Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 4
(#) bekesi válasza Gabeszom hozzászólására (») Nov 25, 2014
Meg kellene próbálni akkora tartályt tenni az ivóvíznek, ami legalább egy napi szükségletet fedez. Az áramfejlesztőt bevonni a fürdővíz melegítésbe.
A hűtőnek és a keringető szivattyúnak valódi szinusz kell. A víztartályt meg akkor tölteni, ha megy az áramfejlesztő.
Ennyi lenne csak az ötlet.
(#) pittosi hozzászólása Nov 24, 2014
Most vettem egy 50W nap elemet Szabályzóval . Tesztelem . Villanypásztort fog hajtani +akut tölteni , Led csíkkal világítható ól.
De próbakén a tetőn van . Eszembe jutott 230 V sorba kapcsolt napelemhez létezik 230= 230~ inverter Gyári mert úgy sokkal olcsóbb
(#) pucuka válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 9, 2012
Miért nem ebben a topikban érdeklődsz? Itt amúgy sem az inverterről érdeklődsz. Átnézhetnéd a többi napelemes témát is. (a fórum keresője segít)
(#) gizmoo válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 9, 2012
Szia!

1. kérdésem az lenne, hogy milyen eszközök szükségesek napelemes cuccnak a beüzemeléséhez?
mit kell vegyek ilyesmi?

A fűtéshez visszatérve nem érdemes, ezzel a technikával fűteni.

mivel inverterre nincs pénzem szünetmentes táp megoldás jónak tűnik. Csak azt nem tudom, h elég stabil e?

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/0c/0c957472a554da3f56e0d...e8.jpg
(#) zolika60 válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 9, 2012
Egy 2006-os hozzászólásra reagáltál. Az elképzelésed fő baja, hogy amikor fűteni kéne a Nap sem süt. Ráadásul egy 1600W-os fűtés csak egy kutyaól méretű helyiség fűtésére volna elegendő. Itt nézz szét inkább: Bővebben: Link
(#) gizmoo válasza Djatis hozzászólására (») Aug 9, 2012
Szia!
Teljesen kezdő vagyok. Engem hobby szinten érdekelne a dolog. A nyereszkedési vágyam, annyi hogy megszabaduljak a fűtés számlától.

Tudnál nekem adni egy részeletes leírást, hogy:
- Hány Wattos napelem panelre van szükség?
- Mekkora akksira van szükség?
- Szükséges -e az akksihoz töltés szabályozó!
- A szünetmentes tápp bírni fogja -e a nagy terhelést?
Hogy üzemeltetni tujak egy 1600 W-s fűtőszálat.
Én speciel a fűtést szeretném vele kiváltani. Elképzelés a következő vízmelegítő tartályba bele hackelek egy 1600 W-s fűtőszálat és egy keringtető szivattyúval forgatnám a vizet, aminek az ellátását napenergiával szeretném megoldani.

Tudnál nekem ehez adni egy kicsit részletesebb leírást, hogy mire lenne szükség és, hogy mire figyeljek.
Üdv.: Gizmoo
(#) tamkarcsi válasza vgyula hozzászólására (») Júl 5, 2012
Nem is beszélve arról, hogy az áram szolgáltatók csak hazai rendszerengedéllyel rendelkező invertereket engedélyeznek.
(#) erobi82 válasza SuHansz hozzászólására (») Máj 7, 2012
Van Inverteres hegesztő topic, ott hamarabb választ kaphatsz .
(#) SuHansz hozzászólása Máj 7, 2012
Szewasztok, van egy spanyol special 175-ös elektromos heggesztőm van valakinek rajza hozzá? valami nem ok-s benne... előre is köszi..
(#) zolika60 válasza -Thomson- hozzászólására (») Feb 11, 2012
Ezt kinek írtad?
(#) -Thomson- hozzászólása Feb 11, 2012
Szerintem szerezz be egy vagy két mágnesmotort és erre köss rá egy generátort ami majd termeli az áramot!
(#) mpisti válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 25, 2011
Szia!
Sajnálom a veled történteket. Nehezen fogsz tudni a szolgáltatóval megegyezni,vagy nagyon jó ügyvédet kell szerezned. A szakmai kérdésedre válaszolva:
minden motorral hajtott háztartási gépre(mosógép;hűtőszekrény;fagyasztó;keringtető szivattyú stb... csak valós szinuszos invertert szabad használni. de a minimális inverter teljesítmény az egyidejűleg üzemelő motorok teljesítményének a négyszerese meg kell hogy legyen, egyébként előfordul,hogy pl. a hűtő nem fog tudni elindulni. Világítási, és egyéb célra jó a sima szünetmentes is.
Egy háztartás energiaigényének fedezésére sem a 12V, sem pedig a 24V-os rendszerű inverter nem jó. Oda 48V-os,vagy magasabb feszültségű kell, lényegesen jobb hatásfokkal dolgoznak,mint a kisebb feszültségű típusok.
A 3 fázisú üzemet inverterről felejtsd el. Az már az az árkategória,amiért házat lehet venni villannyal együtt.
(#) sirály12 válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 15, 2011
Értem.

Hát ha költséghatékonyan nézem a golgokat, akkor a kissebb fogyasztóknak (tv,hűtő,apróságok) elég lenne egy nagyobb ups is, akkuk nélkül egy apc 2-3000VA-s/1600-2200W (ez szinuszos kimenetű!!!) kerül kb 15-30000Ft-ba.Persze aktív hűtést kellene bele rakni. (1-2 venti)
Én úgy oldanám meg, hogy a szünetmentest persze a tv és egyéb fontosabb dolgokkor egyfolytában, a nap többi részén pedig szakaszosan működtetném. PL.: 30 perc be 2 óra kikapcsolt állapot, így nem megy tönkre, és ennyi idő alatt pl a hűtő lehűti magát.

Itt ami nehezebb, az a szivattyú, annak a terhelését és indítását nem hiszem, hogy tolerálná egy ups.
(#) Gabeszom hozzászólása Máj 15, 2011
Sziasztok.
Van egy diesel aggregátor, ami rosszabb esetben tölti az akksikat.
Vannak napelemek, akkumulátorok,van MPPT-s töltésvezérlő.
Amivel nem jutottam dűlőre, az egyedül ez a pár kérdés volt. Az órám rossz volt, tényleg nem buheráltam. Az elmű szerint igen. A számlám végösszegének a feléből , már újra lenne mindenem még ha nem is egyszerre üzemelnének. S...an vagyok, nem hobbi meg hüdesokaszámla. A Per közel 3-4 év.Nehezen értik meg, ha lopom a villanyt akkor mér hagyom az órát pörögni, mér lassz négyszerese akkor az éves fogyastásom.(valami szétesett az órában).Elég nehéz egy 13 éves kislánynak elmondani ne nézz tv-t. És mér a szomszédban fürödjön. Késöbb tennék még inverter-t fázisonként külön. Mivel itt nincsen semmi közmű, csak villany. Víz kútból, fütés fával.
Van-e külömbség a 12-és a 24 voltos inverter között.
Ill mivel olcsobb, a modositott sinusos inverter, megy-e róla szivattyú,hűtőgép.
Minden tanácsot elfogadok.

Köszönettel veszem őket.
(#) vgyula válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 14, 2011
Szia!
A terved kivitelezése nagyon nagy anyagi ráfordítást igényel. Az inverter a kisebb tétel. Az akkumulátorok és a napelemek a néhány milliós kategóriába esnek.
Üdv.: Gyula
(#) hapro válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 14, 2011
És az még csak nagyjából alaphangon veri az 1-2kW-ot.
(#) sirály12 válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 14, 2011
Felejtsd el, ez nem olcsó mulatság! Egy ilyen házat ellátó rendszer minimum 1-2 milla, ha mindent te magad csinálasz rajta!
(#) Inhouse válasza Gabeszom hozzászólására (») Máj 14, 2011
Az áramszolgáltatót kiváltani olcsón?
3 fázis, plazma TV, hűtőszekrény, világítás... Mit gondolsz, az invertert mivel fogod táplálni? Az akkukat hogyan fogod tölteni?

Üdv
Inhouse
(#) Gabeszom hozzászólása Máj 14, 2011
Sziasztok.

Lenne pár kérdésem , és úgylátom vannak itt hozzáértő emberek. Inverter vásárlásban töröm a fejemet, mivel az elmű lekapcsolt a hálózatról. Házat kéne ellátni. 3 fázis van kiépítve a házban.

-1 kérdés 12 vagy 24 voltost vásároljak.
-Sinusos-t vagy elég a módosított sinus(Abból trapéz vagy ...) Plazma-tv ,számítógép, szivattyú, hűtőszekrény.
-Olvastam annyimindent, nemtudtam pontot tenni a végére.
Határozott érveket kérnék. Viszont anyagilag, nincsen sok.

Köszönettel:Gábor.
(#) StMiklos válasza fuxi hozzászólására (») Jan 16, 2010
Szevasz!
A rajz nyilván jó, de hirtelen nem látok benne túláramvédelmet. Úgy gondolom, ilyen teljesítmény és felhasználási mód mellett a védelmekkel bőkezűen kell bánni, ami itt be van/lesz építve, az mind sokba kerül.
Fórumtársunk adott egy rajzot, nagyjából ez az a kapcsolás, amiben benne van amire céloztam.
Azt nem látom, hogy a trafó milyen frekin jár. 50Hz?. Ha igen, akkor igen csak nagy méretű kell, hogy legyem.
Ha 20-100kHz, akkor a vasmag beszerzés/tekercselés, impregnálás a megoldandó feladat.
Áramok, közelítve, hogy lássuk is miben kell gondolkozni: állandósult üzemben ca. 200A. Mint tudjuk, a motorok indítási árama többszöröse az üzemi áramnak. Igaz a frekiváltó tudja a lassú felfutást, itt nem tudom hogyan alakulnak.
Félvezetők: a 200A-t, ha ide "konvertálom", itt impulzusüzem van, /ki se merem számolni/ a kapcsolt áram 2-3*-os is lehet, és ez jó, ha biztonságos "távolságban" van a félvezető határadatától. Itt már az összekötővezetékek inkább sínek. Nem véletlen, hogy ilyen teljesítményeknél inkább 48-80 vagy még nagyobb feszültségeket/akkukat használnak. nagyobb feszültségtűrésű félvezető nem probléma, nagyobb áramú igen.
Az inverter nyilván megvalósítható/megvásárolható, de milyen költség mellett?
Ezek ismeretében /ha az eszmefuttatást elfogadod/, lehet keresni akkumulátor, inverter, félvezetők, trafók, diódák beszerzési forrását, és tájékozódni az árakról, aztán aláhúzol, összeadod a számoszlopot és döntesz.
Üdv: StMiklos
(#) fuxi válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 15, 2010
én ilyesmi kapcsolásra gondoltam de amiket te írtál azok is nagyszerű ötletek
(#) StMiklos válasza tbence3 hozzászólására (») Jan 13, 2010
Szevasz!
Amivel kapcsolatos az én hozzászólásom, az 4000W, ezt szorzom 200-al, az eredmény 800.000,- Ft-ban.
És akkor még csak invertere van, ehhez kéne akku is..
Nem tudom viszont, milyen teljesítményben gondolkozol, így igazán még hozzáfűzni se tudok semmit.
(#) tbence3 válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 12, 2010
Én azért nem gondolkozom már nagyon inverter építésén, mert olyan 200Ft/W áron hozzá tudok jutni. Szerintem igen reális ár. Vagy Ti tudtok olcsóbb és jobb megoldást? Mert ha igen akkor engem érdekelne mindenféleképpen főleg mert hamarosan napelemes rendszer kiépítésébe vágom a kis fejszém :-]
(#) gergobmwe30 válasza Gipszi Jakab 2 hozzászólására (») Jan 12, 2010
Hy.

Én arról nem nyilatkozok, megéri-e, de egy 3000W-os inverterről adok egy rajzot. Nagyon pöpecnek találom. Csak a trafót lesz húzós megtekerni(sok réz kell ).
Én ezt kamionba szándékozom megépíteni 1500w-on, mikrónak.
Üdv!

Bővebben: 3kW
(#) StMiklos válasza fuxi hozzászólására (») Jan 12, 2010
Szevasz!
Lehet, hogy vad az ötlet, de végignézve a kapható akkukat, blokkokat, a gond az, hogy nagy a kapacitásuk, innen kezdve a súlyuk és áruk is.
Ha összeraksz 36db zselés akkut, 12V 17Ah, ca. 8000Ft/db, ezt használják a PC szünetmentes tápegységek, akkor megvan a feszültség, direktben 2 fázist használva tölthető, stabilban pedig egy 230/400V-os 400VA trafóról szintén direktben /értsd alatta, minimális anyaggal, szabályozással/ és akkor a leválasztásod is megvan.. 2*18 darabként tölthető 230V-ról is. Kénytelen vagyok megemlíteni, hogy az élet és vagyonbiztonságot ilyen feszültségek mellett következetesen be kell tartani. Ezek az akkuk rövid idejű, nagy áramú üzemre tervezettek, hiszen max fél óra egy "áthidalási" idő. Neked ca. 2 óra üzemidőd lenne, úgy 2/3-ad motorteljesítménynél.
Lehet, hogy van ennél jobb megoldás is, nekem ez jutott eszembe..
(#) StMiklos válasza fuxi hozzászólására (») Jan 10, 2010
Szevasz!
A legegyszerűbb megoldásnak a következő tűnik:
Az biztos, hogy nagy tömegű akku nélkül nem működik a dolog. Azt tudom, hogy az autóakkumulátorok hamar belepusztulnak a feltöltöm-teljesen kisütöm üzemmódba, ezért pl. napelemes/szélkerekes rendszerekhez sem használhatók tárolásra elfogadható élettartam mellett.
Marad a 400V körüli akkublokk összeállítása, töltése direkt úton viszonylag egyszerűen megoldható.
Stabil helyről a töltése, a közel nagyságrenddel kisebb áramok miatt egyszerűbben megoldható /230/400V transzformátor, ha nem akarok töltéshez párhuzamosítani/
Én ebbe az irányba nézelődnék tovább, ez tűnik a legjárhatóbb útnak beépített technikában és azt hiszem árban is.

(#) fuxi válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 9, 2010
sziasztok!
én kb. úgy gondoltam az egészet hogy egy aggregát hajtja a frekiváltót de hogy ne menjen mindig akkut is tölt és a gépezet arról is tud menni küldök egy képet róla annyit hozzá 6m hosszú és 2m széles ja és a frekiváltónak 400 egyen elég
(#) hmm válasza StMiklos hozzászólására (») Jan 9, 2010
Szia!
Csak arra akartam utalni, hogy 100kg vagy több súllyal kell számolni. Nem mindegy mekkora a hajó. A fateromnak volt egy hajója amiben egy 6 hengeres volvo penta benzines motor volt. Van akinek ez is csak csónak kategóriába esik
(#) StMiklos válasza hmm hozzászólására (») Jan 9, 2010
Hát akkor? Össze kell kötni 2 db 240V-os akkublokkot, beküldeni a frekiváltóba, aztán mehet is..
(#) hmm válasza fuxi hozzászólására (») Jan 9, 2010
Szia!
Nekem van pár nagyobb inverterem is itthon. A kisebb 4,2kW-os, ez 240V os akkublokkról jár. A nagyobb az 4.8kW-os, ebben 3db 120V os akkublokk dolgozik.
Ezeknél igen nagy súllyal kell számolni. Nagy hajód van?
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem