Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hello! Ezt találtam..
Látod, eddig teljesen félreértelmeztem a dolgot, azt hittem hogy valami teljesítmény Led-et jelent a Power Led. De így egyszerűen meg tudod oldani egy N-Fet-el. (Csak kis Gate feszültségű kell hozzá.)
Hello! Amíg nem skicceled le mi hogy is van kialakítva, addig nem lehet értelmes választ adni.
Mert azt írtad, hogy a kétszínű Led,közös anódos. Ezek szerint az anód a tápon van és 1k-1k-val a katód egy-egy portára. Ez talán érthető, ha így van. De hogy van bekötve a power Led? És mind két szín felkapcsolásakor oltanád ki a power Led-et?
Köszönöm, elírtam, valóban BC212.. Na majd mindjárt kijavítom, csak szólnom kell a T. Modiknak, hogy cseréljék ki a képet.
Köszönöm, én akkor már csak egy kávét kérek két cukorral (mint a skinhead)!
![]()
Engem még meg is büntettek érte, mert a kis csajoknak megcsináltam a négypofás esztergán. Hiába mondtam, hogy reszeljék kicsit csámpásra, nem elég a szálra húzás. Tanár úr persze egyből kiszúrta és már hivatott is. Kapásból tudta hogy én voltam..
![]()
Hello! Ha már kútakna..
Legfontosabb a védelem, tehát én abból a szempontból vizsgálnám a dolgot, hogy milyenek a tömítő szelencék befogadóképessége.
Hello!
Én megrajzoltam, hogyan lehet elkövetni ilyesmit. Bár nem értem, ha ilyesmivel foglalkozol, akkor miért nem opció egy gyári készülék beépítése.. ![]() Lakatos sem kezd el kalapácsot reszelni, mikor kezdi az ipart. Pedig nyilván tudna készíteni. Kép kérésre cserélve. A hozzászólás módosítva: Hé, 17:02
Moderátor által szerkesztve
"Azt gondolom a TL működik " Valahogy nem úgy néz ki.
Most nem nyitja a Q2 tranyót. Amikor megy felfelé az akksi feszültsége, mérni kell az R2 ellenálláson. Amikor az akksi 14,2V feszültségen van, akkor kellene rajta lenni 2,48V-nak. Az R2 feszültsége, mindig 5,7-szer kisebb mint az akksi feszültsége. UR2=Uaccu/(1+(R3/R2)) Tehát pld. 13V akksi mellett UR2=13V/5,7V=2,28V Ha ez nem teljesül, akkor vagy az osztó értékei nem jók, vagy a TL nem jó.
Addig nemérdemes próbálni, míg a TL431 nem jól működik. A TL431 anódja a középső láb. Az megy az akksi negatív pontjára. Tehát ha 180 fokkal elfordítod a TL-t, akkor a katód és a Gate cserélődik fel.
A TL megfelelő működését az akki negatív pontjához képest kell mérni. Így 14,2V akksi felett, az R2 ellenálláson 2,48V felett lesz a feszültség. Ekkor a TL "kinyit" és áram fog folyni az R4 ellenálláson. Ekkor a Q2 kinyit, világít a Led2 és átbillen a bistabil. (Feltéve hogy nincs bekapcsolva a kapcsoló.) Ha bekapcsolod a kapcsolót, a Q1 kinyit, világít a Led1 és Gate feszültséget kap a Fet. A Q2 meg csinálhat amit akar, nem tudja a bistabilt visszabillenteni. De alapvetően feszültségeket kell mérni a TL-en. Ha a Gate-Anód (akksi negatív) lábon vagy is az R2-őn kisebb feszültség van, mint 2,48V. akkor a TL zárva van, Az R4-en a feszültség nulla. (Pontosabban, maximum 0,3V, mert a TL "működtető árama nem lehet több, mint 300uA.) Az áramkört alapvetően egy szabályozható tápról lehetne kipróbálni. Ezt a töltő helyére teszed, akksi helyére semmit, vagy 12V/5W-os izzót. Megnyomod a nyomógombot, Jelez a Led1, Led2 sötét. Izzó ilágít. Növeled a tápfeszt lassan 14,5V-ig. 14,2V-nál, kialszik az izzó, és átvált a két Led. Ha csökkented a tápot 12V-ra, nem történik állapotváltozás. Ha nem így működik, akkor a TL már halott.. Jó szerencsét a műtéthez! Mert az a legfontosabb. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2025
A mérések alapján a TL431 "nyitva van". Az oka az lehet, hogy fordítva van benne. Meg kell fordítani.
Dani! Amit a hozzászólásban leírtam, az maga a "csillagpont"!
A lényeg, hogy a földáramok ne folyjanak egymáson keresztül. Ezért kell minden GND-t egy közös pontba vinni. Ez lesz maga a csillagpont. De nem láttam semmi előrelépést a témában. De azt is írtam, hogy van erre egy külön topik. De hogy végig itt teszed fel a kérdésedet,, abból látszik hogy nem olvastál bele.. ![]()
Ha Windows operációs rendszert használsz, akkor rajta van, mert alaptartozék. A Start menünél megtalálod.
Ha működik, maradhat. Az eszközök általában túlteljesítik az adatlapi értékeket. Sőt ez gyártófüggő is lehet. (Másolják egymás eszközeit, de nem biztos hogy ugyan úgy.)
A terhelés azért kell, mert kell a belső működéshez tápfeszültség, vagy is az In és Out pontok közötti feszültség. Én minden esetre tartom magam az adatlap paramétereihez, ha lehet minden esetben.
A Win Paint programját nem próbáltad amit ajánlottam? Én ugyan nem nyomtattam ki semmit, de ott beállítható az eredeti méret 100%-ra és a méretek cm-ben is jók. Azt is látja hogy 600dpi a felbontás,
Hello! Meg van az e-mail cím, hiszen azon küldtem el a file-okat..
![]() Közben elkészítettem a 2. változatot is, kissé átalakítva. Részben, hogy az NTC-ről minél több hasznos jelet lehessen levenni, részben hogy számomra szimpatikusabb ha az érzékelő egyik pontja a GND-n van. A hibajel erősítő OPA munkapontja 2V-on van. A háromszög jel, pedig 2V középértékű és 1Vpp csúcsértékű. Beállítani úgy kell, hogy a kívánt középértéken tartva a hőérzékelőt (pld. 37.5°C-on) a trimmerrel az OPA kimenetén 2V-ot állítunk be. (Ekkor a kitöltési tényező, kb. 50%, Kb ez a trimmer 43%-os állásánál lesz.) Az arányos tag (Slope) meredekségét az R5 határozza meg. A háromszög kimeneti jele le van osztva a felére. Így a generátor jobban illeszkedik az áramkörhöz. Így remélhetőleg működni fog a kapcsolás a 10k NTC-vel.
Hello! Én jónak látom, de ha nincs rajta az akkumulátor, akkor ez lehetséges. Mert egyik tranyót kinyitja a nyomógomb, a Fet bekapcsol. De a tápfeszültség ilyenkor a kimenetre kerül és ettől a TL431 14,2V felett van és bekapcsolja a másik tranyót is.
Hello! Azt érti alatta, hogy szinte minden táp/töltő, a szekunder oldali visszaszabályozásánál van egy TL431 és a katód lába az optocsatolóra megy, az opto másik fele meg a primer oldalon van.
A középső lába meg a GND-re megy, azt könnyű kiszúrni.
Hello! Igen lehet ezt ragozni, csak kérdés kinek milyen a technikai hozzáállása, képessége.
Ha megnézed a rajzot és olvasod amit írtam, akkor az erősítés 1..11 között változtatható.
Ha a kimeneten a "normál nívó" 5V, akkor a bemeneti jel 450mV..5V-ig változhat. De mivel ez csúcsérték, az effektív 316mV..3,5V-ig változhat. Ha kevés, növelheted az R11-et, vagy csökkented az R1-et. Az R1-et 10k-ra lecsökkentheted és a +6dB-t jelent.
A táp negatív pontját nevezd ki GND-nek. Majd a proci GND-t a meghajtó tranyók GND-jét külön vezetéken kösd ide. És ezt a pontot földeld, de legalább kösd a házra.
CSILLAGPONT! (Hogy meg is halld..) A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
Az hogy mi mekkora jelet ad ki, elég széles tartományban mozog. De ha nézed a csövet, akkor füllel is hallod, hogy egyik ordít, másik kussol. Nézd a reklámot! Na az majd kiveri a műszernek.
Nos, ettől még egy szabályozástechnika összes nyűgjével találkozni fogsz..
![]() De a kotlós jobban ért hozzá mint mi..
Csak a Dinamic 1 teljesen más kapcsolás. Itt invertáló módban működik a fokozat, az erősítést a Au=(P1+R11)/R1 határozza meg. Az R3 csak az offset miatt van, mert alapszabály az lenne, hogy az OPA bemenetein "kinézve" a két bemenet azonos impedanciát lásson. Mivel itt a P1-et állítjuk, ez lehetetlen, így a P1 középértékét tettem a bemenet és a GND felé.
Na, most melyik kapcsolásról beszélünk? Hol olvasod? Mert így sosem fogom megtudni, miről beszélünk..
![]()
.. továbbá:
- Látni kellene a relé beállított paramétereit. - Egy kontaktus zárását-nyitását nem lehet mérni egy feszültségmérővel, mer a szimulációban a feszültségmérő belső ellenállása végtelen. A relénél, pedig be lehet állítani a nyitott kontaktus "szivárgási ellenállását". Nekem egy ősrégi Demó van, tele bosszantó bug-okkal. De olyan szinten, hogy egy ellenállás értékének megváltoztatásával, nem fut le a szimuláció. Vagy nem tudja kiszámolni a munkapontokat pozitív visszacsatolás esetén, de a tranziens vizsgálat, meg simán lefut.
Közben számoltam és leszimuláltam a dolgokat. A 2. verzió elvileg működhet a 10k termisztorral.
Bár az R13-R14 nem tudom minek van a kapcsolásban. Az teljesen felesleges, még a célját sem értem. Mert az alapműködés a következő. (Nem tudom azzal tisztában vagy-e.) - A szabályzó, alapvetően nem egy kétállású szabályzó, bár a fűtést ki-be kapcsolgatja. Ez a szabályozási tartományában egy arányos szabályzó. Ami egy lassú PWM jellel működik. - Vagy is a fűtést ki-be kapcsolja, de a ki-be kapcsolás időaránya, megegyezik a beállított hőfok és a pillanatnyi hőmérséklet különbségével. Persze a szabályozási tartományon kívül, telje időben ki (vagy be) van kapcsolva a fűtés. - Tehát van egy hibajel erősítő, ami 37,5 fok helyzetében (az oda írt) 5,4V feszültséget adja. Ha ettől a hőfoktól eltérés van, akkor ez feszültség változik fel vagy le. - Van egy háromszög jel generátor, mely kb. 1Vpp (csúcstól csúcsig) feszültséget ad. (kb. 700ms periódus idővel.) A háromszögjel középfeszültsége a P2-vel állítható, itt lehet beállítani az 5,4V munkaponti feszültséget. Tehát így a háromszögjel csúcsértékei 5V és 5,8V között van. (Ugye a közepe az 5.4V.) - A hibajel erősítő és a háromszögjel generátor pillanatnyi értékeit az A1 komparátor hasonlítja össze, kimenetén ott a lassú PWM jel. A PWM 0%..100% tartományát a hibajel erősítő, kb. 0,3°C eltérésnél futja be. - A triac-ot a nullátmenetes optotriac vezérli, amit a komparátor kapcsolgat be-ki. - Az R13-R14 azért értelmetlen, mert bár leosztja a háromszög generátor kimeneti feszültségét, de közben a középértékét meg feltolja a táp felé. Közben a P2 potival, beállítható a középérték a hibajel erősítő 5,4V-os munkapontjára. (Egyébként ezzel a két ellenállás értékkel működésképtelen lenne a kapcsolás. Tehát vagy valami hiányzik, vagy el van írva, de a tervezői szándékot sem tudom benne felfedezni. Nos, kb. ennyi. A kapcsolásban az R7 értéke kritikus, 10 NTC és 37,5°C érték és P1 középállása esetén, kb. kb. 26k értékű kell hogy legyen. (Persze van tűrése is z NTC-nek és nem mindegy hol helyezkedik el a hőérzákelő.)
Oké, megértettem. De én nem szolgálhatok egy kipróbált nyáktervvel, mert nem építek ilyesmit.
De ha egy meglévő transzformátort használnál, akkor az feltételezhetően nem fér erre a nyákra. Ergo, kellett volna tudnom, hogy mekkora, vagy hogy egyáltalán a panelen lesz-e. Amúgy a 10k termisztor nem célszerű ebbe az áramkörben. Mert a kívánt hőmérsékleten 6V feszültség lesz a termisztoron. A 10k termisztor ellenállása 35°C-on kb. 6,5k lesz. Az 0,9mA áramot jelent ekkor. És az 5.5mW hőterhelést jelent. Tehát a mérőáram befolyásolni fogja a termisztor ellenállását. És ez felfogatástól/hőleadástól függően befolyásolja majd az érzékelt hőmérsékletet. A MOC sorozatból szinte lényegtelen mit használsz, nullátmenetesek kisebb hálózati zavarjelet gerjesztenek ohm-os terhelés mellett. üdv: Gábor
Máskor tedd fel a rajzot (vagy linket) miről van szó. Mert így csak találgatok..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |