Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 6
(#) z_miklos válasza lefituta hozzászólására (») Jan 19, 2026
Köszi a választ. A GT313A-t próbáltam, működik, habár UHF tranzisztor.
(#) lefituta válasza z_miklos hozzászólására (») Nov 1, 2025
Annak idején Toshiba 2SA58 ra cserélték. Hogy most lehet-e olyat kapni nem tudom de valószínű, az általad említettek is jók.
(#) devergo74 válasza majkimester hozzászólására (») Okt 30, 2025
Köszönöm
(#) majkimester válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 30, 2025
Kádár Géza: Rádió- és Televízió-vevőkészülékek 1972-1975
(#) devergo74 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2025
Sziasztok.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_659420.html#659420
Ez a kapcsolás a Sokol rádióról, melyik könyvben, újságban található?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2025
(#) Atis57 válasza z_miklos hozzászólására (») Okt 28, 2025
Szia!
Ez szubjektiv --talán az AF jobb ,stabilab . De igy 30-40 után ?Az is olyan amilyen....
(#) Atis57 válasza fidelcastro hozzászólására (») Okt 28, 2025
Szia!
Irtak erről már mindent---De 197x ben még "B" osztályúnak hivták.
oszcilloszkópon nézve elég ramaty volt , a két félrész átfedése.
(bár a tranzisztorok is szinte esetlegesek voltak )
(#) fidelcastro hozzászólása Okt 28, 2025

class B meghajtó?

Szerintetek is class-B ez a végfokozat? Vagy van benne valami trükk hogy közelítsék az AB osztályhoz?
(#) Lacika válasza z_miklos hozzászólására (») Feb 5, 2024
Mit értesz azon, hogy jobb lesz tőle?
Szelektívebb lesz -- nem.
Érzékenyebb lesz -- nem.
Jobb hangminőség -- nem.
Elmúlik a fading rövidhullámon -- nem.
Továbbra is el fog mászni a behangolt adó idővel -- igen.

De tényleg, szerinted mégis mi várható el 3 tranzisztortól?
Ez több mint 50 éves ketyere. Az akkori technikai szinten van.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
(#) z_miklos válasza Lacika hozzászólására (») Feb 5, 2024
Szia Lacika,

Valóban, az Ezermester cikkben is a ferritre van tekercselve. Azt a részt valahogy átugrottam.
Köszi
Eléggé jól szól a rövidhullám rajta.
Szerinted érdemes egy GT313A-ra vagy AF139-re cserélni a P422 első tranzisztort? Jobb lesz tőle?
(#) Lacika válasza z_miklos hozzászólására (») Feb 5, 2024
De hát az eredeti cikkben is a ferritantennára van tekercselve...
Vagy rosszul látom a cikkben lévő rajzon?
(#) z_miklos válasza z_miklos hozzászólására (») Feb 5, 2024
Sziasztok,
Közben megtaláltam a Ezermester 1971/8, és a Rádiótechnika 1966/7 az átalakításról szóló cikkeket, de az én Sokol példányom nem úgy van átalakítva, mint a cikkekben le van írva, hanem a tekercsek a ferritrúdon vannak elkészítve.
A hosszúhullámú modulátor tekercs ki van szerelve, helyére van bekötve a két új tekercs a ferritről. Egy vékony drótos tekercs, 2-3 menetes és egy vastag drótos tekercs, ami látható.
Ez vajon egy közismert átalakítás? Mert különbözik a két folyoírat cikkeiben leírtaktól.
Most vettem észre, hogy a hosszúhullámú oszcillátor tekercs meg van módosítva (valószínűleg a cikkekben leírtak szerint). Viszont az új ferrites tekercsek nem szerepelnek a cikkekben.

sokol_rh.jpg

(#) z_miklos hozzászólása Feb 5, 2024
Sziasztok,

Kezembe került egy Sokol 403-as, amit átalakítottak a rövid hullám vételére (hosszú hullám helyett).

Keresem a következő pdf fájlt: SOKOL_atalakitasa_RH_vetelehez.PDF , mert érdekelnéne a leírás is.

Üdv.
(#) Atis57 válasza granpa hozzászólására (») Máj 12, 2023
Szia!

Még a '70 s évek végén a Gelka szervizben játszottunk ilyet .az MP40-41 helyett BC212.
Azt a NTK kell cserélni Si diódára(néha ez sem kellett)
Ill. az első Hangfrekis fokazat munkapontját kellett állitani.

Nekem is vannak itthon ilyen régi tranyóim--sajna a gyártás technológia miatt---annyira degradálódtak , hogy diódának sem jók! Meg amelyik álltában "egész vezető" lessz?
(#) granpa válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 9, 2023
Ilyen Sokol-ba való tranyók tán nálam is akadnak. Talán valaki, nagyon hozzáértő jelentkezik, aki rakott Si tranyókat helyettük és jobb lett. (hallottam ilyet)
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 9, 2023
Sokunknak van hozzá tranzisztor (is).
Én nem adnám fel...
(#) küzmös Gergely válasza CHZ hozzászólására (») Máj 9, 2023
Sajnos ez a projekt nem sikerült. Azt a két 10n-t még kicseréltem, semmi nem változott, aztán még mérések előtt teljesen elnémult a masina, semmi hang. nézegettem egy órát hogy nem-e vált el valahol valami, mert csak a szentlélek fogja össze itt-ott ezt a jó minőségű cuccot, de nem találtam lópikulát se. A tranyók ugyanúgy melegednek, az új elemet is leszívta, már csak 7V volt benne.. félretettem.. A Ge tranyók az életbe sehol fel nem lelhetők, helyettesítői se. Legjárhatóbb útnak tekintem hogy az aukciós oldalakon szétnézve pár ezresért begyűjtök pár darabot belőle, hátha még használható eszközök is akadnak.
(#) CHZ válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023
C-B között lévő 10n szerintem átvezet, ez okozhatja a nyug. áram növekedését.
Érdemes cserélni...
(#) küzmös Gergely válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 29, 2023
Szia! No annyi pillanatnyi időm van ma is hogy ezt pl. megnézzem. Bekapcsoltam, vártam kicsit, mikor elkezdett halkulni, a második képemen látszó két tranzisztor melegedik (T6-T7). Rácseppentettem egy picuri alkoholt, T7 jobban melegszik, mint a T6, de mind a kettő melegszik, terhelődik. A többi hozzájuk képest hideg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2023
(#) StMiklos válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023
Szevasz!

A T6-T7 bázisfeszültségének időbeli változása a beépített NTK termisztor ellenállásnak változása miatt következhet be.
Ez a nagy zöld korong (gondolom), amelynek melegedése csökkenti a bázisfeszültséget, ez aztán viszi az összes többit ami a végfokban van.

Üdv: StMiklos
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2023
Szia Gafly! Nekiülök majd megméregetem, megvizsgálom. Egész komoly kis rajz van hozzá a "szétszedtem Béka" oldalán. Átcseréltem most amúgy gyorsan 1µF 50V-okra ,s a helyzet ugyanaz, kb 2 perc és teljesen elhallgat, a feszültségek értékét még nem néztem, de a tendencia az hogy csökken a feszültség a T7 tranzisztor lábain.. pl. 3,6V.. 2,8V.. 2,35V.-nál elhallgat, amit észleltem még ,hogy ekkorra a T7 langyos. Ezért mértem ezt. Mert tegnap is egy leheletnyit langyosnak éreztem azt. Míg a többi hideg marad. S pont ennek a lábához csatlakozik a 3 emeletes elko legalsó példányának + fele is. Majd csak este, vagy holnap lesz több időm nekiülni komolyabban bogarászni vele. A pici elektrolit kondenzátorok gyártása jó szétszórt benne, 1977 szeptember, és december közt minden fellelhető.
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023

Mégcsak nem is én állítottam -úgy van a rajzon.
(Bár van olyan rajz is, ahol 0,5, olyan is ahol 3 -de a 10 akkor is soknak tűnik)
(#) küzmös Gergely válasza szs hozzászólására (») Ápr 29, 2023
Szia! Mindjárt kiderül, itt van egy halom 1µF is. Átteszem bele, és meglátjuk. Elvitt az ezen való beszélgetés. De most visszaolvasva látom hogy te állítottad hogy az bizony 1uF, s nem 10.
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023
Ezt már nem biztos hogy kondenzátor okozza.
Érdemes lenne munkapontokat (elég a feszültség is, ahhoz nem kell megbontani semmit) mérni amikor rendesen szól, meg amikor nem.
Illetve külső jellel meghajtani a hangfrekis részt, hogy akkor is jelentkezik-e az elhalkulás? Ehhez sem kell nagyon belenyúlni.
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2023
Lehet, hogy azokat az 1µF-os kondenzátorokat (C23, C24) nem kellett volna 10µF-osra cserélni, jobb lehet közel eredetit betenni.
A C28 ott lehet, ahol sejted. Képet nem teszek fel, mert nem beszéltem meg az oldal tulajdonosával, de csatolom az oldalt, azért írta, hogy olvassák (kicsit csapongó írásmód, de szeretem. És: erről nagyon sokat összegyűjtött)
Van benne még beültetési rajz is, elég jól felfedezhető, mi hol van.

SOKOL403
(#) küzmös Gergely hozzászólása Ápr 28, 2023
Sziasztok! Kaptam egy Sokol 403-as kisrádiót. Tünetei a következőek voltak. Nagyon halkan szólt, és egy idő után el is hallgatott. Kicseréltem a csatoló elkókat (C23, C24 10µF/50V) Most már nagyon szépen beindul, szól hangosan, de ugyanúgy járatás után 1-2 perc és kissé halkul. Látom van a visszacsatolásban is egy C28 10µF/10V ? Egy 3db.-os tömbösített, emeletbe zsúfolt elko.. csak remélem hogy a felső az. Gyanítom hogy az lesz ott még a ludas. Bár mindegyik rossz lehet. 1977 októberi példányok, de nem mennék annyira bele, a nyák minősége szörnyű, az alkatrészek lábai oxidosak. Zsúfolt az egész. Rémálom matatni benne. Minden amihez hozzányúlok kis túlzással a kezembe is marad, elválik, felválik.. stb.. Valaki nem emlékszik hogy a 3 elko közül ,melyik a C28?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2023
(#) Imi65 válasza Directors hozzászólására (») Jan 9, 2022
Eltérő szériák. A töltőrendszer nem is kerülhetett hazánkban forgalomba, a Medicor gyártott transzformátoros töltőt hozzá.
(#) Directors válasza szs hozzászólására (») Jan 9, 2022
Érdekeshogy egyik helyen ennyit, másik helyen annyit adtak meg.
(#) szs válasza Directors hozzászólására (») Jan 8, 2022
Nem, nem 10. De úgy is írták (rajzolták) a rajzodon, hogy 1,0
-de van, ahol 0,5
-és van, ahol 3.
Menjünk el rajta...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
(#) Directors hozzászólása Jan 8, 2022
Köszönöm szépen a segítséget! Sikerült a javítás! Viszont kicseréltem inkább az összes elkót, nem csak azt a hármat amit írtatok. Méregettem őket és még a közelükbe sok voltak az értékek az előírtakhoz.

Annyi még hogy C23 és C24 nem 10µF hanem 1µF.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem