Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Li-Fi - adattovábbítás LED-fényekkel
Li-Fi - adattovábbítás LED-fényekkel
Beküldte: rolandi350, idő: Aug 16, 2011, forrás: Sg.hu - Berta Sándor

 A D-Light nevű projekt keretében kutatók a látható fényen alapuló adatátvitel (Li-Fi) megvalósításán dolgoznak. Az első Li-Fi termékek már a jövő év elején megjelenhetnek a piacon.


"A technológiában hatalmas lehetőségek rejlenek" - jelentette ki Harald Haas, az Edinburgh-i Egyetem Mérnöki Intézetének munkatársa. A kutató a TEDGlobal Konferencián mutatta be azt a videót, amely azt ábrázolta, hogy miként lehet egy hagyományos, de mikrochippel kiegészített LED-világítótest segítségével adatokat továbbítani, ráadásul 10 Mbit/s-os sebességgel. A szakemberek az év végéig szeretnék elérni a 100 Mbit/s-os adatátviteli sebességet, de akár a 200-300 Mbit/s-os sebesség elérése is megvalósítható valós körülmények között. A szükséges eszközök gyártásával egy külön vállalat fog foglalkozni, az első termékek várhatóan a jövő év elején jelenhetnek meg a piacon. Jelenleg az első prototípusok gyártása zajlik.

 A Li-Fi előnye a Wi-Fi-vel szemben az, hogy megoldást kínál a kapacitásproblémákra. Egyes helyeken a hálózatok már túlterheltek, emiatt gyakori a lassú és instabil adatátvitel. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy világszerte egyre népszerűbbek az internetezésre alkalmas mobil készülékek. A kutató elmondta, hogy a Li-Fi a Wi-Fi-nél 10 000-szer nagyobb frekvenciaspektrumot kínál, emellett ezek a rendszerek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Éppen ezért nagyobb energiahatékonyság érhető el, különösen akkor, ha a LED-lámpákat az adatátvitellel párhuzamosan még világításra is használják. 


A Li-Fi rendszerek ezen előnyeik miatt tízszer olcsóbbal, mint a Wi-Fi-s társaik. A költségeket csökkenti, hogy nincs szükség külön antennára sem. A Li-Fi előnye továbbá, hogy érzékeny területeken, például kórházakban, repülőgépeken és ipari létesítményekben is gond nélkül használható. De a technológia segítségével akár az autók is kommunikálhatnak egymással, vagy létrehozható egy beltéri navigációs rendszer is. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Li-Fi nem bocsát ki káros sugárzást, így nem kell rákos megbetegedésektől sem tartani.




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: zenetom, Idő: Aug 16, 2011
Azt hiszem lassan megint lesz egy új topic :D
 
Írta: zolee1209, Idő: Aug 17, 2011
Erről már olvastam, de itt nem említik a hátrányt... Rálátás?
 
Írta: Hurka, Idő: Aug 17, 2011
Üdv!

Nemegészen értem ezt a dolgot... Hogy valósítanak meg ennek a technológiának az alkalmazásával kétirányú adatátvitelt? Ez netezéshez szerintem elengedhetetlen!

Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
 
Írta: Hiroshi, Idő: Aug 18, 2011
"A költségeket csökkenti, hogy nincs szükség külön antennára sem."
az még nem elég, ha a ledes Hotspot rávillog a gépre, annak is kell egy adóvevő, és akkor már ott tartunk, hogy ugyan az, mint ha antennája lenne a gépnek... szóval ez nem költség megtakarítás
 
Írta: torcipepe, Idő: Aug 18, 2011
nem valami meggyőző.
hátránynak rögtön ott van az, hogy mindenhová kábelt kell húznod a lednek, ahol kell net. ha meg kábelezel, akkor már a gép seggébe is bedughatod azt, mert a rálátás miatt amúgy is helyhez leszel kötve.
plusz nekem nem hiányzik egy pofámba világító led az ágyam fölé.
 
Írta: nagy_david1, Idő: Aug 19, 2011
És hány millió ember fog telefont és számítógépet cserélni?
Mint a régi szép időkben: "állj félre az útból mert nem veszi be a jelet". De legalább biztos, hogy a gyerek lámpaoltás után nem fog tovább csevegni :-D
 
Írta: strobi, Idő: Aug 20, 2011
10000*szer akkora a spektrum.... Egy jobbfajta izzó majdnem az egész látható spektrumon világít szóval egy normál zseblámpával vagy asztali lámpával faszán meg lehet hülyíteni a rendszert. Illetve nem tudom, mi van ha sötétben akarok netezni.. vagy nappal amikor nem kell lámpa...
 
Írta: Szupervigyor, Idő: Aug 22, 2011
Kíváncsi leszek mi lesz ebből.Házi D osztályú erősítővel én is vittem már át jelet(zenét) LED-en és lézeren.Ekkora adatátviteli sebességnél már nem lehet látni hogy villogna de tényleg macerás lesz ha az adó és a vevő közé bekerül valami.Nem rossz megoldás ha tükörrel rakod tele a házat,bár egy bizonyos mértékén túl idegesítő:D Az izzós dolog valóban igaz,mikor bekapcsoltam a vevőt az mély hangon búgott.2 perc mulva jött a felismerés:a lámpa!Lekapcsoltam,meg is szünt a zaj.Bár ezt a dolgot,valami jó modulálással biztos ki lehet szűrni.Amúgy jól bevált(és régi) módszer fix helyek közötti adatátvitelre(az ábrán is ilyenek vannak feltüntetve),legtöbbször lézerrel csinálják,jó megoldás szeretem is,házilag könnyű megcsinálni,kültérre is jó csak ne legyen köd meg essen a hó/eső.
 
Írta: Izeg., Idő: Aug 23, 2011
Én arra leszek kíváncsi, hogy a gyártók hogy oldották meg a fentebb említett problémákat.
Én gyanítom, hogy valami játékot fognak piacra dobni amivel Móricka majd jól elszórakozik.
 
Írta: REtech, Idő: Aug 23, 2011
De nem értem mért kell ehez látható fény. A TV gyártók már rég kitalálták: infraled távirányítóba, vevő tévébe. Aztán nyomkodhatod a távirányítót éjjel nappal. Nem?
 
Írta: kovnor, Idő: Aug 24, 2011
Igen, de elméletileg infra Leddel nem lehet annyi adatot átvinni, mert a látható fényhez képest kicsi a spektruma. Én csak azt nem értem, hogy ennek mi értelme van akkor, amikor nem akarjuk, hogy világítson valami, csak az adatokat akarjuk megkapni. De lehet hülyeséget írtam :D
 
Írta: Buba, Idő: Aug 28, 2011
Érdekes lesz annyi szent hsz-kben is érdekes dolgok merlnek fel kíváncsian várom majd a jövő év elejét:)
 
Írta: nemgyuri, Idő: Szept 12, 2011
Az ábrát nézve leginkább egyirányú adatátvitelre lőttek. Háztartási gépek (stb) vezérlése, audió-videó jelátvitel.
Szerintem a fehér LED, vagy akármilyen lámpa nem kell, hogy zavarja az átvitelt, ha az infó csak 1-1 szűk spektrumon (színen) megy. Kódolt adatformátum esetén hibamentes adatátvitel "sima" ügy.
 
Írta: nagy_david1, Idő: Szept 12, 2011
Az "interent access", "online shopping" mióta egyirányú?
 
Írta: hege88, Idő: Szept 12, 2011
Arra mondjuk tényleg jó lenne elképzelni, hogy az intelligens háztartási gépek (okos-hűtő, okos- mosógép), netes rádió ezen kommunikálljon lakáson belül, ne minden a wi-fit akarja használni.
De mi van, ha én beépíteni akarom a hűtőm, a micróm, stb.. :)
 
Írta: Steven84278, Idő: Szept 21, 2011
Nagy lehetőségeket nem látok a témában. Túl sok embernek kéne kidobnia a rádiófrekis access pointjait és egyéb kütyüjeit. Meglátásom szerint olyan lehet mint a MindigTV. Lesz aki megveszi, de elterjedni nem vagy nagyon sok idő múlva fog. üdv
 
Írta: ZagorNoNF, Idő: Szept 23, 2011
Szerintem is-is alapon jó lehet. Igaz most nem tudok mondani ilyet, de egyirányú kommunikálásra bőven jó lenne. A kétirányúra marad a wifi. De jó ötlet szerintem. Pl hangfalak szempontjából tényleg jó. Meg ccsinálnék én is egy 50ledesreflektort, és elkezdeném floodolni az autópályát valami HD pornóval. :D
 
Írta: KoriKimi, Idő: Okt 12, 2011
Harald Haas - a pezsgőtabletta gyártó - méghogy a technológiában hatalmas lehetőségek rejlenek. Csak nem az emberek számára. HiHi
 
Írta: Reggie, Idő: Nov 1, 2011
Lehet akar ketiranyu is. Celszeruen a felmeno agat pl. infraval kell megvalositani es akkor akar full duplex is lehet. Tovabbi kabelezest is el lehet kerulni X10 segitsegevel.
 
Írta: h.bela, Idő: Nov 4, 2011
pűha
 
Írta: karpi, Idő: Nov 7, 2011
500 MB/s -ot ertek el ..modjak.Szoval a savszelesseget novelhetik ha szinek szerint bontjak kulon a csatornakra .Igy lehet kulon csatorna duplex-hez is.
Szerintem a cikk gyengecske .A helyzet az hogy mar most is a hazban van a LED-es "feny jel" mi a hezag ? Ott az optikai kabel tollem 4 meterre a lepcsohazba ott a konvertor onnan van szetosztva mar elektromos uton. Minek venni egy draga konvertert minden cucchoz ( es minden lakasba ) mikor egy par meter kabel olcsobb .Talan ez a lenyeg eladni meg egy kutyut a hasznalonak ..Talalnak hozza egy meset aztan megy a botozas es dol a penz .Igy megy ez mar evek ota .Igaz nem veszem eszre mert ahogy valtozik a tehnologia kapok ujabb konvertert a kabel cegtol "ingyen" ( biztos benne van az elofizetesben az ara ,sokszorossan kijon nekik)

Az ipari hasznalata az OK lessz ,valamint a nehezebb leadott adat lopasi lehetoseg olyan mint a regi "fenytelefon" ami csak egyenes egyetlenegy vonalon "lathato " csak ket kapcsolatban levo adovevo altal.Ilyen is van mar sot LASER-el .
 
Írta: karpi, Idő: Nov 7, 2011
Will Li-Fi be the new Wi-Fi?
28 July 2011 by Jamie Condliffe
Magazine issue 2822. Subscribe and save
 
Írta: Reggie, Idő: Nov 15, 2011
karpi: Igaz, a wi-fi sem volt lepes a technologiaban, mert szikraadok mar miota leteznek es ugye az is radiojelet ad...
Lehet, hogy nem gondoltal bele, de egy optikai szalas adatatvitel teljesen mas kategoria, mint a zart terben a szabadteri adatatvitel. (Reflexio, arbitracio, ado es vevoaramkorok parameterei, stb... ezek mind uj kihivasok)
 
Írta: kissto, Idő: Nov 25, 2011
érdekes dolgokat írtok. de nekem van egy vezeték nélküli fülhallgatóm, aminek a jelet 4 infraled küldi. egy picike adó van, gyakorlatilag takarásban is működik. az egész szobában gond nélkül szól, a jóminőségű, tiszta zene. sőt még az előszobában is van jel, csak egy enyhe zaj hallható mellette. szóval nem hülyeség, mert működőképes lehet, de érdekes lehet ha a telefon pl zsebben van, mert sokáig tölt le valamit. a másik meg hogy visszafele is kellene jel, nemde?
 
Írta: _BiG_, Idő: Dec 13, 2011
Az még milyen szép lesz, ha valami bezavar és döglik a ketyere...
Én már láttam notebook-ot lefagyni, mert az infraportja olyan jelet kapott: ehhez fel kellett kapcsolni a lámpát és lőn :-)

A rálátás és a hatótávolság egyszerűen megoldható: röntgensugárforrást kell modulálni és akkor mindenen átmegy a jel :-)
 
Írta: calibra, Idő: Feb 11, 2012
Szerintem baromság az egész. Rádióval sokkal jobban le lehet fedni egy területet mint néhány leddel :)
Mi van ha árnyékban van a tabletem/laptopom ?
 
Írta: Flashhun, Idő: Aug 7, 2012
És mivan akkor ha a laptopom nem látja az adaptert ? Pl nekem 4 fallal arrébb van a wifi router:D
 
Írta: nlorant, Idő: Máj 23, 2014
Nekem is eszembe jutott már ez az elképzelés de kerékpárok közötti adatátvitelhez használtam volna hosszú kerékpártúrákon de felhagytam az ötletel mert drága volt a nagy teljesítményű LED dióda így maradt a rádió a kapcsolattartáshoz! 1998 ban volt Li-Fi technológiához hasonló elképzelésem de én rájöttem a hátrányaira így kivitelezésre sem került! Ez a Li-Fi egy hibás elképzelés szerintem!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem