Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Soros port illesztése 3.3V-os 433MHz-es adóhoz
Témaindító: Báddzsó, idő: Máj 18, 2006
Témakörök:
Helósztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehetne a pc sorosportjához illszteni egy 3,3 V-ról működő Telecontrolli RTFQ1 tip. RF adót?
az a 232-es ic már megvan, tehát a jel már ttl szinten van, de azt hogyan lehetne, hogy a logikai 1 az 3,3V legyen? Próbáltam 10k-s potival feszosztással, de nem ment. Most tranyóval gondoltam, hogy megcsinálom, de abból nem lehet baj hogy a bázisra jutó fesz 5v amit meg átenged az 3,3, tehát nem mehet át vhogy a tranyón a 5V a adóba? Kössz!
Helló!
A MAX 3232 ic a megoldás ha jól tudom ez 3V -tól műxik, vagy pedig próbáld meg 2,7V-os zenner diódával, szerintem működnie kellene. itt a max3232 datasheet-je http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/MAX3222-MAX3241.pdf
Ráadásul a max232 és 3232 lábkompatibilis
köszi mindenkinek!, közben találtam egy doksit amin tranyoval van megoldva (nem pont 5vból 3,3v, hanem invertálás) megcsináltam úgy és most jó, csak invertálni kell a jeleket.
ha valakit érdekel itt a doksi: (az utosló lapon van a kapcsolás)
De tényleg az a legegyszerübb ha a max 232-t 3V-ról járatod! Én már csináltam és tők jól bevált.
ezt most nem értem, nekem pont az lenne a lénye, hogy a kimeneti logikai 1 az ne 5V legyen hanem 3,3, mind1, maradok a tranyós megoldásnál (már össze van forrasztva), a 3232 meg lehet jobb lenne, de nekem eleve a sorosportra van rádugva egy csatlakozó amiben benne van a 232 meg a kondik (smd, pont elfér benne) amit gyakran használok.
Akkor félreértettem. Tehát neked csak annyi kell hogy az 5V-ból 3,3-at csinálj amikor logikai 1 van? Mert akkor kösd egy diódával meg egy kis soros ellenálásal a 3,3-as tápra azt a logikai jelet és ez majd nem engedi 3,3 fölé.
Hát ezt nem értem, hogy gondolod. Tehát van a kimenetem a 232 icből ami ha logikai1 akkor az ~5V, ennek 3,3-nak kéne lennie.
Egyszerű ellenállásosztó a megoldás:3,6k sorba a kimenettel, testre 3k-val, közös pont a 3,3V-os bemenetre.
Arra gondolok hogy egy soros ellenálás a jelvezetékre, utána meg egy shottky dióda mondjuk a 3,3V tápfelé. Másik megolsásnak ugyanígy valami soros ellenálás, meg egy 3,3V-os Zener dióda a föld és az ellenálás után párhuzamosan. De az a fesz osztó is jónak tünik.
feszosztó nem jó próbáltam, egy 10k-s potival
Heló! Ha már felvetődött ez a 433MHz-es modul, érdekelne, hogy milyen antennát kell ezekre rákötni.
(rtq1-433,rrq2-433) Elég egy megfelelő hosszú drótdarab? Milyen hosszú? köszi
Ha jól emlékszem, a katalógusadat szerint 17 cm
Az is lehet megoldás, hogy beraksz egy puffer IC-t amit 3.3V-ról üzemeltetsz. Annak a bemenete meg lazán tudja az 5V-ot.
nekem már meg van oldva köszke..
Adam1985: Ezekhez 1/4-ed hullámhosszúságú antenna kell amit ki lehet számolni. Ugye a rádiófrekis jelek fénysebességgel terjednek ami ~300000km/sec ezeknek a frekije:433,92MHz tehát 300000000/433920000/4 méter hosszú antenna kell, azaz ~173mm. sima rézdrót tökéletes. antennával sem lesz jobb. Az adó, vevő lábára közvetlenül kell ráforrasztani. úgy a legjobb.
Helósztok! Köszi az antennaméretet!!
Újabb problémám adódott. A 433Mhz es modulhoz az mc145026 és mc145027 párost szemeltem ki. Úgy vettem ki a dokumentációjukból, hogy 5 bitből álló címet kell megadni az adó és a vevő helyen és ezeknek meg kell egyezniük, hogy a 4 bites adat átmenjen. Meg is csináltam, a címzést 11111-re állítottam az encoderen és a decoderen, viszont a 4 bites adat nemigazán akar átmenni. Alapból 1111-en áll, ha egy 1-et 0-ra állítok az enkóderen, az megtörténik a vevő részben, de pl. már kettő nem lesz nulla. pl.:az 1001 már nem jelenik meg a vevőn, holott az adó részben a 4 bitből már kettő nulla. Meg igazából hol változik a dekóder kimenetén az adat, hol nem. Tehát ha valaki ismeri ezt az áramkört, örömmel fogadok bármilyen felvilágosítást. Köszi
Legjobb választás! Annó én is ezzel dolgoztam.
9 bitet tud kezelni az MC145026/MC145027 ebből 5 bit a cím (amit Te állítasz be és egyezni kell az adó és vevő oldalán is). A maradék négy bit amit az adón beállítasz megjelenik a vevőn. És úgy emlekszem, hogy van még egy jel ami megjelenik a vevő ami az adást jelöli. A címzést szerintem ne csupa 0-ra, vagy 1-re állítsad.
No igen, elvileg meg kéne jelennie a vevőn a 4 új bitnek, ha változtatom az adó oldalon, de nem mindíg történik. Ha igen, akkor is alig néhány kombináció jön létre.
Az lehet probléma, hogy a kapcsolásban a kondenzátorokat, mivel nem volt nekem megfelő értékű, többől raktam össze, hogy kijöjjön a megadott kapacitás? pl az oszcillátorkörben. Kipróbáltam úgy is, hogy a címzés nem csupa 1 vagy 0, Így a dekóder kimenetei meg se nyikkannak. Nem reagál. Vagy erre már csak azt lehet mondani, hogy rosszul lett megépítve? Pedig már jópárszor átnéztem. Persze lehet hogy hibás.
Esetleg vannak jellemző tünetei annak, hogy tönkre van menve az MC145027,MC145026, vagy akár az adó vagy a vevő modul?
Szerintem kezd a boltban. Vegyél megfelelő alkatrészt és lehet jó lesz egyből.
Ez az IC-pár "egyparancsos". Ha egyezik a két oldalon a beállítás, egy kimenete aktív lesz. Ennyi.
Ezzel én úgy kültem 2 különböző parancsot, hogy első gombnyomásra elindult egy monostabil - mindkét oldalon - ennek kimenete mindkét oldalon átállított 1 bemenetet és a második nyomásnál már ez a kód volt a frankó. (egy nyomásra mindig csak zárt).
Nah, találtam adatlapot. Tényleg utal rá, hogy adtot is tud, de még nem láttam úgy alkalmazni.A régebbi autós távnyitókban volt, ott csak egy kimenettet tudott.
Újabb fejlemény.
Kipróbáltam az mc145026-ost és a 27-est úgy, hogy egyszerűen az enkóder kimenetét a dekóderre vezettem, tehát rádiómodulok nélkül. Így prímán működik, bármilyen 4 bites adatot át lehet vinni.(itt mindkettő 5V-ról üzemel) A rádiómodulok rákapcsolásakor azonban meg se nyikkan. Most az mc145026-os 3V-ról megy, a 27-es 5V-ról, mivel ez kell a moduloknak. Ez így jó??? Gondoltam, hogy esetleg a sok próbálgatás közben tönkre is tehettem a modul(oka)t...nem tudom, de egy biztos, ha úgy kötöm be a modulokat, hogy az adót csak ki be kapcsolhassam(semmi kódolás), a vevő érzékeli azaz egy tranzisztorral meghajtott led felvillan. Tehát ez alapján jónak kell lenniük. Van ötletetek a megoldásra?
Kérdésem kicsit a rádiós témába vág.
Melyik a nagyobb térerősség -113 dBm vagy a -51dBm? Szerintem a -51dBm, de nem vagyok bene biztos. Üdv tomee.
Kedves Fórumozók!
Sokat böngésztem ezt a topicot, de igazán konkrét válaszra nem bukkantam. Egyszerűen szeretnék illeszteni egy 3.3V-os ZigBee RF modult a soros portomra. Jelenleg egy RS232-es PIC illesztés van rajta, de ez még mindig csak 5V Tehát amire választ szeretnék találni: Mivel tudnám illeszteni az RF modult egy PIC-hez? Mivel tudnám illeszteni egy másik RF modult a soros porthoz? Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!! (Elég amatőr szinten vagyok, szóval nagyon hálás lennék ha egy kis magyarázatot mellékelne valaki)
Ez szép és jó, de kutakodtam kicsit, és egyre jobban összezavarodtam.
Valaki kérem segítsen! Amiket eddig találtam: Eszerint az oldal szerint, nem kell semmi szintillesztés a pic, és a XBee modul közé. Wireless Communication with XBee Radios Szóval ha hozzákötöm to-to nem fogja a pic 5V-ja lesütni az rf modult? gondolom a sorosport-rf-t megoldom egy MAX232, és egy MAX3232-vel. Válaszotokat előre is köszönöm!
feszosztóról hallottál már? pic 5 voltját leosztod 2 ellenállással 3,3 ra és kész. bocs sietek
Akkor az oldalon feltüntetett közvetlen összekötés nem megoldható?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |