Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 907
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») 13:51
Ebben az esetben az R2-őt 15k-ra kell cserélni.
A hűtőborda kiválasztása a Te feladatod. A borda ne legyen melegebb 70 foknál.
Én 2k-s helipotot tennék bele Pld..
Az egyenirányító ugyan nem az amit kiválasztottál Ilyen.
Műszernek ezt ajánlom.
(#) proli007 válasza CIROKL hozzászólására (») 12:10
Nem akarod szándékosan megérteni amit írok? Én ezt arra írtam, hogy azért nem lehet ma már egy cellára terhelővillát kapni, mert a kocsinál nincs kivezetve már a cella. Így ez már nem árucikk.
(#) proli007 válasza CIROKL hozzászólására (») 9:15
Nem arról beszélek, hanem a gépjármű akksikról, amihez készítik az ilyesmit. Mert mindig az a kérdés, mi árucikk és mi nem.
(#) proli007 válasza jonasr75 hozzászólására (») 9:13
Hello! A trafó, meg a híd jó lesz hozzá, de 1x9V is elegendő).
De nem kell követni a cikkben leírtakat, mert egytápfesz bőven elég hozzá, LM358-at használva. De ha megmondod hogy milyen áramtartományra, feszültségre szeretnéd és mivel mérnél, akkor megrajzolom, hogy lehet megoldani.
De a "legfőbb ellenség" a félvezető hűtésének megoldása. Vagy kényszerhűtés a használati időtől függően.(De a ventilátorhoz meg táp kell.) Én általában 20W-nál nem teszek nagyobb terhelést egy félvezetőre.
(#) proli007 válasza CIROKL hozzászólására (») 8:54
Hello! Vakerán látni "terhelővilla".
Ma már nincs kivezetve a cella, így nem lehet használni. Anno a seregbe mi is készítettünk, igaz parasztosat és 12V-ra. Fűrészlap két végére seprűnyél. Rányomva, ha felizzott, jó volt az akksi. (De a 105Ah akksinak a rövidebbik oldalán volt a kivezetés.)
De amúgy sem érdemes ezt túlspilázni. Sönt, tüske, meg egy analóg műszer.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 11:36
Hello!
Látszik, hogy a panelen ott vannak a kondik helyei. De nincs benne semmi, feltehetően mert nincs rá szükség. Szerintem meghúz a relé oszt annyi. Csak ne váltó legyen. A dióda meg ott van.
(#) proli007 válasza 73 Gábor hozzászólására (») Sze, 20:53
Hello! Én nem ismerem ezt a bigyót, de mit vársz tőle?
A leírása szerint megy a 16V DC-ről is. A panelen én csak két bistabil relét látok, aminek van két váltóérintkező kimenete. A tekercsek előtt meg diódák és ellenállások vannak.
Tehát csak annyit tennének, hogy ha mondjuk balról bejön a vonat, akkor átvált a relé, és mind addig úgy marad, míg a jobboldali Reeed kontaktus vissza nem váltja.
És ebből van kettő, hogy ha jobbról jön a vonat, hasonlóan viselkedjen. Ezért bistabil a relé.
A relék kimenetére meg rákötöd a lámpákat, de azoknak, "maguktól kell villogniuk."
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 20:35
Alapvetően ez egy jó és működő képes kapcsolás, Alkotó tervezte a nyákot és tesztelte. Tehát jónak kellene lenni. Ha kimérted az alkatrészeket, akkor csak a félvezetőkben, vagy a nyák szakadásában lehet hiba.
Azt kell megtudni, hogy a feszültségszabályzó, miért zárja a végtranyókat. kis terhelést mindig kell tenni a táp kimenetére, mert bármely minimális szivárgás ésszerűtlen viselkedéshez vezethet.
Az áramfigyelő OPA kimenete magas szinten van, tehát az nem korlátozhatná a kimeneti feszültség felépülését. Esetleg cseréld fel a két OPA-t hogy hibájukat ki tudd zárni.
És minden mérést a +Uki ponthoz (segédtáp GND) kell végezni, még ha ésszerűtlennek tűnik akkor is. Mert ez a táp vonatkoztatási potenciál pontja. És trafóról kellene táplálni mind a fő és segédfeszültséget, hogy a galvanikus elválasztás biztos legyen.
Jó munkát!
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 19:15
Valami nem egészen stimmelt akkor a méréseknél. Ha a tranzisztorok le vannak zárva (a negatív bázisfeszültség miatt), akkor a főtáp lebeg a "levegőben."
A negatív kimeneti feszültség azt jelenti, hogy az Uki pontokon fordított a polaritás. Vagy is a +Uki ponthoz képest a -Iki pont , nem negatív, hanem +4,4V.
És ez lehetséges, mert a +Uki pont a +-segédtáp GND pontja. Az R4//R5 ellenálláson és a feszültségszabályzó potméteren keresztül a +7,2V referencia, kijut az -Uki kimenetre. És ez fordított polaritást jelent a +Uki és -Uki pontok között.
Némi terhelésre lenne szükség a kimeneti pontok között, hogy ez a fordított feszültség mennyire terhelhető.
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 17:31
Akkor nézd meg a kimeneti feszültséget is mert a -Uki -Us pontról kellene odakerülnie a negatív feszültségnek. De azt mondtad, hogy nincs kimeneti feszültség. Akkor honnan jön.
Egyébként az akkor jönne létre, hogy az OPA lezárja a végfokot, ha a végtranyók valamelyike, vagy a D6 dióda átvezetne. De akkor lenne kimeneti feszültség az Uki pontokon.
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 13:56
Akkor a feszültségszabályzó résszel van a baj.
A méréseket az +Uki ponthoz képest kell végezni, mert ez a végfokozat és a szabályzó fokozatok közös vonatkoztatási pontja.
Meg kell mérni az U2 2-es és 3-as lábán a feszültséget. Normál esetben (mikor a szabályozási hurok működik) a két lábon 0V körüli potenciálon kell hogy legyen. (Feltehetően a 3-asláb negatív potenciálon van. azért a 6-os kimeneten a -8,8V.)
Azt nem látom mivel és honnan tápláltad, de a főtápfeszültségnek a segédtáp +-12V-jától, galvanikusan teljesen függetlennek kell lenni, mer ez egy "lebegő tápfeszültséges" megoldás.
Ha ez nem teljesül, nem fog jól működni a táp
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Kedd, 5:26
Hello!
Elsőként mérd meg a +- segédtápfeszültségeket.
A végtranyókat az LM723 táppal előállított feszültség nyitja ki egy ellenálláson keresztül.
És a feszültség és áramszabályzó 741 OPA húzza le egy-egy diódán keresztül.
Elsőként ezt kell megvizsgálni, hogy az LM723 kimenetén meg van-e a feszültség és hogy a 741 kimeneti feszültségei hol vannak.
(#) proli007 válasza TG92 hozzászólására (») Hé, 16:49
Én nem ismerem a gázkazánodat, de talán a kollégák tudják, hogy rá lehet-e kötni a 24V-os relét.
Minden esetre a 24V-os ki-bemenetek többségében lángmodulációt szolgálják, a kontaktusos vezérlés csak kényszermegoldás ezeknél. Az Ariston, meg mintha kommunikációval beszélgetne a hozzá való szabályzóval. De ezek csak feltételezések részemről. De lehet majd tudják a megoldást, de ahhoz javaslom, add meg a pontos típusszámot a felesleges körök elkerülése érdekében.
(#) proli007 válasza TG92 hozzászólására (») Hé, 15:04
Hello! Ezt a 30V-ot honnan vetted? Mert a termosztát vevő egysége, csak egy potenciálmentes kontaktust ad ki. Vagy is az azt a feszültséget kapcsolja, amit a kazán ad ki. A kazán pedig típustól függően adnak feszültséget a termosztát felé. Tehát alapvetően a kazán elektronikát kell körbe járni.
A termosztát vevőben, valóban egy 24V-os relé van, de azt a feszültséget a vevő nem adja ki és nem is terhelhető másik relével, a kondenzátoros táp miatt.
De azt megteheted, hogy a vevővel, nem a kazánt, hanem egy 230V-os relét kapcsolsz, melynek egy záróérintkezője indítja a kazánt és egy (másik független) bontó érintkezője működteti a Te szivattyúdat.
Ha ez két független érintkező, akkor a kazán nem tud "összeakadni" a szivattyúd áramkörével. és a feszültségnemek így tetszőlegesek lehetnek. (Ha ez így logikailag számodra jó.)
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 17:28
Kicsit igénytelenebbül, egyszerűbben is megoldható a dolog.
Ha T1 lezár, akkor elindítja a monostabilt. A P1-el a billenési szint állítható.

Peak-Led.png

(#) proli007 válasza WWalter hozzászólására (») Vas, 15:44
Hello! Ha jól értem, akkor egy bizonyos csúcsérték elérését szeretnéd jelezni egy Led-el és a kijelzés idejét meghosszabbítanád, hogy látható is legyen.
Nos a tranyós áramkör egy monostabil multi lenne, aminek a küszöbértékét a tranyó bázis-emitter nyitófeszültsége adná. Látszólag egyszerű, de a legtöbb esetben ilyesmi nem működik korrekt módon. Mert szinte minden, mindentől függ.
Tehát egy korrekt megoldást akkor kapsz, ha a csúcsértékmérő kimeneti feszültségét egy komparátorra viszed (pld. egy OPA, melynek referencia szintje változtatható) és ennek kimenetével indítasz egy monostabil kapcsolást. (Pld, egy 555-öt) Akkor kiszámítható eredményt kaphatsz.
(#) proli007 válasza Balaton30 hozzászólására (») Szo, 16:54
Mérd meg az ellenállását, lehet hogy egy Pt100-as platina kucorog a kerámia kabátjában.
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 14:13
Itt megtalálod.
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 9:18
Igen! Már bocs hogy ilyeneket írok, de ha valaki segíteni szeretne, akkor tudnia kell a peremfeltételeket. És nem azért kérdezősködik, mert kíváncsi.. Számtalanszor elkövetik ezt a hibát, aztán csak megy az értelmetlen találgatás.
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szo, 8:14
De nem válaszoltál a kérdésre!
(#) proli007 válasza zsel55 hozzászólására (») Nov 24, 2025
De tudja, csak Te egy kapcsolási rajzot kértél. Ez a StepDown konverter, jelzi ha feltöltődött az akku, a labortápnál meg kuksizni kell, az árammérőt, hogy "leesett-e már az áram".
(#) proli007 válasza zsel55 hozzászólására (») Nov 24, 2025
Hello! Veszel egy ilyen szabályzót, beállítod a kimeneti feszültséget 21V-ra, az áramot 2A-ra és megtáplálod egy 24V/2A-es táppal. És kész is vagy.
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 23, 2025
Én ilyen UFO-ba anno vettem egy Led-es gyűrűt táppal kb. 12cm lehet, ami mágneses talpú. Kidobtam a foglalatot és felcuppantottam. Nagyon jó homogén fénye van. De mostanában nem is látok ilyesmit.
(#) proli007 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 23, 2025
Hello! "Például a párizsi Pompidou központ."
Na, nekem az egy turbinacsarnok, csak ki van fordítva. Ezt néztem 37 évig, csak belülről.
(#) proli007 válasza Peticilin hozzászólására (») Nov 23, 2025
Hello! De közben ne feledd, hogy az összes időzítési ciklus is 5-ször gyorsabban fog letelni..
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 18, 2025
Hello! Ez sajnos így igaz. Még ha meg is van a kód visszafejteni nem egyszerű dolog. Pedig én a 8048-hoz még egy disassembler programot is hozzá, amivel ki tudtam kerülni a táblázatokat. Mert ha ráfut egy táblázatra, eltéveszti a fordítást, lévén, hogy több byte-os utasítások is vannak és a táblát programnak nézve rossz lesz a fordítás.
Egy 2k programot fejtettem vissza és a visszafejtést újra assemblálva vissza jött az eredeti kód. És még sem volt teljesen jó. Arról nem beszélve, hogy valakinek a gondolkodását, szokásait megfejteni nagyon nehéz. És ha eredetileg nem ASM-ben volt írva, hanem valamely magas szintű nyelven, még reménytelen a helyzet, mert az modulokat használ.
(#) proli007 válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 18, 2025
Hello! Nem jobb (mert az is ugyan úgy kétutas), csak kérdés, hogy van-e két tekercs a trafón.
(#) proli007 válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 17, 2025
Szívesen! Azért kicsivel több macerával megoldható..

LDR-Leds.png

(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 17, 2025
Hello! Te most a Germánium ASZ1016-ot mérted? Mert annak jelentős CB viszárama van, nem olyan mint a szilícium tranyók, nem lesz végtelen a záróirány! (A szkópos képeknek, mi köze van ehhez?)
(#) proli007 válasza nurseboy hozzászólására (») Nov 17, 2025
Igen, de mint mondtam az LM317-el ez nem valósítható meg, csak ha a bemeneti tápfesz, minimum 17V.
Következő: »»   1 / 907
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem