Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 846
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 8:56
Köszönöm a válaszod! Azért kérdeztem, mert transzformátor már lenne a nagyobb feszültségű müködéshez. Az analóg műszerekkel hadi lábon állok, ezt digitális műszerre cserélném. Vagy egy arduino alapú mérőegységre.
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Sze, 9:30
Ésszerű keretek közt biztosan. Az OPA tápja sima 12V amit a stab IC csinál egy zéneres előtéttel, szóval feszültségben lehet feljebb menni, áramban meg a teljesítmény korlát a fő gond, mert a felesleget a végtranyóknak el kell tudni fűteni.

Mindig a célt kell szem előtt tartani. Mi a célod vele? Analóg áteresztős tápot nem célszerű 100-150W-nál nagyobbra méretezni, egyrészt nincs olyan feladat amihez kimondottan szükséges lenne, másrészt ilyen esetben inkább kell valami előszabályozó, mint pl. a régebbi magyar labortápoknál a tirisztoros előszabályozás. Vagy, teljes kapcsolóüzem. Egy 30V-10A-es SMPS labortáp trafóstól mindenestől elfér egy két tenyérnyi nyákon plusz a kijelzők.

A szimmetrikus táp igénye erősítő építésen/javításon kívül szerintem máshol nem merül fel, ilyen célra meg felesleges a nagy teljesítmény, mert az építés/javítás utáni élesztéshez elegendő jóval kisebb teljesítmény is, illetve a táp szabályozottsága sem feltétel. Aztán ha már rendesen működik, akkor a határait már nem a labortápról hanem a saját tápjáról lehet feszegetni.
(#) dr_Golyó válasza KU202M hozzászólására (») Feb 3, 2026
Köszönöm !
Átbogarászom.
(#) dr_Golyó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2026
Köszönöm !
Privátban jeleztem.
(#) Alkotó válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 3, 2026
Erről a szövegben is említést tesznek, de akkoriban még ritkaság volt a műszer amatőr körökben.
(#) Inhouse válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2026
Vagy akár 2 külön feszültség/áram mérő egység, kapcsolók nélkül.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2026
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2026
Szia!

Köszönöm a választ! Ez a kapcsolás mennyire "tuningolható"? Gondolok itt műszer cserére, feszültség és áramerősség növelésre.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2026
Röviden tanulmányoztam a kapcsolást, és nem kerülte el a figyelmem a jobb oldalon lévő átkapcsolgatós mérési módszer. Ez tudja mérni mindkét "oldal" feszültségét, és áramát is a kapcsoló állásától függően.
De mivel ez kimondottan egy szimmetrikus labortáp, miért szükséges mindkét oldalt mérni? Azt gondolnám, elegendő csak egy feszültséget mérni (ami elvárás szerint mindkét oldalon annyi lesz)?
Áramnál már látok értelmet a két oldal külön-külön mérésében, mert nem törvényszerű, hogy a terhelés szimmetrikus, de ehhez sokat kell tekerni a kapcsolón. Ezért is jobb lenne ha csak 3 állás lenne, középen a szimmetrikus feszültség, jobbra-balra pedig az áramok.
(#) alita válasza Helios hozzászólására (») Feb 3, 2026
Szervusz !

Én az E-LSP 1 tápot a megjelenést követően megépítettem,azóta ma is használom.
Rövidzár védett,és az mellett,hogy +0- 30 V-tud,ha a - és a + van használva akkor 60 V.
Az ajánlott végtranzisztorok helyett/mivel a 2 N3055 között sok a hamis/mások után nézni.

Üdv.
(#) JZoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2026
Helló! Én ugyanezt építettem meg. A feszültség rendesen állítható, a két oldal szimmetrikusan együtt fut. Viszont az áramkorláttal nem jutok dűlőre. Nem a beállított értéken korlátoz, hanem már a beállított áram kb 60 %-ánál korlátozni kezd. Megvan ez építve valakinél? Ha igen nála jól működik?
(#) Skori válasza Helios hozzászólására (») Feb 3, 2026
Szerintem két olyan megoldás van, amit érdemes fontolóra venni a kimondottan kettős feszültségű táp helyett.
- Két egy forma táp építése, amelyek szükség esetén sorba kapcsolhatók! Előbb-utóbb jól jön, hogy nem csak sorba kötve lehet használni a tápokat. Hosszú távon ez a jobb megoldás.
- Ha olcsó/egyszerű megoldás kell, akkor elég lehet egy sima "egycsatornás" labortáp (ez adja a ± oldalt), és egy olyan kiegészítő áramkör, ami megcsinálja ehhez a NULLA középpontot. Ez a kiegészítő áramkör jóval egyszerűbb felépítésű lehet mint egy labortáp, de összességében kb. ugyanazt kapjuk mint egy kettős feszültségű táp esetében.
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Feb 3, 2026
Kezdésnek ott van az E-LPS1.
(#) Helios hozzászólása Feb 3, 2026

Labortáp, szimmetrikus feszültség

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani szimmetrikus (+,0,-) feszültségű kabortáp-keírást? A cél 40V 3-4A lenne. Előre is köszönöm.
(#) KU202M válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 3, 2026
Én egy ilyennel tudok szolgálni.
(#) Alkotó válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 3, 2026
A relét miért akarod kiváltani? Trafók lágyindításához ideális választásnak látom.
Ha a relés megoldás is elfogadható, akkor nagy valószínűséggel ilyenhez tudok panelt adni.
(#) dr_Golyó válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 3, 2026
Köszönöm !
Ezek szerint a keresést még gyakorolnom kell...
(#) soos csaba válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 3, 2026
Szia

ITT van például ez a kapcsolás.
(#) dr_Golyó hozzászólása Feb 2, 2026

Lágyindító triakkal

Sziasztok !
Érdeklődnék, hogy tud-e valaki bevált lágyindító kapcsolást mondjuk triakkal,
vagy valami mással, amivel kiváltható a relé ?
(#) dr_Golyó válasza csjoki hozzászólására (») Jan 26, 2026
Köszönöm !
Érdekes ez a kapcsolás, lehet hogy alkalmazom egy részét.
(#) dr_Golyó válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 26, 2026
Köszönöm !
Ha nem téved ide mostanában, majd érdeklődök nála.
(#) csjoki válasza dr_Golyó hozzászólására (») Jan 26, 2026
(#) qvasz2 válasza dr_Golyó hozzászólására (») Jan 26, 2026
Szerintem nem maradtál le semmiről, Alkotó szokott paneleket árulni az apróban az általa tervezett nyákokhoz, őt kell megkérdezni.
A másik kérdésed az előválasztó az általában váltakozó feszülséget kapcsol, azt relével a legegyszerűbb, félvezetővel elég bajos lenne, szerintem.
(#) dr_Golyó hozzászólása Jan 25, 2026

Relé kiváltás, panel érdekelne

Üdvözletem az uraknak !

Nekiálltam és végigolvastam az egész témát. Egyáltalán nem volt hiábavaló, csak rettentő sokáig tartott.
Lenne egy olyan kérdésem először, hogy beszerezhető-e még valamely táp nyákja, vagy erről már lemaradtam ?
Másodszor azt kérdezném, hogy született-e valami elfogadott megoldás az előválasztásra használt relék kiváltására, mert ilyenre nem emlékszem ? Viszont használnék reléket a tervezett tápomban és belátom ennek gyengéit.
(#) zsjkuki válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 7, 2026
Megkaptam a gondot.Most mar nincs kerdesem.Koszonom .
(#) Alkotó válasza zsjkuki hozzászólására (») Jan 7, 2026
Tudni vélem a fórum felületének kezelését.
Azt nem tudom, mi a kérdésed, miben tudnék segíteni.
Megvan ,hogy kell bekotni.Az en hozzasolasomban ,a felso sorban ha rakattintassz a 2 dara jobb nyilra elvisz a altalam emlitett hozzaszolasra.
(#) Alkotó válasza zsjkuki hozzászólására (») Jan 7, 2026
A kijelentő mondatok miatt nem értem melyik részlet lenne a kérdésed, és miben várod a segítséget. Ha pontosítasz, akkor próbálok segíteni.
Tiszteletem
Nem tudod az egesz bekotest megjeleniteni ,mert egy ugyanilyen meromuszert szeretnek bekotni az LPSU3A50V-C valtozatba es malamiert nem akar menni.A feszultseget szepen meri de az aramot nem.Elore koszonom.
Minden jot
(#) nagym6 válasza boyscout hozzászólására (») Jan 6, 2026
Idézet:
„Ha két tápot teszek bele egy trafóról, akkor lehet őket sorba,meg párhuzamosan is kötni?”
Két táp akkor lesz, ha két külön tekercs van ennek a trafón, és a két tekercsről van két külön egyenirányítás szűrés, ez két külön galvanikusan elválasztott tápegység. Ekkor lehet a kettőt sorba kötni, dupla feszültséget kapunk. Párhuzamosan kötni nem egyszerű mint visszább írták, nem csak annyi, hogy összekötöm. Vannak ilyen tápegységek, nem tudom hogyan van megoldva, de külön kapcsolóval kell a szabályzóelektronikát átkapcsolni.
Ha egy szekunder tekercsről menne -ahogy írtad- két külön "gréc" puffer kondival, utána ezek párhuzamosan kötve nem duplázná meg a kivehető áramot 10A-re, a trafó ettől nem tudna többet, tehát ennek értelme semmi. Trafónál nagyobb feszültséget feszültség többszöröző kapcsolásokkal lehet csinálni. Lényeg, hogy egy szekunder tekercsről csak egy táp lesz.
A trafó max. áramát ha nem tudni, meg kell nézni adott terhelő áramra a feszültségesést és a melegedését.
Ha 25.7V a feszültség 5A terhelésnél, sok lesz a disszipálandó hőmennyiség kisebb feszültségeknél, pld.: 5V szabályozott kimenetnél 25.7-5=20.7 20.7V * 5A=103.5W óriási.
Én úgy csináltam tápegységemet, hogy a trafó szekundernek megcsapolásai vannak, egy kapcsolóval tudom váltani 10V, 20V, 30V tekercs menjen a graetznek, szabályozónak.
(#) Lacika válasza boyscout hozzászólására (») Jan 6, 2026
Ott van a weboldalon hogy hogyan, direkt azért linkeltem a használati útmutatót....
Az oldal tetején van "pcbRtg" klikkelj rá, majd "control panel".
Következő: »»   1 / 846
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem