|
|
|
|
|
Hi all!
Haverokkal jövőhéten indulunk sátorozni, adott 3db energiaszomjas nokia típusú telefon, N91, 6680, 7610, és adott 12db kerti ledes lámpából bontott napelem. Kérdésem a következő lenne: Mennyi energiát lehet ezekből nyerni egy szép napsütéses napon? (ma mértem őket és átlag 2.5-3V-ot adtak le bennt a szobában esti fénynél)
Következőre gondoltam, előállítanék valami módon stabil 5V-ot (500mA elég lenne) és egy USB töltőn keresztül tölteném a telókat (ezért elég az 500mA mert ennyi egy átlag USB port maximális terhelhetősége és ha gépre kötném akkor sem töltődnének jobban a telók...)
Szóval kérdés adott, ki milyen megoldást ajánl? (milyen kapcsolás, soros/párhuzamos, milyen arányban, mekkora akku, esetleg valamiféle kapcsolóüzemű táp az egészhez)
Válaszokat előre is köszönöm! |
|
|
Nem tudom, hány Wattos a napelemed, de nem lehet túl nagy, gondolom. Én sorbakötném az összeset, és kapcsolóüzemű feszültségcsökkentőt csinálnék 5V-ra. Például TL497A nevű IC-vel, kapcsolási rajz meg tervezési segédlet rengeteg van benne. google: TL497A  |
|
|
| én is kipróbáltam a telefont napellemel tölteni nekem egy darabbal is töltődöt a telefonom megmértem 4 voltot adot le |
|
|
| na jó de az milyen napelem volt? |
|
|
| ööö, ezt nem volna egyszerűbb egy 5v-os zenerrel megoldani? |
|
|
Biztos, hogy egyszerűbb, de rossz ötlet.
Túl nagy veszteséged lesz, a napelemek teljesítményéből sokat eltfűt.
Mindenképpen kapcsolóüzemű feszültségszabályozóban kell gondolkodni.  |
|
|
| HY!A telefon töltő 3,5V AD le!Da sorbakötöd a napalemeket akkor neked ettől nagyobb feszültség lessz!Szerintem párhuzamosan kellen kötni!És a terhelhetősége is nőne a fesz ültség meg csak 3-2,5 Volt maradna párhuzamos kötésben!Neked egy 4cm x 5cm es napelemed van!Abban a lámpában van 1 led meg egy zsebelem 1,5 Voltos!NEM???Próbáld meg párhuzamosan kötni szerintem! |
|
|
Most mértem ki egy nokia töltőt és 7V-ot ad le közben a burkolatán meg 5.6V/800mA szerepel
1.2V/600mAh akksiból van kettő a lámpában vagyis voltak csak az idő vasfoga megette őket... |
|
|
| Mit ajánlasz akkor erre a célra? 5-6V kellene |
|
|
| Én azt mondom hogy ha kötöd őket párhuzamosan meg sorosan az úgy jó lessz!2 napelemet sorosan kötsz a többit pedig párhuzamosan! |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
| nekem az lenne a laikus kérdésem, hogy ezek kb hány mA adnak le? |
|
|
Ez ismert dolog. A nem stabilizált tápegységek sarkain terheletlenül több feszültség mérhető mint terhelve. Ha ráteszel valamit, akkor egyből a kalibrált feszültséget mérheted majd.
Én épp egy vez. nélküli hőmérőn dolgozom, kész van már minden csak a külső egység napelemes része van hátra. Mivel napelemet vásárolni magyarországon drágább mint 2 napelemes kertilámpát így két kertilámpából kiszedtem a napelemet.
A napelem modulok mindegyike 0,45V-ot ad le. Gondolom a tiedben is 8 "csíknyi" napelem van. 8*0,45V = 3,6V-ot ad le.
Enyém is ezt teszi, rövidzárlati árama pedig 60mA.
És összekötöttem kettőt sorosan így 2*3,6V = 7,2V-ot kapok 60-65mA-el.
CNC-vel kimartam egy bakelit lemezből a napelem hasznos területét, másik oldalon pedig felsőmaró fejjel besüllyesztettem a nyákjukat. (Csak megugrott a marófej, és kicsit belekapott az elejébe)
A napelemes lámpákban van egy 1N58xx-es dióda, és egy áramkorlátozó ellenállás (pár Ω).
Így a bennük lévő akksi 3,6-0,6V-ot kapnak (3V). Vagyis 3V-al töltik a 2,8V-os akksikat. Szal így pont jó, és egy 600mAh ás akksit 60mA-el 10óra alatt tölt fel.
Ha te mobilhoz akarod használni, szerintem kettőt simán sorba köthetsz. Így megvan a kellő feszültség. És a maradékot meg mindegyikkel párhizamosan. Úgy ahogy rwtop kolléga is lerajzolta!
Mobilnak nem baj ha 5.6V helyett 6-ot 6,5 öt kap... Lefog úgyis csökkenni a fesz terhelésnél.
Egy dologra figyelj, hogy védődióda kell, mert különben a napelem felé az akksiból folyó áram tönkreteszi a napelemet. + nagyban csökken a teljesítmény... |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
| Köszi szépen, most vágtam egy megfelelő mérető plexi lapot amire pontosan ráfér a 12db napelem, mindjárt kifurkálok rajta a vezetékeknek helyet és megnézem hogy mit tud az általad említett kapcsolással, amúgy nekem az lenne a célom hogy a nappal nyert energiát éjszaka is lehessen használni pl pár db led üzemeltetésére, valamiféle akksit töltök majd, van itthon egy 3310-es li-ion akku, valszeg azt használom fel a ledekhez és szerzek még valami másikat is amiről viszont egy iPod mini töltődne (5V/MAX 500mAh (USB)) |
|
|
"napelemet vásárolni magyarországon drágább mint 2 napelemes kertilámpát" Ez a mondat nagyon megfogott. Sajnos igaz. van kábé olyan, mint a környezetvédelemre figyelés. Villanymotoros autóra jóval többet fizetnél adót, mint benzines társaira. Ciki ez az ország néha. bocs az "offért", de nem bírtam kihagyni. |
|
|
mit értetek drága alatt? Nézzetek szét a vaterén hasznos cumók szoktak lenni!!
Szolárcella 0, 45 V 400 mA Csavar csatlakozással és metál összekötő stégekkel + információs anyag a szolárcellákról. 400 mA 45 x 75 mm 950 FT |
|
|
|