Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sziasztok!
Nem találtam rá információt, de elsőre elvi akadályát nem látom. A többször szóba került ba1404 IC-s kapcsolást, módosított rezgőköri elemekkel meg lehetne építeni OIRT sávosra is? Azért gondoltam erre, mert persze konvertert is építhetnék, de ha már ez régi készülékeknél jöhet jól, akkor akár szólhatna rajtuk korabeli műsor is. Természetesen csak lakáson belüli hatótávon. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2020
Az RC szorzat az időálladót adja, ennek reciproka a törésponti frekvencia. A törésponti frekvenciától kezdve a csillapítás menet 6 dB/ oktáv. A pre-emfázis egy ilyen paraméterű görbéből áll (egy pólus esetén). A lineáris elemekből álló négypólus átviteli görbéjét Bode diagramon ábrázoljuk, és ennek van sarkosan rajzolva a függvénye. Ezért törésponti frekvencia. A valóságban persze nem így van, de ha megrajzolod a Bode, és a valós csillapításmenetet, a két görbe érintője a törésponti frekvenciánál metszi egymást.
Egyébként a ba1404 -nél is van, csak az a bemeneti impedancia. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2019
Köszönöm a választ! Építettem már ilyesfajta kapcsolást egy párat (fm transmittert) De ebben az előkiemelés témában kicsit elvesztem a fonalat. A ba1404-esnél pédául szimplán bemenetenként van egy 47 kOhm-os ellenállás egy 1 nf-es kondival párhuzamosan, és slussz passz nincs még egy ellenállás utána. A töréspont alatt mit értesz?
Ezzel az IC-vel már megépítettem a cikkek között található kapcsolást.Bővebben: Link Nem lett rossz a végeredmény, csak a hatótáv volt rövid 20-30 méter ahol még nekem megfelelő minőségű volt a vétel és csak az az egy pici probléma volt ,hogy 3-4 óra üzem után egyszerűen elment egy kicsit az adófrekvencia.Amúgy jó kis kütyü
![]() ![]()
Mi a véleményetek ezekről a kapcsolásokról? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
Ma reggel pakolászás közben rájöttem ,hogy van nekem megépítve egy ba1404-es Fm adó( Ami itt is van a cikkek között),Nem lehetne ezzel kezdeni valami?Ennek a kimenetére egy kis RF erősítőt illeszteni?
Üdv!
Nincs valakinek ba1404-es alkatrésze Eagle-be? Ha van, akkor megköszönném, ha megosztaná!
Sziasztok!
A ba1404-es adó kapcsolással kapcsolatban lenne kérdésem. A monó üzem teljesen jól működik (tehát ha rövidre zárom a kvarcot, kimegy szépen a monó jel) de ha elengedem a zárlatot, megjelenik egy erős zaj a vevőben. Szkóppal méregettem a kvarcot, egyrészt nem 38kHz-es jelet állít elő földhöz képest m,érve, hanem 47kHz-eset, illetve egy 50Hz-es zavaró jel modulálja.(AM) Az 50Hertz-et nem tudom mire vélni, elég durva szűrést cisnáltam neki, stabil 5V-os táp, elemről is ott van. Árnyékolt fém dobozba tettem, ott is van... Illetve még egy dolog: Az aduio bemeneteken (IC 1-18) 1,5V DC szint van, ez normális? Nincs esetleg valami ötletetek, hogy mit nézzek meg?
En egy VMR6512 ado modult vettem az ebayen, azt a fajtat amin a jack dugo is rajta van. Szep hanga van, nem sistereg, nem serceg, elvileg teljesen digitalis (vagy a kinaiak hazudnak). A magasak neha tul erosek, gondolom azert, mert gyari beallitasokkal 75uS pre-emphasis van, ezt az UART portjan lehet visszaallitani 50uS-ra, Van rajta I2S port is, ott gondolom meg jobban szol.
ba1404-et egyebkent lehet itthon is kapni a HAM bazarban (http://hambazar.unas.hu).
Szia!
Azért nem lehetetlen a beszerzése.
Sziasztok, köszi a linket!
De a következő kérdésem az lenne hogy ami szerepel a rajzban ic azt már nem lehet kapni, mivel lehetne helyettesíteni (ba1404) ?
Zárt terpen folyosón végig lenne erre szükség de akkor maximum 50m-is megfelel.Annyit ki lehet csikarni a ba1404-esből?
Olyant ami kezdőnek való , stabil a frekvenciája, és 300 méteren is stabil vételt biztosít, nem fogsz találni.
Minimum egy PLL áramkör, komoly modulátor kör, és kihangolt leválasztott antennakör szükséges, nem beszélve aról, hogy ilyen hatótávolságúhoz már engedély is szükséges. Elsőre próbálkozz valami 2-3 tranzisztorossal, és ha azon kitapasztál néhány dolgot, lépjél tovább. De a 2-3 tranzisok max. 5-10 méteren belül foghatóak "stabilan"... A legegyszerűbb IC-s sem megy messzebb 20m-nél nyílt terepen (ba1404).
Sziasztok!
Megcsináltam a cikkek között található sztereo Fm adót ba1404-el Kerestem a rádióvsl és megtaláltam viszont őrült nagy a sávszélessége. 88-90MHz-ig megtalálható.1 hibája van az ,hogy nagyon "sistereg" a zene ami szól 1 ellenállást nem találtam ezért kettőből raktam össze. Pontosabban az R11-et 270 Ohm helyett 2 db 470 Ohm -os párhuzamosan kötve.Azaz 235 Ohm. Okozhatja ez a problémát? Bővebben: Link
Sziasztok!
A BH1415-ös modult be lehet meg szerezni valahol (nem feltétlenül itthon)? Gugliztam erre-arra, de nem találtam meg sehol. Ha nem, akkor az egyszerűség kedvéért maradok Novák kolega ba1404-es kapcsolásánál, amiben a nyákra van rakva a tekercs. Viszont a nyákot szeretném újrarajzolni, ezzel kapcsolatban van pár kérdésem: - Nem szeretek fúrkálni, ezért ahol lehet ekvivalens smd elemekkel helyettesíteném a dolgokat. Ez jó ötlet? - 2 oldals nyák egyik felét meghagynám ground plane-nek (tekercs területét kivéve). Ez ok? - ha újra rajzolom a nyákot, akkor a tekercset mi alapján rajzoljam? Hód
A ba1404 kimenetén finoman fogalmazva is csak kis teljesítményű jel van, ahhoz sajnos nagyon kevés, hogy egy C osztályú erősítőt meghajts vele. A C osztályba beállított tranzisztor elé jelen esetben még legalább 2 fokozat szükséges!
dv!
Megépítettem Novak kolléga ba1404-es FM transzmitterét. Kristály nélkül mono ugyan, de a hagminőség rendben van. Ha beteszem a kristályt , elkezd sisteregni, és töb a zaj mint a jel. A leden eső és a tízes lábon mért feszültség pont annyival tér el, mint a leírásban, a felvett áram 9mA. Mi lehet a gond?
Értem amit leírtál.
Erre azt tudom csak mondani, hogy ezért kell kis teljesítménnyel kezdeni. (Nem azért, hogy zavarokat sugározzunk, hanem hogy lássuk, miért kell ezerszer több alkatrész egy komoly adóhoz.) Szerintem a legjobb megoldás ha valakinek van rá lehetősége, hogy igenis egy hangolt antennára köti a kis adóját (amennyiben az komoly zavarokat nem okoz, pl más adók, vagy vevőket nem zavar) és egy spektrumanalizátorral megméri mi megy ki belőle. Meg megméri kicsi antennával is (dróttal). Egyből tisztázódik a lelkivilágban, hogy miért nem kell összecsapni egy nagyobb teljesítményű adót, addig amíg az illető nem rendelkezik kellő felkészültséggel és tudással. Én is azért építettem ba1404-es adót és azért építek hozzá nagy antennát, hogy lássam mi jön ki belőle azzal és dróttal. Nem veszélyeztetek ezzel semmit, mert nem képes akkora teljesítményt kiadni még zavarjelből sem, ami mást zavarni képes rajtam kívül. Szerintem erre is szükség van. (Persze ugyan ezt egy 50-100mW-1W os adóval nem tenném...)
Sziasztok, már írtam egy levelet Novaknak ezügyben, de ide is megírom, hátha mást is érdekel majd a megoldás. Plusz azóta, hogy neki írtam változott néhány dolog.
Szóval megépítettem a ba1404-es adót, kapcsolóüzemű adapterrel hajtottam meg(mp4 töltő adapterről, 5V-os kimenettel). Nem volt az igazi, hallani lehetett a vevőn a zenét, de elnyomta nagyon valami alapzaj, amit gondolom az adó adott. olyan volt, mint amikor nincs kiadott jel. Ic vcc lánán ~1,4V. Kicseréltem az adaptert, egy 16,2V-ot leadó, 400mA-es "nagy" adapterre, plusz kicseréltem a 390 Ohm-os állatot 1k-ra. 12V-os feszstabot tettem a bemenetre és így indítottam el. A LED mostmár szépen világított, nem csak halványan, mint a kistrafóval. De az a bizonyos zaj még mindig megvan. Mostmár persze erősebb a zene, nem nyomja el teljesen, de még mindig nagyon erősen zajol. A hangforrás telefon, így nem lehet összeföldelődve a vevő az adó és a jelforrás. A hozzá vezető vezetékek nem árnyékoltak, de lehető legrövidebbek.(hangszóró vezeték) Képen látható (a tápvezeték hosszú, de kipróbáltam röviddel is, ugyan így zúg.) Esetleg ötletek a zúgás elhárítására? Csatolom a képeket.
Mindkét tranzisztor fT-je néhányszáz MHz, 100MHz környékén még vígan elmennek. Tény, hogy precíz, gondosan felépített áramkörbe nem valók, de szerintem a ba1404-ben sincs komolyabb RF tranzisztor
![]() Egyébként volt már többször téma, de pl BC547-essel akár 150MHz-re is kiváló VCO építhető. Még jobb is, mint egy RF tranzisztorral, mivel sokkal kevesebb illetve kisebb amplitúdójú felharmónikust termel, lévén párszáz MHznél megáll a tudása...
A ba1404 kimenetére nem egyszerű feladat erősítőt építeni. Nagyon kicsi a kimenő teljesítménye, ebből adódóan, ahogyan a képeden bejelölted, egy C osztályban üzemelő erősítőt egész biztosan nem fog tudni meghajtani. Legalább egy, de inkább 2 fokozat kellene még elé.
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy lenne egy ba1404-es IC-m és ennek a kimeneti teljesítményét növelném a 2-es képen lévő kapcsolással méghozzá úgy, hogy az első 2 tranyót és alkatrészeit kihagynám a kapcsolásból és oda kötném az ic kimenetét. Mennyi esélyem lenne rá, hogy ez így működne? ![]() üdv: Roland
Hali!
Egy elég különös helyzetben lévő iskolában szeretnék elektronika szakkört indítani 16-19 éves diákok számára. Ehhez keresnék olyan ötleteket, amiket különösebb gyakorlat nélkül is sikerrel meg tudnak valósítani, ráadásul érdekes is. Havonta kb. 1-1 áramkört terveznék, februártól májusig ez 4, esetleg 5 db-ot jelent. Amikre eddig gondoltam: 1. két LED-es villogó 2. sziréna, vagy HF oszcillátor 3. vezetéknélküli mikrofon 4. érzékeny HF erősítő ("elektronikus fül"-ként is ismeretes) 5. sztereo rádióadó ba1404-gyel. Azért gondoltam ilyen kevésre, mert NYÁK-ra készülnének, esetleg előtte dugaszolós próbapanelre. Van-e valakinek hasonló területen szerzett tapasztalata, vagy ötlete, hogy mit lehetne még csinálni? A résztvevők (max. 6 fő) alapvetően erősítőcentrikusak, de nem hiszem, hogy sok értelme lenne 200 W-os, 0,001 % torzítású erősítővel kezdeni a sort. ![]() Volt olyan ötlet, hogy elektronikai szerelőkészletből rakosgatnánk össze ezt-azt (pl. ELECTRONIC XN 1000), de ha az első két alkalom után elmegy a kedvük a témától, akkor lesz 3-4 doboz, amit semmire sem fogunk használni, meg kb. 60,000 Ft kidobott pénz ![]() Elméleti témák egyelőre sajnos szóba sem jöhetnek, mert még az Ohm-törvényt sem hajlandók megtanulni ![]() Mindenki javaslatát szerettel várom! Üdv: Csaba
Ez csak skiccelt rajz, akár egy gyerek is rajzolhatta, attól még nem fog működni, mert felrakták a netre.
Egyébként szerintem 2N3866, vagy az azonos paraméterekkel rendelkező 2N4427 re gondolt az oldal készítője. Persze ez sem fog tudni 500mW-ot, hiába építgetsz egy stabilan üzemelő ba1404 adót hozzá, mert az nem fogja meghajtani soha. Jó ha kiad 2-3mW-ot, ahhoz is az adott frekvenciasávra hangolt drótantennára, esetleg dipolra van szükség.
Halihó!
Hétvégi projekt volt az alábbi kis szerkezet. Szobabiciklizés közben szerettem volna hallani a TV/számítógép hangját, de persze anélkül, hogy belegabalyodnék a zsinórba, ezért építettem ezt a kis ba1404-es adót. Mostanra sikerült rendesen működésre bírni, volt vele egy-két probléma, persze az én bénázásomnak köszönhetően, de végül sikerült... ![]() Üdv, Ballage
Ezzel a ba1404 IC-vel működő adó jele milyen messzire megy el? Köszi!
Mindenesetre, néhány alapvető feladatot ellát a skori modulátor erősítője, bár löket állítási lehetőség abban sincs. A jelforrásod, és a varikap közé kívánatos lenne egy korrekt modulátor erősítő készítése, még akkor is, ha különösebb erősítésre nincs is szükség.
A másik, hogy az eredeti áramkör mono kivitelű, az MP3 meg sztereo. Jobban járnál egy FM transmitter szerű áramkör megépítésével, pl. ba1404, ebben minden benne van, ami szükséges.
Válogass, a rajzok között van adó, és vevő áramkör is.
A ba1404 adó, ésTEA5711 vevő párosítást javaslom, megbízhatóan működnek.
Üdv
Ezt http://www.electronics-diy.com/ba1404_Stereo_FM_Transmitter.php az áramkört szeretném megépíteni, minden alkatrész megvan, csak az L1-es alkatrészt nem lehetett kapni: http://www.electronics-diy.com/product_details.php?pid=147&name=3.5...9nH%29 Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen pl. 1 rossz fm rádióban van-e, és hogy vannak ezek jelölve, esetleg milyen színnel? Előre is köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |