Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   36 / 211
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia

Először azt hittem valami átkötés vagy egyéb hiba van, de nem.
Ha rákötöm a pickit2-t a usb-ra, és elindítom a programot-> 18f-> hibakeresés-> Vpp->tesztelésekor tökéletes 11,8 V körül mérek és akkörüli értéket is ad vissza (result), viszont, ha cancelt nyomok-> usb ki-bedug (nem lépek ki a programból)-> check communication->... vpp teszt, akkor mérek jóval nagyobb értéket (result : 13, 7V).
Szóval, ha kilépek a programból + kihúzom, várok pár percet, és újraindítom, akkor normális minden, ilyenkor, Vpp tesztelésekor a Vdd feszültség is rendben, viszont amikor nagyobb értéket mér olyankor a Vdd leesik 2,4 V környékébe és a Led-ek is haloványabban világítanak.
Nem lehet, hogy az induktivitásba van a hiba? (mivel nem lehetett kapni a listán szereplőt) Amelynek az értéke ugyan 220uH, de 0,5A, a listán pedig 0,155A van. Továbbra sem mertem égetni vele, amíg nem tisztázódik a helyzet, ha esetleg módod van rá, próbáld ki ezt amit előbb írtam, kíváncsi vagyok nálad csinálja-e ezt a fura jelenséget.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia

Ez nekem is feltűnt, én oda egy 100nanos kondit raktam, úgy ahogy a képen van, ugyanis nem mindent bogarásztam ki a kapcsolási rajzból, csak a feteket, elkokat, diódákat, ledeket... amik nem voltak egyértelműen levehetők a 2 fényképről.
Nincs is gondom a Vdd-vel, engem inkább a Vpp problémája érdekel.
üdv
(#) Hp41C válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia!

A PicKit2 programban van egy kalibrációs menüpont, amivel a Vdd és Vpp feszültség értékeket finoman be lehet állítani.Ha ezt a pontot elkezded végrehajtani, akkor be is kell fejezni, mert a kalibrációs értékeket a 18F2550 belső EEPromjába csak akkor írja be. Az lehet a hiba, hogy az alapbeállítást már törölte, de a mérési eredmény alapján számítottat még nem írta be...

Szia
(#) zsoltee0001 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia
a kalibrációt (csak a Vpp értékét lehet állítani) végigcsináltam ismét, és az eredmény ugyanaz.
A pickit2 utáni ICSP kábel az mindegy milyen hosszú? Nálam kb fél méter és sima 4 eres kábel.
üdv
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Nem-nem, nem tévedsz, az tényleg egy kondi és nem annak kell lennie! Tegyél oda 1k-t, pont ahogy írtad és jó lesz! Elnézést ha ez zavart okozott az erőben!
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
A fél méter az sok, de a jelenlegi hiba nem ettől van. Megnézem a leírásod alapján, ha lesz kis időm! A kondit te is cseréld ki 1k-ra, vagy tegyed rá a kondira az 1k-t, nekem is úgy van!
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Megnéztem, nekem nem produkálja, viszont nem látom miért kéne így ki-be huzogatni futó program esetén. A programot mindig utána kell elindítani, ha már felkonnektált a PK2.
Tégy néhány próbát, ezzel a sorrenddel, és ha rendben van, akkor égethetsz vele.
Az a 0,155 kicsit kevés egyébként, attól simán melegedhet, de ha normál üzemben nem melegedik, akkor nem lesz baj.
Egyébként, ha előjön a feszültség probléma mégegyszer a próbák alatt, akkor meg kell nézned az osztót, ami a Vpp-t osztja le az RA0-ra. Ha az rendben van, akkor program hibára saccolok, mivel ilyen módon nem nagyon használja senki, csak te próbáltad ezt először, szerintem...
Lemostad a nyákot valamivel?(már kérdeztem?)
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia
Holnap kipróbálom rövid (10centis) zsinórral.
A biztonság kedvéért tettem a ICSP csatira egy kis védelmet 12Voltos zenerrel (melléklet), gondolom ez így nem okozhat problémát.
Normál üzemmódban semmi nem melegszik, egyedül a Pic egy kicsit, de az is inkább langyos.
Akkor kell oda az R34? Holnap beteszem azt is.
Denaturált szesszel mosom le a panelt, szóval tiszta.
üdv
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Szia! Ezt most nem értem mit írtál! "Nem-nem, nem tévedsz, az tényleg egy kondi és nem annak kell lennie! Tegyél oda 1k-t, pont ahogy írtad és jó lesz! Elnézést ha ez zavart okozott az erőben!
" Szerintem a kondi a jó vagy nem? Van ott egy 2K2-es mi lehúzza a GND-re a kapcsolásirajzon 100nF van ahogy a képeiden! Nem akarok okoskodni félre ne értsed csak a további építőket akarom megkímélni a hibától! Az oldaladon a letölthető nyákrajz nem jó csak! A többi minden stimmel de én pont arról ültettem be mi tőled szedtem le ezért tűnt fel
(#) _JANI_ válasza watt hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
[OFF] Van mód a hardver utolagos frissítésre a
Idézet:
„PICkit 2 Programer / Tools / Check Communications”
opcióval...
Nálam PL több USB-s eszközt kell(-lene) egyszerre használni mint ahány szabad USB port van.
( Tudom, USB-(HUB)-os elosztó... )
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Azt akartam mondani, hogy jól láttad, ott egy kondi van a képen, de nem annak kellene lennie a rajz és a nyákterv szerint, hanem az R34-nek. Tedd rá a kondira az 1k-t és akkor lesz kondi is, meg ellenállás is. Erről írtam a másik hozzászólásban zsoltee001-nek, hogy nekem is emeletesen van beforrasztva.

A nyákterven jól van, a képen nem, de ezt említettem a cikkben is! Eddig nem okozott gondot, mert ha kondit teszel oda, akkor is működik. Az ellenállásnak annyi szerepe van, hogy hamarabb leesik a Vdd, ha kikapcsolja a program. Ha ott van a 100n is, az csak szűr, ami nem árt, csak használ.
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Köszi! Akkor mindkettő lesz bent!
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Szia!
Valami mégse ok ezzel a PK2-vel, ugyanis akkor is melegszik ha pl. második vagy harmadik nekifutásra olvastatok be vele pic-et,(tehát nem húzom szét) és ki is ír egy hibaüzenetet utalva a nem megfelelő fesz értékekre.
Nem lehet, hogy ez az új firmware amit rátöltöttem, nem teljesen ehhez az áramkörhöz való? (PK2V023200.hex)

Üdv
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Az áramkör elvileg jó, mivel a gyárin sem változtattak.
Az a gyanúm, hogy nagyobb áramtűrésű tekercs fog kelleni. Valószínű melegedés közben növekedik a belső ellenállása addig, hogy már nem képes előállítani a feszeket, és hibás ciklusba kergeti a programot(erősen leegyszerűsítve és pongyolán fogalmazva). Melyik is az a tekercs pontosan, amit használsz?
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Szia
Egészen pontosan ez az a tekercs: coil
Most nem igazán tudom eldönteni, hogy az áramkörbe, az USB csatlakozóba, vagy az USB kábelbe ven a hiba, mindenesetre mikor "bezavarodik" elég keményen lehúzza az 5 Voltot a PK2 bemenetén (3 Volt alá).
Nem tudom van-e jelentősége, hogy ez egy fényképező USB kábele.
Normál működés esetén csak pár tized volt fesz. esést mértem.
Még egy észrevétel: 18F írását megcsinálja hiba nélkül, törlés (erase) parancs után visszaolvasom, és ott van ugyanúgy az állomány

Üdv
(#) szilva válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Az eredeti PICkit2-ben 680uH-s tekercs van. Mi az oka annak, hogy Te 220uH-set próbálsz használni, mikor ugyanebből a típusból létezik 680uH is ugyanannál a forgalmazónál (én is csak azért használok 470uH-t időnként, mert sokszor nem lehet kapni 680uH-t abból a fajtából, amit én szoktam venni - de a 220uH már nagyon a "tűrésen kívül" esik)? Az eltérés az eredeti értéktől nyugodtan okozhatja a leírt hibajelenségeket, mivel a firmware-ben lévő időzítéseket nem a 220uH-hez találták ki. Hogy egyáltalán beáll a 12V-ra, az csak a firmware-be épített szabályozási algoritmusnak köszönhető.
(#) zsoltee0001 válasza szilva hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Szia

Azért ezt használom, mert az alkatrészlistában ez szerepel, és ezt ajánlották, jobb híján.
Ha szerzek 680uH tekercset, milyen terhelhetőségűt vegyek? Vagy ez lényegtelen?
Üdv
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Nekem is 220uH van. A méretei miatt használom. Még egyik példányban sem volt vele gond, nem hiszem, hogy ez a baj!
(#) szilva válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Ide nem kell nagy áram, 1-200mA bőven elég. Ahogy nézem, 6mm-es méretben nincs ennél nagyobb érték, 8mm-esben van 470uH (annak jónak kell lennie), vagy 9mm-esben van 680uH. De a 220uH-nél szerintem még az ellenállás formájú (axiális) 680uH-ssel is jobban jársz (vagy a L...x-nél láttam SMD 470uH-ket, talán még azzal is lehetne helyettesíteni, ha már SMD a panel).
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
A PK2 firmware a kezelőprogramtól megkap egy kitöltési tényezőt, amit a PWM-be ír. A PWM kimenete fogja a kapcsolótranzisztort (FET-et) vezérelni, így a kitöltési tényezőnek (gyakorlatilag az impulzusszélességnek) elméletileg igazodnia kell a kapcsolt induktivitáshoz. A firmware a szebályozás során _nem_ nyúl a kitöltési tényezőhöz, mindössze a PWM-et kapcsolgatja ki/be a visszacsatoláson mért feszültség szerint.

Ha a gyárilag betervezett induktivitásnak csak a harmada van ott, akkor a FET bekapcsolt állapotában az áram felfutása háromszor meredekebb a tekercsen ezáltal háromszor akkora csúcsáram alakul ki az impulzus végére. Jó esetben a tekercs elviseli az így kialakult csúcsáramot, rossz esetben telítésbe megy a vasmag és a csúcsáram olyan rohamosan megnő, hogy az már jelentős áramfelvételt fog produkálni a VUSB-ről, esetleg a tekercs jól fel is melegszik. A háromszoros csúcsáram miatt a tekercsben egyetlen impulzus alatt tárolt energia (1/2*L*I^2) a kilencszerese lenne, de a harmad induktivitás miatt "csak" a háromszorosa lesz. Ez azt jelenti, hogy a Vpp kialakulásakor ugyanolyan pufferen háromszor gyorsabban fog felfutni a feszültség, és ha a szabályozás sebessége ehhez "lomha", akkor bizony jelentős túllövés fog kialakulni (ha jól emlékszem, a szabályozás interruptban történik, tehát lehet, hogy nem túl "gyors"). Itt jut eszembe, hogy hasonló túllövést okozhat az is, ha a puffer, amire a Vpp pumpa dolgozik (a Schottky dióda katódjánál) kapacitáshiányos, akkor is hasonló a jelenség, ezt még érdemes megvizsgálni!
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Megértem az elvi megközelítésed, de mivel én végigpróbáltam egy halom induktivitást, és behatároltam melyikekkel működik, így most nehéz elhinni, hogy ez a baj. Még egy kézzel tekert pár menetes tekercsel is jól működött, ami pár uH volt! Nekem is 220uH van most és még nem is langyos. Az összes Vpp feszt végigpróbáltam, nem volt gond.

De egy próbát mindenképpen megér, és ha kiderül, hogy ez a baj, akkor ki fogom javítani a cikkekben az értéket!
(#) zsoltee0001 válasza szilva hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Szia

"A PK2 firmware a kezelőprogramtól megkap egy kitöltési tényezőt, amit a PWM-be ír."
Akkor ezek szerint nincs jelentősége annak, hogy Watt esetleg egy másik firmware-ű PK2-vel próbált külömböző induktivitásokat és neki nem produkálta ezt a hibát?

Összefoglalva: első rácsatlakozáskor teszt során jó Vpp értéket lehet mérni, többszöri próbálkozás esetén, vagy Pic beolvasáskor a Vpp (rendszertelenül) értéke 20 V fölé megy, ami aztán csökken lassan (nyilván, mivel melegszik minden) Ilyenkor a Fet, a tekercs, a C2 (max16V helyett 20V), de még az USB csatlakozó is melegszik.
A PK2 bemeneti feszültsége 4,8V-ról leesik 3V alá, és ott is marad amíg szét nem húzom az USB csatit, a PK2 program meg lefagy.
Még ma kipróbálom másik induktivitással (ha kapok), és visszaírok a fejleményről.
Üdv
(#) szilva válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Azért talán érdemes lenne megmérni az USB kábel ereinek ellenállását. Én sajnos találkoztam egy olyan kábellel korábban, aminek minden ere 4-5 ohm ellenállást képviselt, a tápban így összesen 10 ohm soros ellenállás alakult ki. Egy egész napomat elvette az ICD2 élesztésekor, mire rájöttem, hogy a kábel az oka a kínlódásnak.

Szerintem watt és én is gyári firmware-eket használunk, így attól nem szabad függnie semminek. Pont ezért érdemes törekedni a gyári induktivitásérték betartására a Vpp pumpában.
(#) watt válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Idézet:
„Még ma kipróbálom másik induktivitással (ha kapok), és visszaírok a fejleményről.”

Igen, ez egy fontos próba lesz, minden kiderülhet. Várjuk az eredményt!
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Sziasztok

Teljes siker! Megoldódott a probléma, igaz csak 470uH-et kaptam, de már ezzel is lényeges a javulás, pedig "kegyetlenül megkínoztam", kapcsolgattam össze-vissza a Vpp-t teszteléskor, rajtahagytam negyed órára, nyoma nincs melegedésnek, sőt pár tizeddel még javult is a Vpp értéke, mivel eddig 11,8V környékén volt (amikor jó stádiumba volt).
A 18F-t gond nélkül írja-olvassa, viszont ami aggaszt, hogy a 16F628-al továbbra sem boldogul, pedig kipróbáltam LVP-módba is.
Ha kézzel hozzáérek a PGM lábhoz akkor néha felismeri, de elég bizonytalan.
Nem tartom valószínűnek, hogy elszállt, mert másik Pic-el is kipróbáltam és ugyanazt produkálja, de nem akarom offolni a témát.
Ja, és az USB kábelen vonalanként 1 ohm-ot mértem(terheletlenül), úgygondolom ez megfelelő.

üdv
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Azért nem illene annak 1 ohm-nak se lennie. Oda-vissza az már 2 ohm, ha van 250mA terhelés, akkor már 0,5V esik a kábelen. Ha tudsz, használja valami rendesebb kábelt.
(#) Hp41C válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Szia!

Végre egy működő PicKit2 tulajdonosa lettél...
Úgy sikerült a PicKit2 saját programjával a 16F628-at programozni, hogy a PGM lába nem volt bekötve sehova.
A törléséhez 4.50V Vdd kell, ha az USB kábel 1+1 ohm, akkor lehet, hogy továbbra sem lesz meg a minimum feszültség követelmény (A 18F2550-nél már 3V elég).
Nagy USB B csatlakozóm és vastag kábelem van, az USB tápfeszültség ~4.95V. A 680uH induktivitás ellenállás kivitelű, furatszerelt, 100mA-es típus.

Szia
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Én is 220uH raktam bele ahogy az alkatrészlistán szerepelt furcsa is volt mert a szilva félébe meg Ez van és azzal nem volt bajom! Akkor szerintem ebbe is egy ilyet teszek bele még az élesztés elött!
(#) zsoltee0001 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Szia

Ezzel az USB kábel dologgal igazatok lehet, ha a 18F Vdd-jére beteszek 1 diódát akkor az a pár tized volt miatt már nem írja a 18F-et szóval ennyin múlik.
De a lényeg az, hogy így működik, lehet, hogy küszöb érték, de működik, a Vdd tesztelésen 4,45 V ot mértem.

A 16F-es dologról, meg jól benéztem! Lvp módba működik az írása (legalább mostmár tudom mire jó az AUX)
Normál módba meg lehet, hogy tényleg hiányzik az a pár tized volt.

Mindenkinek köszönöm a segítséget, remélem tanultunk az esetből.

Üdv

(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Szept 24, 2009 /
 
Szia

Ha már betetted, ne vedd még ki, ha megkérhetlek, csak puszta kíváncsiságból, nézdmeg légyszíves, hogy neked is produkálja-e azt a jelenséget mint amit nekem csinált.
De csak max pár másodpercig hagyd rajta mert a C2 nem csípi a 18-20 Voltot.

üdv
Következő: »»   36 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem