Fórum témák
» Több friss téma |
Hozzám került egy Homelab 3 számítógép, ami bekapcsolva csúnyán vibrált és csipogott. Kiderült, hogy az eredeti tápegysége már nem megbízható, így egy régebbi fajta PC tápról hajtom meg a szükséges +5V, -5V és +12V tápbemeneteit. (A modern PC tápban ugyanis nincs -5V kimenet.)
Ezek után szépen elindult, de a kép vízszintesen és függőlegesen is mozog, bár a karakterek nagynehezen kivehetőek. Így programot is tudtam rá írni, ami rendben le is fut. Kicseréltem a gépben található 3 elektrolit kondenzátort újra (és persze a tápban is, de azt még nem teszteltem), de semmi változás. A gép kompozit videó kimeneten keresztül kapcsolódik a TV kompozit videó bemenetére, amivel nincs baj, mivel más gépek képét rendben és stabilan megjeleníti. Próbálom a hardver leírásban szereplő video részből (14-18. oldal) és a kapcsolási rajz (8-9. oldal) alapján megtalálni, hol is lehet a probléma. Sajnos oszcilloszkópom nincs, így egy régi telefonra telepítettem fel az oscilloscope appot, és jack dugón keresztül, próbálok mérni. Ezek alapján a sorszinkron jel (IC-30 11. láb) és a képszinkron (IC-30 3. láb) megvannak. Hogy rendben vannak-e, nem tudom, mert csak annyit látok, hogy a hullámjel kirajzolódik. De gondolom, mivel digitális, jónak kellene lennie. A TV jel modulátorát lekötöttem a videokimenetről (R20 megszakítása), hátha az zavarja be visszafelé, de így sincs változás. A trimmer potmétert a szinteltolóban tekergetem, de nem javít. Van változás, de helyre nem állítja a képet. A bajom igazából az, hogy a a kompozit videó jelet valahogy 3 digitális jelből keveri össze, amelyiknek mindegyike rendbenlévőnek tűnik. De ezek után már csak 3 dióda, két ellenállás és egy tranzisztor van. Ezek pedig nem szoktak idővel romlani. Ráadásul a kép rendben is van, csak úgy tűnik, mintha a szinkronokkal lenne gond. És innentől már kevés a tudásom a továbblépéshez. Van-e bárkinek ötlete, tanácsa, hogy mit kellene mérnem korlátos eszközeimmel, hogyan határolhatnám be a hibát?
Szia!
Több tévékészülékkel is megnézted? Egy videófelvételt mutass a képről, hátha valaki meglát valamilyen árulkodó jelet.
Azt írod, hogy van modulátor is benne. Tegyél egy próbát azon keresztül is, hátha...
Micsoda kaland lehetett ez akkoriban. Le a kalappal előttük! A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
Ha instabil a kép, akkor valoszinü szenved a TVben a képstabilizator és emiatt megy el a szinkron. Jo lenne tudni, higy késik vagy siet a hang.
Valoban meg kell nézni más TV-n is , meg egy jo szkop is kell, mert nem tudjuk milyen az a szépen kinézö szinkronjel. Lehet, hogy NTSC, akkor a talán a TV-n is keresni kell a megfelelö beállitást. Közben megnéztem a rajzot, hogyan kell modositani a bemenetet /levalasztani a szinkronjelet (és invertalni), az a mai keszülékekben nem megy. Neked a bemenet elött kell a szinkronjeleket szabványos formába tenni. Igy kellene a sorszinkronnak kinéznie: A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
Egy régebbi katódsugárcsöves TV-t használok monitornak, azon minden más kompozit kép stabil, csak ez nem.
Próbáltam TV adásként is befogni, de ott sem volt stabil kép. Próbáltam egy lapos TV-vel is, de azon nem volt kompozit bemenet, csak antenna, azon sem jött be. Scope-om sajnos nincs. Csatoltam egy felvételt a képről, remélem, segít.
Nem állítom, hogy mindent értettem abból, amit írtál, de ez egy magyar fejlesztésű gép épp úgy, mint a Primo, és a Primo képe stabilan látszik a kompozit bemeneten keresztül. Továbbá épp most bővítettem ki egy Sinclair Timex TS 1500 típusú gépet kompozit video kimenettel, (csak egy tranzisztor és egy ellenállás), és annak a képe is stabilan látszik.
Szia!
A mellékelt videó alapján szerintem az órajel frekvenciája ami a szinkronjeleket előállítja nem megfelelő. Mindenképp próbálj egy jobb szkópot akár kölcsönbe szerezni így nehéz lesz tovább lépni. A sor és képszinkron frekvenciát meg kéne mérni megfelelő-e! (15625Hz és 50Hz) Üdv: Gábor
Szia!
A színsegédvivőt ki kell vonni a jelalakból a Homlab még monokróm képet adott. Üdv: Gábor
Köszönöm, igyekszem szkópot szerezni, de addig is meg lehet tippelni, hogy mi a legvalószínűbben hibaforrás?
Ahogy láttam, a kvarctól gyakorlatilag csak logikai kapukon keresztül megy a jel, amiktől azt várnám, hogy vagy működnek, vagy nem. De ha minden lépésben csak felez, akkor a forrás frekvencia módosulása adhatná csak a változást. Persze az is lehet, hogy egy forrasztás meghibásodása valószínűbb, és az is okozhatja ezt a hibát. Ez esetben tényleg csak szkóppal fogom tudni megtalálni. Azért addig is reménykedem. Gondolom, egykor ez még működött, és azóta leginkább csak az idő telt el.
Szia!
Első körben az időalap kvarcot nézném meg, abból állít elő minden jelet. Ez egy 8MHz-es kristály. Sajnos a logikai kapuk se örök életűek, de a hibás szinkronú képből az sejthető, hogy elindul a készülék de nem jó a frekvencia. A sor és a képfrekvenciát egy egy monostabil formálja annak az időzítése is elcsúszhatott. Üdv: Gábor A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
Köszönöm a gyors választ. Ebben a gépben egy 12Mhz-es kristály van, de amint látom, ez nem túl drága. Érdemes lehet vennem egyet, és kicserélni? Bár látok kvarc kristályt és kvarc oszcillátort is. Nekem ugye a kristály kell?
Szia!
Elvileg mind a kettő jó de oszcillátor esetén az eredetit ki kell venni. Üdv: Gábor
Ha mindkettő jó, akkor kristályt vennék, mivel az 40 ft, az oszcillátor meg 640. Fura, hogy bármelyik betehető. Csatoltam egy képet, jelenleg ilyen van benne. Ez ugye kristály?
Ez kristály, ami egy oszcillátor frekvenciameghatározó eleme. A tokozott kvarcoszcillátornak tápfeszültség is kell, ezért nem térhetsz el az eredeti felépítéstől.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
Ez megnyugtató. Ezek szerint elrontani sem tudom, mert az oszcillátornak több mint két lába van. Köszönöm!
Nem tudom, azt gondolom, ha a kvarc megy, ( nagy valószínűséggel megy) akkor nem valószínű. Azt a potmétert is körbe nézném, hátha csak kontakthibás, és a jelszint alacsony.
Nyilvan nem a burst a gond, hanem a szinkron jel. ( csak hol talál ilyen gyorsan az ember egy fekete fehér jekalakot).
Amikor kezdtem a szöveget nem még nem tudtam, hogy milyen szerkezetröl van szo, csak utánna olvastam a leirást.
De amugy is kacifantos a dolog, mert a leirás szerint kell egy sync leválaszto, mert a kimenet nem szabványos, azaz valoszinü ugrál a szinkronjel a képtartalomtol függöen, és nem ugy van beillesztve a jelbe ahogy kell. Ezért irták elö, hogy a szinkronjelet invertálni kell. Ez kellene neked megoldani, de nem biztos, hogy a TV-ben hozzáférsz. Ez hiányzik az áramkörböl, és ezt kellene külön megoldani, és helyesen a jelhez keverni. Es stabilan tartani a DC szinteket. Ha lenne szkopod ilyen jelet kellene látnod, mint amit beraktam ( 5. burst nélkül), de valoszinü, a gépböl nem igy jön ki. Az a primitiv 3 ellenállásos keverö ilyet nem tud, mert ott folyton változik a jelben a DC szint a képtartaomtol függöen. Ezért nem tud a TV szinkronizalni. A képen láthatok a szintek is. A sync -0,4V, a fehér szint meg +1 V. A rajzon nem látom a keveröt, de nagyon ugy néz ki, hogy az áramkörben nincs negativ feszültség, igy nem lehet a szinkronjel sem negativ. Ezért nem müködik. Egy szkoppal aránylag egyszerüen meg lehetne oldani. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
A gép leírása szerint közvetlenül köthető tévékészülékre. Van benne RF modulátor is.
A HF modulator a dobozban van, ki tudja, hogy ott hogyan modulálják a vevöt. Lehet, hogy a modulátor invertal ( gyakori eset volt korábban is a profi világban, amikor a digitális átállás volt, sok modulátorral volt gond. A analog jel alapbol invertálva volt kisugározva a digitális nem.).
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2022
Szia!
Alapvetően abból induljunk ki, hogy ez annak idején normál televízión működött. Nem a készülékben van a hiba hanem valami az idők folyamán megváltozott ami miatt most összetörik a kép. Rengeteg home computer ugyan ezen az elven rakta össze a videojelet működtek is. Spectrum Commodor Videoton TV computer Atari és még sorolhatnám. A mai készülékek sokkal érzékenyebbek a szinkronjelek lazaságaira és egyből tiltanak de a leírtak alapján nem ilyen készülékkel próbálja hanem régi TV-vel. Üdv: Gábor
Igen, egy katódsugárcsöves TV-vel, aminek SCART és kompozit bemenete van csak. Használtan szereztem, de nem egy junoszty, annál azért újabb. Amúgy minden más retro gép - amit elértem - jól megy vele kompozit monitorként (Commodore, spectrum, primo, vtc).
A leírás alapján a jelet közvetlenül lehet junoszty tv-re is kötni. Annakidején a Junosztynak ezt a kompozit bemeneti pontját én is használtam monitorbemenetként. A TV-n semmit sem kellett átalakítani. Tehát egyelőre én is azon az állásponton vagyok, hogy ennek a kompozit jelnek közvetlenül mennie kellene a TV-n. Persze a tények makacs dolgok. Egyelőre nem megy. A TV modulátorról meg annyit, hogy az is látszik a képen. Elvileg dobozt ajánlanak hozzá, de nincs dobozban. A kvarc és a potméter közötti részen helyezkedik el. De azon keresztül sem jött jó kép, most meg már ki van iktatva. A kvarckristályról azért annyit még hadd kérdezzek, hogy beszerelésnél fontos a polaritása, vagy mindegy melyik lába melyik helyre kerül?
Hol volt akkoriban televizio amiben volt videobemenet? Az ilyen TV-k akkor jelentek meg amikor megjelent a SCART bemenet.(még a 80-s évek szines televizioin sem volt videobemenet. Orosz „hordozhato“ TV-ket vettünk, mert azokon volt).
Igen a Spektrum meg a videojatékok a 70-s évek végeröl is hasonlo megoldásuak voltak, de ott nem 3 ellenállással keverték a videojelet, és volt bennük egy dioda, ami tartotta a sync szintet (0,4 V). De tul sokat beszélünk valamiröl, amit egy szkoppal pillanatok alatt ki lehetne deriteni.
A Videotonokon előfordult Tuchel csatlakozóval az előlapon.
A 17. oldal második bekezdésében van a keverö áramkör leirása. Ezek szerint mégsem 3 ellenálláson keverik a jelet. Ott kell keresni a hibát.
Olyan, mint egy ellenállás, nincs polaritása a kvarcnak. Ha lenne egy frekvenciamérős digitális oszcilloszkóp a közelben, akkor sok félreértést és információhiányt orvosolhatnánk.
Tudom, hogy oszcilloszkóppal hamar a végére lehetne járni, de nekem sajna nincs.
Próbálok a telefonból fabrikált oscilloszkóppal mérni. A sorszinkron jelet szerettem volna megmérni, de az IC-30 11. lábán a telefonom nem mutat értelmezhető jelet. (Szerintem azért, mert túl rövid ideig tart a minta a telefon számára.) De az IC-30 11. lába egy AND kapu kimenete. Ennek két bemenete a 13. és a 12. láb. Ezeken mérhető jelet találtam, amik számomra pont ugyanolyannak tűnnek. Ennek a képét csatolom is. A méréskor a teljes képernyő 1.22ms-ot tartalmaz, amiből saccra a jel alapfrekvenciája 16393 Hz. Ez nem pont a leírásban megadottz 15625 Hz, de ez még csak a 13-as és 12-es láb. A jelen mintha egy alacsonyabb frekvencia is ülne, ami a kép alapján kb 800Hz körüli. A 12-es láb a COUNTER BUS-ról kapja a jelet (talán a 7. bit? Ezt nem tudtam értelmezni a kapcsolási rajzból). Azt sem tudom, mi ez a counter bus. A 13-as lábra az IC31 5. lábáról jön a jel, amit a leírás is említ mérési pontként, de nem mond hozzá frekvenciát. Azonban a leírásban egy négyszögjel szerepel, az én buta-szkópom azonban a csatolt képet mutatja, ami azért szerintem eltér ettől. Ezek szerint már az IC-30 5. lábán is rossz a jel? Lehet ezek alapján pontosítani a hibalehetőségeket, normális oszcilloszkóp nélkül?
Azt igy nem lehet megmérni. Ahhoz olyan szkop kell ami felismeri a TV jeleket és tud rajuk szinkronizalni.
A sorszinkron jelek 15625 Hz -es viszonylag keskeny impulzus jelek. A telefonod mintavételezési frekvenciája 44 kHz, ami max 2o kHz -es színusz jelekkel tud boldogulni. Nemszínuszus jeleknél ez kb. 10 kHz -nél alacsonyabb frekvenciák esetén esélyes, hogy látsz is valamit.
TV jelek precíz vizsgálatához un két időalapos 10 MHz -nél nagyobb sávszélességű oszcilloszkópra van szükség. Tájékozódáshoz elég az ún TV oszciloszinkroszkóp, de ennek is a sávszélessége 10 MHz, vagy nagyobb. Közönséges szkóp is használható, ha az eltérítés sebessége 0,1 µs -nél nagyobb, és van külső szinkronizálási lehetősége, és a sávszélessége is 10 MHz -nél nagyobb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |