Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Nem értem, miért ragaszkodsz ahhoz az alkatrész-temetőhöz.” Ez relatív, bár igaz. Én is kérdezhetném, hogy miért ragaszkodtok az alkatrész temetőhöz, én ezt 1 PIC-el megoldom...
Igazad van, de ez akkor is az "ágyúval verébre..." tipikus esete.
Másrészt ne feledd, hogy itt nem mindenki tud ám PIC-et programozni!
Watt kollega hozzászólása megmozgatta a fantáziámat. Mert eszembe jutott ez az oldal. Ez ugye nem más, mint 1 db 16 szegmenses kijelző 1 db AVR-re forrasztva. Ha csak a LED-ek számát tekintjük, akkor 2 db hétszegmenses kijelző (tizedespontokkal együtt) éppen 16 db LED. Én pedig elképzeltem egy hátára fektetett 16F877-t, amire közvetlenül ráforrasztható 3 db kijelző (még a lábtávolság is megfelelő, ha ügyesen választunk kijelzőt). És még így is marad 16 szabad láb a PIC-en (mert a kijelzők csak 8-8 lábat használnak fel, a maradék kettő a közös katód, vagy anód). Tehát megoldható a start-stop-reset gombok kezelése is. A PIC mehet a belső oszcillátorról, mert ehhez az alkalmazáshoz nem kell kvarc-pontosság.
Innentől kezdve csak egy aggályom van: szerintetek egészséges az egy PIC-nek, ha előtétellenállás nélkül, direkt kötjük rá a LED-eket? Bár a feszültséget lehet korlátozni, hiszen 2 db ceruza-akksi elvileg sohasem megy 2,8V fölé (használat közben!). Várom a véleményeket, különösen Watt kollegáét! Mert ebben az esetben már szó sincs arról, hogy ágyúval lövünk verébre. Ezt talán már érdemes volna megfontolni.
Az nem egészséges, hogy korlátozás nélkül megy az áram, mert az ellenállásoknak árambeállító szerepük van az ilyeneknél. Jó esetben túléli a pic, de sikerült már használhatatlanná tennem lábat ilyesmivel, úgyhogy nem kockáztatnék.
Én is így gondoltam, csak azt nem értem, hogy az AVR-rel hogy oldották meg? Mert szemmel láthatóan működik, sőt még árusítani is merik kit-formában. Tehát nem lehet olyan rossz. Arra gondolok, hogy mivel az egy extrafényű kijelző, ezért a diódák üzemi feszültsége 3V körüli. Ha ennél kevesebbel üzemeltetem, akkor eleve nem léphet fel túláram. Szerintem ez a PIC-nél is működne.
Még egy apróság: Wattnak egy kis segítség MikroC-ben. A mellékelt program az EasyPic5 nevű csoda (melynek boldog tulajdonosa vagyok ) egyik példaprogramja. Szabadon letölthető innen. Annyit csinál, hogy 4 digiten 1989-től kezdve másodpercenként felfelé számol. Szerintem ez kiindulásnak jó volna. Sajnos mostanában elég kevés az időm, különben beleásnám magam a témába.
Nem azt mondom, hogy nem működik (a pic egyébként is nagyobb áramot tud adni a lábain, mint az avr), de nem jó szokás így tervezni valamit. Kitben sokmindent árulnak, amit én nem adnék ki a kezem közül (bár a Pickit2-ben is van ilyesmi...) Épp múltkor néztük a kimeneti jelleggörbéket, és azt láttuk, hogy 25mA terhelésnél már a pic lábán a feszültség leeshet 3,5V környékére is, szóval nem lehetetlen, hogy ellenállás nélkül sem terhelődik túl.
Megépítettem a 2 IC-s változatot (14553 14543). Megy a dolog TTL impulzusokkal, de azt nem értem, hogy miért csinál néha spontán számolást. 1 perc alatt biztosan számol legalább 1-et úgy, hogy nem érkezik impulzus. Valami megszórja az IC-t talán? A TTL bemenetre próbáltam már sorba kis kondit, nagy ellenállást, egyik sem segített. Vajon ezt mi okozza?
Pontosan miről kapja az inpulzust ? (ennek a bemenete nem szabvány TTL ) Esetleg ha TTL a kimeneted egy felhúzó 1K segítene. (gondolom a tápszűrő 100 nF nem feledkeztél meg, és "lógó" bemeneted sincs.)
Tápon van szűrőkondi. A rajzot nem egy az egyben használom, az órajel bemenetre érkezik a magasabb szint. Én arra gondolok, hogy hosszúak a vezetékek és még nincs bedobozolva az egész. Ha hozzáérek az nyákhoz, akkor magától elkezd lassan felfelé számolni, de úgy gondolom ez normális. Rajzot mellékeltem, alul a 'D' kimenetről kapja a jelet (amúgy geiger számláló). R13-at kiszedtem, mert azzal túl kicsi volt az impulzus feszültsége.
Én úgy gondolom, ha nem a számláló előtt van a hosszú vezeték és az r13 rövidre zártad fogdoshatod a panelt nyugogtan nem szabad neki számolnia (hacsak a nagyfeszültség előállító részhez nem érsz) .ha az r14- et vetted ki akkor inkább visszaraknám esetleg nagyobb értékre cserélném ,és a tranzisztor emitteréről venném le a jelet.
Nem a kollektorról? Az emitter stabil 5V-ot kap T6-nál. Na majd próbálkozom egy két dologgal még.
Igaz, csak valahogy a tranzisztor helyzete megkavart.
Szia Lidi
probáltam megnyitni a linkedet a frekimérő opcióhoz de sajnos virusos . tudsz segíteni?
Hi, nemtudom hogy egy weboldal hogy lehet vírusos. De nálam simán megnyílik, nincs vele gond. De fenn vann pdf-ben is: Bővebben: Link
Sajnos nagyon elkanyarodtunk a topic témájától. Annyi fejlemény történt, hogy most már nálam is jelez, valószínűleg eddig cache-ből jött az oldal, és nekem még a nem fertőzött volt meg. Mindenesetre aki kíváncsi a freki számlálóra, az a mellékletben megtalálja pdf-ben. Ami minden bizonnyal vírusmentes, nod32 szerint is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |