Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 902
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Kedd, 19:06
(#) proli007 válasza sztojanov hozzászólására (») Kedd, 13:42
Látod, eddig teljesen félreértelmeztem a dolgot, azt hittem hogy valami teljesítmény Led-et jelent a Power Led. De így egyszerűen meg tudod oldani egy N-Fet-el. (Csak kis Gate feszültségű kell hozzá.)

Power-Led.png

(#) proli007 válasza sztojanov hozzászólására (») Kedd, 12:01
Hello! Amíg nem skicceled le mi hogy is van kialakítva, addig nem lehet értelmes választ adni.
Mert azt írtad, hogy a kétszínű Led,közös anódos. Ezek szerint az anód a tápon van és 1k-1k-val a katód egy-egy portára. Ez talán érthető, ha így van.
De hogy van bekötve a power Led? És mind két szín felkapcsolásakor oltanád ki a power Led-et?
(#) proli007 válasza kzozo hozzászólására (») Hé, 16:45
Köszönöm, elírtam, valóban BC212.. Na majd mindjárt kijavítom, csak szólnom kell a T. Modiknak, hogy cseréljék ki a képet.
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 16:06
Köszönöm, én akkor már csak egy kávét kérek két cukorral (mint a skinhead)!
(#) proli007 válasza szs hozzászólására (») Hé, 10:40
Engem még meg is büntettek érte, mert a kis csajoknak megcsináltam a négypofás esztergán. Hiába mondtam, hogy reszeljék kicsit csámpásra, nem elég a szálra húzás. Tanár úr persze egyből kiszúrta és már hivatott is. Kapásból tudta hogy én voltam..
(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Hé, 10:20
Hello! Ha már kútakna..
Legfontosabb a védelem, tehát én abból a szempontból vizsgálnám a dolgot, hogy milyenek a tömítő szelencék befogadóképessége.
(#) proli007 válasza mlaci989 hozzászólására (») Hé, 10:16
Hello!
Én megrajzoltam, hogyan lehet elkövetni ilyesmit. Bár nem értem, ha ilyesmivel foglalkozol, akkor miért nem opció egy gyári készülék beépítése..
Lakatos sem kezd el kalapácsot reszelni, mikor kezdi az ipart. Pedig nyilván tudna készíteni.

Kép kérésre cserélve.
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:02
Moderátor által szerkesztve
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Pé, 9:40
"Azt gondolom a TL működik " Valahogy nem úgy néz ki.
Most nem nyitja a Q2 tranyót. Amikor megy felfelé az akksi feszültsége, mérni kell az R2 ellenálláson. Amikor az akksi 14,2V feszültségen van, akkor kellene rajta lenni 2,48V-nak.
Az R2 feszültsége, mindig 5,7-szer kisebb mint az akksi feszültsége. UR2=Uaccu/(1+(R3/R2))
Tehát pld. 13V akksi mellett UR2=13V/5,7V=2,28V Ha ez nem teljesül, akkor vagy az osztó értékei nem jók, vagy a TL nem jó.
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Szept 4, 2025
Addig nemérdemes próbálni, míg a TL431 nem jól működik. A TL431 anódja a középső láb. Az megy az akksi negatív pontjára. Tehát ha 180 fokkal elfordítod a TL-t, akkor a katód és a Gate cserélődik fel.
A TL megfelelő működését az akki negatív pontjához képest kell mérni. Így 14,2V akksi felett, az R2 ellenálláson 2,48V felett lesz a feszültség. Ekkor a TL "kinyit" és áram fog folyni az R4 ellenálláson.
Ekkor a Q2 kinyit, világít a Led2 és átbillen a bistabil. (Feltéve hogy nincs bekapcsolva a kapcsoló.)

Ha bekapcsolod a kapcsolót, a Q1 kinyit, világít a Led1 és Gate feszültséget kap a Fet. A Q2 meg csinálhat amit akar, nem tudja a bistabilt visszabillenteni.

De alapvetően feszültségeket kell mérni a TL-en. Ha a Gate-Anód (akksi negatív) lábon vagy is az R2-őn kisebb feszültség van, mint 2,48V. akkor a TL zárva van, Az R4-en a feszültség nulla. (Pontosabban, maximum 0,3V, mert a TL "működtető árama nem lehet több, mint 300uA.)

Az áramkört alapvetően egy szabályozható tápról lehetne kipróbálni. Ezt a töltő helyére teszed, akksi helyére semmit, vagy 12V/5W-os izzót. Megnyomod a nyomógombot, Jelez a Led1, Led2 sötét. Izzó ilágít.
Növeled a tápfeszt lassan 14,5V-ig. 14,2V-nál, kialszik az izzó, és átvált a két Led. Ha csökkented a tápot 12V-ra, nem történik állapotváltozás.

Ha nem így működik, akkor a TL már halott..
Jó szerencsét a műtéthez! Mert az a legfontosabb.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2025
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Szept 4, 2025
A mérések alapján a TL431 "nyitva van". Az oka az lehet, hogy fordítva van benne. Meg kell fordítani.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Szept 3, 2025
Dani! Amit a hozzászólásban leírtam, az maga a "csillagpont"!
A lényeg, hogy a földáramok ne folyjanak egymáson keresztül. Ezért kell minden GND-t egy közös pontba vinni. Ez lesz maga a csillagpont. De nem láttam semmi előrelépést a témában.
De azt is írtam, hogy van erre egy külön topik. De hogy végig itt teszed fel a kérdésedet,, abból látszik hogy nem olvastál bele..
(#) proli007 válasza nik6868 hozzászólására (») Szept 3, 2025
Ha Windows operációs rendszert használsz, akkor rajta van, mert alaptartozék. A Start menünél megtalálod.
(#) proli007 válasza diginewl hozzászólására (») Szept 3, 2025
Ha működik, maradhat. Az eszközök általában túlteljesítik az adatlapi értékeket. Sőt ez gyártófüggő is lehet. (Másolják egymás eszközeit, de nem biztos hogy ugyan úgy.)
A terhelés azért kell, mert kell a belső működéshez tápfeszültség, vagy is az In és Out pontok közötti feszültség. Én minden esetre tartom magam az adatlap paramétereihez, ha lehet minden esetben.
(#) proli007 válasza nik6868 hozzászólására (») Szept 3, 2025
A Win Paint programját nem próbáltad amit ajánlottam? Én ugyan nem nyomtattam ki semmit, de ott beállítható az eredeti méret 100%-ra és a méretek cm-ben is jók. Azt is látja hogy 600dpi a felbontás,
(#) proli007 válasza nik6868 hozzászólására (») Szept 2, 2025
Hello! Meg van az e-mail cím, hiszen azon küldtem el a file-okat..
Közben elkészítettem a 2. változatot is, kissé átalakítva.
Részben, hogy az NTC-ről minél több hasznos jelet lehessen levenni, részben hogy számomra szimpatikusabb ha az érzékelő egyik pontja a GND-n van.
A hibajel erősítő OPA munkapontja 2V-on van. A háromszög jel, pedig 2V középértékű és 1Vpp csúcsértékű.
Beállítani úgy kell, hogy a kívánt középértéken tartva a hőérzékelőt (pld. 37.5°C-on) a trimmerrel az OPA kimenetén 2V-ot állítunk be. (Ekkor a kitöltési tényező, kb. 50%, Kb ez a trimmer 43%-os állásánál lesz.)
Az arányos tag (Slope) meredekségét az R5 határozza meg.
A háromszög kimeneti jele le van osztva a felére. Így a generátor jobban illeszkedik az áramkörhöz. Így remélhetőleg működni fog a kapcsolás a 10k NTC-vel.
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Szept 2, 2025
Hello! Én jónak látom, de ha nincs rajta az akkumulátor, akkor ez lehetséges. Mert egyik tranyót kinyitja a nyomógomb, a Fet bekapcsol. De a tápfeszültség ilyenkor a kimenetre kerül és ettől a TL431 14,2V felett van és bekapcsolja a másik tranyót is.
(#) proli007 válasza nik6868 hozzászólására (») Szept 2, 2025
Hello! Ha igaz, elküldtem.
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 1, 2025
Hello! Azt érti alatta, hogy szinte minden táp/töltő, a szekunder oldali visszaszabályozásánál van egy TL431 és a katód lába az optocsatolóra megy, az opto másik fele meg a primer oldalon van.
A középső lába meg a GND-re megy, azt könnyű kiszúrni.
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 1, 2025
Hello! Igen lehet ezt ragozni, csak kérdés kinek milyen a technikai hozzáállása, képessége.
(#) proli007 válasza lóri hozzászólására (») Szept 1, 2025
Ha megnézed a rajzot és olvasod amit írtam, akkor az erősítés 1..11 között változtatható.
Ha a kimeneten a "normál nívó" 5V, akkor a bemeneti jel 450mV..5V-ig változhat. De mivel ez csúcsérték, az effektív 316mV..3,5V-ig változhat. Ha kevés, növelheted az R11-et, vagy csökkented az R1-et. Az R1-et 10k-ra lecsökkentheted és a +6dB-t jelent.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Szept 1, 2025
A táp negatív pontját nevezd ki GND-nek. Majd a proci GND-t a meghajtó tranyók GND-jét külön vezetéken kösd ide. És ezt a pontot földeld, de legalább kösd a házra.
CSILLAGPONT! (Hogy meg is halld..)
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
Az hogy mi mekkora jelet ad ki, elég széles tartományban mozog. De ha nézed a csövet, akkor füllel is hallod, hogy egyik ordít, másik kussol. Nézd a reklámot! Na az majd kiveri a műszernek.
(#) proli007 válasza nik6868 hozzászólására (») Szept 1, 2025
Nos, ettől még egy szabályozástechnika összes nyűgjével találkozni fogsz..
De a kotlós jobban ért hozzá mint mi..
Csak a Dinamic 1 teljesen más kapcsolás. Itt invertáló módban működik a fokozat, az erősítést a Au=(P1+R11)/R1 határozza meg. Az R3 csak az offset miatt van, mert alapszabály az lenne, hogy az OPA bemenetein "kinézve" a két bemenet azonos impedanciát lásson. Mivel itt a P1-et állítjuk, ez lehetetlen, így a P1 középértékét tettem a bemenet és a GND felé.
Na, most melyik kapcsolásról beszélünk? Hol olvasod? Mert így sosem fogom megtudni, miről beszélünk..
(#) proli007 válasza Skori hozzászólására (») Szept 1, 2025
.. továbbá:
- Látni kellene a relé beállított paramétereit.
- Egy kontaktus zárását-nyitását nem lehet mérni egy feszültségmérővel, mer a szimulációban a feszültségmérő belső ellenállása végtelen. A relénél, pedig be lehet állítani a nyitott kontaktus
"szivárgási ellenállását".

Nekem egy ősrégi Demó van, tele bosszantó bug-okkal. De olyan szinten, hogy egy ellenállás értékének megváltoztatásával, nem fut le a szimuláció. Vagy nem tudja kiszámolni a munkapontokat pozitív visszacsatolás esetén, de a tranziens vizsgálat, meg simán lefut.
Közben számoltam és leszimuláltam a dolgokat. A 2. verzió elvileg működhet a 10k termisztorral.
Bár az R13-R14 nem tudom minek van a kapcsolásban. Az teljesen felesleges, még a célját sem értem. Mert az alapműködés a következő. (Nem tudom azzal tisztában vagy-e.)

- A szabályzó, alapvetően nem egy kétállású szabályzó, bár a fűtést ki-be kapcsolgatja.
Ez a szabályozási tartományában egy arányos szabályzó. Ami egy lassú PWM jellel működik.
- Vagy is a fűtést ki-be kapcsolja, de a ki-be kapcsolás időaránya, megegyezik a beállított hőfok és a pillanatnyi hőmérséklet különbségével. Persze a szabályozási tartományon kívül, telje időben ki (vagy be) van kapcsolva a fűtés.
- Tehát van egy hibajel erősítő, ami 37,5 fok helyzetében (az oda írt) 5,4V feszültséget adja. Ha ettől a hőfoktól eltérés van, akkor ez feszültség változik fel vagy le.
- Van egy háromszög jel generátor, mely kb. 1Vpp (csúcstól csúcsig) feszültséget ad. (kb. 700ms periódus idővel.) A háromszögjel középfeszültsége a P2-vel állítható, itt lehet beállítani az 5,4V munkaponti feszültséget. Tehát így a háromszögjel csúcsértékei 5V és 5,8V között van. (Ugye a közepe az 5.4V.)
- A hibajel erősítő és a háromszögjel generátor pillanatnyi értékeit az A1 komparátor hasonlítja össze, kimenetén ott a lassú PWM jel. A PWM 0%..100% tartományát a hibajel erősítő, kb. 0,3°C eltérésnél futja be.
- A triac-ot a nullátmenetes optotriac vezérli, amit a komparátor kapcsolgat be-ki.
- Az R13-R14 azért értelmetlen, mert bár leosztja a háromszög generátor kimeneti feszültségét, de közben a középértékét meg feltolja a táp felé. Közben a P2 potival, beállítható a középérték a hibajel erősítő 5,4V-os munkapontjára. (Egyébként ezzel a két ellenállás értékkel működésképtelen lenne a kapcsolás. Tehát vagy valami hiányzik, vagy el van írva, de a tervezői szándékot sem tudom benne felfedezni.
Nos, kb. ennyi. A kapcsolásban az R7 értéke kritikus, 10 NTC és 37,5°C érték és P1 középállása esetén, kb. kb. 26k értékű kell hogy legyen. (Persze van tűrése is z NTC-nek és nem mindegy hol helyezkedik el a hőérzákelő.)
Oké, megértettem. De én nem szolgálhatok egy kipróbált nyáktervvel, mert nem építek ilyesmit.
De ha egy meglévő transzformátort használnál, akkor az feltételezhetően nem fér erre a nyákra.
Ergo, kellett volna tudnom, hogy mekkora, vagy hogy egyáltalán a panelen lesz-e.
Amúgy a 10k termisztor nem célszerű ebbe az áramkörben. Mert a kívánt hőmérsékleten 6V feszültség lesz a termisztoron. A 10k termisztor ellenállása 35°C-on kb. 6,5k lesz. Az 0,9mA áramot jelent ekkor. És az 5.5mW hőterhelést jelent. Tehát a mérőáram befolyásolni fogja a termisztor ellenállását. És ez felfogatástól/hőleadástól függően befolyásolja majd az érzékelt hőmérsékletet.
A MOC sorozatból szinte lényegtelen mit használsz, nullátmenetesek kisebb hálózati zavarjelet gerjesztenek ohm-os terhelés mellett.
üdv: Gábor
Máskor tedd fel a rajzot (vagy linket) miről van szó. Mert így csak találgatok..
Következő: »»   1 / 902
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem