó becsukása után pár másodpercig még világít a lámpa azután egyből elalszik.

Tehát egy nagyon egyszerű kapcsolásra lenne szükségem, hogy ha a ledek megkapják a 12Vot akkor világítanak ha pedig lecsökken a feszültség 6V-ra akkor kialszanak.

5 db ledes izzóról beszélünk, sztem összesen max 6-7Watt-ot ehetnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) atiotezer válasza szudan hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Párhuzamosan kell a LED-el egy 4.7K/0.5W-os ellenállás.
(#) szudan válasza atiotezer hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Elsőre nekem is egy ellenállás jutott eszembe. de a 4.7K nak nem túl kicsi a fogyasztása?Nem világít továbbra is majd a lámpa? Az nem lenne jobb ha FET-ről hajtanám a ledeket?
Következő: »»   18 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem