Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Realtime GPS nyomkövető
Témaindító: cmdnetwizard, idő: Okt 3, 2016
Témakörök:
Sziasztok!
Egy ideje már bújom a fórumot, a Guglit, de nem sikerült konkrét megoldást/ötletet/javaslatot találnom a problémámra. Munkahelyemen felvetődött a kérdés, hogy megvalósítható-e a céges autóinknak élő nyomon követése? Természetesen naivan rávágtam, hogy "Igen!", és csak utána gondoltam bele, hogy lehet, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. Első körben a lusták megoldásával próbálkoztam, kerestem olyan cégeket, akik ezzel foglalkoznak, hátha van már rá kész megoldás. Van, csak nem olyan, amilyen nekünk kellene, ugyanis mindegyik cég a saját szervereire küldi fel az adatot, amit érthető okokból a vezetőség nem szeretne. Következő megoldásként az Aliexpress-t kutattam fel, hátha a kínaiak csináltak már rá valami megoldást. Csináltak, de ugyan az a probléma, mint az elsőnél. Végül oda jutottam, hogy miért ne építeném meg magam? Ezért vagyok most itt. Ugyan korábban csináltam már mikroprocis kütyüket, de most elértem arra a szintre, hogy túlnőtt a feladat engem, és megakadtam. Odáig eljutottam, hogy megvan a koncepció, ki van dolgozva a szerveroldal, az adatok grafikus megjelenítése, és már csak az az egy problémám van, hogy szükségem van egy olyan eszközre, ami a befogott-feldolgozott GPS pozíciót tömbösítve elküldi a saját szerverünknek, ami továbbá feldolgozza magának az adatokat, és megjeleníti a diszpécsereinknek. Amiben konkrétan elakadtam, az az, hogy nem igazán találtam olyan eszközt (vagy megoldást), amivel ezt meg tudom valósítani. Arra gondoltam, hogy egy GPS modult felkötök egy PIC32-re, amit meg felkötök egy GSM modemre, ami a mobilinternetért felelős. Ez elméletben szépen hangzott... Sajnos, mivel nem vagyok jártas ezekben a megoldásokban, ezért nem is tudom, hogy milyen modulokat válasszak/vegyek ehhez, illetve hogyan bírjam működésre. És ez az, amiben a segítségeteket szeretném kérni Előre is köszönöm a figyelmet
Ehhez mit szólsz?
Ezért nem kellett volna új topikot nyitnod. Én is mondom, nézd csak:
A fórum keresője Egyébként ez egy üzletág, szinte az összes kamion ilyen rendszerrel van ellátva, céges autók követését gondolom nem fusi módszerrel akarod megoldani, mikor akár szolgáltatásként is igénybe vehető.
Ilyen kell minden autóba, és egy szerveren összegyűjteni az adatokat amit küld. Legegyszerűbb megoldás szerintem.
Gafly:
Pont ilyenre gondoltam, és kiindulási alapnak tökéletes pucuka: Már kerestem, de nem találtam konkrét nyomvonalat, amin elindulhatok (Megmondom őszintén, ebben kivételesen felületes voltam) cupika97: Ha jól értelmeztem, ez SMS-eket küld telefonhívásra. Ami valljuk be őszintén, hogy kicsit drága mulatság 15-30 másodpercenként ezt elintézni
GPRS-en küldi.
Idézet: „Ha jól értelmeztem, ez SMS-eket küld telefonhívásra” Jól értelmezed, de nem érted. Telefonhívásra Magyarán, ráhívsz, és küld egy válasz SMS -t, koordinátákkal, hogy épp akkor hol van. Egyébként a legolcsóbb megoldás, ha nem szükséges állandóan, és folyamatosan figyelemmel kísérni a mozgást. (mondjuk térképen) Az adatroaming amúgy sem olcsó dolog, bár nem sok adat megy, de állandóan.. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Még csak annyit, hogy ha komolyan akarod(játok) csinálni, akkor ennek tisztességes informatikai hátteret kell készíteni, (térképkezelés, rögzítés, visszakereshetőség stb.) ami komoly feladat.
Gépjármű biztonsággal foglalkozó cégek körül keresgess. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Ezek nagy része már rendelkezésünkre áll.
Erre a projektre van majdnem egy teljes szerverkapacitásunk, A térképes megjelenítés, visszakeresés már megvan, mert eddig androidos telefonokat használtunk egy saját programmal. Tulajdonképpen ezt az android appot kellene most lecserélni, mert a telefon az ember pozícióját adja meg, nem pedig az autóét.
Semmi gond, de akkor az "app" .ot is nektek kell megírni a GPS / GSM modulra. (bár ezt már többen megírták, csak nyilván rendszerben árulják) Dehát rajta.
Nekem úgy van beállítva hogy fél percente küldi az infót, 3€ - 900ft hónaponta 100 mega net, de a feltöltést nem számolja.
Ez érdekesen hangzik...
Kicsit kifejtenéd bővebben?
Sajnos ez Szlovákiában értetődő. O2 szolgáltató, legkissebb internet előfizetés. Érdekes módon csak a letöltést számolja, a feltöltést nem. De hogyha elhasználnám a 100 megát, akkor is fog menni az internet csak lecsökkentik a sebességet fel 16/ le 8 kbps-re. De az adat elküldésére ez is elég - bőven. Magyarországon sajnos nem tudom hogy műkodik az internet előfizetés.
Mármint esetünkben az a része lenne érdekes, hogy milyen módszerrel és mit küldesz?
Idézet: „Tulajdonképpen ezt az android appot kellene most lecserélni, mert a telefon az ember pozícióját adja meg, nem pedig az autóét.” Minden kamionnak kell egy saját telefon és kész, egy mezei telo 10000 alatt van, gps-el, feltöltőkártyás mobilnettel, repülőgép üzemmódban, vagy akkor most ezt nem értem, bocs.
A megoldás a Gafly által linken látszik. A mobil oldalon a GPS vevő, és a GSM adapter között van egy MCU. Annak kell a GPS vevőtől kapott adatokat soros adatátvitelre alkalmassá tennie, és a GSM modult a soros portján vezérelni (AT parancsokkal). Hogy melyik átviteli megoldást milyen esetben akarod használni, azt az MCU programjában "appjában" tudod elintézni.
Ezt a másik oldalon egy másik GSM modul kitolja magából, amit a soros portján a számítógépbe (szerverbe) küldesz. Választhatsz GPRS adatátvitelt, (CSD -t nem, mert ma már nemigen használják) vagy SMS levelezéseket. Nagyjából ez a rendszer technika, a többi programozás.
Jelenleg erre az oldalra küldi az infót. Bővebben: Link Sok GPS trackert be lehet rajta állitani, szintúgy Android-os telókat is.
Egyik kedves fórumtársunk írt nekem privátban, hogy ő is ilyen projekten dolgozik, csak neki a szerveroldallal van problémája. Valószínűleg közösen megcsináljuk a projektet, de ennek ellenére én folyamatosan szeretném nektek megírni, hogy hogy áll a projekt
A srác egy SIM900-as GSM modult választott, egy L50-es GPS modullal, és egy PIC18F24 chippel. Ha összejön a dolog, és a srác is belemegy, akkor valószínűleg egy cikket is írok belőle. Ettől függetlenül, ha valakinek volna még ötlete/hozzászólása, akkor nyugodtan ossza meg velünk
Biztos hogy szükséged van realtime-online megfigyelésre..?
- ha nem, akkor egyszerű gps logger rögzítheti a kocsi pozícióját pár percenként és azt naponta / hetente kiolvassa valaki, ami ugyanúgy térképen (googleearth-on) megnézhető. Hátránya hogy ha mindenestől (sofőröstül) ellopják a kocsit akkor nem fogod megtudni hogy ez mikor és hol történt.. - ha szükséges a realtime, akkor ezt profi cég megoldása legyen (ne házi kókány) - szerintem. Ez mindenkinek megfelel, kizárt dolog hogy pont nektek nem. (talán csak akkor kivétel ha a hadügynek vagy a TEK/CIA-nek dolgozol) A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Basszus, ne fedd már fel az álcám
Amúgy realtime kell, de nem találtam olyan profi céget, ami a mi szervereinkre küldené az adatokat, mindenki a sajátját akarja használni. Meg a profi cégben nincs kihívás. Valamint ez a rendszer tovább lesz fejlesztve, ahol előny az, ha saját szerveren van az adat, és onnan úgy olvasom ki, ahogyan én akarom A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Javaslom vegyétek meg valamelyik telefontársaságot (pl a Telekom-ot) hogy ne kelljen vadidegen cégen átküldeni a gprs adatokat, vagy építsetek új tornyokat szerte az országban.
Vagy csináljatok úgy mint a többi ezernyi cég..: megbíztok a telefon- és tárhely-szolgáltatókban. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
A SIM900 at és a L50-et gondoljátok át.
Sim 900 kifutó típus, de van helyette más, bár nem kompatibilis a lábkiosztása, az L50 pedig nem tudja a GNSS-t. Helyette van az L86. Nem drágább.
És a SIM900 helyett tudnál ajánlani más modellt?
Ha quectelben gondolkozol, akkor M66,
Ha SIM-ben, akkor 800C
Autóba a TK103B vagy valamelyik klónja megfelel, simán lehet saját szerverre is állítani, TCP vagy UDP is beállítható rajta, automatán is küldi GPRS-en, hívásra SMS-ben, ill. SMS-ben programozható is.
GPRS-en is lehet neki küldeni utasításokat, pl. a relé aktiválást, vagy akár a mikrofonján be lehet hallgatni az utastérbe.
Pontosan. Ez a bővitett verziója a TK102 nek, ami sokkal jobb. Relére rá lehet kötni a gyújtást, és akkor be sem indítja a kocsit.
Így van, a TK103B autóba szánt változat, de ebben is van egy kis akksi, szóval ha lekötik az indítóaksit, vagy elvágják a kábelt, akkor is ad még.
SIM kártyának én Lidl bluemobile-ost használok, telekom hálózaton megy, feltöltős, évente 3000-el eljár, és amit nem reklámoznak, van havi 15MB net benne, ez bőven elég a követőnek.
Nos akkor ti megússzátok 10€ ból, amit én 36€ ból.
Sziasztok!
Egy Quectel L76 GNSS, illetve egy Quectel M66 GSM modullal készítek egy nyomkövetőt. Szeretném a GNSS adatokat elküldeni egy szerverre ahová számítógépről böngészőből, vagy akár mobiltelefonról egy Androidos alkalmazásból lehetne bejelentkezni és megnézni térképen megjelenítve a loggolt adatokat. Lehetne szűrni naptár szerint és akár olyan is jó lenne ha GNSS koordinátákon felül egyéb adatokat is kezelne, például sebesség vagy egy I/O bemenet állapota (pl. egy autóban a gyújtás). A legjobban annak örülnék ha ez a szerver a saját weboldalam kiszolgálóján lenne de ehhez nem ragaszkodom, csak akkor ingyenes legyen. Találtam is ilyesmi oldalakat (például ez: Bővebben: Link), de azt nem értem hogy hogyan és milyen formátumban kell nekem elküldenem az adatokat a PIC-től a szervernek.
Ilyesmi formátum kell ha minden igaz:
Itt találtam: Bővebben: Link. |
Bejelentkezés
Hirdetés |