Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED fényerősödés - halványulás
Lapozás: OK   3 / 12
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Hello! Ó, akkor halihó van! Ha ilyen IC van benne az eleve feszültségvezérelt. Még kettős poti sem kel hozzá. Vagy is, készítesz hozzá egy LM324-ből egy ilyen egyszerű áramkört, és a potikról leveszed a feszültséget. Már kész is vagy, az IC-ben négy ilyen OPA van. Vagy is egy LM324 kell hozzá, A Led-ek, meg négy ellenállás.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) proli007 válasza dbase hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Hello!
Ez elméletben így van, csak gyakorlatban van benne bukfenc. Ugyan is ha a potin egyenfeszültség van, a csúszka kontakthibájából adódóan olyan recsegés--ropogás lenne, hogy öröm volna hallgatni.
üdv!
(#) proli007 válasza belinho09 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Hello! Van hozzá külön topik itt ha erre gondoltál.. üdv!
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Értem. Kérhetnék még annyit, hogy dbase-nek mellékelt rajzon ki tudnád ezt egészíteni? Mármint "ráeszkábálni" a kapcsolási rajzra?

És akkor pontosan 4 darab egységet kell készítenem a 4 darab LED meghajtására. Ugye?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Hello! Szerintem ez elég érthető volt. Remélem további ujjgyakorlatot nem kívánsz tőlem, mert így elég unalmas firkálgatni. üdv!
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Köszönöm! Holnap megyek a "Sajtgyárba" alkatrészekért )
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Jelentkeznék lektorálásra!

1036_led.lay
    
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Hello!
Ha így külön lesz, akkor nemártana a tápra egy kondi (pld. 10uF). A Led-ek viszont fordítva vannak.
üdv!
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Javítva! Elméletileg külön lessz, de lehet hogy hozzáillesztem az előfokhoz. Kondit mindenféleképpen kap.
(#) mraulajos hozzászólása Máj 5, 2013 /
 
Sziasztok!
Ebből szeretnék LED fényerő szabályzót készíteni. Kérek valakit, csináljon hozzá egy egyszerű rajzot. Köszönöm!
(#) kaqkk válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Miért nem töltöd le az adatlapját? A gyári adatlapon általában van alapkapcsolás is .
(#) kaqkk válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Tessék megkerestem neked , ott a kapcsolási rajz és az ellenállások értékének a számítóképlete (r2-t potival helyettesítve készen van az áramköröd) Remélem elég egyszerű a rajz
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013

datasheet.pdf
    
(#) mraulajos hozzászólása Máj 5, 2013 /
 
Köszönöm kaqkk!
Az LM317 el építettem meg a mellékelt rajzon lévő alkatrészekkel a led fényerőszabályzót. Olyan gondom van, hogy halványításnál a potméter utolsó harmadában kezd halványulni a led, de akkor elég határozottan. Nem lehet szépen folyamatosan szabályozni. Mi lehet a gond?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
(#) kaqkk válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Az a gond hogy a led fényerejét nem a feszültséggel hanem PWM el lehet igazán jól szabályozni . Ez a kapcsolás sem lesz igazán jó , de megpróbálhatod azt hogy nem lineáris hanem logaritmikus potit használsz a szabályzáshoz. Vagy építsd meg ezt a kapcsolást .
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013

images.jpg
    
(#) mraulajos válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Nem tudom, - A=lineáris, B=logaritmikus, vagy fordítva.? Köszi!
(#) kaqkk válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
A = lin B= log C= antilog
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
(#) mraulajos válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Köszönöm!
(#) dzsymi hozzászólása Máj 14, 2013 /
 
Sziasztok!

Tanácsokat szeretnék kérni a következő tervem megvalósításához:

A cél egy épületmodell megvilágítása LED-ek segítségével. Összesen kb. 15-25 db LED-re lenne szükség, amelyek mindegyikénél a fényerősségnek egyesével szabályozhatónak kellene lennie.
Hogyan lehetne a fényerősség szabályozását viszonylag egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítani ebben az esetben?
A tápegység egy univerzális adapter lenne. Milyen egyenáramú feszültséget lenne érdemes választani a feladathoz? (4,5/5/6/7,5/9/12V - max.1000mA) Ez a tápegység kizárólag a LED-ek meghajtására szolgálna.

Az építő jellegű megjegyzéseket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
(#) proba válasza dzsymi hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Mennyit szánsz rá ? Vagy mindhez egy egy poti, vagy valami processzoros valami menü vezérelten. Először az elv eldöntése fontos, ehhez kell a feszültségnek alkalmazkodnia.Várhatóan az 5V táp a leggazdaságosabb, de ha a ledeket egyesével potizod , akkor a 3-4V os is esélyes lehet.
(#) _vl_ válasza dzsymi hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
A kérdés, hogy mi a fontosabb: az alacsony ár, vagy a minden fényerőállásnál hatékony energiafelhasználás? Mekkora teljesítményű LED-ekben gondolkodsz?
Esetleg kell-e digitálisan távvezérelhetőnek lennie, vagy bőven elég, ha egyszer beállítja valaki, és úgy is marad?
(#) dzsymi válasza proba hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Mondjuk olyan maximum 10-15.000 körül jó lenne megállni. Annyit olvastam már erről a témáról, hogy teljes zavar lett a vége... A potikkal nincs bajom, egyedül csak arról nem igazán találtam infót, hogy hogyan kellene őket méretezni.
No igen, a menüvezérelt megoldás lenne az igazi, szép és látványos, de kicsit tartok tőle, és még nem is láttam igazán jó megoldást... No meg Linuxot használok, ami megint csak nem egyszerűsíti a helyzetet. A relékártya jó elképzelés, de szerintem ár/érték arányban és a szükséges időráfordításban (számomra) nem szimpatikus. Vagy van valami elfogadható, kompromisszumos javaslatod? Vagy nem kell ezt ennyire bonyolítani, potik 5 volttal és kész?
(#) dzsymi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
A digitális vezérlés nem követelmény, a távvezérlés meg pláne nem. Alapvetően normál LED-ekről beszélünk (piros, zöld, sárga - 2V, 20mA, 30-80mcd), és összesen kb. 6 db nagyobb fényerejűről (fehér, kék - 3,2V, 20mA, 1000-3000mcd). A dolgot úgy kell elképzelni, mint egy színházi előadást: lassan felkúszik a vörös fény a háttérnek festett naplementére, miközben megy a jelenet, majd beesteledik, és a lámpák fénye kerül az előtérbe, azaz időről-időre változniuk kell a fényviszonyoknak. Nem sűrűn, de változtathatóaknak kell lenniük a fényviszonyoknak. Ennyit szeretnék elérni. Csak a mennyiség és praktikusság miatt kérdéses a helyes megvalósíthatóság.
(#) _vl_ válasza dzsymi hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
10-15 rugó rettentő sok egy ilyen feladatra. Annyiból színes-szagos szélesvásznú valamit lehet építeni...
Normál LED-ek esetén (2..3.2V, 20mA = 40..65mW) a teljesítmény ill. a veszteség sem lehet probléma, nem érdemes küzdeni rajta.
Alapvetően két úton lehet haladni:
- fix táp (fentről minél közelebb a LED-ek feszültségéhez, a 4.5V teljesen jó), minden LED-hez a max. áramához méretezett ellenállás sorban, plusz egy ehhez képest nagyobb poti szintén sorban, és a potikkal lehet szabályozni a fényerőt kézzel,
- mikrokontrolleres vezérlés, valamilyen felhasználói felület, amin meg lehet neki mondani a feladatot (lehet gombok + LCD kijelző a visszajelzéshez, esetleg lehet soros vagy USB kommunikáció, akkor mondjuk lehet egy PC-ről konfigurálni), a mikrokontroller meg valami program szerint vezérli a fényeket; a fényerőszabályzást alapvetően PWM-mel érdemes megcsinálni: minden kimenethez egy tranzisztor (vagy egy ULN2003-szerű tranzisztormező egy eleme), ami kapcsolja az adott LED-et, a LED-del sorban egy ellenállás, ami a max. áramához van méretezve, a mikrokontroller pedig valami relatíve alacsony frekivel (mondjuk 150-200Hz kényelmesen elég) kapcsolgatja szoftverből a LED-eket, a kívánt fényerőnek megfelelő kitöltési tényezővel.
(#) dzsymi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Maga az épület kb. mé30 x szé60 x ma60 cm. Néhány LED-et már "tesztképp, a levegőben" bekötöttem 4,5V-ra a megfelelő előtétellenállásokkal, mind a gyengébb, mind a nagyobb fényerejűekből. Sötétben és kevés szobafény mellett is megnéztem őket, és csodálatosan megvalósítják, amit szeretnék velük elérni, és bár elsősorban nem nagy publikum számára készül a dolog, de ha mégis kissebb publikum elé kerül, azt egy sötét helységben fogják látni. A lényeg, hogy minden fényforrásnak változtatható legyen a fényereje, hogy látványos legyen, érzékelhető legyen maga a változás.

A gépi vezérlés azt hiszem, hogy egyelőre biztosan elmarad. Nagyon amatőr vagyok a témához, és jelenleg nem tudok annyi időt szakítani a dologra, mint amennyi szükséges lenne.

Marad a 4,5V potikkal, mert úgy tűnik, hogy ez a számomra legjobb megoldás, meggyőztetek. Köszönöm!
Még egy valamiben, a poti kiválasztásában kérnék segítséget: az előző hozzászólásban említett " egy ehhez képest nagyobb poti" pontosan mit jelent? Az biztos, hogy tolópotira lesz szükségem, szerintem ezekkel lehet a legszabadabban működtetni egyszerre több fényt is. De lineáris kell legyen? 1kOhm? 10kOhm? Az egyik végállásban a teljes fényt, de a másik végállásban szinte teljes sötétséget kellene produkálniuk a potiknak, és jó lenne, ha nem csak a poti 20-30százalékán lenne érzékelhető a változás.
(#) _vl_ válasza dzsymi hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Hogy mekkora kell, azt nagyon egyszerűen kipróbálhatod: kössél sorba a LED-del meg az alap ellenállásával a poti helyére egy-egy nagyobb ellenállást (én 1k és 100k közötti értékekkel játszanék). A poti akkora legyen, amekkora ellenállással már megkapod a kívánt minimum fényerőt. Minél nagyobb potit raksz be, annál kisebb tartományban tudsz érdemben fényerőt szabályozni, tehát csak a szükséges mértékű kéne oda. Esetleg lehet egy plusz kapcsolót is berakni, ha zavaróan sok a poti végállásában a minimum fényerő. Logos potival lehet, hogy jobban jársz, mint a lineárissal.
(#) proli007 válasza dzsymi hozzászólására (») Máj 14, 2013 / 2
 
Hello! Akkor had ajánljak egy egyszerű kapcsolást.
- Mivel minden Led-et külön akarsz szabályozni azt elviszi egy műveleti erősítő maga is.
- Az R1 ellenállás és a T1 tranyó, kb. 0,65V feszültséget állít elő a potik számára. (Ebből a fokozatból egy is elég.)
- Az IC a potiról jövő 0..650mV feszültségből arányos áramot állít elő.
- Egy IC tokban 4db. OPA van, ehhez csak egy-egy szem 33ohm-os ellenállás kell.
- Minden fokozat lehet azonos felépítésű, nem számít a Led-ek nyitófeszültsége, (színe).
- Potinak 5k..100kohm-ig bármi megfelel.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
(#) dzsymi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Hogy én mekkora bal...kezes vagyok. Ez az egyébként kiváló, és már-már magától értendő megoldás természetesen nem jutott eszembe... Extra kapcsolók lesznek, de valószínűleg csak egy-egy színcsoportnál, nem minden poti mellett.
(#) dzsymi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Köszönöm az ajánlást! Tanulmányozom!
(#) _JANI_ válasza dzsymi hozzászólására (») Máj 14, 2013 /
 
Proli007 kapcsolását akár ki is egészítheted fotoellenállásokkal ( LDR-rel ). Így kicsit automatikussá teheted a fényerő beállítását.
(#) dzsymi válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 19, 2013 /
 
Beszereztem minden alkatrészt, és meg is építettem a "levegőben" a kapcsolást (természetesen csak 1 LED-del ). Szuper módon működik, eszméletlenül látványos, pontosan úgy megy minden, ahogyan elképzeltem. Mégegyszer ezer hála a kapcsolásért és a tippekért!

Tesztelés közben felmerült még egy-két kérdés: hová lenne érdemes a kapcsolót berakni? A 330Ohmos ellenállás és a poti közé (magyarul a poti elé), vagy máshová?
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem