Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Whirpool W9 931 hűtő-fagyasztó probléma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Mita hozzászólása Nov 10, 2023 /
 
Sziasztok!

A fenti készülék kondenzvíz elvezetése valószínőleg lefagyott, így a víz nem tud kifolyni a párologtató tálcába, helyette a hűtő belső alján gyűlik össze, majd kifolyik az ajtó nyitáskor.

Kérdésem az lenne, hogy a teljes kiovasztáson túl hogyan lehetne orvosolni ezt a problémát? A hűtő belső hátlapját egy panel fedi le, amin nem látszanak csavarok, törni-zúzni meg nem szeretnék. Emiatt nem tudok hozzáférni a belső vízgyűjtő kivezetéséhez, ahol nagy valószínőséggel van egy jégdugó.

A javaslatokat előre is megköszönöm!
(#) kaqkk válasza Mita hozzászólására (») Nov 11, 2023 /
 
Valószínűleg (99%) az olvasztóbetét hőkioldója szakadt meg . Cseréld a fűtőszálat mert nagy eséllyel egybe van építve a két klixonnal . Ezután 3-5 évig megint nem jlesz probléma az olvasztással .
(#) Mita válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 11, 2023 /
 
Köszi a gyors választ!

A problémám az, hogy ha hozzá akarok férni bármihez, ahhoz le kéne vennem a belső burkoló lapot, lásd csatolt kép. Próbáltam lefeszíteni. Alja szinte teljesen, teteje közepen rögzített, ott nagyon nem akar elmozdulni. Az oldalak szépen kijönnek, csak az alj - teteje fogja. A rögzítést nem szeretném eltörni, így kéne egy kis tapasztalati segítség, hogy hogy az istenbe vegyem le ezt a panelt anélkül, hogy letörném a műanyag rögzítőket. Az alsó harmadán oldalt van két süllyesztés, de ezek nem csavar helyek. Lejebb van két gyengítés, nem tudom mi célt szolgál, lásd következő post képe, ezen a képen ezek nem látszanak.

Lehet, hogy túlparázom, és egy feszítővel simán lejönne, de jobb a békeség.
(#) Mita válasza Mita hozzászólására (») Nov 11, 2023 /
 
Az alja a takaró panelnek. Sajnos a hűtő még túl "ú"j, 2.5 éves, nem találtam hozzá service manual-t.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2023
(#) Mita válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Sikerült levennem a hűtő belső paneljét. Alul két oldalt a négyszög alakú "betörések" (...218-as képen) azok csavarfedők. Éles kis csavarhúzóval ki lehetett piszkálni őket és kijött a két csavar.
A tetején tudtam, hgy van csavar, de a ventillátor védő műanyag miatt nem lehetett hozzáférni. A ventillátor takaró négy patenttal van rögzítve a belső panelhez, megpróbáltam feszítővel levenni de nem ment. Kénytelen voltam fent középen kifeszíteni a belső panelt.
Egy csavar tartja a belső panelt fent - középen. Nem tört le semmi, a csavar menet kihúzta a műanyagot, simán vissza lehetett csavarni. A belső panelhez a ventillátor vezeték csatlakozott egy csatival, ezt szétszedve a panel kivehető lett.
Természetesen állt a víz a lefolyó luknál, lefagyott. Kiszívtam fecskendővel-csővel, majd melegvízet be. Ezt ismételtem párszor és kb. fél óra múlva kiolvadt a jégdugó.
A probléma az az, hogy a kétszárnyas hűtőkkel ellentétben itt nincs semmi a kifolyólyuknál: sima műanyag fal két lejtett vízterelővel, amik a kivezető lyukba vezetik a kondenzvizet. Lehetséges, hogy a) nincs is kiolvasztó betét, vagy b) van, de a kívülről a hátlapra szerelve rajta a szigeteléssel, burkolással? Ez elég gáz megoldás lenne.

Visszatettem mindent, bekapcsoltam, működik, elérte a beállított +7, -18 fokot. Kíváncsi leszek, mennyiidő kell az újbóli lefagyáshoz.

Köszi a segítésget!
(#) Mita válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Természetesen korai volt az öröm. Úgy tűnik, hogy nem áll le a kompresszor és a belső keringető ventillátor, folyamatosan mennek. Megmértem mindkét rész hőmérsékletét, elérik a kezelő panelen beállított +7 ill -18 fokos hőmérsékletet.
Próbaképpen változtattam a beállított értékeken. Működik a hőmérséklet szabályozás, pár perc múlva beálltak az új, alacsonyabb (hidegebb) értékek. A kompresszor viszont ekkor sem állt le. Ha magasab hőmérsékletet állítok be, akkor leáll a kompresszor, visszamelegszik a rendszer. Mikor eléri a kívánt hőmérsékletet, akkor ismét beindul a kompresszor és folyamatosan megy.
Folyamatosan ment a hűtő 8 órát. Ki kellett kapcsolnom, mert már nagyon meleg volt a kompresszor.
Semmilyen hibajelzés nincs a kezelőpanelen.

Úgy tűnik, mintha nem lenne hiszterésise a szabályozásnak. Láttál már ilyen jelenséget?
Hőmérséklet szenzoroknak jónak kell lenniük, mert megy a szabályozás. A motor elektromos vezérlésének is jónak kell lennie, mert le tudja állítani - el tudja indítani a kompresszort a vezérlés. Elég gáz.

Esetleg valami ötlet hogyan tovább?

Az igazság az, hogy lehet, hogy ez már ezelőtt is fennált, de eddig nem túnt fel.
(#) Mita válasza Mita hozzászólására (») Nov 13, 2023 /
 
Kikapcsoltam, inverter egységet kibontottam, megnéztem, semmi különös. Visszakapcsoltam és láss csodát most rendesen működik. Hozzá nem nyúlok.

Akit érdekelnek az inverteres hűtők működése, javítása, annak egy jó kis csatorna:
https://www.youtube.com/watch?v=Up5fK9-H4IQ
A szerző több más videójában is elég jó képet ad arról, hogy hogy működnek ezek a hűtők.

Peace.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem