Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A szokásjog szerint igen.
Hello! Mivel +-45V-ként van megjelölve, a 90V a kettő között van. Tehát kétszer 45V a feszültség-
Hello! Ha széles hőfok működési tartományt szeretnél, akkor a katonai változatot kell előnybe részesíteni. Pld. SE555 -55C..+125C-ig működik.
De az elkók kapacitása erősen változik a hőfok függvényében! 0 °C-on: a kapacitás 70–75%-a -10 °C-on: a kapacitás 50–60%-a -20 °C-on: a kapacitás 23–50%-a Ezért célszerű az időzítéshez tantál elkót választani. A hozzászólás módosítva: Hé, 18:52
Bakter! Erről hiányzik a mágneses árnyékoló cső!
3:03-nál
Meg kellene próbálni egy lemágnesező tekercsel, amilyent a CRT tévéknél használtak, hátha le tudja küzdeni. Ha nem, ki kellene venni az árnyékoló csövet, persze előtte a képcsövet is.
Arra ügyelj, hogy a mágneses tér, ne rángassa nagyon a képcső belső részét.. Mert a régi TV belső maszkját is tudta rángatni. Ha még ismersz valaki régi TV javítót, annak lesz tekercse. Ez egy csomó trafó drót, egy fazékra feltekerve, meg egy mikrókapcsoló, amivel lehet ki-be kapcsolni. De kérdezd meg Tőle, hogyan kell használni. mert az nem minegy. Meg nézd át a szkópot, nem-e esett bele, vagy tapadt fel az aljára, valami kis mágnes. A hozzászólás módosítva: Hé, 10:56
Hello! Ezt minden X eltérítési időn ezt csinálja? Mert ha változik, akkor a függőleges erősítő szed össze valamit. Ha állandó, akkor esetleg lehet az árnyékoló búra felmágneseződése is. (Pld valami hangfal közelében ácsingózott eddig, vagy most.)
De bele fog lógni. 20A/22mF-al, 9V a krumpli. De majd meglátod..
Hello!
Én megrajzoltam, amit szeretnél. Kb. 35 fokon kapcsol be a relé, s 33 fokon ejt el. Amikor a relé elejtett helyzetben van, akkor a két motor sorba van kötve. Mikor meghúz, akkor pedig teljes tápot kapnak. De ha a keresőbe beírod, hogy "NTC-Fan", akkor számtalan kapcsolást találsz. (Az OPA lábainál csak az "a" fokozat van jelölve, de talán kitalálod, hogy 7-6-5 láb a másik.)
A pufferrel lesz gondod, mert szerintem kb. 10db. 10000µF-ra lesz szükség.
Anno készítettem 12V 10A-est. ilyen célra 723-al. Az adó miatt a sönt lekorlátozta a tápot. Biffilárisra kellett tekerni a söntöt. A TVS szerintem nem véd meg egy 20A-es tápot.
Hello!
Bevált kapcsolásom nincs, de meg tudom rajzolni, hogyan lehet megoldani tranyókkal. A KD606-tól 5A esetén, 10 bétánál többre nemigazán lehet számítani, így 20A-hez kb 2A meghajtóáram szükséges. Tehát a BD442-őt is hűteni kell. (Esetleg BD242-őt raksz bele.) A 0,1 Ohm ellenállás, jó ha 5W-os, az is melegedni fog. Az áramelosztás miatt van. Az Rt 1,25 Ohm a terhelést szimulálja csak.
Igen, ha a 2-es lábat fixen a GND-re húzod, akkor a kimenet magas lesz fixen.
De minek 12V-os és 24V-os relé? Nagy áramú a 24V-os relé? Egyébként így terheli a 2-es motor árama az 1-es 24V-os relét is. A reléhez ajánlott védődiódát tenni! A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2026
Hello!
Valami képformátumot tehetnél fel, mert nekem nincs Sprintem, így a szándékodat sem látom.. De lehet valami ilyesmire gondoltál? Amúgy percekre időzíteni, már nem szerencsés 555-el, mert elkót kel használni az időzítéshez. Az pedig szivároghat különböző hőfokon.
Hello!
Valami képformátumot tehetnél fel, mert nekem nincs Sprintem, így a szándékodat sem látom..
Hello! Egy levetett 19V-os laptop töltő, nem lenne célszerűbb?
Alapvetően igen, de túl sokat ne várj egy BE küszöbfeszültségtől.
Hello!
Ha felcseréled a 3,3 ohm-ot a diódával, akkor lehet érzékelni rajta az áramot. Mivel 100mA esetén ezen 330mV feszültség esik, a bázis-emitter pedig 600mV körül nyit, Ki kell egészíteni 330mV-al ezt a feszültséget. A váltás nem lesz hirtelen, de lehetne visszacsatolást is alkalmazni. A 12,8V, gondolom állandó, az előfeszítés miatt.
Hello!
Pld. MOC3023-al. Igaz a MOC 5mA kapcsolóáramú a Led-nél, a FOD 1,3mA-es. De az áramkörben nem biztos hogy szükség van erre. A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2026
Hello!
Ha az óráról fázIis-nulla-föld érkezik, akkor már nem közösíthető a nulla és a föld
Hello! Feltehetően azért kattog a hangszóró, mert a frekvencia változások között PWM regisztereket kell átírnod és az "nincs szinkronban a frekvencia képzéssel". Próbálj meg változó frekvencia helyett egyetlen frekit kiadni, feltételezhetően akkor nem fog kattogni.
"ami most jó azon nagyon halkan hallani visszafelé a másik oldal műsorát."
Akkor pedig nem jó a fej magasság beállítása. Vagy ezen a magnón, ha oda-vissza ezzel vetted fel, vagy ha a felvétel egy másik magnóval készült, akkor a kettő között különbség van. A két sáv sosem lesz egyforma, mert az egyik sáv a szalag szélére, míg a másik, majdnem a közepére esik. Ha egy darab szalagot megfogsz és megnyújtod, akkor durván látni fogod mi a helyzet a valóságban, csak felnagyítva. A jó minőségű szalag alapvető egy felvételhez. A zajt, álló és mozgó szalag mellett lehet tanulmányozni. Javításkor egy gyári mérőszalagra lenne szükség, ami aranyárban van/volt és általában nincs.
Hello! Ugyan nem tudtam meghallgatni amit feltettél, mert nálam ez nagyon halk, de a pattogást nem okozhatja valami sztatikus feltöltődés/kisülés? Szalagot/orsót cseréltél? Mert írtad, hogy lejátszás közben, nincsenek ezek a hangok, de lehet hogy az másik szalag. (Csak egy tipp.)
Törlőfej terhelése nélkül, nem biztos hogy a törlőoszcillátor helyesen fog működni. Előmágnesezési trimmerkondikat cserélted már? Azt írtad, nincsenek jó állapotban. A felmágneseződésnek, alapvetően zajt kellene generálni, ami a motor/tengely egyenetlen járásával hangot adhat. Magánál a szalagnál nem lehet felmágneseződés, mert a törlőfej telítésbe viszi a szalagot, ami a szalag előrehaladásával, lassan csillapodik a tér. Pont így töröl a törlőfej. Tehát csak a pályavonal fém részei mágneseződhetnének fel. De azt le lehet demagnetizálni.
Hello!
Ha egy mikrokontrolleres izé újra indulgat, akkor a táp csökkenését és a Reset áramkört kell megvizslatni.
Próba azért írt, mert a várakozási idő, a szivattyúzási időnek nem a negyede, hanem a harmada..
De én már nem akartam bonyolítani. De úgy gondoltam, hogy ezzel az idővel "nem lőnek nyulat".
Igen, igazad van. Kapuzgatni kellet volna még. De úgy gondoltam, hogy a működési idő beállítása a lényeges, a sötétedés utáni várakozási idő, kevésbé lényeges.
Hello! Én inkább megrajzoltam..
A fényt egy LDR ellenállás figyeli. Ha sötét lesz, elindul az időzítés. Ekkor a zöld Led el kezd "villogni". (Mivel az ütemjel kb 1sec, a Q4 kimeneten, 16-al oszja, így 16 másodpercenként változik a jelzés.) Amikor eléri a számláló, a Q12 kimenetet, beírja az RS tárolót. De ennek feltétele, hogy a "Rain" bemenet ne záródjon a testre. Tehát ha az egy föld szonda, és nedves a talaj, nem fog elindulni a szivattyú. Amikor a számláló eléri a Q14 kimenetét, leáll a szivattyú és az ütemadó jele is. Itt várakozik, míg ki nem világosodik. Ekkor Reset állapotban van a számláló, és az RS tároló is. Ha besötétedik, újra indul a ciklus.
Ha nem volt rajta terhelés, nem mehetett volna tönkre a Fet és a tranyó. Valami zárlat van.
Akkor mérd meg a diódákat, a 220µF-os kondit, esetleg zárlatos lett a két zéner.
Ha egyik sem, akkor megpusztult a két Ic. De ez ritka. De a 220µF-nál megtáplálhatod tápról is az áramkört.
Elsőként a 470nF kapacitását mérd meg, vagy cseréld ki. Mert vélhetően kapacitásvesztes lett, azért nincs táp.
Legegyszerűbb lenne a Tina, de abban az LM3914 gondolom nincs is benne. De a lényeg úgy sem az Ic, mert annak csak a 2..8 lába közti rész érdekes. A többi úgy is csak a Led-ek és a Mode láb.
Ami érdekes, hogy van-e a tápnál trafó, vagy valami sárga (vagy szürke) X2-es 275V-os kondi, kb. 470nF.. 1µF kapacitással. Azt a részt kell kirajzolni. De ezek szerint +20V lenne a táp. Ha kondis a táp, akkor a kondi szokott megpusztulni, meg az utána lévő nagyobb kapacitású elkó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |