Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék építeni TTL IC-kkel egy számláló láncot. Pl. ha kapcsolgatom az egyik lábát a tápra (5V), akkor lépjen egyet előre, a hátraléptetés nem szükséges. Jó lenne ha legalább 99-ig tudna számolni. Nézegettem a számláló IC-k adatlapján, és nem jutottam előrébb. Fontos lenne még a reset, vagyis a nullázás. Minden segítséget köszönök: Müszi
Nézd meg ezt. Bővebben: Link
Megépítettem, jól megy, pacsit ad, stb... A leiras szerint 5Khz-ig megy. Kérdés, mennyire TTl neked egy PIC
Milyen kimenete legyen? 74XX90 a számlálólánc alapeleme clka =bemenet Qa rákötöd clkb-re Qd ráköt a következő számláló clka- ra... Számjegyenként egy ic szükséges. Ha kijelzőt is szeretnél rá akkor 74247/74248 -at javaslom
Nekem mindenképpen TTL IC-kkel kellene megépíteni, tehát a PIC-eket nem keverem bele.
Köszi
74xx90 chipek kellenek neked. A CP1 lábát rákötöd a Q0 lábára, MR1 lábat a Q1-re, MR2-t a Q3-ra, MS1 és MS2 lábakat felkötöd tápra (TTL tipusnál akár a levegőben is lóghatnak, CMOS-nál muszáj tápra kötnöd). A láncban az alsó chip a CP0 lábára kapja az órajelet, a láncban a következő chip CP0 lábát pedig az előző Q3 lábára kell kötni. Így tetszőleges hosszúságú láncot építhetsz. Ha kell dekóder is hétszegmensű kijelzőhöz, akkor 74xx47 chipekkel tudod megoldani.
MC14553 - Bővebben: Link
3-Digit BCD Counter. Ehez még kell egy bcd-ről 7seg re dekodolo pl 4543 , és kész is. [off]Ja, és grat az ic-foglalatos megfejtéshez [off]
Szia Potyo!
Keírnád az itteni rajz szerint, hogy hol megy be a jel, és hogy kell az IC-ket kötögetni? Előre is köszi
Hehe, halálpontosan ilyen számláló kell most nekem is Szerintem be is vásárlom az IC-ket holnap konthába. Kösz a linket.
Illetve annyi lesz a módosítás, hogy TTL jelet kell majd számolnia.
Nem értem, miért ragaszkodsz ahhoz az alkatrész-temetőhöz. Lidi linkjében az a 3 digites számláló életképesnek tűnik és mindössze 2 db IC-t tartalmaz, plussz néhány egyéb alkatrészt, ami szerintem mindenkinek van otthon. Mindegyik filléres (pl. a 14543-as nettó 43,20 Lomexnél) és kapható. Ha ezt a kapcsolást stabil 5V-os feszültségről üzemelteted, akkor szabványos TTL-szintekkel működik, tehát közvetlenül illesztheted TTL IC-khez is (bár nem írtad, hogy miért kell a TTL). A kapcsolási rajz pontosan tartalmaz mindent és mivel nyákterv is van hozzá, valószínűleg működik a gyakorlatban is.
Háát, én nem akartam győzködni, végülis lehet hogy hever neki a fiókban pár kupac ic...
Amúgy énis evvel tervezek freki számlátlót építeni, 6 digites verzióban.
Az a jó, hogy ma pont bevásároltam már én is a több IC-s számlálóhoz, 8 db ic, jó bonyolult nyák.. ki is fúrtam, de ha ez megy, akkor azt kidobom a kukába :yes:
Csak az árát nem értem???
Az egyiket írtam, hogy mennyi a Lomexben. A másik ott nincs jelenleg, de a Konthában kb. nettó 65 forintért láttam. Ehhez képest a HQ-s ár nagyon durva. Megyek, még egyszer megnézem, hogy tényleg jól láttam? Igen! 20-02-32-es rendelési számon a 4553 Motorola (MC14553BCP) nettó 66,67 forint. Mégsem néztem el.
Konthába is 300 forint felett van az egyik ám.
Nekem lenne egy kérdésem. Azt meg lehetne oldani valamilyen módszerrel ehhez a rajzhoz, hogy a beérkező impulzusokat 1 másodpercig számolja, és a megszámolt impulzusokat írja ki? Tehát a kijelző frissítés is 1s lenne.
Namost, ez akkor freki mérő lenne ? Mert az megoldható.Bővebben: Link
Hát alapvetően számláló. Az lenne a fontosabb. Ha megoldható, akkor lenne rajta egy kapcsoló, amivel át lehet kapcsolni az impulzusszámlálót és a freki számlálót végülis.
A bemenő jel megy az U1 INA lábára. U1 INB lábát rá kell kötni a U1 QA lábára. U1 R01 lábát rá kell kötni U1 QB lábára, U1 R02 lábát U1 QD lábára. U1 R91 és R92 lábait le kell kötni GND-re (az előbb rosszul, tápra kötést írtam). U2 INA lábát kell kötni U1 QD lábára, ez viszi át a láncban a jelet. Ugyanígy a többi chipnél is meg kell csinálni ezeket a kötéseket, akkor mindegyik nullától kilencig számol, és amikor billenne tízre, akkor saját magát reseteli, valamint a következő chipen billent egyet.
Jól kötöttem be?
U3 14-es láb a bemenet. Üdv
Lemaradt a csatolás, de ha jobbról lesz az egyeseket számláló, akkor igen, az U3 14-es lába a bemenet.
Számláláshoz a res meg az latch lábat testre kell kötni.A frekimérő meg az előbb említettrajz alapján.
Bocsi, lemaradt.
A szimuláció szerint nem müxik rendesen. Vakószínű a Lidi féle megoldást választom
Rosszul fogalmaztam ,a mondat eleje is a lidi féle rajzra vonatkozott. Egyébbként mi volt a baja a szimulátornak?
Jobban megnéztem a rajzod ,hát nem csodálom.Az r01 és az r02 lábat miért nem testre kötötted? Ezek az ick saját hatáskörben törlik magukat.Valamint szerintem én is elnéztem a jó bemenet a clb.Talán így már működik. (lidi féle rajz egyszerűbb egyébként én csak a TTL kitétel miatt javasoltam ezt.)
Tudodmit, inkább a Lidi féle megoldásra hajlok, sokkal egyszerűbb,
És köszönök minden segítséget! Müszi
Na ha már ennyire felbujtottam itt mindenkit számláló építés ügyében, felrakok ide egy multisim modellt. Illettve modell kezdeményt, mert ez a counter ic nincs benne gyárilag. Én meg megrajzoltam az adatlapja alapján. Nem mondom azt hogy tökéletes, de végülis nálam megy a szimuláció. ( a digit multiplexer csak külső órajelről megy, nem raktam be a modellbe az oszcillátort, így is bazi sok meló volt vele ) Remélem Topi nem lő tarkón ha meglátja a csatolmány méretét. Nem csomiztam be, mert úgysem lenne sokkal kisebb.
Sikerült végre befejeznem a levelem lásd fent 197334.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |