Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos távolságmérés
Lapozás: OK   1 / 8
(#) Báddzsó hozzászólása Ápr 21, 2006 /
 
Helósztok.
Szeretném a segítségeteket kérni. Egy olyan eszközre lenne szükségem ami mikrofonon (elektrét) keresztül a 20 kHz-es hang periódusait számolja a hangforrástól különböző távolságokra. Amit eddig tudok: kell egy aktív, szűrős erősítő 20kHz-re meg erre egy mik.
Ahhoz, hogy ezt tudjam pic-kel számolni kéne egy autómata "gain" állítás nem? Na azt hogy oldjam meg?
Meg a erősítő 20kHz-re állításában is segíthetnétek, mert amit eddig csináltam neemjóó...
Kössz!
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 21, 2006 /
 
Én nem ezt írtam topic címnek, hogy mikrofonos! a többi lemaradt. Mikrofonos periódusszámlálás 20kHz-n PIc-kel.. volt.
(#) pakibec válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 21, 2006 /
 
Szia!

Nem vagyok benne bizos, hogy értem, hogy mit szeretnél. 20 Khz-es hang 2 impulzusa közötti időt szeretnéd mérni, vagy másképp fogalmazva adott időtartam alatt(1s, 1 min) beérkezett impulzusokat megszámolni?

Vagy ha különböző távolságokon nézzük, akkor hogy épp egy pl. szinuszos jel milyen "fázis"-ban van, már ha egyáltalán lehet ilyesmiről beszélni longitudinális hullám esetén?

Milyen típusú hangforásról lenne szó?

Üdv
(#) Báddzsó válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 21, 2006 /
 
Heló!
Idézet:
„adott időtartam alatt(1s, 1 min) beérkezett impulzusokat megszámolni?”
pontosan! ennyi, nem kell, hogy milyen fázisban van.

hangforrás egy piezo hangszóró (remélem tudja a 20kHz-t) (bár lehet, hogy elég a 18kHz is nekem, mert néztema elektrét mikrofonok érzékenységét és a 20 kHz-t már nem nagyon szeretik hallani. )
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
inkább leírom pontosabban mit szeretnék, mert nem 1értelmű. Egy rövidhatótávolságú távolságmérőt szeretnék, ami a hangszóró és a mikrofon közti távot méri úgy hogy egy rádiós jelet küld a hangszóró felöli elektronika a mikrofonfelöli elektronkának (mondjuk másodpercenként) hogy kezdje számolni az impulzusokat 0.1 másodpercig. a rádiós jel kiküldésének idejében megszólala 20kHz-s hang a hagszóróból 0.1 secig. ebből adódik hogya a távolság fordítottan arányos a megszámolt impulzusok számával, mivel a hang " vége" még nem ér el a mikrofonba abban a 0.1 secben....(csak ha közel van (nagyon))
én meg ezek számát szeretném tudni. .
(#) pakibec válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
Pont most építettem ilyesmit, én ugyan avr-el csináltam, de pic sem lehet nehezebb, tehát:
az anlóg részre számos megoldás kínálkozik, lényeg hogy a bejövő jelet felerősíted, szűröd, tovább erősíted, majd digitálissá alakítod pl. egy schmitt-triggerrel, vagy komparátorral, ez már rámehet a mikrovezérlőre.

Én a programot így írtam meg:
-A bemenetet az int0 megszakításos lábra tettem,
aktiváltam a megszakításokat, és egy olyan timer-t, ami legalább 2 byte-nyit számol (65535)
-Müködés: főprogram állandó ciklusban csinálja a 7 szegmens led kijelző, vagy lcd vezérlését, ahol látod az eredményt. Ha jön egy int0 megszakítás a timer elindul, a vezérlés vissza a főprogramoz, továbbra is kijelzés. Ha újabb megszakítás következik be timer megáll, az órajel alapján tudjuk az eltelt időt, ebből már egyszerüen ki tudja számolni a program, hogy x idő alatt hány impulzus lenne. Még pontosabb, ha néhány cikluson keresztül számolsz, és a végén leosztod. (Csak így nem annyira real time).

Remélem segítettem, ha valami nem világos írj. Esetleg feltehetem a basic-es változatot, úgy érthetőbb.

Üdv!
(#) pakibec válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
Hopp, egyszerre írtunk, szóval előző hozzászólásom, nem válasz a Tiedre, ebben az esetben egyszerübb a dolog!

Szóval annyi a lényeg, hogy egy fény sebességű impulzus azonnal megérkezik, míg a hang csak késve és ezt a késést szeretnéd mérni:

Én úgy csinálnám, hogy rádiós rendszer digitális jelét az egyik megszakításra tenném a(pl. int0), a hangból jövő digitális jelet a másikra pl. int1. A program nagyon egyszerű int0 bekapcsolja a timert, int1 kikapcsolja. Az eltelt időből + a hang terjedési sebességéből megvan a távolság, ezt egyszerüen kiirod egy LCD-re, vagy LED kijelzőre. Kb. 10 soros progi az egész.

Üdv!
(#) Báddzsó válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
köszi az eddigieket, de én inkább a szűrőre meg az erősítésre, schmitt-triggerelésre lennék kiváncsi, mert a pic progit meg tudom írni(remélem..)
tehát, hogy konkrétan pl milyen ellenállsát vegyek meg milyen erölködőt. ( lm386, 741, lm358 van itthon.) Elektrét miki-nek jó a 20kHz?, 150Ft-os piezo hangszóró jó -e, milyen feszről működtessem hogy jól feldolgozható jeleket kapjak.? ilyesmik amiket szeretnék tudni.
(#) Frankye válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
A címet módosítottam, hoyg egyértelműbb legyen! Kérlek, figyelj legközelebb err (is).

Köszönöm!
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
Hi!

Szerintem ne hallható hanggal csináld hanem ultrahanggal. Lehet kapni a lomexben adó és vevő piezzot is. És is épp egy ilyen cuccon dolgozok AVR-el. Nálam az edó 40khz-es ultrahang adó. Emondjuk másodpercenként ad a rádión és közben pedig egy 10-100 impulzusból álló 40khz-es ultrahang burst-öt is kiad. A vevő a rádió beérkezésénél elindít egy timert, majd az ultrahang beérkezése az interrupt lábon leállítja. Az eltelt időből kijön a távolság. A hang 340m/s sebességes terjedésével. Arra kell figyelni hogy a külső interruptot le kell tiltani egy ideig mikor az első ultrahangpulzus interruptot okozott. Mondjuk 50-100 ms ideig. Ez azért van hogy a visszaverődések lecsengjenek addig.

A vevő oldalon pedig egy trükkös megoldást tudsz használni. Egy infra vevő előerősítő IC-t használok, amiben van automatikus erősítés. ez azért jó mert az infra is 40 KHz körül van, így passzol az ultrahanggal. Ez az ic pedig TEA1009. Így nem kell semmi extra szűrés meg semmi schmit trigger. Egy IC-vel megvan az egész, kiváló minőségben. 9V tápfesz kell neki. Persze a kimenetét megfelelően kell illeszteni a PIC-hez. Szóval a varázsszó TEA1009. Remélem megér 50 pontot
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
Azért 50 pontért szerintem egy kész és működő kapcsrajzot is illik csatolni, nem Báddzsó?

Tehát ezzel az ic-vel szűröd és erősíted a pont azonos frekvenciájú UH-ot, csak a "szenzor" más?

A rádiós részről nem esett szó, vagy esetleg azt a részt helyettesíteni lehet infával és egy TSOP17x -el szintén csak 1 eszköz végzi a teljes feladatot, a kimenetén pont PIC-nek megfelelő jellel.

Persze rálátás szükséges. De igazán pontos távolságméréshez ez amúgy sem árt.
(#) pakibec válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
Gory!

Fel tudnád tenni a TEA1009-nek az adatlapját? Csak mert az alldatasheet.com-on csak a 1007 van fenn.

Kiszámoltátok, hogy egész kis távolságok mérésére is alkalmas lehet egy ilyen műszer, nekem 0.085mm jött ki a legkevesebbnek 4Mhz proci órajel esetén. Gond viszont, hogy nagyon pontos órajel kell, az avr belső órája biztosan nem jó, kristáy vagy rezonátor kell hozzá.
(#) Tomee válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
És ezt az ic-t hol lehet beszerezni? (lomex, kontha nincs)
Milyen távolságban milyen pontosan lehet vele távolságot mérni ezzel a módszerrel?
Kb. mekkora tárgyat érzékel?
Szerintetek ha egymás mellé helyezem el az adót meg a vevőt és a visszaverődést figyelem akkor is jónak kéne lennie? Az időt felezni kell és úgy jőn majd ki a távolság.
Köszi!
(#) Sebi válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
TEA1009...hehe.Az ITT első darabja az infrához, Videoton TS4320-ban volt először, 1 kis tubusban, árnyékolva. Végülis Neked bármelyik jó lehet,de arra ügyelni kell (ill. lekezelni), hogy van benne AGC. Ezt az infával ún. előimpulzusokkal állítják be, utána jön a start, data, majd a stop.
Tehát megméri az előimp. amplitúdóját, beáll az optimális erősítésre, hogy a komparátorfokozat a megfelelő jelet kapja. (jó legyen az impulzusszélesség)
TBA2800 a fiatalabb tesója.
(#) pakibec válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
Pontos órajel esetén a távolsági limitet a benne lévő infra/rádió ill. UH adó teljesítménye szabja meg, szerintem max néhány 10m. A minimumot már írtam

"Mekkora tárgyat érzékel?" Nem pontosan értem, mire gondolsz, ez nem visszaverődik valahonnan, az adó direktbe rálát a vevőre, a visszaver UH mérése hibához vezet (Rádiós megoldásnál biztosan, infrásnál meg szerintem nagyon megbonyolítja a dolgokat, pl. reflexio anyagonként változik, más UH-ra és IR-re is).

Hát ez a TEA-s dolog sem épp egyszerű, ugyanis az a lényeg, hogy az első befutó impulzus állítsa le a timert. Akkor már lehet, hogy jobb egy szürő (pl. felüláttetsző)?
(#) Gory válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Pontosan a TBA2800 is jó. (TEA adatlap nincs a neten én is kerestem már.) Az 5 voltról is elmegy. Adatlap tuti van fenn róla. A hatótávolság az adó teljesítményétől függően lehet 5 métertől 30 -ig is akár. A minimális távolságra nem érdemes ilyen tized miliméterekben operálni. 1-2 centi is bőven jó. Annál nagyobb pontosságot már csak a fizikai elhelyezkedés miatt se nagyon lehet elérni.
Sebi: Esetleg nem tudsz valami hasonló tudású IC-t még?
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
De ez a TEA pofon egyszerű. Tapasztalatból mondom mert működik. Annyi hogy a proci külső interruptjára kell kötni az erősítő kimenetet. Az interrupt rutinban megállítani a timert. Ez tuti az első bejövő impulzusra reagál. Aztán egy kis ideig letiltod a küslső interruptot.

Most láttam az Auchan katalógusban ilyen távolságmérőt, 2 700 Ft. Kijelző memória meg amit akarsz. Lehet hogy olcsóbb lenne megvenni azt.
(#) Tomee válasza Gory hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Én az adót meg a vevőt egymása mellé akarom rakni! Nem egymásal szemben és közte x m távolság, hanem egymás mellé és a vissza verődést figyelné. Egy robotba kéne, hogy fel tudja mérni, hogy milyen messze van a fal. A távolságot is jó lenne tudni. Elég lenne 1-2 cm pontosság is. A távolság max 0.5m-1m lenne.
Elvileg ez a módszer jó lenne. Csak kérdés, hogy az UH mennyire verődik vissza.
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Sehol nem találtam TEA1009-es adatlapot, mindig valami más icnek az adatlapját hozta be.
Viszont boltot találtam ahol lehet kapni: katt
400FT/db
lehet veszek egyet, de akkor kéne vmi bekötési rajz (szerűség) tudnál egyet csinálni vagy leírni pontosan melyik lábra mit? Ebből csak 40MHz-s létezik?
Kössz!
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Idézet:
„Szerintem ne hallható hanggal csináld hanem ultrahanggal.”
Lehet velem van a baj, de én a 20kHz-et nem hallom... (még a 18-at sem)
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Én hallom a 18-at. Az ultrahang frankón visszaverődik. A robotokban ezt használják távolság mérésre. És 40Khz nem pedig Mhz. A visszaverődésnél a vevő érzékelését egy kis ideig le kell tiltani az adás után, mert ha egymás mellett vannak akkor lehet áthallás adás alatt és így fals értéket jelezne. Googlizz van kismillió ilyen ultrahangos robotos project a neten. A kapcsolást őszintén azért nem írnám le mert épp most írok TDK-t nagyon hasonló témakörben. És ott ugyebár az egyedi ötlet feltétel meg a kapcsolás sem teljesen passzol ide. Ha rákeresel találsz TEA-val is, TBA-val is tuti. Esetleg még TDA8160-ast lehet használni, de abban más az erősítő, kicsit gerjedékenyebb szóval földelés kell a nyákra köré, viszont kisebb az ic sokkal, és 5 méterre lazán jó az is.
Esetleg még tudok tippet adni. Mondtam hogy le kell tiltani az ext interruptot az első pulzus beérkezésével a vevőnél, hogy a következők ne okozzanak megszakítást. Ha egy monostabilt az erősítő kimenetére kötsz akkor az amíg jön a 40khz-es pulzus addig adott logikai szinten marad és csak egy megszakítást fogsz kapni, nem pedig minden pulzusra egyet. Ezért itt nem kell letiltani szoftverből az interruptot. Azt hiszem CD4538 az ic ami jó erre C=33nF és R=470K értékekkel.
Mégegy tipp. Ha nem interruptra kötöd az erősítőt hanem egy portbitre, amit lekérdezel adott időközönként az is működhet, csak eszi a processzoridőt.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Sőt olyat mutatok neked, amiért 100 pontot is megérdemlek Most kevertem elő.
Csekkeld

Ha már robotot gyártasz: Nem tudod véletlen van-e magyarországon olyan "technikai sport" ahol ilyen robotok vannak ringben és gyilkolják egymást? Vagy valami honlap vagy infó erről? Mert külfödön van azt tudom. Csak szivesen csinálnék valami ilyen versenyt itthon.
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Menéztem a TBA2800-at, ígéretes. A szűrést hogy lehet vele megoldani? Ez elvileg fotodiódához lett tervezve, simán rá lehet illeszteni egy UH mikrofont?

Tomee, ahogy Te gondolod, úgy símán lehet távolságot méni, de szerintem infrával itt felesleges kavarni, egyszerüen megméred az UH kibocsátása és visszaérkezése közötti időt. Ilyen mérők kaphatók sok áruházláncban is. Csak épp nem túl pontosak.
Persze szerintem a tervezés és építés sokkal élvezetesebb dolog

A min. távolság számítás természetesen csak elvi dolog. Gyakorlatban cm-es pontosság teljesen reális, esetleg lehetne kalibrálni és utána szoftverből korrigálni a fizikai építésből adódó pontatlanságokat. Nekem speciel távolságmérésre kéne, pl. szoba, asztal...stb. megmérésére.

A problémák úgyis a gyakorlati kivitelezés közben derülnek ki, nekem ez lesz a köv. projektem
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
A válasz igen. Simán rá lehet, szűrés nem kell mert eleve az uh mikrofonod szűr meg az ic-ben is van szűrő 40Khz-hez. Megézted amit belinkeltem?
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
A TBA2800 elé erősítő sem kell? csak simán bekötöm a uh vevőt a BPW41 helyére? Mer akkor az télleg jó. Én megnéztem amit belinkeltél. kössz! bár volt egy nagyon hasonlóm nekem is....

Idézet:
„Nem tudod véletlen van-e magyarországon olyan "technikai sport" ahol ilyen robotok vannak ringben és gyilkolják egymást?”

Valamikor láttam egy hirdetést, hogy lesz ilyen (kb 1 éve, lehet több), aztán semmi, semmit nem hallottam róla, én is támogatnám. (egyébként most erről hallottam utoljára: link

(Ja meg így olvasva a válaszokat úgy érzem mint ha nem is nekem írnátok a hozzászólásokot... pedig én indítottam a topicot.... )
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Nézzétek: http://digilander.libero.it/i2viu/infra.html

Mivel te a TEA-t használod és szted jó, ezért én is inkább azt venném, a fenti kapcs rajz szted jó?
(#) eSDi válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
http://digilander.libero.it/i2viu/infra.html

Itt egy kapcsolás a TEA1009-el
(#) Báddzsó válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Kössz a kapcsrajzot. Nem te voltál figyelmetlen hanem közben én is (meg)találtam (google képek ), azt módosítottam az utosó hozzászólásomat pont 17:34-kor.. ..

Gory mi a véleményed a kapcsrajzóról? Mehet a dióda helyére a uh vevő?
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Egyébként most már nem periódust akarok számolni hanem a rádiójel is a hangjel megérkezése közti időt... topic címet ha lehetne megváltoztatám erre...
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 23, 2006 /
 
Aha a kapcsolás jó. De én a TBA2800-at javasolnám inkább mégis. Én olyannal is építettem. Nem kell neki ekkora feszültség, elég 5 volt. És az adatlapi kapcsolást használhatod, sokkal egyszerűbb is. Az infra helyére az ultrahang kapszula és kész is. Topic címének pedig az ultrahangos távolságmérést javasolnám.
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem