Fórum témák
» Több friss téma |
Helló! Megmértem enyémen, 2k állásban 1V 20k:0.5V 200k:0.42V van.
üdv mindenki!szert tettem egy leharcolt Metex/Voltcraft M4650B-re,működget,de az áramfelvétele 36-38mA-én ezt rengetegnek tartom-valaki segítene rámérve a sajátjára?előre is kösz.
Szia!
Épp most kellett cserélnem az elemet, megmértem. 5 - 5,3 mA az áramfelvétele. Az enyém még a sok-sok éves eredeti Metex M4650CR.
Nekem egy METEX 4650B műszerem van, azt hiszem, vagy 15-20 éve vettem itt az egyik házban lakó fazontól - potom 3 ezer forintért. Annyit nekem bőven megért, persze később megnéztem egy boltban - ott akkoriban valami 16 ezerbe volt.
A lényeg - talán egyszer kellett javíttatnom, mivel a mérés nem volt megbízható egyes tárcsa-állásokban. Akkoriban valahol az Etele 59-61-ben valami MTA-KKSZ Műszer és Méréstechnikai Intézetben javították meg - 5 ezer forintért. Később rájöttem - amikor már szét is mertem szedni (nem csak elemcseréhez) - valójában meg tudnám azt én is javítani. A körtárcsás üzemmód-választó (Yaxley) érintkezőit kell alaposan letakarítani, mert bizonyos idő után "KH"-s lesz a szabad levegőn. Be-mattul a felülete, és "oxidos" lesz az összes réz-érintkezős alkatrésze. Finom autós polírozó dörzspapírral lekezelhető, majd tiszta orvosi benzinnel pormentesre mosható. Akinek netán akadna otthon Ruwido elnevezésű potméter-, és kontaktus-javító krémje, az akár be is kenheti vele vékonyan. (nekem jó darabig volt olyanom, de aztán sajna elfogyott) (miután megszűnt a sashalmi EMG gyár!)
Hi!
Ha van trazisztor mérő csatlakozója, akkor egy másik műszerrel mérjél feszültséget a GND mérőhüvely és a tranzisztor csatlakozó pontokon. Egyiken közel 3 V feszt kell mérned. Ha ez nincs meg akkor ICL csere, mert nálam is egy javításoson ez a hiba, az áramfelvétel szintén hasonló. Üdv. M.
Lehet különbség a forgótárcsás Metex-ek között, de amiket én eddig láttam szétszedve, azokban kivétel nélkül aranyozott volt a körtárcsás érintkezők mindegyike. Ha nálad is ilyen, akkor a korrózió ezt nem szokta kikezdeni.
Sokkal inkább az szokott a baj lenni, hogy a rajta sikló érintkező (ez is aranyozott) nem kellő erővel szorul oda, és/vagy a használat során porosodik a sávok felülete. Én sűrített levegővel szoktam kifújkálni, picit hajlítok az érintkezőn (nem lehet túl erős sem, mert akkor kikoptatja az érintkező felületet), és a könnyebb siklás érdekében minimális mennyiségű szilikon zsírral bekenem a panelt.
Én a gyakorlatban sose elemeztem azt, hogy említett érintkező arany-e, vagy csak simán réz.
Pucolás után viszont egyből jó lett! Ha persze - ha már egyszer szét van szedve, naná hogy kissé megemelem az említett rugókat.
kérdésem nem is remélt aktivitást váltott ki-köszönöm mindenki válaszát.A lineáris részt(bargraph)
kiszedve az áramfelvétel 3,9mA-re csökkent.Ebben az állapotban a feszültség és árammérés működik az kapacitás nem,az ohmmérésnél 2k és afelett 1,53k ellenállást 'lát'.Jó lenne tudni hogy alul a kijelző melletti HD-08 hibridnek mi lehet a szerepe?Sajnos a digitális rész a kapcs.rajzon csak elnagyolt.Látszik hogy már bűvölték,de füstnek nincs nyoma és a lineáris 'cpu'sincs felrobbanva.
Megsérült a METEX-3830-as műszerem kijelzője,ha esetleg valakinek van elfekvőben egy panelhibás,megvásárolnám.Gondolom az új alkatrész beszerzése reménytelen egy ilyen régi multiméternél.
Találtam ebben a listában S0912D kijelzőt, elvileg ez való bele:
LCD LS-0912D Metex
Ha a lineáris skála áramkörét kiszedem az áramfelvétel 3,9 mA-re csökken.Ebben az állapotban a feszültség és árammérés működik az kapacitás nem,az ohmmérésnél 2k és afelett 1,53k ellenállást 'lát'.Kérdés hogy alul a kijelző melletti HD-08 hibridnek mi lehet a szerepe?Sajnos a lineáris rész a kapcs.rajzon csak elnagyolt.Látszik hogy már bűvölték,de füstnek nincs nyoma és a lineáris 'cpu'sincs felrobbanva.
Kicseréltem az ICL7106 kicsit jobb a helyzet müködik félig meddig ,csupán feszültség mérésnél minden állásnál AC /DC nél is dupla feszültségeket mér ?
Na vajnon mi lehet még ?
7106 cseréje után a tranzisztor foglalathoz közeli VR1 potival 100mV-t kell beállítani a 7106 36.
kivezetésén
Mielőtt eltekerné, a tápfeszültség eloszlást ellenőrizhetné. ( ekkora átfogása a potinak nincs.)
Erre gondoltam ,megfogom nézni!
9V= 5V+4V .A műszer földjéhez képest a + ág 5V a - ág 3-4V Ha valamely műveleti erősítő kiakad, akkor ez az elosztás a túlzott áramfelvétel miatt borul. Így a referencia is. A következő kérdés, nézz végig minden mérést, lehet van egy kiugróan rossz, akkor már van kiindulópont.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
A 7106 nak nem kell minusz fesz ?
De ha jobban nézem talán a bemeneti negativ láb lenne a virtuális föld ? 30 as láb .
Az előbbi kérdéseimet visszavonom , átnéztem az ic adatlapját ,igy minden világos.
Na kérem a 100mV gyönyörü szépen beállitható ,
A virtuális földhöz a plusz telep ágon 3 volt.mérhető a virtuális földhöz a minusz telep ágon minusz 6,5 volt mérhető . Egy 1.5 volt os AA ceruza kb 7 volt ot mutat, a hálózati 230 volt helyett 1200 volt amit mutat. Az ellenállás mérése az ok ! A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
Nekem a + elem és a virtuális test között 5V rémlik. Minden méréshatárban nézd végig, áram, feszültség, kapacitás, tranzisztor... Tudom sok, de mindegyikből a legkisebbet mindenképp.
Hello! Nem jól emlékszel. Ott van az IC belső referenciája, ez 2.4..3.2V. Viszont fel lehet húzni/kötni akár 5V-ra is, nem tilos, mert áramgenerátoros a táplálása.
@CIROKL kikapcsolt állapotban ellenőrizd a DC feszültségmérés méréshatár ellenállásait. Mert gyanús hogy valamelyik alsó tag megnyúlt vagy szakadt. Az IC-t a 200mV-os határban tudod ellenőrizni. Mert akkor közvetlen jut a jel a 7106 bementére.
Köszönöm , megint nézegettem ,méregettem , az ellenállás lánc nincs szakadva nincs megnyúlva egy ellenállás sem, mind végig ellenőriztem egyesével érték szerint mind jót mutat .
Az össz lánc is jó ott sem nincs szakadás , 200mV állásban jó értéket mutat ,az ellenállás mérések tökéletesek ,tranzisztort is jól méri . Lassan feladom ,de még nem , valami szakadásra gondolok de ezt kideriteni érdekes lessz ? Előzmény , anno ha jól emlékszem valami nagyfeszültséget mértem volna de akkor pukkant el s talán 1000volt os határban volt. Most az ICL cseréltem s eddig jutottam . Hoppá az utolsó ellenállás 9Mohm puff azt mérni hirtelen nem is tudom . A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
Megint itt , kimentem a mühelybe mert ott vannak a müszerek .
Szóval amit előzőleg mértem egy kicsit becsapott mert az utolsó ellenállás a rajz szerint 9mohm / ezt véltem leolvasni a rajzról. Na ezt én akár hogyan mértem olyan 1.2mohm ot mértem azt hittem ez jó de nem jó ! Az hogy a 9mohm ból hogyan lett 1,2mohm az rejtély ,egy ellenállás vagy menyúllik vagy szakad hogyan lehetséges ez ? Most összeraktam több ellenállásból a közel 9mohm ot oszt láss csodát jól mér a müszer! Mindenkinek köszönöm a segitséget.
Akkor oké. mert épp akartam írni, hogy a "200mV állásban jó értéket mutat, az ellenállás mérések tökéletesek" ellent mond egymásnak, ha még sem mér jól..
Egyébként számomra "alapszabály", hogy nagyfesz, hálózati feszültséget nem mérünk jó digittel. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
Szevasztok!
Metex 3610D javításhoz kérek segítséget. Váltófeszültséget nem mér. Mit ellenőrizzek először? Kapcsolási rajzom van.
Egyáltalán nem mér vagy csak rosszul ,helytelenül mér?
Valami kontakthiba lehet, mert összeraktam és most jól mér.
Tisztelt fórumozók!
A tepic elején olvastam, hogy hozzászóló is kereste már a METEX M-3850D multiméter magyar nyelvű használati leírását. Ha valakinek meglenne szeretném ha elküldené az email címemre. Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |