Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mágneskapcsoló vezérlése számítógépről
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 4, 2008 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném valahogy megoldani, hogy egy mágneskapcsolót működtetni számítógépről programból! USB, LAN, soros vagy valameik porton kersztül csatlakozna, és a gép programból tudná működtetni hogy mikor kapcsoljon be! Az a része lenne a fontosabb hogy a mágneskapcsoló hogy jön össze a géppel! Ötletek, esetleg kapcsolási rajzok érdekelnének!
(#) El_Pinyo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 4, 2008 / 4
 
Szia! Szerintem ez alapján (/egyebek/relékártya...) már el tudsz indulni, feltéve, h van LPT-d. Üdv.
(#) Marty McFly válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) Sebi válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Korrekt kis progi. Gondoltam kipróbálom és felraktam, de nálam nem mozog egyik kimenet sem...
Tán valami DLL hiányzik? Mintha hallottam volna róla.
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 4, 2008 /
 
"A vezetékének egy átkötött laplink kábelt alkalmaztam, amelyen az "a" oldali 1-es pin a "b" oldali 1-eshez van kötve, stb, sima laplink kábellel nem fog működni, mivel ott keresztbe vannak kötözgetve a szálak." Lehet hogy hülye kérdés de el tudná valaki magyarázni hogy akkor mit kell csinálni a kábellel?
(#) Sebi válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Működik a progi, én voltam béna. A "laplink" kábel két gép összekötésére való, (pl Norton Commander kezelte) tehát az egyik oldal (gép) kimenetei a másik bemeneteire vannak kötve. Ha a panelbe ültetett csati egyenes kábelhez való kiosztással lett lenyomtatva, akkor értelemszerűen nem működik, mivel a bemenetek kerülnek arra a helyre, ahol a kimeneteknek kellene lenni. Én most hirtelen a gépből "előrejövő" 1-1 bekötésű kábellel és műszerrel teszteltem. Lehet, hogy pár relét rá is teszek, mert utálom hátul dugdosni a fejhallgatót/erősítőt.
(#) Marty McFly válasza Sebi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nekem van egy ilyen kábelem! Egy öreg lapscanner, és a gépem közt működött valaha! Ez a kábel sem jó? és mi van ha tükrözöm a nyáktervet? Akkor se lessz jó?
(#) El_Pinyo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia! Ne haragudj, azt el is felejtettem mondani, h a laplink kábelt egy kicsit át kell alakítani. Annyi az egész, h a pc oldali csatlakozó bekötése megegyezik a relé kártya oldali csatlakozó bekötésével, magyarul az "a" oldalon az 1-es kivezetés megy a "b" oldali 1-esre és így tovább. Pont így van az UTP kábeleknél is-> párhuzamos ill. kereszt huzalozás. Neked a párhuzamos huzalozás kell. Remélem érthető voltam.
Jah, és kösz a pontot .
(#) El_Pinyo válasza Sebi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
A linkelt oldalon az /egyebek/LED sor... leírásban benne van, h ha nem működne az LPT vezérlő progi, akkor fel kell telepíteni a UserPort nevű drivert is, amit szintén az oldalról lehet letölteni. Üdv
(#) Sebi válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Ha még nem nyomtattad le, akkor nézd meg, hogy az 1-es szám a szögletes pöttyre kerül-e. A tükrözést az egész nyákra érti, mivel a közölt ábra a fólia oldalt mutatja, de alkatrész oldal felől nézve (mintha átlátszó lenne a panel). De tesztelheted is egy műszerrel, ahogy én az előbb: a billentyűk nyomogatásával 1-től 8-ig ki-be lehet kapcsolni a biteket.
(#) Marty McFly válasza Sebi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Mit kellne módosítani a nyákon hogy ne kelljen hozzá nyúlni a kábelhez?
(#) El_Pinyo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Itt megtalálod a LapLink kábel két csatlakozójának pin kiosztását. Ha nem akarod átkötögetni a kábeled, akkor annyit kell tenned, h a NYÁK áttervezésével megoldod a párhuzamosítás kérdését. A lényeg, h a DataBit0 - DataBit7-ig a kapcsolásnak megfelelő pineket használdd, tehát: PC oldal - 2.pin-> nyák oldal - 15.pin , a többi az adatlapon. Üdv
(#) Marty McFly válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Lehet hogy láma vagyok, vagy csak túl biztosra akarok menni, de valaki tudná nekem egy rajzon szemléltetni hogy a csatlakozónál a nyákon mit hova?
(#) El_Pinyo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia! Azt légyszíves nézdd meg egy multiméterrel, hogy a laplink kábeled 7, 8, 9-es pinje be van-e kötve és ha igen, akkor mindkét csatlakozón az említett pin helyekre van- e bekötve, mindezt a PC-d parallel portjának lábkiosztásának figyelembevételével csináldd! Ez azért lenne szükséges, mert a laplink kábel adatlapján nincs feltüntetve, hogy a 7,8,9 be van-e kötve, vagy nincs. Ha nincs, akkor nem lehet megúszni a kábel átdrótozása nélkül a dolgot, vagy lemondasz a 8 relé vezérléséről és beéred 5-tel, ekkor nem kell a laplink kábelt drótozni.
(#) Marty McFly válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nekem 2 relé is elég!
(#) El_Pinyo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Nah, akkor csak annyi a dolgod, h a kapcsolási rajz alapján megtervezed az új nyákot, az 1-es és 2-es csatornát felhasználod, a többit meg elhagyod. A laplink kábel Pc-oldali 2-es pinje a Nyák oldalon a 15-ös pin, a 3-as pin meg a 13-as. Ez alapján kell bekötnöd a nyák oldali csatlakozót az áramkörbe.
(#) Marty McFly válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Átszerkesztettem a rajzot! Valaki rá tudna nézni hogy így jó e?
(#) Vtamas hozzászólása Jan 4, 2008 /
 
Sziasztok!

Nincs valakinek megoldása bemenetre, hogy egy kapcsoló jelét lehessen érzékelni a PC-n?
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 5, 2008 /
 
Kimértem multiméterrel a kábelem és az ábrán látható módon van bekötve! Ez a kábel nem szerelhető, tehát semmi esetre sem szeretném módosítani a kábelt! Mindeképp a nyákot szeretném megváltoztatni! Ha valki a mellékelt nyákrajzot átszerkesztené nekem, vagy csak egy egyszerű rajzon szemléltetné nekem hogy mit hogyan azt nagyon megköszönném!

kábel.JPG
    
(#) El_Pinyo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Szia! Átnéztem a nyákot, és találtam rajta 2 hibát.
1. A fesz stabilizáló IC beültetése rosszul szerepel az ábrán.
2. A puffer elkó negatív lába nem volt jól bekötve.
+ módosítottam a DSUB25 csatlakozó bekötését a laplink kábelhez illesztve az adatlapja alapján.
Szerintem 7812 helyett használj 7809-et, mert 9V váltakozó mellett a 7812-es nem fog szabályozni, mivel annak a szabályozáshoz nagyobb fesz kell, mint 9*sqrt(2) V. A relék 9 V-osak legyenek, a LED előtétellenállást pedig csökkentsd le 560 Ohm-ra. Remélem nem néztem el semmit sem. Sok sikert az építéshez.
(#) Marty McFly válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, és a jókívánságokat! Még annyit hogy miért kell 12, és 9V is? 12V os relék nem lesznek jók tuti? Abból van itthon egy csomó!
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 5, 2008 /
 
Nem lehetne ennek valami értelmesebb tápot csinálni ami csak sima 12V ról megy?
(#) ferci válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Semmi szükség nincs stabil tápra a relék miatt.
A melléklet szerint tegyél be egy-egy ellenállást a kollektorok és a behúzótekercs közé; 10-20 ohm nagyságrendileg... ha nem tudod, hány mA-rel megy a relé, akkor a pufferre tedd rá pl. egy 27 ohm-on keresztül és mérd meg, hány volt marad a relén. Lődd be, hogy 12 volt legyen - ha tudod az áramot, akkor pedig számolj. Kettő relé egyidejű behúzása esetén csökken a puffer is, de annyi tartalék marad, hogy a fesz elég legyen - ezt kipróbálhatod szintén egy tápról, hány voltnál húznak meg.
A 78xx-t meg vedd ki.

korrekcio.lay
    
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 5, 2008 /
 
Van egy 13,5V DC adapterem! Ezt nem lehetne használni tápnak? 1,1A és 14,85W van ráírva!
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 5, 2008 /
 
Megpróbáltam újra szerkeszteni a nyákot! Kivágtam belőle a tápot, átrajzoltam az én reléimhez, átszerkesztettem a kábelhez ami nekem van! Nem tom nagy baromságot csináltam-e de ezen a kábelen ahogy mértem az egyik csati pont tükörképe a másiknak, mint ahogy azt mellékeltem is kicsivel felljebb! És Ha jól gondolom a bekötést is akkor tükrözni kell! Vagy tévedek?
(#) El_Pinyo válasza Marty McFly hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Szia! Nem egyszerre kell a 9V~ és a 12V=! Lehetőséged van eldönteni h melyiket használod. A 9V~ a puffer elkó után 9*sqrt(2) V lesz ami már elég a fesz stabilizálónak, h stabil 9 V DC-t állítson elő. Amúgy tényleg nem kell stabil táp a reléknek, én azért hagytam ott, mert az eredetiben is benne volt és nem akartam zavart kelteni. Amúgy, ha az említett DC tápról üzemelteted, akkor még a GRAETZ-hídat is kiveheted, meg a stab IC-t is, sőt még a puffer kondit is, mivel a tápod simán bírja a 2 relé általi terhelést és nem lesz fesz ingadozás. A táp 13,5 V -os feszének csökkentésére használhatsz 2 db nyitó irányban bekötött soros diódát, mert így a feszt a diódák nyitófeszültségeivel csökkentik: 13.5 V- 2*0,6V = 12,3V. Bár ez csak egy lehetőség, mert sztem a relék simán elbírják a 13,5 V-ot is. Néztem azt a képet amit feltöltöttél, de nem nagyon értettem. Esetleg fel tudnád tenni táblázetszerűen, h egyik oszlopban az egyik csati x lába a másik oszlopban a neki megfelelő másik oldali csati y lába. Köszi
(#) Marty McFly válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Ráakasztottam a kábel végére a multiméretrt és a progival végigkapcsolgattam a lábakat! Szerintem ez a kábel olyan mint amilyet abból a másik fajtából csinálnak átalakítással, mert a lábkiosztás tökéletesen úgy jött ki mint ahogy az az eredeti nyákrajzon volt! Mostmár el tudok indulni! A relékre rosszul emlékeztem mert 16V osak, de néztem és az adaptert rákötve nagyon szépen behúznak! Ha a nyákterv többi részében nincs hiba, akkor lehet estére már be tudok számolni a sikerről! Attól függ találok e itthon megfelelő értékű elenállásokat! 547-es tranyóm is van, mer elvétve akad csatlakozó is(majd kiforrasztom a rossz lapscannerből!) Mindenkinek köszönöm a segítséget, és a jó tanácsokat!
(#) Marty McFly hozzászólása Jan 5, 2008 /
 
Tehát ha jól tévedek, akkor a helyes rajz, ez!
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 28, 2008 /
 
USB portal lehet ehhez hasonlót csinálni?
(#) Csabi626 hozzászólása Dec 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Mágneskapcsoló vezérléssel kapcsolatos az én problémám is. Egy viszonylag nagy (kb.20A-es) 220V-os behúzótekercsű mágneskapcsolót akarok reed relén keresztül kapcsolni. Típusa DIL 0-52. Van 2 féle relém az egyik HE721C12-00, a másik HE721A05-00. A reed relé tekercsét nem akarom használni, hanem egy külső állandómágnessel kapcsolnám. Van elég részletes leírásom hozzájuk, de szégyen ide vagy oda elvesztem a részletekben. A mágneskapcsoló tekercse hidegen kb. 700 ohmot mutat, váltóáramú árammérőm nincs hogy az üzemi áramát megmérhettem volna. Szerintetek ezek közül a reed relék közül tudnám e valamelyikkel a nagy mágneskapcsoló behúzótekercsét kapcsolgatni? Ha nem, tud e valaki olyat ajánlani ami megfelelő lenne erre a célra? Az általam talált pdf-eket feltöltöm ide a biztonság kedvéért. A segítségeket előre is köszönöm.
Üdv : Csabi
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem