Fórum témák
» Több friss téma |
Én nem játszanék ekkora árammal, ez az én véleményem. Minden, ami 10A fölött van, speciális szerelést igényel, a meghajtásról, vezérlésről nem is beszélve. Én játszadozok max. 20A-rel, és elég sok gondot okoz.
Valószínűleg egyszerűbb lenne javítani, mint az egészet újra feltalálni.
Sziasztok!
FET-ek vezérlésével kapcsolatban szeretnék kérni egy kis segítséget. Pontosabban egy H-híd FET-jeinek a meghajtását szeretném megoldani úgy, hogy ne nyissanak egymásba. Vagyis időben gyorsabb legyen a kikapcsolás mint a bekapcsolási idő. Kaptam már jó tippeket másik topikban, de még mindig nem teljesen tiszta a dolog. Előre is köszönöm a segítséget!
Nem tudom, milyen motorról, mekkora tápfeszültségről van szó, de 12V 50-100A-re tudsz venni modellautókban használatos ESC-t (szabályzót), alig pár ezer Ft-ért (aki modellez, annál ezek a szabályzók csak a helyet foglalják). Egy vezetéken tudod a H-hidat vezérelni, szabvány szervó jellel.
A táp 12V az áram 4-6A de lehet csak 3A, a freki max. 170Hz. Nem ismerem a szabályzót amit mondasz, de utána nézek köszi. Bár ettől függetlenül szeretnék valami konkrét megoldást mert meg is akarom érteni a működését.
Egy vezetékkel hogy lehet vezérelni egy H-hídat, mikor az egyik oldalon magas szint kell a másikon meg alacsony? (egy időben)
A frekit nem te mondod meg a kefés szabályzónál. Ha érdekel a téma, nézz utána, hogyan kell egy szervót meghajtani.
Bővebben: Link 9-10$. Ennyi pénzért, 4A-re már komplett H-hidat kapsz. A szabályzó is komplett H-híd, de ott te csak utasítasz, hogy mennyire és melyik irányba forogjon a motor, a többit elvégzi a szabályzó. H-hídnál neked kell ügyelned a kitöltési tényezőre, a forgásirányra, plusz a sima H-híddal tudsz fékezni is, akár folyamatosan is, míg a gyári szabályzónál kicsit máshogy működnek a dolgok (forgás irány váltásnál automatikusan fékez, majd ha megállt a motor, akkor gyorsít. A sima H-hidat jobban az igényeidre tudod szabni. Ha nagy áram kell (10A felett), akkor lehet érdemes gyári szabályzót használni, feladata válogatja. Bővebben: Link Ez inkább magasabb feszültségre készült, ezért nagy rajta a maradék feszültség, de ha ez nem gond, akkor a problémád meg van oldva. Nézelődj kicsit Ebay-en, aztán ha akarod, meg tudod vásárolni az IC-t helyben, vagy kicsit drágábban vateráról, stb. Ha megérteni akarod a működését, akkor ez a feladat rád vár, sok YT videó van fent. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2020
Ezek tök jók amiket írtál, köszi, de én szeretném megtanulni is a vezérlés működését.
Szia!
Érdemi válaszhoz több információt kellene adnod. Milyen fetekből szeretnéd a félhidakat felépíteni? A vezérlést milyen elektronika adja, mikrovezérlő vagy valamilyen pwm IC? Milyen fet-meghajtást tervezel? Ha mikrovezérlőt használsz, azzal beállítható általában valamennyi dead-time, azaz szünetidő. Ha valamilyen hardveres megoldást használsz, akkor vagy neked kell logikai árakörökkel biztosítani a szünetidőt, vagy csak egyszerűen a be- és kikapcsolási idő beállításával érheted el, hogy ne nyissanak egymásba.
Az se biztos, hogy sima DC motorról van szó...
Szerintem is ilyesmiben sántikál..
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
Szia!
Ez egy saját tervezésű kis (EC) villanymotor lesz. A forgórész állandómágnesekből lesz felépítve, körülötte meg a tekercsek lesznek (12db) amiknek kell majd az áram irányát váltogatni. Nem fékezés és a motor irányváltása a cél, hanem a mágneses erőtér változtatása ami folyamatosan hajtani fogja a forgórészt. Elég bonyolult a felépítése, ezt nem is tudnám most itt részletesen taglalni. Már majdnem minden ki van dolgozva, de itt a FET-eknél elakadtam. Bipoláris tranzisztorokkal már terveztem egy vezérlést, de szeretném FET-ekre cserélni. IRF530-ra gondoltam de nem tudom van-e komplementer párja. A vezérlést valami hardveres módon szeretném megoldani. Nincs mikrovezérlő sem pwm. A jelet egy optokapu adja majd. A jelfeldolgozással nincs is baj "elvileg" minden jó lesz, csak a FET-ek maghajtásával. Ha erre tudna valaki egy példa rajzot adni egy kis magyarázattal, azt biztos megérteném és nagyon megköszönném. Amúgy hasonló mint amit proli007 belinkelt, csak nincs arduino, és nem Hall szenzorok adják a jelet.
Ez valami örökmozgó energiagép akar lenni?
Nem . Egy sima ec motor lenne. Még pwm sem kell "egyenlőre". A sebességszabályozáshoz majd valami frekvenciaváltót csinálok, ezzel sincs gond de egyenlőre csak kísérletezek.
Viszont a FET-ek vezérlését meg kell oldani.
Magyarul kefe nélküli egyenáramú motor: Bővebben: Link.
Ha ezzel kezdted volna akkor BLDC driver is létezik......
Nem én kezdtem, hanem a kérdező, én csak megfejtettem a motort.
Bocs ne vettem észre, hogy te irtad.
Azért az elég szomoru, ha valaki ilyen motor épitésébe fog és még azt sem tudja hogy mi a konstrukcio neve. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2020
Egy optokapun átjövő jel neked nem fogja elkészíteni a 12, egymástól megfelelő fázisban eltolt FET meghajtó jelet elkészíteni (ami 24FET-et hajt meg, megfelelő késleltetésekkel, stb). Neked egy komoly uC-es vezérlés kell (kellene).
Csak találgatunk. Próbálunk segíteni, aztán kiderül, hogy nem is az a feladat, amire csak sejtetni engedsz minket infó hiányában... Ez nem túl jó érzés. Elmegy az ember kedve a segítéstől. Először csak H-híd kell, most meg kiderül, hogy egy komplett, 12csatornás valami spéci motorról van szó. Ha csak a h-híd a probléma, akkor vegyél 12db H-híd vezérlőt. Ha felépíted komparátorokból, sokkal nagyobb lesz (millió hibalehetőséggel).
Igen, kefe nélküli motor kadarist. Ezért kell a vezérlés (H-híd) hogy a meghajtó tekercsek mágneses polaritását váltogatni tudjam. A BLDC driver szerintem nem lenne jó mert ha jól tudom azokat 3 fázisú motorokhoz tervezték, de javítsatok ki ha nincs igazam.
Meg ez amúgy is elég speckó felépítésű. 6 mágnes felváltott polaritással és 12 meghajtó tekercs. A fordulat függvényében 2db optokapu adja a jelet ami megy a maga útján és a megfelelő időben forgatja a tekercsek áramát. Csak azért kell 2db optokapu mert a tekercseket úgy tudom összekötni, 2x6db van egy áramkörön, vagyis 2x kell megcsinálnom a vezérlést, de ez már lényegtelen.
Az optokapu jelével és a fázistolással nincs gond, azt már megcsináltam. 30°-os a fázistolás és nem kell 12db FET, ezeket már mind megterveztem ezzel semmi gond.
Tudom hogy valami PIC-es megoldás kellene, de még csak most tanulom a PIC programozást, és egyenlőre szeretném megérteni a FET vezérlés lényegét is. Azt már értem hogy a FET kikapcsolási idejét meg kell növelni, csak még azt nem értem hogy hogyan. Persze úgy, hogy az n és p FET-ek Gate-jei össze vannak kötve.
A kikapcsolás idejét nem megnövelni szeretném, hanem gyorsítani. Bocsánat rosszul írtam.
Ha nem lehet összekötni a FET-ek gate-jeit akkor hogy oldjam meg hogy egy impulzussal lezárjam az egyiket, a másikat pedig bekapcsoljam? De ne haragudj, és ne érts félre, nem infóhiányosan kérdeztem csak éppen annyit kérdeztem amiben elakadtam és szeretném ha segítenétek, mivel "gondolom" hogy komoly szakemberek vagytok.
Ez inkább egy bonyolultabb léptetö motorra emlékeztet. Valoban nem tudom mi lehet ebben egyenáramu, de ez most nem lényeges. Gondolom hogy a 12 tekercs valojában 6 pár ( a szembelevö tekercsek áltaĺban egyszerre müködnek ellenkezö polaritással. Azaz neked 6 bites hajtás kell ( hat vagy 7 vezetékes attol függ hogyan kötöd be.). Erre is van egy csomo kész meg félkész megoldás - nem kell okvetlenül ujra feltalálni a kereket.
Szoval ird fel ( rajzold fel) hogyan képzeled a hajtást az optokapu vagy a hall szenzor nem annyira érdekel. Biztos lesz többötlet is, de eddig amit produkáltál az inkább összekeverte az olvasot.
Ha csak 2 áramkör van érzékelő nélkül, akkor bipoláris léptetőmotor vezérlő?
Nem vagyok komoly szakember. A két gate-et külön kell meghajtanod. Egyszerre nem fog menni.
Hát akkor elnézést kérek mindenkitől, nem akartam összekeverni senkit de csak azért írtam le a hozzávalókat, mert kérdeztétek. Amúgy teljesen jól látod. Nem akartam leírni mindent, mert nem láttam szükségesnek, de akkor leírom röviden a működését.
Az állórészen 12db tekercse van, a forgórészen 6db neodímium fordított polaritással. A mágnesek 60°-al vannak eltolva egymáshoz képest, a tekercsek 30°-al. Ahogy írtad, a szembelévő tekercsek össze vannak kötve mintha egy széthúzott szolenoid lenne és egy árammal fordított polaritás jön létre a két tekercsen. A mágneses fluxus váltogatásának a rendszerét most tényleg nehéz lenne leírni mert egy kicsit összetettebb mint egy átlag motornál. A lényeg hogy 120°-onként 3db tekercs pár össze van kötve ahogy az előbb leírtam, vagyis sorosan. Ezek pedig párhuzamosan. Így ha tekercsenként 1A árammal számolok akkor elég 3A 6 helyett (ha külön vezérelném mindegyiket). Na ezt kell megcsinálnom 2x. A fázistolást az optokapu helyzetével tudom elérni amit egyszerűen 30°-al odébb rakok a másiktól. A jelet egy inverter után egy JK tárolóval megfelezem mert nekem csak minden 2. lefutó él kell, de itt már tényleg bonyolódik a dolog, ehhez sokkal több idő kellene hogy mindent részletesen el tudjak magyarázni. Ha a FET-ek vezérlésével kapcsolatban tudsz valami doksit amit tanulmányozhatok, nekem az is jó.
Bipoláris tranzisztorokkal már összeraktam egy elképzelést, de aztán elvetettem a nagy áramfogyasztás miatt, ezért szeretnék FET-es vezérlést, csak sajna még nem nagyon ismerem ezt a témát. A suliban meg elég keveset tanultunk a FET-ekről. Ott inkább a bipoláris tranzisztorokkal foglalkoztunk, amivel még össze is hoznám, csak most nem ez a lényeg .
Igen, ezt már értem. Akkor ebben tudsz segíteni hogy ezt hogyan csináljam?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |